Ab Eğitim ve Gençlik Programları: Sektörel Programlar

Ay Katun

New member
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,753
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Ötüken Ormanı,Dişi Bozkurt Otağı
Web sitesi
www.kibris1974.com
Comenius(Okul Eğitimi)

Amaç: Örgün eğitimde (ana okulu-lise) kaliteyi arttırmak, eğitimin Avrupalılık ve kültürler arası boyutunu güçlendirmektir. Dil öğretimi de teşvik edilir. Avrupa vatandaşlığının temeli olan çok kültürlülüğü öğrenmeyi sağlamak, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, engelli gruplarının eğitimini desteklemek an önemli amaçtır. Comenius programında kreş, ilk ve orta öğretim ( meslek okulları) odak noktasıdır.

Program faaliyetleri
Comenius programının üç ana başlığı vardır: Okul ortaklıkları,okul eğitim kadrosunun eğitimi, comenius ağları .
Comenius 1: Okul Ortaklıkları: Üç tip projeyi kapsar. Okul projeleri, dil projeleri, okul gelişim projeleri .
Comenius 1.1 Okul Projeleri: Biri AB ülkesi olmak koşulu ile en az üç ülke katılımı ile çok sayıda öğrenciyi içeren farklı konu alanları arasında işbirliği yapılabilecek projelerdir.
Comenius 1.2 Dil Projeleri: İki Avrupa ülkesi arasında birer okul içerecek şekilde dil öğrenimini sağlayan projelerdir.
Comenius 1.3 Okul Gelişim Projeleri: Biri Avrupa ülkesi olmak koşulu ile en az üç ülke katılımı ile gerçekleşecek projelerdir. Yönetim, organizasyon ..vs gibi konuları içerir. ( örn: okulda şiddet ile mücadele )
Comenius 2 :Okul Eğitim Kadrosunun Eğitimi:İki tür projeyi içerir.Çok yönlü işbirliği, bireysel yurtdışı eğitim desteği
Comenius 2.1: Çok Yönlü İşbirliği Projeleri: Eğitim ve öğretim alanında görev yapan personel için programlar, kurslar, eğitim-öğretim stratejileri veya eğitim materyalleri hazırlamayı amaç edinmiştir.
Comenius 2.2:Bireysel Destekler: Öğretmen ve öğretmen adayları ve eğitim alanında eğitmenlik hizmeti veren personel bireysel desteklerden faydalanabilir.
Temel Eğitim: Öğretmen adayları için yurtdışında pratik yapma imkanı sağlar.
Hizmet İçi Eğitim Kursları: Okul eğitim personeli olarak görev yapan kişilere yöneliktir.
Comenius 3: Comenius Ağları: Vatandaşlık, çevre eğitimi, kültürler arası eğitim gibi özel konularda Comenius projelerinde deneyim kazanmış ve uzmanlık oluşturmuş kuruluşlar tarafından hazırlanır.


ciz.jpg


Erasmus (Yüksek Öğretim)

Erasmus nedir ?
AB Egitim ve Gençlik Programlarindan Socrates programi içinde Yüksek Ögretimi kapsayan kisimdir. Programin amaci Avrupa'da yüksek ögretimin kalitesini artirmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir.Erasmus programi, belirtilen amaçlari; üniversiteler arasinda ülkelerarasi isbirligini tesvik ederek, ögrencilerin ve egitimcilerin Avrupa'da karsilikli degisimini saglayarak ve programa katilan ülkelerdeki çalismalarin ve alinan derecelerin akademik olarak taninmasi ve seffafligin gelismesine katkida bulunarak gerçeklestirmeye çalismaktadir.Programin düzenlemesi ve yönetimi AB Komisyonunun kontrolündedir. Avrupa Komisyonu degisimden faydalanan bireylerin yurt disinda olmalarindan kaynaklanacak ek masraflara katki saglamak amaciyla karsiliksiz hibe vererek degisime mali olarak da destek vermektedir. Programa katilan ülkelerde programin kurallara uygun sekilde yürütülmesini Ulusal Ajans (UA) yapar. Türkiye’de UA (Ulusal Ajans) DPT (Devlet Planlama Teskilati) ile ilgili AB Egitim ve Gençlik Programlari Merkezidir. Birlige aday ülke olarak Türkiye'nin ögrenci ve ögretim elemani degisimi yalnizca üye ülkelerle mümkün olabilmektedir.


