Almanya'da Eğitim, Almanya'da Eğitim Hakkında Merak Ettikleriniz

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Dikkatinize !
1. Almanya`daki üniversiteler genellikle özel kurumlardıir. Bu nedenle bir konuda, üniversitelerin farklı taktirleri ve prosedürleri söz konusu olabilir. Eger herhangi bir konuda elinizde net bir bilgi yoksa, ögrenim görmek istediginiz üniversiteye müracaat etmenizi tavsiye ederiz. Böylece en sağlıklı bilgiye ulasmis olacaksiniz.
2. Almanya`daki üniversitelerde, öğrencilerin bir çok ders alanlarıinda serbest tercih imkani mevcuttur. Ögrenci hangi derse ne zaman katılacagi baglaminda geniş bir alternatife sahiptir. Elbette bu serbestlik, öğrencinin Almancayi iyi bilmesinin yaninda, iyi bir girisimci olmasini gerektirmektedir.

Almanya´da Yüksek Ögretim sistemi

Bugünün Almanya'sinda 300'ün üzerinde yüksek Ögrenim okulu bulunmaktadir. Bunlardan 115'i üniversite, 151'i meslek yüksek okulu ve 51'i ise sanat ve müzik yüksekokullaridir. 1999 kıs sömesterinde 1,8 Milyon Ögrencinin kayıtlı bulundugu yüksek Ögretimde yer alan yabanci Ögrenci sayısı 166.000 civarındadir. Bu yüksekokullarda klasik bilim dallarinin yaninda 'uygulamali kültür bilimleri' vs. gibi yeni gelismekte olan bilim dallarinda da Ögretim yapilmakta ve 400'ü askin bilim dalında ögrenim görülebilmektedir. Prensip olarak Almanya'da iki degisik tarz ve sistemde yüksek Ögretim kurumu bulunmaktadir. Bunlardan birincileri Fachhochschule'ler (FH), diğerleri de Universitaet'ler (U), Technische Hochschule'ler (TH) ve Technische Universitaet'ler (TU). Ayrıica Gesamthochschule'ler (GH) de bu iki sistemi Y-Sistemi adı verilen bir sistemle birbirine baglar. Universiteler (U, TU, TH) bütün bilimsel egitim ve araştırma alanlarını kapsarken, FH sisteminin akademik alanı ise mühendislik ve isletme sektörlerini isleyerek ve agirlikli olarak pratik bir egitim sunarlar. Dolayısıyla (U, TU, TH) doktara derecesi verme hakkına sadece Üniversiteler sahiptir. Normal bir Alman Yüksek Ögretim kurumu, mezuniyet durumunda Ögrenciye sadece ve sadece Diplom adı verilen bir derece verir ki bu derece herhangibir FH tarafıindan verildiği zaman uluslararasıi olarak Bachelor (B.S.) veya Professional Master derecesine, Universite (U, TU,TH) tarafıindan verildiğinde ise uluslararası olarak “Master of Science derecesine” eşittir. Türkiye'de normal şartlarda 4 yıllık bir bölümden mezun olan bir Öğrencinin derecesi ise uluslararasıi olarak Bachelor (B.S.) derecesine eşittir. Alman Yüksek Öğretim sisteminde genel olarak sabit Öğrenim gurupları bulunmamaktadır. Öğrencilerden kendi çalışma takımlarını kurmaları beklenmektedir. Bu sistemde Öğrenci uygun gördüğü faydaları sağlayarak kendi eğitimini bireysel olarak planlayan bir rol oynamaktadır. Yine de sistem Fransız sisteminde amaçlandığı gibi Öğrenciyi belirli bir formasyona sokmak yerine, Öğrencinin başarısı dahilinde kendini şekillendirebilmesini, olabildiğine açık ve liberal bir eğitim almasını amaçlamıştır. Dersler genelde devam mecburiyeti olmamasına rağmen, sıinavlara girebilmek için Öğrencinin belirli sayıda seminer sertifikasi, ev ödevi, dizayn çalışmaları, ve laboratuar çalışmalarına ihtiyacı vardır ve bu Öğeler düzenli olarak kontrol edilmektedir. Aynı zamanda sıinavlar da oldukça seçici bir karakter ve yüksek standartlara sahiptirler.



Kimler Almanya´da Yüksek Ögrenim Görebilir

Almanya' da yüksek Öğrenim görmek isteyenlerde aranan temel şartlar:
· Türkiye' de ÖSYS sınavını kazanıp bir bölüme yerleşmeye hakkazanmış olmak ve
· Almanca bilmek.
Bunun yanısıra adaylar sadece ÖSYS sınavında kazanmış olduklarıi branşlarda okuyabilirler. Fakat yine de farklı bir dalda okumak için üniversitelerden bizzat bilgi almaları faydalı olur.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, başvuru tarihlerini geçirmemektir. Bu tarihler, Kış sömestresi için 15 Temmuz. Yaz sömestresi için 15 Ocak´tır.

Düz Lise mezunlari (11 Yillik)

Türkiye'deki ilk ve ortaögretim kurumları genelde toplam olarak 11 (8+3) veya 12 (8+4) yillik egitim vermektedirler. 11 yıllık liseden (düz lise) mezun olanlar ÖSYS sinavini kazanmıs olsalar da direkt olarak Alman Üniversitelerine kabul edilmezler. Önce bir yil boyunca lise egitimine benzer bir egitim verilen "Studienkolleg" (Ögrenime Hazirlik Kurslari) denilen hazırlik okullarina kayit yaptirmak zorundadirlar. Ancak bu bir yillik egitim sonunda yapılacak sinavi verebilenler üniversiteye girmeye hak kazanacaklardır. Ve bu sınavı da sadece bir defa tekrar etme hakki vardir. Studienkollegler: Studienkollegler; cok sayıda farkli ülkelerden gelen yabanci ögrencilere, dil egitiminin yani sira ögrenim görmek istedikleri bölümle ilgili bir tür ön egitim sunmaktadir. Bu ön egitim öncesi dönemde ögrenci, agirlikli olarak üniversitede okumak istedigi bölümle ilgili dersler görür ve kurs bitiminde de seviye tespit sinavina girer. Studienkolleg`lere basvuru için gerekli belgeler: Bu belgeler üniversite basvuru esnasında istenen belgelerle aynıdır. Bunun yanısıra;

· Almanca ön bilgisi (en az Grundstufe 1-2)
· Ögrenci vizesi için basvuru, (Almanya'ya turist vizesi ile gelenlerin vizesi kati suretle öğrenci vizesine cevrilemez),gereklidir.


Anadolu, İmam-Hatip, Fen ve Meslek Lisesi Mezunlari


Türkiye' de 12 yıllık bir liseden mezun olanların ise Studienkolleg yapma mecburiyetleri yoktur.Bu adaylar Almanca sınavını (DSH) verip direkt olarak üniversiteye başlayabilirler. Tabii herşeye rağmen “ÖSYS sınavını kazanmış olma mecburiyeti” olduğunu bir daha hatırlatmakta fayda vardır.
Fakat Studienkollegler hakkında en faydalı ve doğru bilgiye, uyguladıkları yönetmelik kurallarına ekte sunmuş olduğumuz Studienkolleg'lerin internet sayfasından bakabilirsiniz.

Dört Yillik Üniversite Mezunlari

Türkiye'deki 4 yıllık üniversitelerden mezun olanlar genel olarak Alman Üniversitelerince üniversite mezunu sayılmazlar. Sadece Önlisans (Vordiplom) mezunu sayılırlar. Toplamak gerekirse; Türkiye'de okunan 4 yılın sadece 2 yılı Alman Üniversitelerince denk tutulmaktadıir. Fakat bu yine de, Üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir. Bu konuda da en sağlıklı bilgiyi üniversite ile bizzat görüşerek alabilirsiniz. Bununla beraber Alman üniversitelerinden mezun olanlar Türkiye'de yüksek lisans mezunu sayılırlar ondan sonra gerek Türkiye'de gerekse Almanya'da direkt olarak doktoraya başlayabilirler.

Yüksek Lisans Mezunlari

Türkiye' de yüksek lisans mezunu olanlar ise Almanya' da lisans yani bir başska deyişle üniversite mezunu sayılırlar ve Almanca problemini hallettikleri takdirde Almanya'da direkt olarak doktoraya başlayabilirler. Yüksek lisansını Türkiye'de yapmış olup Almanya'da doktora yapmayı düşünenler ise Almanya'da bir profesör veya bir enstitü ile yazışıp doktora çalışmasına yardıim edecek bir danışman profesör (Doktoravater) bulmak zorundadırlar.

İki Yillik Meslek Yüksek Okulu Mezunlari

Iki yıllık meslek yüksek okullarından mezun olanlar lıise eğitimini kaç yıl yapmıişsolurlarsa olsunlar Studien Kolleg yapma mecburiyetleri yoktur. Fakat Alman Üniversitelerinin çoğu Iki yıllık eğitimi üniversite eğitimine denk saymaz. Buna rağmen okuyacağı bölümle ilgili bazı derslerini saydırabilir. Bu da önemli bir avantajdıir. Hangi derslerinin sayılıp sayılmayacağını ise o üniversite ile temasa geçip bizzat sormasında fayda vardır. Zira bu üniversiteden üniversiteye; arada kültür anlaşması olup olmamasına göre, eyaletlere göre değişik gösterebilir. Bu konuda ekte sunmuş olduğumuz üniversite adreslerinden yararlanabilirsiniz.