PROGRAMDAN KIMLER, NASIL FAYDALANABILIR?


Erasmus programi Socrates Programina dahil ülkeler olan Avrupa Birligi üyesi 25 ülke, Avrupa Birligine üye olmayip Avrupa Serbest Ticaret Alani üyesi Isviçre, Lihtenstayn, Norveç ve Avrupa Birligine üye olmaya aday Bulgaristan, Romanya ve Türkiye yüksek ögretim kurumlarinin katilimina açiktir.
Programa toplamda 31 katilmaktadir.
Türkiye Nisan 2004’den beri programin tam katilimcisidir.
Üniversitelerin AB komisyonunca onaylanmis Erasmus Üniversite Beyannamesi ( Erasmus University Charter – EUC) ‘ni hazirlamis olmasi gerekir.
Üniversitelerde hem ögrenciler hem de ögretim elemanlari Erasmus programindan faydalanabilir.


Değişim Organizasyonu - DO (Organisation of Mobility - OM):
Erasmus programi kapsaminda degisim programinda en uygun sartlarin olusturulmasi için yüksek ögretim kurumlarina destek saglanmaktadir. Sözkonusu sartlarin ve imkanlarin olusturulmasi ile asagidaki sonuçlara ulasilmaya çalisilmaktadir:
a) Ögrencilerin diger katilimci ülkelerde, isbirligi yapilan kurumlarda misafir olarak kaldiklari süreleri ve yaptiklari çalismalarin karsilikli taninmasi;
b) Ögretim elemanlarinin akademik programlara tam olarak bütünlestirilmis kisa süreli dersleri (veya görevleri) misafir ögretim üyesi sifatiyla sorunsuz verebilmesi;
c) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki (DE) uygulamalarinin gerçeklestirilebilmesi

Erasmus Yoğun Dil Kursları (EYDK):
Erasmus degisim faaliyeti öncesinde bu degisimden yararlanacak ögrenciye yönelik akademik ögrenim öncesi misafir olunan ülkedeki üniversite tarafindan düzenlenen bir takviye dil kursudur. Bu kurslar her yil planlanan ülkelerde düzenlenmektedir.
• EYDK dil bilgisi konusunda ve iki seviyede sunulmaktadir. Bunlaryeni baslayanlar ve orta düzeydekiler içindir.
• Müracaatlar ögrencilerin kendi kurumlarina olmalidir ve ögrencinin kurumu basvurulari kursu düzenleye birime sevk etmek zorundadir.
• EYDK'lar misafir gidilecek ülkedeki akademik yil baslamadan önce yaz döneminde gerçeklesmektedir.
• Katilimci ögrenciler misafir olduklari ülkede dil kursu nücreti ödemek zorunda degildir.

Erasmus Faaliyetleri
Öğrenci ve Öğretim Elemanları Değişimi :
Erasmus ögrenci degisimi programi, ögrencilere bir üniversite veya yüksek ögretim kurumunda 3-12 aylik süreler içinde egitim olanagi tanimaktadir. Ancak ögrencinin diger ülkede geçirdigi zaman ve harcadigi emek kendi ülkesinde kayitli oldugu kurum tarafindan tam olarak taninmalidir. Bu amaçla ilgili üniversiteler arasinda karsilikli anlasma yapilmali (Bilateral Agreement BA) ; üniversitenin European Credit Transfer System (ECTS) - Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ‘nin hazirlamasi gerekmektedir. Erasmus öğrencisine verilen hibenin yaklaşık %65'i AB Komisyonu, yaklaşık %35'i Türkiye Cumhuriyeti'nin katkısıdır.
Erasmus programına katilan bir üniversitenin ögretim elemanlari ders vermek üzere Avrupada ikili anlasmasi olan üniversitelere gidebilmektedirler. Ögretim elemanı degisimi 4 sekilde yapilabilir.
1- Karsilikli ögretim elemani degisimi
2- Ortak dersler düzenlenmesi
3- Yogun programlar
4- Akademik uzmanlik alanlari .