Almanya´da Yüksek Ögrenimin genel sartlari

Başvuru yapacak adayların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlarda; birincisi öğrencinin kesinlikle Türkiye' de ÖSYS sınavını kazanarak bir okula kayıit yapmaya hak kazanmış olmasıdir. Ve öğrenci Almanya' da sadece Türkiye' de kazandığı (ya da ona yakın) bir bölümde okuma hakkına sahiptir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da başvuru tarihlerini geçirmemektir. Bu tarihler Kış Sömestrisi için 15 Temmuz, Yaz Sömestrisi için ise 15 Ocak tır. Bu tarihlere kadar belgelerin üniversitenin eline geçmiş olması gerekir. Dikkat edilecek son husus da; Almanca Bilgisi dir. Almanya'da okumak isteyen adayların yeterli düzeyde Almanca bilmeleri gerekmektedir. Fakat bu seviye üniversiteden üniversiteye değişebilmektedir. Bazıi üniversiteler en az Grundstufe 2 , bazıları da Mittelstufe 2 istemektedir. Üniversitelerin kendi bünyelerinde de kurslar bulunabilmektedir ama bu her üniversitede olmayabilir.

Genel olarak Alman Yüksek Okullarinin istedigi belgeler


Bu belgeler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir. Ama genel olarak:
- Lise Diploması
- ÖSYS sıinavını kazanıp bir okula yerleştirildiğini gösteren belge
- Eğger hala üniversiteye devam ediyorsa öğgrenci belgesi, üniversite mezunu ise diploma ya da çıkış belgesi
- Ders notları (Transcript)
- Almanca okuduğuna dair belge
- Varsa LES (Lisans üstü sınav) belgesi
-Varsa staj belgesi olarak siralayabiliriz.

Tabii bütün bu belgelerin noter tasdikli tercümeleri valilikten apostel tasdigi yapildiktan sonra iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi gerekir.

Vize Islemleri

--------------------------------------------------------------------------------
Öncelikle Almanya' da okumak için ögrenci vizesi gerektigini, aksi taktirde vizelerin ögrenci vizesine çevrilemeyecegini bilerek sinirdisi edilecegini bir daha hatirlatalim. Vize için mümkün oldugunca erken basvurmak gerekmektedir. Zira vize islemlerinin yaklasik 6 - 8 hafta sürebilecegi düsünülürse okulun basvuru ya da sinav tarihlerini kaçirabileceginiz unutulmamalidir. Alman konsoloslugunun ögrenci vizesi için istedigi belgeler asagidadir.

- Üniversitenin ya da dil kursunun sizi kabul ettigine dair göndermis oldugu belge (Bescheinigung), yalniz eger dil kursuna basvurmus iseniz bu kursun Intensiv yani haftalik en az 20-25 saatlik olmasi gerekmektedir.
- Türkiye' de lise ya da üniversiteden ögrenci belgesi , ya da çıkış belgesi
- Türkiye' de oturan anne-babanin muhtarliktan ikamet belgeleri (tercümesi gerekmektedir),
- Ögrencinin pasaportu ,
- Konsolosluktan alinacak iki adet vize formu,
- Iki resim
- Ve en önemlisi kefalet belgesi; bu belge Alman ya da Türk herhangi bir sahisdan olabilir, akraba olma zorunlulugu yoktur. Eger kefil Almanya' da ise; yabancilar kanunu madde 84´e uygun olarak (Verpflichtungserklärung gem.§ 84) yabancilar dairesinden tasdiklenip gönderilmesi gerekmektedir. Eger kefil Türkiye' den ise; sizin Almanya' da dogabilecek tüm masraflarinizi karsilayacagini beyan ettigi taahhütnameyi noterden tasdik ettirerek onaylatmasi gerekmektedir. Her iki durumda da taahhüt edilen miktar en az 700 EUR olmalidir. Ve bu belgenin de tercümesi gerekmektedir.

Ögrencinin calisma haklari
--------------------------------------------------------------------------------

Almanya'da ögrencilere çalisma hakki tanınmaktadır. Yeni Çıkacak olan kanuna göre 2003 yılından itibaren 90 gün olan öğrenci çalışma izni 180 güne çıkarılacaktır. Öğrenciler yaz tatillerinde 180 gün ya da sene içinde de haftada 20 saate kadar çalışabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki; dil kursu öğrencilerinin çalışabilmeleri için ekstra is ve işçi bulma kurumundan (Arbeitsamt) izin almaları gerekmektedir.

Sigorta Zorunlulugu
-------------------------------------------------------------------------------

Almanya'da hastalik sigortasi (Krankenversicherung) yapilmasi zorunludur. Bu yükümlülük 14 sömestir sonra ya da 30 yasindan sonra ortadan kalkar. Ögrenciler için hastalik sigortasi aylik yaklasik 50 EUR civarindadir.

Ikamet ve barinma--------------------------------------------------------------------------------

Almanya' da ikamet ve kalacak yer bulma da önemli konulardan bir tanesidir. Bu konuda en önemli imkan üniversite bünyesindeki yurtlardir. Fakat bu yurtlara sadece üniversite bünyesinde kayitli ögrenciler girebilmektedir. Hemen hemen her üniversitenin bünyesinde yurt vardir. Istisnalar olabildigi için bu konuda kesin bilgiye üniversitelerden ulasabilirsiniz. Fakat yurtlarda genelde sira olabilmekte ve hemen yerlesme olanagi olmamaktadir. Bunun için yurtlara önceden basvurmak gerekmektedir. Adaylarin Almanya'ya gelirken mutlaka yurt hakki çikana kadar barinabilecekleri bir yer ayarlamalarini tavsiye ederiz. Yurt ücretleri de bölgeye ve okula göre degismesine ragmen genelde aylik 250 - 350 DM arasindadir. Üniversite yurtlarinin yanisira özel yurtlarda bulunmakta ve bunun için de üniversite ögrencisi olma zorunlulugu bulunmamaktadir. Yurtlar disinda da; birkaç ögrenci birleserek bir ev tutabilir. Ev kiralari da bölgeye göre degismekte ama genel olarak aylik 800 - 1500 DM arasinda olmaktadir.

Bir Ögrencinin ortalama aylik masrafi--------------------------------------------------------------------------------

Burada verecegimiz rakamlar kesin olmamakta bölgeye göre degisebilmektedir.


KIRA : 150 - 200 EUR
SIGORTA : 50 - 60 EUR
SEYAHAT : 70 - 90 EUR
OKUL HARCI : 60 - 75 EUR
BESLENME : 100 - 200 EUR
DIGER : 100 - 150 EUR
TOPLAM : 530 - 750 EUR

Okul harci aslinda her sömestr için 150 - 200 EUR arasindadir. Ve üniversite bünyesinde ögrenci olanlar kaldiklari seyahat bölgesinde ücretsiz seyahat karti almaktadirlar. Bizim vermis oldugumuz rakamlar ise üniversite harici dil kursunda okuyanlar için geçerlidir.

Dil kurslari--------------------------------------------------------------------------------


Dil kurslari konusunda adaylarin çesitli alternatifleri mevcuttur. Birincisi adaylarin dil egtimini Türkiye’de tamamlayip gelmeleri. Fakat Türkiye’den alinacak belgeleri bazi Üniversiteler kabul etmeyip tekrar sinava tabii tutabilmektedir. Almanya’da dil egitimi yapmayi düsünen adaylar için ilk tercih tabiki üniversite bünyesindeki dil kurslari olacaktir. Fakat bu dil kurslari her üniversitede olmayabilir. Bunun sorulmasinda fayda vardir. Ayrica bir baska husus üniversitelerin dil kurslarinin hangi seviyeden baslayacak olmasidir, bu da üniversitelere göre farklilik gösterebilmektedir. Kimi Üniversiteler Mittelstufe düzeyinden kimileri ise Grundstufe düzeyinden almaktadir. Üniversite kurslarinin haricinde birçok enstitü ve dil kursu bulunmaktadir. Bunlarin fiyatlari çok degisiklik gösterebildigi için burada ele almiyacagiz.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanyada ki Dil Okullari


Merhaba arkadaslar Almanyada yüksek ögrenim görebilmek icin tabiki Almanca bilmek sarttir. Almanyada ki Üniversiteler enaz 600 saatlik bir almanca ögrenim bilgisi ister buda goethe enstitutsunun yada baska bir dil oklunun Mittelstufe basamagina denk düser.Bu da enazindan 6 yada 8 aylik bir almanca kursunu ziyaret etmeniz demektir. Yalniz size tavsiyem eger almanca yi ogrenmek istiyor ve hic bir ön almanca bilginiz yoksa almanya ya gelmeden once enazindan türkiyede bir kursta almancayi biraz ögrenmeniz yoksa burada sifirdan baslarsaniz sizin icin maliyeti hayli fazla olur.
Almanyada dedigim gibi okuyabilmek icin almanca bilmek sarttir. 600 saatlik bir kurs gormus iseniz ve bunun sertifikalarina sahipseniz almanyada bu sertifikalarla gideceginiz universitenin isteyine bagli olarak bir dil sinavi yaparsiniz.Bu sinav genelde bütün üniversitelerde yapilir DSH(Deutsche Sprach Prüfung)yane Almanca konusma bilgi sinavi.Bu sinav iki bolumden olusmaktadir. 1)Yazili bölüm 2)Sözlü Bölüm dedigim gibi DSH sinavi üniversiteler tarafindan yapilir. Birde Goethe Institut tarafindan yapilan ZMP(Zentrale Mittelstufe Prüfung) var.Bu sinavi gecenlerde almanyada ki Üniversitelerde Okumaya hak kazanirlar.Benim size tavsiyem eger imkaniniz varsa bu sinavi Goethe enstitusunde okuyup sonunda yapmaniz sizin icin daha yararli olacaktir. Peki dil okullarinin size mahliyeti nedir? birazda bunlardan bahsedelim nedersiniz?