Ögretim elemani degisim programi (Teaching Staff Mobility-TS) : Öğretim elemanları (öğretim görevlisi veya öğretim üyesi) kendi bölümlerinin Erasmus programı kapsamında karşılılı anlaşmalı olduğu üniverside 1 ile 8 hafta arasinda bir süre için eğitim faaliyetlerinde bulunabilir. Öğretim elemanı misafir gittiği üniversitede haftada en az 8 saat egitim faaliyetinde bulunmak zorundadır. Öğretim elemanı değişimi öğretim elemanları için farklı ortamda ders verme, farkli egitim sistemlerini tanima, kendi üniversitesinin egitim sistemine katkida bulunma, dil ögrenme gibi yararlanimlari olan bir programdir.

Ortak dersler düzenlenmesi (Curriculum Development Pojects-CD): bu kapsamdaki öğretim elemanı değişimi bir üniversitenin kabul edilmiş müfredat geliştirme projesi kapsamında üç farkli ülkeden birer kurumun çalisma programi, müfredat gelistirme programi, yüksek lisans programı düzenlemesi hainde yapılabilir.

Yogun programlar (Intensive Programmes-IP): Üç farkli ülkeden en az bir yüksekögrenim kurumunun yogun kurs organize etmesi için gelistirilen bir programdir. Böylece ögrenci ve ögretim elemanlarinin bir konu üzerinde yogun egitim almasi saglanir ( yaz kursu gibi).

Akademik uzmanlik alanlari (Thematic Network Projects-TNP): Tüm katilimci ülkelerin temsil edilmesi sarti ile hazirlanan bir programdir. Özel bir konuda akademik bir ag olusturmayi hedefler.


ciz.jpg


Leonardo (Meslek Eğitim Eylem
Programı)

AB tarafından yürütülen en büyük parasal kaynaklı 2. program olan AB Eğitim ve Gençlik Programları, eğitim ve öğretim alanında bir Avrupa işbirliği alanı kurarak, 2010 yılına kadar "Bilgi Avrupası"nı oluşturmayı hedeflemektedir. Bu programlardan Mesleki Eğitim Programı olan Leonardo, Avrupa çapında 1.150 milyon Euro bütçesi ile çok önemli bir program olarak, ülkemizin mesleki eğitimine büyük ufuklar açabilecek niteliktedir.
Leonardo Mesleki Eğitim Programı, temel mesleki eğitimden geçmekte olan gençlerin, eğiticilerin ve eğitim yöneticilerinin ve formal veya informal eğitime katılan bütün kesimlerin; ülkeler arası hareketliliğini artırmak, yenilikleri desteklemek ve eğitim kalitesini arttırmak için eğitim kuruluşları, üniversiteler, işletmeler, ticaret odaları gibi mesleki eğitim alanında yer alan değişik paydaşlar arasındaki işbirliğine dayanan projelere destek vermektedir.
Leonardo mesleki Eğitim Programı, halen eğitim almakta olan, çalışan veya iş arayan ya da işini beğenmeyen yetişkinleri kapsayan çok geniş bir kitleyi hedef almaktadır. Ancak, önemli bir nokta; tek tek şahıslar bu programdan yararlanmak için proje teklif edemezler.
Leonardo da Vinci programı, Üye devletlerin mesleki eğitimin kapsamı ve organizasyonu konusundaki sorumluluğuna, kültürel çeşitliliğe ve dil çeşitliliği dikkate alınarak gerçekleştirdikleri eyleme destek olmaya çalışılmaktadır. Bunun için mesleki eğitim alanındaki ülkelerarası işbirliği projeleri finanse edilmektedir.
Programın üç genel hedefi vardır:
1. Kişilerin, özellikle gençlerin, temel mesleki eğitim içinde tüm düzeylerde beceri ve yeterliliklerinin arttırılması
2. Teknolojik ve değişimi güçlendirmek üzere uyum sağlayabilmeyi arttırıp geliştirmeye yönelik sürekli mesleki eğitimde ve hayat boyu beceri ve yeterlilikler kazanmada kalitenin yükseltilmesi, bunlara erişimin iyileştirilmesi
3. Rekabet edebilmeyi ve girişimciliği, yeni istihdam fırsatları açısından da, geliştirmek üzere mesleki eğitimin yenileşme sürecine katılımını destekleyip arttırmak. Bu çerçevede, üniversiteler dahil mesleki eğitim kurumları ile işletmeler (özellikle KOBİ'ler) arasında işbirliğin artırılmasına özel önem verilecektir.
Programın İçerdiği Faaliyet Alanları
Leonardo da Vinci programında beş ayrı faaliyet konusu bulunur:
1. Hareketlilik (mobility)
2. Pilot projeler (konulu faaliyetler dahil)
3. Dil yeterlilikleri
4. Ülkeler arası ağlar
5. Başvuru kaynakları Leonardo da Vinci kapsamında uygulanan bu projeler 2000-2006 döneminde ilk uygulandığı 1995-1999 döneminden farklı olarak merkeziyetçilikten uzak bir yapıya kavuşturulmuştur. İlk dönemde projelerin her türlü sorumluluğunun hemen hepsi Avrupa Komisyonu bünyesinde iken, bu dönemde projelerin yetki ve sorumluluğu büyük oranda üye ve aday ülkelerde kurulmuş bulunan Ulusal Ajanslara verilmiştir.
Projeler, bu yetki ve sorumluluğun dağıtımı çerçevesinde A, B ve C tipi olarak sınıflandırılmıştır. Leonardo da Vinci Programının Hareketlilik (Mobility) faaliyet alanı altındaki projelerin tamamı A tipi projeler olarak adlandırılmaktadır. A tipi projelerin her türlü yürütme ve sorumluluğu Ulusal Ajanslardadır.
Programın; "Pilot Projeler, Dil Yeterlilikleri ve Ülkeler Arası Ağlar" faaliyet alanlarındaki projelerin tamamı B tipi projelerdendir. B tipi projelerin seçimi Avrupa Komisyonu ve Ulusal Ajanslarla eş zamanlı olarak yapılmaktadır. B tipi projelerin yürütülmesi ve izlenmesi Ulusal Ajansların yetki ve sorumluluğundadır. Bu tip projeler yarı merkeziyetçidir.
B tipi projelerin altında Avrupa Komisyonu'nun her çağrı döneminde belirlediği "Konulu Faaliyetler (Thematic Actions)" ve "Başvuru Kaynakları" faaliyet alanlarına ilişkin projeler ile Avrupa Kurumları tarafından sunulan projelerin tamamı C tipi projelerdir. C tipi projelerin ise her türlü yürütme izlenmesi Avrupa Komisyonu tarafından yapılmaktadır. Bu projelerin başvuruları da diğerlerinden farklı olarak doğrudan Avrupa Komisyonu'na yapılmaktadır.
A tipi projelerden farklı olarak B ve C tipi projelerde, projeler için öncelikle bir ön teklif verilmesi söz konusudur. Ön tekliflerin tarafsız uzmanlarca değerlendirilmesi sonucunda yeterli görülen ön teklif sahiplerinden tam proje teklifi hazırlamaları için davet yapılır.
Her tipteki projenin tamamında olması gereken üç unsur bulunmaktadır. Bunlar; yenilikçilik, kalite ve Avrupalılık boyutudur. Hazırlanan bir proje, klasik yaklaşımlarla mesleki eğitimde çözüm getirilemeyen bir alandaki probleme çözüm getirebilmeli, önceden belirlenmiş kalite kriterleri ile ölçülebilir olmalı ve Avrupalılık boyutu içermelidir. Proje sadece bir ülkede uygulamakla kalmamalı, diğer Avrupa ülkelerinde de kullanılabilir olmalıdır.
Avrupa Komisyonu'nun B ve C tipi projeler için 2003-2004 teklif çağrılarında duyurduğu son başvuru tarihleri 2004 yılında, ön teklifler için 3 Ekim 2003 ve tam teklifler için ise 14 Şubat 2004'dür. Ülkemizce AB Eğitim ve Gençlik Programları'na 2004 yılından itibaren tam katılım için halen hazırlık tedbirleri aşaması uygulanması sebebiyle, 2004 yılında B tipi projeler için teklif alınmamaktadır. Ancak ülkemizdeki mesleki eğitimle ilgili her derece ve düzeydeki kamu ve özel kurum ve kuruluşun diğer ülkelerdeki proje sahipleri ile ortak olmasında bir sakınca olmadığı gibi, bu türdeki projelerin yürütülmesi ve izlenmesinde deneyim kazanılması açısından son derece yararlıdır. Bu husus, Avrupa Komisyonu'nun da yukarıda belirtilen gerekçe ışığında vurguladığı bir tavsiyedir. Bu çerçevede, projelerde "ortak" olarak yer almak için Avrupa Komisyonu'nun internet adresindeki "Partner Search Database" bölümüne gerekli bilgilerin girilmesi kurum ve kuruluşların kendi internet adreslerinde de kurum ve kuruluşlarını yabancı dillerde (İngilizce, Almanca, Fransızca vb.) tanıtıcı bilgilerin yer alması uygun bir yöntemdir.
2003-2004 Çağrı Dönemi'nde, 2005 yılı için B ve C tipi projelerin ön tekliflerinin en geç 3 Ekim 2004 ve tam tekliflerin ise en geç 14 Şubat 2005 tarihlerinde sunulması gerekmektedir.
HAREKETLİLİK (Mobility)
Eğitim sisteminin içinde olan, daha çok eğitim görmekte olan veya iş gücü piyasasına girmeye çalışan gençlere, genç işçilere veya iş arayanlara, yeni mezunlara, yüksek öğrenim kurumlarında kayıtlı olan öğrencilere yönelik (yerleştirme projeleri) ülkeler arası hareketlilik faaliyetleri ile ilgilidir. Bu program aynı zamanda eğitmenlere veya insan kaynakları yöneticilerine ve eğitim projesi yöneticilerine (training scheme managers), yabancı dil uzmanlarına ve sosyal ortaklara da yöneliktir (karşılıklı değişim projeleri).
Esas nokta, temel mesleki eğitim ve sürekli-mesleki eğitimin Avrupa boyutunun güçlendirilmesi, kişilerin teori ve uygulama içeren faaliyetlerden, özellikle iş bağlantılı ( work linked) eğitimle deneyim kazanmaya teşvik edilmesi, dil becerilerinin, ülkeler arası bağlantıların, eğitmenler ve insan kaynakları yöneticileri için başarılı uygulamaların karşılıklı değişimlerinin geliştirilmesidir.
Bu tür faaliyetler hem ülkeler arası işbirliğinin hem de çalışma hayatı ile eğitim sistemleri arasındaki bağların güçlendirilmesi için yararlıdır. Yine, iş hayatı (işletmeler) ile eğitim kurumları ( örneğin mesleki eğitim veren yüksek okullar) arasındaki bağların güçlendirilmesi açısından iyi bir faaliyettir. Hareketlilik faaliyet alanının, iş dünyası ile eğitim arasında işbirliği yapılmasına yardımcı olması da, bu faaliyeti Socrates ve Youth programlarından ayıran bir özelliktir.