Almanyada ki en iyi dil okulu süphesiz Goethe enstitütüsüdür.Fakat bununla birlikte mahliyetide bir hayli yüksektir. Ben Almanya Goethe Institu Müenchen de okudum ve fiyatlari hakkinda biraz bilgi vereyim.

Goethe Institut Muenchen de 2 aylik kurs fiyati asagir yukari 3200Dm tabi bu sadece okul parasi bunun icinde kalicak,yiyecek vb... yok.Eger ki Goethe nin yurdunda kalicam derseniz yanlis hatilamaiyorsam asagi yukari onun fiyatida aylik (munih icicn söylüyorum) 700 ile 800Dm arasinda degisir. Ama benim size tavsiyem Münih gibi büyük bir sehirde degilde daha ufak bir sehirde goethe enstütüsüne gitmeniz.Cünkü ufak sehirlerde okul parasi ayni olsa bile enazindan aylik 800Dm kira yerine 300 ile 400Dm arasinda bir ev tutabilirsiniz.Yane goethe de okumak enazindan 6 aylik masraf size yinede 15000dm ye patiliyor....

Peki ya bu fiyatlar size dil ögrenmek icin cok yüksek ise?ki bencede cok yüksek :))) O zaman sizde okumak istediginiz universitenin yada baska bir dil okuluna gidebilirsiniz sizin icin en ucuz yol okuyacaginiz universitenin dil ögrenme bölümünün olup olmadigini ögrenmek, eger varsa bu dil ögrenme programlari ücretsiz oluyor 6 ay burda ücretsiz dil ögrenip Dsh sinavina girebiliyorsunuz.Ama tabiki egitim kalitesi ayni olamaz :)))

Birde almanyada dil ögrenmek icin Volkshochschuleler var .Bu okullarda da dil ogrenebilirsiniz bunlarin fiyatlari ise en fazla 6 aylik 1000Dm kadardir.

Bunun disinda benim tavsiye edebilecegim Dolmetscher Institut Muenchen var bu dil okuluda goetheden sonra gelen en iyi dil okullaridan biri bunun fiyati ise size 6 aylik 7500dm ye falan patlar yane goethenin yarisi kadar.Dedigim gibi okullar ve fiyatlari boyle artik karar size kalmis :))Asagida size bu Dil okullarinin web adreslerini verecegim isteyen oradan ziyaret edip daha fazla bilgi alabilir

Language-Leraning sitesine girip istediginiz dilde , ülkede ve hatta sehirde aradiginiz dil icin, dilokullari bulabilirsiniz

http://www.language-learning.net/
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Alman ve Türk egitim sistemleri arasindaki farklar




Alman üniversitelerinden mezun olanlar Türkiyedeki gibi yüksek lisanas okumadan direkt doktoroya basliyabilyirolar.Yani Almanyada Türkiyedeki yüksek lisanas egitimine benzer, doktora öncesi gidilmesi zorunlu bir egitim yok.

O nedenle Türkiyedeki üniversitelerden mezun olanlar genelde alman üniversitelerince üniversite mezunu sayilmayip, ön lisans mezunu sayilmaktalar. Yani genelde Türkiyede okuanan dört senenin iki senesi alman universitelerinde sayilmaktadir. O nedenle alman üniversitesi yatay gecis ya da yüksek lisans yapmak isteyen ögrencilerin, ögrencilerce almancaya tercüme ettirilmis not dökümlerine (transkript) bakarak fark derslerini vermelerini istemekte ya da ögrencileri Türkiyedekiden daha alt bir sömesterden üniversiteye kabul etmektedir.

Burslar

Burs imkanlari cok kisitli olup, genelde lisans ya da yüksek lisans mezunlarina burs verilmektedir..



Staj

Almanyada ki firmalarda ücretli staj yapmak icin önce firmalarla yazismak daha sonra da staj vizesi almak gerekir.Almanyada ki firmalarin branslarina göre adreslerini Istanbulda ki Türk Alman Sanayi Ve Ticaret Odasindan ögrenebilirsiniz.Fakat staj yapabilmek icin mutlaka almanca yada ingilizce bilmek gerekmektedir. Ayrica Türkiyee ki uluslar arasi staj komitelerine de basvurabilirsiniz.Aiesec (Isletme,iktisat veya iktisadi idari) bilimler dalinda okuyanlara, Laeste (fen bilimleri , mühendislik ,ziraat ve ormancilik) dallarinda okuyanlara staj konusunda yardimci olmaktalar.Yalniz bu komiteler staj yapmak isteyenleri önce muhakkak dil,genel kltür ve brans sinavlarina tabi tutmaktadirlar....

Arkadaslar bu yukarida yazdiklarimin hepsi satiri satirina Alman konsoloslugunda 1,5 sene once almis oldugun bilgi kagidindandir.Tabi ki bu yazdiklarimda degisiklikler her sene hatta her dönem olabilmekte yinede siz Alman konsoloslugna bir danisin..iyi egitimler...
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanyada Eğitim

Alman eğitim sisteminde çocuklar genllikle 6 yaşında ilkokula başlarlar. İlk 4 sene aldıkları eğitim "Grundschule" olarak adlandırılır. Daha sonra 3 ayrı eğitim türünden biri seçilir. Bunlar:

- Hauptschule
- Realschule
- Gymnasium

Hauptschule 5 yıl süren bir dönemi kapsar ve basit düzeyde bir eğitim verir. Bunun yanı sıra, Hauptschule'ye oranla daha yoğun eğitim veren Realschule 6 yıl sürelidir. Ortaöğrenimde en prestijli seçenek ise 9 yıl süren Gymnasium'dur. Gymnasium'u bitiren öğrencilerin aldığı "Abitur" sertifikası Almanya'da yüksek öğrenime başlamanın anahtarı olarak kabul edilir.

Alman üniversitelerinde eğitim görmeyi düşünen yabancı öğrencilerin de "Abitur" denkliği olan bir diplomaya sahip olmaları gerekmektedir. Bazı ülkelerdeki diplomalar, Alman üniversitelerinde eğitime başlamak için yeterlidir. Abitur diploması 13 yıllık bir eğitimin ardından alındığından, daha az süreli eğitimler denklik alamazlar. Denk diploması bulunmayan yabancı öğrenciler sayıca daha fazladır ve üniversite eğitimlerine başlamadan önce bir yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar. Türkiye'de de eğitim 11 yıl olduğundan, yüksek öğretimlerne Almanya'da devam etmek isteyen Türk öğencilerin de bu sınava girmeleri gerekir. Bu yeterlilik sınavının yanında Türk öğrencilerden ÖSS sınavında başarılı olmaları beklenir. Yabancı öğrencilerin Almanya'da üniversite eğitimlerine başlamadan önce DSH dil yeterlilik sınavına girerek, Almancalarının dersleri takip edebilecek düzeyde olduğunu da belgelemeleri gerekiyor.

Üniversite eğitiminden önce alınması tavsiye edilen eğitim Studienkolleg'dir. Studienkolleg üniversite öncesi hazırlık programıdır; bu kurslara katılabilmeniz için iyi seviyede Almanca bilgisine sahip olmalısınız çünkü Studienkolleg'de üniversitede tercih ettiğiniz konularda da ders alıyorsunuz.

Almanya'daki üniversitelerde bazı bölümlere yoğun talep olduğundan; bu bölümlerdeki kontenjanlara ulusal sınırlamalar getirilmiştir.

Konu icerisinde paylasilan bilgiler:

2.Almanya'da Üniversite Eğitimi
3.Almanya'da Üniversitelere Giriş Şartları
4.Almanya'da Üniversiteye Başvuru
5.Almanya'da Üniversitelere Kayıt İşlemleri
6.Almanya'daki Üniversitelerde Akademik Yaşam
7.Almanya'daki Ünivesitelerde Konaklama ve Sosyal Yaşam
8.Almanya için Öğrenci Vizesi
9.Almanya'da Eğitim ve Yaşam Masrafları
10.Almanya'da Burs İmkanları
11.Almanya'da Eğitim ve Askerlik Tecili
12.Almanya'da Sağlık ve Kaza Sigortaları
13.Almanya'da Staj
14.Almanya’da Postaneler ve Telefon
15.Almanya'da Ulaşım
16.Almanya’da Alışveriş
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Üniversite Eğitimi

Almanya'da yüksek öğrenimden eyaletler sorumludur. Her yüksek öğrenim kurumu, kendi eğitim programını ve araştırma politikasını belirlemenin yanı sıra yönetiminde de önemli derecede özerktir.

Almanya’da yüksek öğrenim görmek isteyen öğrencilerin karşısına değişik okul seçenekleri çıkar. Bunlar üniversiteler, teknik üniversite ve üniversite statüsünde enstitüler, ve ‘Fachhochschule’lerdir (FH).

Üniversiteler: Üniversitelerde tıp, doğal bilimler, mühendislik, güzel sanatlar, hukuk, teoloji, ekonomi ve sosyal bilimler ve tarım ve ormancılık dallarında eğitim alabilirsiniz. Eğitim dallarındaki büyük çeşitlilik disiplinler arası çalışmaları ya da bir alanda ileri bir düzeye gelerek özelleşmeyi olanaklı kılar. Pek çok üniversitenin sahip olduğu büyük ve kapsamlı kütüphane ve arşivler öğrencilerin çalışmalarını büyük oranda kolaylaştırır.