Uygulama üç temel faaliyet şeklinde uygulanır:
*Ülkeler arası yerleştirme projeleri (placement projects)
*Ülkeler arası karşılıklı değişim projeleri (exchange projects)
*Cedefop (Avrupa Mesleki Geliştirme Merkezi)tarafından düzenlenen çalışma ziyaretleri
YERLEŞTİRME PROJELERİ (Placement Projects)
Yerleştirme (placement), bir yararlanıcının başka bir katılımcı ülkedeki bir ortak organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. İşbirliğinin eğitim kurumları ile (üniversiteler dahil) girişimciler (işletmeler vb.) olması gerekir. İstenen eğitimin amaçları ile alıcı kurum tarafından teklif edilen mesleki ortam arasındaki uyum önemlidir.
Üç çeşit yerleştirme vardır:
- Temel mesleki eğitim almakta olan kişiler
Ev sahibi kuruluşlar: Mesleki eğitim kuruluşları ve işletmeler.
Süre:3-39 hafta arası (9 ay)
- Üniversite öğrencileri (orta öğretim sonrası eğitim ya da kısa veya uzun dönem yüksek öğrenim)
Ev sahibi kuruluşlar: Girişimciler
Süre: 13 hafta (3 ay)- 52 hafta (12 ay) arası
Genç işçiler ve yeni mezunlar
Ev sahibi kuruluşlar:Mesleki eğitim kuruluşları ve işletmeler
Süre: 9 hafta (2 ay)- 52 hafta (12 ay) arası

KARŞILIKLI DEĞİŞİM PROJELERİ (Exchange Projects)

Karşılıklı değişimler mesleki eğitim alanındaki yenilikçi metot ve uygulamaların ve/veya yeterliklerin transferini içermektedir. Bir karşılıklı değişim projesi hedef grubu, içeriği ve süresi yönüyle yerleştirmeden farklı özelliktedir:
- İşletmelerin insan kaynakları yöneticileri, mesleki eğitim programı planlayıcıları ve yöneticileri, eğiticiler ve mesleki rehberlik uzmanları
Ev sahibi kuruluş: İşletmelerin, mesleki eğitim organizasyonlarının ve üniversitelerin bir bileşimi.
Süre:1-6 hafta arası
- Dil yeterlikleri alanındaki eğiticiler ve danışmanlar (öğrencilere de açık)
Ev sahibi kuruluş: Üniversiteler veya mesleki eğitim organları dahil, yabancı dille eğitim yapan mesleki eğitim kuruluşları ile ticaret sektörünün bir bileşimi
Süre: 2-6 hafta arası

HAREKETLİLİK FAALİYETİNİN FİNANSMANI

Hareketlilik faaliyet alanı, proje yönetimi ve izlenmesi ile yararlanıcıların seyahat, konaklama, harçlık, sigorta, dilsel ve kültürel hazırlıktan oluşan hareketlilik maliyetlerine finansal katkı sağlamaktadır. Finansman koşulları Komisyon tarafından ortaya konmuştur, ancak bu mali katkının düzeyleri Ulusal kriterlere göre farklılık göstermektedir ( örneğin bu yılın ilk uygulama yılı olması nedeniyle Türkiye Ulusal Ajansı kabul edilen hareketlilik projelerine % 100 oranında finansal destek sağlayacaktır.). Hareketlilik projeleri için normalde projeye katılan partnerlerin de belli oranda projeye finansman sağlaması gerekmektedir. Karşılıklı değişimler ayrıca cedefop çalışma ziyareti programı aracılığıyla finanse edilebilir.
Pilot projeler
Pilot projeler, yenileşme sürecini hareketlendirmek ve eğitimin ve mesleki rehberliğin kalitesini artırmak içindir. Bunların uygun hallerde yeni bilgi ve iletişim teknolojilerini de kullanarak gerçekleştirmesi gerekir.
Bu faaliyet alanı kapsamında topluluk düzeyinde özel ilgi gösterilen konularda ‘konulu faaliyetler' olarak adlandırılan az sayıdaki projeye de özel mali destek sağlanacaktır. 2003-2004 teklifleri için iki özel konu belirlenmiştir; ‘kalite' ve ‘kültürler arası diyalog'.
Dil yeterlilikleri
Bu projeler, daha az kullanılan ve öğretilen diller konusu projeler dahil, mesleki eğitim kapsamında dil ve kültürel yeterliliklerin arttırılması ile ilgilidir.
Teklifler, öğretim materyallerinin tasarımı, test edilmesi ve tanınması, değerlendirilmesi ve yayılmasına yönelik olabileceği gibi farklı mesleki ve ekonomik sektörlerin belirli ihtiyaçlarına göre hazırlanmış yenilikçi öğretim metotları konusunda da olabilir. Aynı zamanda dil konusundaki denetimlerin ve kendi kendine dil öğrenmeye dayalı yenilikçi pedagojik yaklaşımlar geliştirilmesi ve sonuçların dağıtılması ile ilgili de olabilir.
Ülkeler arası ağlar
Program, Avrupa boyutunda uzmanlık ve yayma (dissemination) konularındaki ülkeler arası ağlar için finansal destek vermektedir. Bu ağların üç fonksiyonu vardır:
1. Avrupa uzmanlığı ve yenilikçi yaklaşımların toplanması, süzgeçten geçirilmesi ve temeller oluşturulması
2. Mesleki becerilerle ilgili ihtiyaç analizlerinin ve tahminlerinin iyileştirilmesi
3. Ağ çıktılarının ve proje sonuçlarının Birlik çapında uygun şekilde yayılması/dağıtımı.
Başvuru kaynakları
Özellikle araştırma ve analizlerde kullanılan Topluluk referans kaynaklarının, karşılaştırılabilir verilerin oluşturulması ve güncelleştirilmesi, başarılı uygulamaların incelenmesi, dağıtımı ve ayrıntılı bilgi alışverişi faaliyetleri Topluluk finansal desteğinden yararlanabilir.
Amaç, belirlenen bir konuda Topluluk düzeyinde ulusal mesleki eğitim sistemlerindeki belirli özelliklerin ve değişimlerin kaydedilmesi imkanı vermesidir.
Karşılaştırılabilir verilerin oluşturulması ve güncelleştirilmesi projeleri (istatistiki projeler), iki yıllık istatistiki program belirlenip yayınlanır yayınlanmaz özel teklif çağrıları konusu olacaktır.