Teknik Üniversiteler:
Teknik üniversiteler, adlarından da anlaşılacağı gibi, teknik ve mühendislik dallarında eğitim vermek amacı ile kurulmuş üniversitelerdir. Ancak zamanla alanlarını genişletmiş ve sanat eğitimi de vermeye başlamışlardır.

"Fachhochschule":
Fachhochschule (FH) uygulamalı bilimler üniversitesi ya da meslek üniversitesi olarak düşünülebilir. Türkiye’deki meslek yüksekokullarından farklı olarak FH’ler 4 yıllık okullardır ve bitirme derecesi üniversite bitirme derecesine denktir. Ayrıca sanat, film ve müzik eğitimi veren yüksek eğitim kurumları vardır.

Sanat ve Müzik Okulları:
Profesyonel sanatçı ve müzisyen yetiştirmenin yanı sıra sanatsal konularda eğitim verebilecek öğretmenleri de yetiştirmeyi amaçlayan sanat ve müzik okulları hakkında daha ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Üniversite Seviyesinde Eğitim Veren Diğer Kurumlar:
Yukarıda sayılan branşların dışında değişik seviyelerdeki okullar için öğretmen yetiştiren enstitüler vardır. Ancak genellikle öğretmenlerin eğitimlerini üniversitede tamamlarken pedagojik formasyon almaları esastır.

Ne tür bir okula gideceğinizi belirlemek için öncelikle amaçlarınızı iyi belirlemeniz gerekir. Aşağıdaki soruları cevaplamanız okul seçiminde size yardımcı olacaktır.

- Almanya’da tam bir eğitim almak istiyor musunuz yoksa geçici olarak (örneğin 1 sene) okula gidip final sınavları ve mezuniyet için Türkiye’ye mi döneceksiniz?

- FH tarafından verilecek diploma çalışmayı düşündüğünüz ülkede geçerli mi?

- Eğitim alacağınız alanda iş bulmanız mümkün mü?

Üniversitelerin Yapısı:
Üniversiteler her biri kendi dekanına bağlı olan çeşitli fakülte ve okullardan oluşur. Her fakültenin değişik dallar için bölümleri vardır ve her bölüm kendi akademik kadrosuna ve kendi konusu ile ilgili literatürün bulunduğu özel bir kütüphaneye sahiptir.

Kontenjan Kısıtı:
Alman üniversitelerinde yabancı öğrenciler için % 6 - 8 arası bir kontenjan vardır. Ancak belli dallarda (örneğin tıp, diş hekimliği, iktisat, işletme, veterinerlik, vs.) fazla talep olduğu için öğrenci kabulünde başvuranların başarı durumları (lise bitirme notu, vs.) dikkate alınarak bir seçim yapılmaktadır.

Kontenjanı kısıtlı bu gibi dallara ‘Numerus Clausus’ dalları denmektedir. Numerus Clausus dalları ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri ve sizin öğrenim görmek istediğiniz dalın durumunu görüştüğünüz üniversitelerden öğrenebilirsiniz.

Öğrenim Masrafları:
Diğer bir masraf kaynağı da ders kitapları ve malzemeleridir. Öğrenim dalına bağlı olarak dönem başına 450 – 600 DM civarında bir harcamanız olacaktır. Ayrıca pek çok bölümde bilgisayar önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Eğer kişisel bilgisayarınız yoksa pek çok üniversitede varolan bilgisayar merkezlerini kullanabilirsiniz.

Öğrenim kredisi:
Anne veya babası son altı yıl içinde Almanya’da düzenli olarak en az üç yıl çalışmış olan öğrenciler ‘BAFÖG’ (Federal Öğrenimi Destekleme Kanunu) çerçevesinde öğrenci kredisinden yararlanabilirler (ayda yaklaşık 1000 Mark).

Bu konuda daha fazla bilgiye ve gerekli formlara herhangi bir Alman üniversitesinin öğrenci işlerine (Studentwerk) http:// www.studentenwerke.de adresinden başvurarak sahip olabilirsiniz.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Üniversitelere Giriş Şartları

Almanya’da bir üniversitede öğrenim görebilmek için her şeyden önce Türkiye’de ÖSYM’nin yaptığı üniversite giriş sınavı ile Türkiye’de bir üniversiteye yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir.

- Giderek yaygınlaşan İngilizce programlara rağmen Almanya’da eğitim dili Almancadır. Bu nedenle henüz Türkiye’deyken Almanca öğrenmeye başlamanız sizin yararınıza olacaktır. Almanca’ya hakim olmanız hem akademik yaşamınızı hem de günlük yaşamınızı olumlu yönde etkileyecektir.

- Dil Yeterlilik Sınavı (DSH) Almanca konuşulmayan ülkelerden gelen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Ancak liseyi Almanya’da ya da Almanya tarafından tanınan bir okulda bitirenler, Almanya tarafından verilen seviye II dil diploması ya da Goethe enstitüleri tarafından verilen çeşitli dil sertifikalarına sahip olanlar sınavdan muaf tutulabilirler. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak ve sınav tarihlerini öğrenmek için üniversitelerin Yabancı Öğrenci Büroları (AAA - Akademisches Auslandsamt) ile temasa geçmeniz gerekmektedir. Bu sınava en fazla 2 defa girilebilir.

- DSH sınavına hazırlık amacıyla üniversite tarafından verilen dil kursları vardır. Ancak kontenjanları oldukça kısıtlı olduğundan başvura herkes bu olanaktan yararlanamamaktadır. Ayrıca bu kurslara katılabilmek için önceden belli bir seviyeye kadar Almanca öğrenmeniz gereklidir.

- Bazı branşlarda, özellikle felsefe fakültelerinde, Almanca’nın yanı sıra Latince ya da Fransızca da bilme şartı aranır. Ancak bu diller öğrenim sırasında devam edilecek kurslar sayesinde de öğrenilebilir.

- Yeterlilik Sınavı (Feststellungsprüfung): Almanya’da yüksek öğrenime başlamadan önce geçilmesi gereken en önemli sınav ‘Feststellungsprüfung’dur. Türkiye’de bitirdiğiniz okulun Almanya’da yüksek öğrenim için yeterli bir eğitim verip vermediğini ölçen bu sınav hakkında üniversitelerin Yabancı Öğrenci Bürolarından daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Feststellungsprüfung DSH sınavını da içerir.

- Eğer Türkiye’deki bir üniversitede birkaç dönem öğrenim gördüyseniz; Almanya’daki bir üniversiteye transfer olarak, öğreniminize doğrudan başlayabilirsiniz. Ancak bu konuda da değişik uygulamalar olduğundan bağlantı kurduğunuz üniversitenin Yabancı Öğrenci Bürosundan bilgi almanız gerekmektedir.

- Feststellungsprüfung’a girecek öğrencilerin sınavdan önce bir süre bir hazırlık kursuna (Studienkolleg) gitmeleri çok büyük avantaj ve kolaylık sağlayacaktır.

- Studienkolleg, yabancı öğrencileri Feststellungsprüfung’a hazırlar. Devam zorunluluğu olmasa da dersleri düzenli şekilde takip etmek başarı sağlayabilmek için gereklidir. Bir Studienkolleg’e kabul edilebilmek için her şeyden önce iyi derecede Almanca bildiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Studienkolleg’de dil eğitiminin yanı sıra lise eğitimine benzeyen ve kendi branşınızın ihtiyaçlarına cevap verecek bir eğitim alırsınız. Bu nedenle ders konuları çeşitli branşlara odaklanmıştır:

- T-kursu: Matematik (bilgisayar bilimleri dahil), fizik ya da kimya.
- M-kursu: Biyoloji ve / veya kimya, fizik, matematik.
- W-kursu: Matematik, ekonomi / iş idaresi.
- G-kursu: Tarih, Alman edebiyatı ya da İngilizce, sosyal dersler / coğrafya.
- S-kursu: İkinci yabancı dil, tarih ya da sosyal dersler / coğrafya ya da Alman edebiyatı.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Üniversiteye Başvuru

Bir Alman üniversitesinde öğrenim görmek için, Türkiye’de yüksek eğitim almış olsanız dahi, ilgili üniversitenin yabancı öğrenciler bürosuna başvurmanız gereklidir. Başvuru sırasında kişisel özelliklerinizi (ÖSYM belgesi, dil bilgileri, almış olduğunuz eğitim ve akademik başarılarınız) belirtmeniz gereklidir; bu sayede Yabancı Öğrenci Bürosu size giriş için sağlamanız gereken koşullar konusunda daha ayrıntılı tavsiyelerde bulunabilir.

- Yabancı bir ülkede öğrenim görmek bazı uyum sorunları doğurabilir. Araştırmalar sonucunda yabancı öğrencilerin ilk başvurudan derslerin başlamasına kadar genellikle bir seneye ihtiyaç duydukları ortaya çıkmıştır. Bu süreyi DAAD, üniversite ve ulaştığınız diğer kaynaklar yardımı ile bilgi edinerek geçirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

- Alman üniversitelerine başvuru tarihleri:

Yaz dönemi (Nisan - Temmuz) için 15 Ocak;
Kış dönemi (Eylül - Ocak) için 15 Temmuz'dur.

- Bazı branşlara sadece kış dönemi için başvuru yapılabilmektedir. Bu branşları üniversitelerden öğrenebilirsiniz.

- Yeni sınav sistemine göre ÖSYM sınav sonuçları Temmuz sonunda ve yerleştirildiğinize dair sonuçlar ise Eylül ayı içerisinde belli olmakta ve bu nedenle 15 Temmuza kadar başvuru yapılamamaktadır. Üniversite sınavına yeni girmiş adayların Almanya'daki üniversitelere başvurabilecekleri ilk tarih 15 Ocak'tır. Her ihtimale karşı, dönem kaybetmemek için Türkiye’de kazandığınız üniversiteye mutlaka kayıt yaptırın. Alman üniversitesi tarafından kabul edilirseniz Türkiye’deki üniversite kaydınızı dondurup gidin.

- Güzel sanatlar veya müzik dallarında okumak isteyen adaylar Türkiye’deki üniversite sınavını kazanmış olsalar dahi Alman üniversitelerinin yaptığı özel yetenek sınavlarına girmek zorunda kalabilirler. Bu konu hakkındaki bilgileri ilgili okullardan öğrenmeniz gerekmektedir.

- Bazı üniversiteler kayıt yapmadan önce 6 aylık bir ön staj yapılmış olmasını istemektedirler. Bu konunun da yine ilgili üniversitelerden soruşturulması gerekmektedir.

Almanya'daki bir üniversiteden başvuru formu istemek için örnek mektup:

Adınız ve adresiniz Tarih


Sehr geehrte Damen und Herren,

Ich möchte an Ihrer Hochshule im Studiengang (boşluğa okumak istediğiniz branşı yazacaksınız) .................................... studieren und bitte Sie um Übersendung der entsprechenden Formulare und Unterlagen.

Mit bestem Dank im voraus
(İmza)
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Üniversitelere Kayıt İşlemleri

Almanya’da bir üniversiteye kabul edildiğinizi belirten belgeyi (Zulassungsbescheid) aldıktan ve dil sınavını geçtikten sonra okulunuza kesin kayıt işlemlerine başlayabilirsiniz. Kabul belgesinin üzerinde işlemler sırasında kullanacağınız kayıt numaranız bulunur. Bu belge aynı zamanda kayıt formalitelerinin ne zaman bitirilmesi gerektiğine dair bilgileri de içerir. Süre genellikle çok kısadır ve çoğu durumda ilgili üniversiteye şahsen gitmeniz gerekir. Ayrıca Öğrenci Temsilciliği harcını ödemiş ve gerekli sağlık sigortasını yaptırmış olmanız gerekmektedir.

- Gerekli işlemleri tamamladığınızda size bir öğrenci kimlik kartı (Studentenausweis) ve almanız gereken dersleri belirten bir kitapçık (Studienbuch) verilecektir. Artık Almanya’da resmen öğrencisiniz.

- Üniversite kayıtları sadece bir dönem için geçerlidir ve her dönem tekrarlanması (Rückmeldung) gerekmektedir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'daki Üniversitelerde Akademik Yaşam

Almanya üniversitelerinde oldukça yoğun bir akademik çalışma ortamı vardır. Bu nedenle eğitim süresi genellikle daha uzundur (4.5 - 5 yıl). Mezuniyet sonrası Diplom ya da Magister Artium verilir. Gittikçe artan sayıda Alman üniversitesi uluslararası geçerliliği olan Bachelor’s ve Master’s dereceleri vermektedir. Öğrenim görmeyi düşündüğünüz üniversite ile bağlantı kurduğunuzda bu konuda daha ayrıntılı bilgi istemeniz gerekmektedir.

Üniversitelerde tıp, doğal bilimler, mühendislik, güzel sanatlar, hukuk, teoloji, ekonomi ve sosyal bilimler ve tarım ve ormancılık dallarında eğitim alabilirsiniz. Eğitim dallarındaki büyük çeşitlilik disiplinler arası çalışmaları ya da bir alanda ileri bir düzeye gelerek özelleşmeyi olanaklı kılar. Pek çok üniversitenin sahip olduğu büyük ve kapsamlı kütüphane ve arşivler öğrencilerin çalışmalarını büyük oranda kolaylaştırır.

Üniversitelerde ciddi kurallar uygulanmasına rağmen öğrenciler pek çok dalda kişisel ilgi duydukları konuda bağımsız araştırma yapma olanağı bulmaktadır.

Üniversite Yapısı:
Üniversiteler her biri kendi dekanına bağlı olan çeşitli fakülte ve okullardan oluşur. Her fakültenin değişik dallar için bölümleri vardır ve her bölüm kendi akademik kadrosuna ve kendi konusu ile ilgili literatürün bulunduğu özel bir kütüphaneye sahiptir.

Öğrenci Temsilciliği:
Öğrenciler üniversiteye kayıt yaptırdıklarında aynı zamanda öğrenci temsilciliğinin de (Studentenschaft) bir üyesi olurlar. Öğrenci temsilciliği öğrencilerin sosyal ilişkilerini destekleyecek ve öğrenci haklarını savunacak bir organ olan öğrenci parlamentosunu seçer. Ayrıca her bölümün kendi öğrenci temsilciliği de (Fachschaft) seçimle belirlenir.

Yabancı Öğrenciler İçin Kurulan Birimler:
Yabancı öğrencilerin bağlantıya geçebileceği en önemli kuruluş ‘Yabancı Öğrenci Bürosu’dur (AAA - Akademisches Auslandsamt). Bu büro öğreniminizin öncesinde ve öğreniminiz sırasında giriş şartları, okul, dersler, eğitim programları, diploma dereceleri gibi konularda soracağınız tüm soruları cevaplayacak olan yerdir. Ayrıca öğreniminiz boyunca size bürokratik ve hukuki konularda yardımcı olmak için de çalışacaklardır.

Sömestr ve Sömestr Tatilleri:
Kış sömestri Eylül / Ekim ayında, yaz sömestri ise Mart / Nisan ayında başlar. Bir sömestr 6 ay sürse de bu sürenin ancak 4 - 5 ayında ders işlenir. Kalan zaman dinlenmenin yanı sıra derslerin tekrarı, seminerlerin hazırlanması ve stajların tamamlanması için ayrılan sömestr tatilidir.

Standart Öğrenim Süresi:
Standart öğrenim süresi Yüksek Öğrenim Yasası’na göre 4,5 yıldır, ancak özel durumlarda farklı standart öğrenim süreleri belirlenebilir.

Eğitim Düzeni:
Lisans eğitimi iki aşamalıdır: 4 dönemlik temel eğitim aşaması (Grundstudium) ve 5 dönemlik asıl eğitim aşaması (Hauptstudium).

Temel eğitim aşaması bir Ara Baraj Sınavı (Zwischenprüfung) ya da Ön lisans Sınavı (Diplom-Vorprüfung) ile biter. Bu sınavlar sonunda alınan diploma kişiye profesyonel yetkinlik sağlamaz. Öğrenciler bu aşamada konuyla ilgili temel dersleri alırlar, akademik çalışma metodlarını öğrenirler ve staj yaparlar.

Ana eğitim aşamasında ise ders seçenekleri daha fazladır. Seçilen branşın derslerinin yanı sıra alınan seçmeli dersler öğrenciye bir alanda özelleşmenin yolunu açar. Bu aşama Diplom, Magister ya da Bachelor’s dereceleri alınarak ya da belli dallarda devlet tarafından yapılan sınavlardan (Staatsexamen) sonra tamamlanır.

Üniversitelerdeki Mezuniyet Dereceleri

Dersler:
Eğitim her üniversitede aşağı yukarı benzer şekillerde yapılır. Her iki aşamada da dersler, ödevler, seminerler, laboratuar çalışmaları ve uygulamalı derslerden oluşan yöntemler kullanılır.

Sözlü desler büyük bir salonda, okutman ya da profesörün belli bir konuyu anlatmasıdır. Genellikle öğrenciler ve dersi veren kişiler arasında tartışmalar veya konuşmalar olmaz. Büyük üniversitelerdeki ilgi çekici ve önemli derslere 400 ve daha çok öğrencinin katıldığı düşünülürse, iyi bir yer bulmak için sınıfa yeterince erken gitmek gerekir.

Ödevler genellikle temel eğitim aşamasında yaygındır ve sözlü derslerde işlenen konularla bağlantılıdır. Seminerler ise daha geniş bir yelpazeden hazırlanabilir. Ödevler ve seminerler öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayabilmek amacı ile konulmuştur. Verim sağlanabilmesi için az sayıda öğrenci ile çalışıldığından genellikle kontenjan sınırlamaları vardır. Bu nedenle çok geç kalmadan ilgili öğretmenle konuşup kayıt yaptırmak gerekmektedir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'daki Ünivesitelerde Konaklama ve Sosyal Yaşam

Barınma:
- Alman üniversitelerinde kampüs sistemi yaygın olmadığından öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını kendilerin karşılaması gerekmektedir.

, - Kalıcı bir konut bulmadan önceki bir kaç gün için en uygun ve ucuz barınma seçeneği hosteller ya da misafirhanelerdir. Hostellerde geceliği 15 - 30 DM, özel misafirhanelerde geceliği 50 - 100 DM (yatak + kahvaltı) karşılığında kalabilirsiniz. Ancak buralarda yer bulmak oldukça güç olduğundan gitmeden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Hosteller ve misafirhaneler hakkında daha detaylı bilgi için:

- International Students Travel Confederation: http://www.istc.org/

- Almanya’da bir ev ya da oda bulabilmek ciddi bir sorundur; bulabildiğiniz yerler ise genellikle oldukça pahalıdır. Bu nedenle, kabul belgesi elinize geçer geçmez, en azından okul başlamadan bir süre önce kalacak bir yer aramaya başlamanız sizin yararınıza olacaktır.

- Yabancı Öğrenci Büroları, değişik öğrenci organizasyonları ve öğrenci parlamentosu (AstA) bu konuda elinden geleni yapsalar da, genellikle oldukça sınırlı bir yardımları olmakta.