Leonardo da Vinci Programı ile sağlanacak imkanlar

Programa katılan ülkelerde mesleki eğitim sistemlerin ve uygulamalarının kalitesinin artırılması, yenilikler geliştirmek ve ulusal mesleki eğitim politikalarına katma değer sağlanması.
Her düzeydeki mesleki eğitimde Avrupa boyutunun teşvik edilmesi, ülkeler arası çalışma şartlarına uyumun geliştirilmesi.
Sürekli mesleki eğitimin teşvik edilmesi ve ülkeler arası çalışma şartlarına uyumun geliştirilmesi.
Sürekli mesleki eğitim ve ömür boyu öğrenme isteğinin güçlendirilmesi, yarının mesleklerine hazırlanma ve teknolojik değişimlere uyumun teşvik edilmesi.
Modern teknolojiler alanında eğitim ve müteakip eğitimde; yüksek okullar, mesleki eğitim tesisleri ve işletmelerin daha fazla karşılıklı etkileşmenin sağlanması.
Mesleki eğitim alanında dil yeterliliklerinin geliştirilmesi ve ortak terminolojinin oluşturulması.
Özellikle gençler için temel mesleki eğitimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi.
Mali, sosyal ve fiziksel nedenlerle eğitimden yararlanamamış kişiler için temel mesleki eğitimi veya ileri düzeydeki eğitimlere erişimin kolaylaştırılması.
Mesleki eğitimde bayanların fırsat eşitliğinin teşvik edilmesinin sağlanması.
Mesleki danışmanlık sistemlerinin kurulmasının teşvik edilmesi, bağımsız sürekli eğitim ve açık öğrenim yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlanması. Leonardo da Vinci programından yararlanacaklar
Bireysel projelerin kabul edilmediği bu programda kişiler ancak tüzel kişiliğe sahip bir kurum veya kuruluş ile birlikte yapılan projeler içerisinde programdan yararlanabilirler.
Bu program; mesleki eğitim bakımından ilgi duyulan tüm alanlarda veya mesleki eğitimle uğraşanları ülkeler arası bir ortaklık içerisinde bir araya getiren kamu veya özel kuruluşlara, işletmelere ve şirketlere açıktır. Bunlar;

· Her seviyedeki mesleki eğitim kuruluşları, merkezleri ve üniversiteler,
· Araştırma merkezleri ve enstitüler,
· El sanatları ile ilgili sanayi kuruluşları dahil, işletmeler ve KOBİ'ler,
· Ticaret ve sanayi kuruluşları dahil ticaret ve sanayi ile ilgili teşkilatlar,
· Kar amacı gütmeyen teşkilatlar,
· Gönüllü ve sivil toplum kuruluşları.