- Livin adındaki organizasyon oldukça uygun fiyata tüm Almanya'da kiralanabilecek evler ve odalar en yetkin kuruluş olan Livin ile bağlantıya geçmek için :

Ms. Eva Vielmo, Horst 63,
D-48720 Rosendahl, Almanya
Tel: 00 49 2566 96669
http://www.livin.com/

- Boş odalar ve evler için verilen ilanlara yerel gazetelerde (genellikle Cuma/Cumartesi günleri), öğrenci gazetelerinde ve üniversitenin çeşitli yerlerindeki ilan panolarında rastlayabilirsiniz.

- Genellikle 1 ya da 2 aylık kira bedeline eşit olan depozitoyu kira sözleşmesi imzalanırken ödemelisiniz.

- Eğer kalacağınız oda ya da daireyi bir emlak ajansının yardımıyla bulduysanız, ajansa da yaklaşık 3 aylık kira bedeli tutarında bir bedel ödemeniz gerekecektir.

- Üniversite şehirlerinde öğrenci temsilciliklerinin ve pek çok değişik organizasyonun öğrenci yurtları vardır. Bu yurtlarda odaların yanı sıra ortak kullanılan mutfaklar, dinlenme odaları ve benzeri imkanlar vardır. Ancak, sınırlı kapasiteleri ve gördükleri yoğun talep nedeniyle her zaman dolu olan bu yurtlarda yer bulabilmek için uzun zaman sırada beklemek gerekmektedir. Bu yurtlarda, ısınma, elektrik ve su gibi giderler dahil aylık oda ücreti 300 DM civarındadır.

- Almanya’daki Alman ve yabancı öğrencilerin büyük çoğunluğu kiraladıkları ev ya da odalarda kalırlar. Evin bulunduğu şehre, evin şehir içindeki konumuna ve mobilyalara bağlı olarak, bir odanın kirası 300 – 600 DM ya da daha pahalı olabilir.

Üniversitede Sosyal Yaşam:
Her üniversitede yoğun akademik yaşamın yanı sıra öğrencinin keyif alacağı etkinlikler yapılır. Partiler, üniversitenin spor takımları, kültürel etkinlikler ve tiyatro grupları, korolar, orkestralar, değişik kulüpler ders yükünü unutabileceğiniz ve yeni insanlar ile tanışabileceğiniz ortamlar yaratır.

Sosyal Katkı Payları:
- Her üniversitenin, yemekhane, kafeterya, dinlenme salonları ve spor gibi sosyal imkanlar sağlayan bir öğrenci temsilciliği vardır. Tüm öğrenciler öğrenci temsilciliği için bir katkı payı ödemek zorundadırlar. Bu katkı payının şu anki miktarı dönem başına 35 - 90 DM arasında değişmektedir.

- Öğrenci katkı payı dışında, bazı üniversiteler tarafından, yaklaşık 180 DM karşılığında, öğrencilere 6 ay boyunca ücretsiz yerel toplu taşıma hakkı tanıyan bir ‘Dönem Bileti’ (Semester Ticket) verilmektedir.

- Berlin ve Baden-Wüttemberg eyaletlerinde, yukarıdaki katkı paylarına ek olarak, dönem başına yaklaşık 100 DM kayıt ücreti alınmaktadır.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya için Öğrenci Vizesi

Almanya'da eğitim almak isteyenlerin, öğrenci vizesi alabilmeleri için gerekli belgeler şunlardır:

1. Alman üniversitesinden başvuru yaptığınızı teyit eden başvuru teyit belge (Bewerberbestatigung.) Bu belge siz başvuru formlarını Alman üniversitesine yolladıktan sonra Alman üniversitesi tarafından size 2 ile 4 hafta içinde gönderilir. Bu belge üniversitenin sizi kayıt ya da kabul ettiği anlamına gelmez! Sadece başvurunuzu teyit eden belgedir. (Alman üniversitesi kayıt belgesini size ancak yeterli Almanca biliyorsanız ‘Zulassungsbescheid (Kabul Belgesi) adı altında Şubat/ Mart ya da Ağustos/ Eylül aylarında gönderir.)

2. Almanca bilmeyenler Almanya’daki bir dil kursundan (Bu, üniversitenin kendi dil kursu da olabilir) kesin kayıt belgesi almalıdırlar. Kurs haftada en az 20 saatlik olmalıdır. Hatta kurs ücretinin peşinen yatırıldığına dair makbuz da alınırsa iyi olur.

3. Türkiye’deki lise diplomanız ya da üniversiteden öğrenci belgesi (ve bu belgelerin Almanca’ya tercüme ettirilmiş ve noter tasdiki yapılmış suretleri),

4. Türkiye’de oturan anne ve babanın muhtarlıktan ikamet belgeleri (ve bu belgelerin Almanca’ya tercüme ettirilmiş ve noter tasdiki yapılmış suretleri),

5. Garanti (kefillik) belgesi,

6. Pasaport (Öğrenim süresi boyunca geçerli olmalıdır, örneğin beş yıllık.)

7. Konsolosluktan alınacak iki adet beyaz vize formu,

8. Formlara yapıştırılmak üzere iki resim,

Tüm evraklar iki forma ilave olarak ikişer nüsha olmalıdır. Birer nüsha Türkiye’deki Alman konsolosluğunun vize bölümünce Almanya’da başvurduğunuz üniversitenin bulunduğu şehirdeki yabancılar dairesine (Auslanderbehörde) doğrulukları araştırılmak üzere gönderilir. Yabancılar dairesinin araştırmaları genelde dört ile altı hafta bazen de altı ile sekiz hafta arasında sürmektedir. Sonra Türkiye’deki vize bölümüne bilgi aktarır. Ve Türkiye’deki vize bölümü vizenizi verir. Almanya’daki vize araştırmalarını kısaltmak için, mümkünse garanti belgesini veren kefil, dil kursu ve üniversite aynı şehirde, en azından aynı eyalet sınırları içinde olmalıdır.

Çalışma İzni:
Öğrenci vizesi alanlar Almanya’da sadece oturma iznine sahiptirler. Çalışma izinleri yoktur. O nedenle çalışamazlar. Ama bazı eyaletlerde yaz tatillerinde full-time ya da part-time çalışmak mümkündür. Bu konuda FH’lerin öğrenci işlerine (Studentenwerk) başvurmanız gerekmektedir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Eğitim ve Yaşam Masrafları

Almanya'da eğitim ücretsizdir. Almanya'da üniersite eğitimi almak isteyen öğrenciler, veya öncesinde Studienkolleg'e devam edecek olanlar herhangi bir ücret ödemezler. Ancak okullar her sömestr öğrencilerden yaklaşık 40-45 Mark civarında bir katkı payı alırlar, bu ücrete de "Studentenwerk" denilir. Yabancı öğrenciler okul kantinlerinden, kampüsteki diğer sosyal ve kültürel faaliyetlerden yararlanabildikleri gibi; şehir ve Almanya'da ulaşım için de kendilerine bazı indirimler sağlanmaktadır.

Yabancı öğrenciler için farklı konaklama seçenekleri de mevcuttur. Öğrenciler çoğunlukla okul yurtlarında kalmayı veya ortak bir daire tutmayı tercih etmektedirler. Yurtlarda genellikle tek kişilik oda kontenjanı az olduğundan; öğrenciler 2 veya daha fazla kişilik odalarda kalmaktadırlar. Ancak erken başvuru yapılırsa tek kişilk oda bulma imkanı da sağlanabilir. Yurtta konaklamanın ortalama aylık maliyeti 250 - 500 Mark arasındadır. Bir diğer seçenek olan 2-3 kişi mobilyalı ortak bir daire kiralama da aşağı yukarı aynı maliyette olacaktır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta; daire kiraladığınızda yemek, temizlik ve fatura işlemleriyle tamamen sizin ilgilenmeniz gerekeceğidir.

Almanya'da öğrenci kafeteryalarındaki yemekler oldukça hesaplıdır (yaklaşık 4 - 8 Mark). Birçok yurtta öğrencilerin ortak kullanımlarna açık bir mutfak da bulunmaktadır. Böylece öğrenciler arzu ettikleri zaman süpermarketten alışveriş yaparak endi yemeklerini dha ekonomik olarak hazırlayabilirler. Restoranlar da ise yemek 15-35 Mark arasında değişmektedir. Bu rakamlar öznünde bulundurulduğunda yabancı bir öğrencinin Almanya'da eğitim aldığı süre içerisindeki aylık maaliyeti 1200 ile 1700 Mark arasındadır.

Konaklama ve yiyecek masraflarına ek olarak Almanya'da eğitim alan tüm örencilerin zorunlu sağlık sigortasını yaptırması gerekmektedir. 30 yaşının altında olan öğrencilerin aylık sağlık sigortası bedeli 100 Mark'tır. Bir diğer ek masraf ise her sömestr yaklaşık 350 - 600 Mark tutan kitap ve diğer eğitim malzemeleri tutarıdır.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Burs İmkanları

Alman Üniversitelerince verilen bazı bursların dağıtımını yapan danışma bürolarının adresleri aşağıda verilmiştir. Bunların haricindeki müracaatlar ilgili üniversitenin (Akademische Auslandsamter) bölümüne yapılmalıdır.

Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD)
Adres: Kennedyalle 50 D-53 Bonn 2 Deutschland
Web: www.daad.de

Katholische Studentengemeinde und Evangelische Studentengemeinde
Adres: Haar 4 München 7000 Deutschland.
Web: www.uni-stuttgart.de/oez

Burs Veren Kuruluşlar:

1- Universitât Bonn
Adres: Akademisches Auslandsamt, Nasselstrasse 11 53 Bonn Deutschland
Web: www.uni-bonn.de
Konu: Tüm branşlarda yüksek öğreniminin 3 yarıyılını tamamlamış olan öğrencilere burslar.
Kapsam: 20 - 35 yaş arasındaki öğrencilere 2 yarıyıl süre ile aylık 1300 DM.
Başvuru: 1 Mart'a kadar.

2- Konrad Adenauer Foundation
Adres: Scholarship Division, Rathausalle 12, 5205 St. Augustin 1 Deutschland
Web: www.kas.de
Konu: Tüm alanlarda lisansüstü eğitim bursları.
Kapsam: Eğitim görülecek alana göre, aylık harcamaları karşılayacak kadar.

3- Universitat Hamburg
Adres: Akademische Auslandstelle, Schlüterstrasse 7 2 Hamburg 13 Deutschland
Web: www.uni-hamburg.de
Konu: Tıp, eczacılık ve ilgili alanlar hariç tüm alanlarda lisans eğitimi bursları.
Kapsam: 1 yıl süre ile ayda 1500 DM.
Başvuru: Erken müracaat gereklidir.

4- Kiel Universitat
Adres: Akademische Auslandsamt, Olshausenstrasse 40 - 60, 2300 Kiel Deutschland
Web: www.uni-kiel.de
Konu: Tüm alanlarda lisansüstü eğitim bursları.
Kapsam: 2 yıl süre ile yeterli miktarda.
Başvuru: 1 Mart'a kadar

5- University of Heidelberg
Adres: Grabengasse 14, 69 Heidelberg Deutschland
Web: www.uni-heidelberg.de
Konu: Alman dili ve edebiyatı alanında lisans eğitimi bursları.
Kapsam: Öğrenim boyunca tüm geçim harcamaları.
Başvuru: 1 Mart'a kadar

6- Alexander von Humboldt, Foundation
Adres: Jean Paul Strasse 12, 5300 Bonn 2 Deutschland
Web: www.avh.de
Konu: Güzel sanatlar hariç tüm alanlarda doktora sonrası araştırma bursları.
Kapsam: 2 yıl süre ile ayda 2000 - 3000 DM.
Başvuru: Mart ayı içinde yukarıdaki adreste "Secretariat"a

7- Universitat Karlsruhe
Adres: Akademisches Auslandsamt,Technical University of Karlsruhe, Karlstrasse 42 - 44, 75 Karlsruhe 1 Deutschland.
Web: www.uni-karlsruhe.de
Konu: Kimya mühendisliği alanında yüksek lisans sonrası araştırma bursları.
Kapsam: 14 ay süre ile yol masrafları dahil tüm harcamalar.
Başvuru: 1 Aralık'a kadar.

8- Ruhr University
Adres: Postfach 2148, 463 Bochum Deutschland
Web: www.ruhr-uni-bochum.de
Konu: Mühendislik, tıp ve sosyal bilimler alanlarında lisans eğitimi için burslar.
Kapsam: 4 yıl süre ile ayda 1500 DM
Başvuru: 15 Temmuz'a kadar.

9- Universitât Saarlandes
Adres: Saar European Institute, 66 Saarbrücken 15 Deutschland
Web: www.uni-saarland.de
Konu: Uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans için burslar.
Kapsam: 1 yıl süre ile tüm harcamalar.
Başvuru: 15 Aralık'a kadar.

10- Institute of European History
Adres: Alte Universitatsstrasse 19, 6500 Mainz Deutschland
Web: www.inst-euro-history.uni-mainz.de
Konu: 17.yy. sonrası modern Avrupa tarihi ve reformizm ile hümanizma çalışmaları alanlarında lisansüstü çalışma bursları.
Kapsam: Yıllık 11000 ila 15000 DM
Başvuru: 1 Ocak'a kadar.

11- Kassel Institute of Higher Education
Adres: Department of Industrial Design, Menzelstasse 15, 3500 Kassel Deutschland
Web: www.uni-kassel.de
Konu: Üniversite mezunlarına sanayi, mobilya, sergi ve tekstil tasarımı konularında eğitim bursları.
Kapsam: Öğrenim süresince tüm harcamalar.
Başvuru: Yıl boyunca DAAD Kennedyalle 50,5300 Bonn' adresine.

12- Friedrich- Ebert-Stifftung e.V.
Adres: Koblenzer Strasse 54, 53 Bonn Deutschland
Web: www.fes.de
Konu: 23 yaşın altındaki öğrencilere tüm alanlarda lisans eğitimi için burslar verilmektedir.
Kapsam: Okul ve geçim masrafları ve ayrıca yol ücretleri ödenmektedir.
Başvuru: Erken müracaat uygun olur.

13-Abteilung für Deutschlehrerausbildung
Adres: Goethe Institut zur Pflege Deutscher Sprache und Kultur im Ausland e.V., 8 München 23 Deutschland
Web: www.goethe.de
Konu: Almanca dil öğrenimi için yüksek lisans eğitim bursları
Kapsam: 2 yıl süre ile okul, geçim masrafları, kitap paraları ve yol ücretlerini karşılayacak miktarda.
Başvuru: 1 Ocak'a kadar.

14- Staatliche Hochschule für Bildende Künste
Adres: Institute of Fine Arts, Hardenbergstrasse 23, 1 Berlin 12 Deutschland
Web: www.abk-stuttgart.de
Konu: Güzel sanatlar ve tatbiki sanatlar alanında yüksek lisans inceleme ve araştırmalar için burslar verilmektedir.
Kapsam: Averajın üzerinde sanat kabiliyetleri olan öğrenciler için 1 ila 2 yıl süre ile tüm gereksinimleri karşılayacak kadar dolgun miktarlarda.
Başvuru: 1 Temmuz'a kadar.

15- Muzikalishe Jugend Deutschland e.V.
Adres: Musical Youth of Germany, 8 München 19, Hirchgartenallee 19 Deutschland
Konu: Müzik alanında araştırma çalışması bursları.
Kapsam: Tüm harcamalar ve ayrıca başarıya göre eğitim sonrası iş olanağı.
Başvuru: 1 Ocak'a kadar.

16- Verband Deutscher Studentenschaften
Adres: German National Union of Students, Georgstrasse 25 - 27, 53 Bonn Deutschland
Konu: Tüm alanlarda lisans eğitimi için burslar.
Kapsam: Ayda 1500 DM
Başvuru: 1 Ocak'a kadar.

17- Deutscher Akademischer Austauschdienst
Adres: German Academic Exchange Service, Kennedyallee 50, 532 Bad Godesberg Deutschland
Web: www.daad.de
Konu: Tüm alanlarda lisans ve yüksek lisans için öğrenim bursları
Kapsam: Eğitim süresince okul ücretleri, kitap, sigorta, seyahat ücretleri ve geçim masraflarını karşılayacak miktarlarda.
Başvuru: Öğrenime başlamadan bir yıl önce müracaat gerekir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Eğitim ve Askerlik Tecili

Her Türk erkeği, nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göre, 20 yaşına girdiği yılın Ocak ayının 1. günüden başlayarak, 41 taşına girdiği Ocak ayının 1. gününe kadar yasal olarak askerlik çağındadır ve bu yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekir.

Eğitim görüyor olmak, askerliği tecil ettirmek için geçerli ve yeterli bir nedendir. Yurtdışı eğitim de doğal olarak tecil işlemi yaptırmanızı sağlar. Yurtdışına dil öğrenmek, ön lisans veya lisans eğitimi almak için çıkacaklarn yapmaları gereken işlemler aynıdır. Askerlik çağına girmiş ve 20 yaşından gün almışsanı, askerlik şubenizden, yurtdışında eğitim almanızda askerlik yönünden bir sakınca olmadığını gösteren askerlik durum belgesi almanız gerekmektedir. Liseyi bitirdiğiniz yıl içinde yurtdışında öğrenime başladığınızı belgelendirmeniz halinde ya da askerlik çağına girmeden önce yurtdışında öğrenime başlamanız ve öğreniminizi ara vermeden sürdürmeniz durumunda bu belge istenmeyecektir.

Askere karar aldırmak, son yoklamayı yaptırmak veya askerlik müsaade belgesi almak olarak da bilinir ve bu işlem Türk Konsoloslukları aracılığı ile yapılır. Dört sene veya daha uzun süreli fakülte, yüksekokul veya MEB tarafından denk kabul edilen yurtdışı öğrenim kurumu mezunu yükümlüler, lisansüstü eğitimlerine başlamadan önce, mezuniyet tarihinden itibaren 2 ay içinde askerlik şubelerine, yurtdışındaysalar bağlı bulundukları konsolosluklara mürcaat ederek askerliklerine yedek subay adayı olarak karar aldırmak zorundadırlar. Yedeksubay adayı olarak askere karar aldırmak, son yoklamayı yaptırmak veya askerlik müsaade belgesi almak için gerekli belgeler kişilerin içinde bulundukları duruma göre 3 ayrı kategori altında toplanabilir.