Bir projenin Leonardo da Vinci Programı ile sağlanan fonlardan destek alabilmesi için istenen şartlar
1. Önerilen proje ülkeler arası işbirliğini gözetmelidir. Hareketlilik (A tipi projeler) eylemi ile Dil yeterlilikleri eylemine dahil projeler için birisi AB üyesi ülke olması şartı ile en az iki farklı ülkeden oluşan ortaklık içermesi, diğer eylemler (B ve C tipi projeler)'e dahil projeler içinde yine birisi AB üyesi ülke olması şartıyla en az üç farklı ülkeden oluşan ortaklık içermesi gerekir.
2. Projenin, programın hedeflerinden bir veya birden fazlasını içermesi ve yürütülen eylemlere uygun formatta olması gerekir.
3. Proje, önceden belirlenmiş zaman çizelgesine göre zamanında sunulmuş ve yine önceden ilan edilen proje teklif çağrısında belirtilen önceliklerden birisi ile ilgili olmalıdır.
4. Proje, proje sahibi ile ortakları tarafından mali olarak ortaklaşa desteklenmelidir. AB bu projenin kabul edilebilir harcamalarından sadece bir kısmını karşılamaktadır.
ciz.jpg


Grundtving (Yetişkin Eğitimi )

Grundtving nedir? :
Yetişkin eğitim programıdır. Eğitimin sadece okul süresince değil yaşam boyu sürmesi gerekliliğini felsefe edinmiş bir programdır. Okul sistemi dışında kalan yetişkinlere temel eğitim nitelikleri kazandırmayı, öğrenmeye ulaşımı sağlamayı, bunu geliştirmeyi ve bunun için eğitim yollarını arama amacı taşır.
Kimler katılabilir? :
Yetişkinlere yönelik eğitim faaliyetinde bulunan kuruluşlar, okullar,üniversiteler,vakıflar, dernekler, kütüphaneler, müzeler, okul aile birlikleri gibi resmi olmayan kuruluşların desteği ile belirli bir konuda eğitim almak isteyen 25 yaş üstü yetişkinler katılabilir. Orta öğrenim yada meslek lisesi eğitimi almamış 16 yaş üstü kişilerinde bu tip programlarda meslek edinme eğitimi almaları ön görülmüştür.
Faaliyetler:
· Ülkelerarası işbirliği projeleri
· Öğrenme ortaklıkları
· Bireysel yurtdışı eğitim destekler
· İşbirliği ve iletişim ağları
Ülkelerarası işbirliği projeleri:
Bu başlık altında iki konu esas alınmaktadır. Yetişkin eğitim programı veren ve karşılıklı anlaşma yapan iki kuruluşun ortak çalışmaları yada eğitim alanında eğitim tekniklerini geliştirme,yeni metotlar uygulama programı hazırlanabilir.
Öğrenme ortaklıkları :
Yetişkin eğitimi veren kuruluşların yerel düzeyde küçük projeler geliştirmelerine destek olmak amacındadır. Farklı ülkelerdeki öğretmen ve öğrencilerin işbirliği içinde çalışmaları gerekir.
Bireysel yurtdışı eğitim destekleri:
Yetişkin eğitimi veren öğretmenlerin yurtdışında en fazla 4 hafta eğitimini amaçlayan bir programdır.
İşbirliği ve iletişim ağları:
Yetişkin eğitiminde çalışan tüm kuruluşların, örgütlerin görüş alışverişinde bulunmalarını, başarılı örneklerin tanıtımını amaçlar.



ciz.jpg




 
Üst