1. Türkiye'deki yüksek okullardan mezun olan adaylardan istenen belgeler:

a) Dilekçe

b) 3 adet noter tasdikli diploma sureti veya çıkış belgesi

c) 2 adet nüfus cüzdanı sureti

d) 8 adet vesikalık fotoğraf

e) 2 adet son yoklama formu
Kimlik bilgileri ve adres bölümleri doldurulup, fotoğraf yapıştırıldıktan sonra muayene eden 2 doktor da formdaki ilgili yerleri doldurup imzalamalıdır. Herhangi bir rahartsızlığınızın bulunmaması halinde son yoklama formlarının karar hanesindeki "Heyet Muayenesi Gerekir" ibaresinin üzerini çizerek, formların arkasına "İşbu formun önyüzündeki doktor kararına herhangi bir itirazım yoktur" diyerek kendi el yzınızla yazıp, isim, tarih ve imza atmanız gerekir. Son yoklama formlarnı internetten alamazsanız, bir dilekçe ve pulu iade zarfıyla birlikte ilgili başkonsolosluğa başvurarak formları temin edebilirsiniz.

f) Belgelerinizin askerlik şubesine gönderilmesi ve size iadesi için 2 adet posta pulu yapıştırılmış uygun büyüklükte zarf.

2. Yurtdışındaki yüksek okullardan mezun olanlardan istenen belgeler:

a) Türkiye'deki yüksek okullardan mezun olan adaylardan istenen belgelere ek olarak,

b) 4 adet YÖK denkliği belgesi,

c) 3 adet diploma tercümesi.

Almanya'da bulunan vatandaşların 38 yaş sonuna kadarher 2 yıda bir yenilemek suretiyle askerlik ertelemesi yapmaları gerekmektedir.

Askerlik çağına girenler ve askerlik çağı geçmiş olmakla beraber yurtdışında ikamet edenler ile çalışan yükümlülerden ilk kez erteleme yapacaların başkonsolosluğa şahsen başvururken bulundurmaları gereken belgeler:

a) Nüfus ve pasaport cüzdanları

b) Arbeitsbescheinigung'un (İşçilik Durm Belgesi) aslı; işverenler için, bağlı bulundukları IHK veya Ordnungsamt'tan alacakları belgelerin aslı (Bescheinigung);

c) Arbeitserlaubnis'in (çalışma izni belgesi) aslı ve 1 fotokopisi. Pasportlarında Aufenthaltsberechtigung (oturma izni) bulunanların Arbeitserlaubnis ibraz etmelerine gerek yoktur. İşverenler bu belge yerine Gewerbe (ruhsat) aslı ve 1 fotokopisini ibraz edeceklerdir.

d) Pasaportun Türk ve Alman makamlarınca işlem görmüş tüm sayfalarının birer adet fotokopisi.

e) 3 adet fotoğraf

f) Pasaport cüzdanında kayıtlı oturma izninin (Aufenthaltserlaubnis veya Aufenthaltsberechtigung) bir adet fotokopisi

g) 5 DM'lik posta kodu

h) Nüfus cüzdanının ön ve arka sayfalarının fotokopisi

Ertelemenin yenilenmesi:
Daha önce erteleme yaptırmış, ancak askerlik yapmak üzere başvurmamış olanların askerlikleri, her defasında sürenin bitiminden itibaren yenilenmek şartıyla, 38 yaşı sonuna kadar 2 yılda bir ertelenebilir.

Oturma veya çalışma izin süresi biten ya da iptal edilenlerin erteleme hakkı ortadan kalkar. Öğrenci statüsündeki yükümlüler erteleme için ibraz edecekleri belgeler hakkında başkonsoloslukların eğitim ateşeliklerinden bilgi alabilirler.

Yurtdışında okuyan öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesi öğrenciliklerinin Milli Eğitim Bakanlığınca 6 ay ek süre verilmekte, bu süre içinde işlemlerini tamamlayanların ertelmesi yapılmaktadır.

Dövizli-bedelli askerlik için aranan koşullar neler?
1. Oturma veya çalışma iznine sahip olarak en az 3 yıl süre ile yabancı bir ülkede işçi, işveren veya herhangi bir meslek ya da sanat sahibi olarak çalışmak ve bu statüyü, askerlik yükümlülüğü tamamlanıncaya kadar kaybetmemiş olmak;

2. Bir hizmet akdine dayanarak yabancı bayraklı gemilerde en az 3 yıl süre ile gemi adamı olarak çalışmış olmak;

3. Başvuruları en geç 38 yaşını doldurduğu yılın sonuna kadar yapmış olmak;

4. 15 Mart, 15 Haziran, 15 Eylül, 15 Aralıkta başlayan 1 aylık temel eğitim dönemlerinden seçilecek celp dönemi için en az 6 ay önceden başvurmak;

Almanya'dakilerden, 31 Mart 1992 tarihinden önce yurtdışına çıkan yükümlülerin geçmişe yönelik olarak en az 1 yıl, bu tarihten sonra gelenlerin ise en az 3 yıl süre ile oturma ve çalışma izni hamili olduklarını ve fiilen çalıştıklarını belgelemeleri gerekmektedir.

Ödenecek toplam bedel 10.000 DM olup, bu miktarın dörtte biri olan 2.500 DM, ilk başvuruda başkonsolosluktan temin edilecek makbuz ve formla ödenir, kalan borç 2.500 DM'lık 3 eşit taksit halinde yükümlülerce belirlenecek yıllarda 38 yaş sonuna kadar tamamlanır.

Erteleme veya dövizle askerlik imkanlarından yararlanan yükümlüler bir takvim yılında 6 aydan fazla Türkiye’de kalmaları halinde, bu haklarını kaybederler. Yine, döviz ödeme yükümlülüğü ve fiili hizmet yükümlülüğünden herhangi birini yerine getirmeden Türkiye’ye kesin dönüş yapanlar dövizle askerlik haklarını kaybederler

Kimler bedelli-dövizli askerlik yasası kapsamına girmez?
1. Ücret ve maaşları karşılığı dövizleri Türkiye’den transfer edenler;

2. 1 aylık temel askerlik eğitimini yapmadan ve taksitlerinin tamamını ödemeden yurda kesin dönüş yapanlar ile yurtdışında oturma veya kalma iznine sahip olmakla beraber temel eğitimde geçecek süre hariç olmak üzere, dövizli askerlik yükümlülüğü süresi içerisinde her yıl toplam 6 aydan fazla Türkiye’de kalanlar;

3. Resmi burslu ve resmi pasaport ile Amerika’da bulunanlar (Hizmet pasaportu, diplomatik pasaport)
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Sağlık ve Kaza Sigortaları

Sağlık Sigortası:
- 30 yaşın altındaki tüm öğrenciler öğrenimleri boyunca (en fazla 14 dönem) sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Bu sigorta, öğrenci tarafından ödenecek ufak bir katkı dışında, tüm doktor, hastane ve ilaç masraflarını karşılamaya yöneliktir. Dönem başına (6 aylık) yaklaşık 550 DM olan sigorta primi üniversiteye kayıt yaptırmadan önce yatırılmış olmalıdır.

- Eğer Almanya’ya geldiğinizde 30 yaşın üzerindeyseniz, özel bir sigorta şirketine sağlık sigortası yaptırmanız sizin yararınıza olur. Günlük hastane ücretinin 400 DM olduğu Almanya’da sağlık hizmetleri çok pahalıdır. Bu konu ile ilgili gerekli bilgileri sigorta şirketlerinden ya da üniversiteden edinebilirsiniz.

Sağlık testi:
Almanya’ya giriş yapmak ya da kalış sürenizi uzatmak için bir sağlık testi gerekebilir. Bu konu ile ilgili uygulamalar değişiklik gösterdiğinden yerel bürolar ya da üniversiteden bilgi alabilirsiniz.

Kaza sigortası: Almanya'da, tüm öğrenciler üniversiteye geliş-gidişleri sırasında ya da üniversitedeyken geçirebilecekleri kazalara karşı sigortalıdır. Üniversitelerden bu konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Staj

Almanya’da stajyerlerin tüm stajları süresince sigortalı olma zorunluluğu vardır. Bu sigorta hastalık, kaza ve sorumluluk sigortalarından oluşan kombine bir sigortadır ve Almanya’da yasal bir zorunluluktur. Staj yapılan işyeri de sizden bu sigortanın varlığına dair bir belge isteyecektir. Sigorta işlemlerinde DAAD’nin danışmanlığını isteyebilirsiniz. Kombine bir sigorta aylık 46 DM civarında yapılabilmektedir.

- Stajyerlerin maaşları genellikle ay sonunda ödendiği için giderken yanınızda ilk ayın masraflarını karşılamak için yeterli miktarda para götürmeniz gerekiyor. Elinizdeki dövizi bankalarda, havaalanlarında, büyük istasyonlarda ve postanelerde bozdurabilirsiniz.

- Almanya’ya geldikten sonra en fazla 10 gün içerisinde nüfus bildirim dairesine (Einwohnermeldeamt) bildirimde bulunmanız gerekir. Bunun için pasaportunuz ve vizeniz yanınızda olmalıdır. Bu konuda IAESTE stajyerlerine yardımcı olmaktadır. Bildiriminizden sonra size Almanya’da ikamet ettiğinize dair bir belge verilecektir.

- Almanya’dan ayrılmadan önce yine aynı yerden alacağınız bir formu doldurarak gidişinizi bildirmeniz gerekmektedir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya’da Postaneler ve Telefon

- Almanya’daki postane ve posta kutularını üzerinde siyah bir borazan bulunan sarı tabelalarından tanıyabilirsiniz. Postanelerin çalışma saatleri değişmekle birlikte çoğunlukla sabah 8 veya 9’dan akşam 6’ya kadar açıktırlar ve öğlen tatiline girerler. Büyük şehirlerdeki merkez postanelerinde gece, hafta sonu ve bayram günlerinde de hizmet veren birimler bulunur.

- Avrupa içine gönderilen mektuplar (20 grama kadar) için 1.10 DM, kartlar için 1.00 DM ücret ödenir. Denizaşırı ülkelere gönderiler hava postası ile yapılır ve ücretler için gişeye danışmak gerekir.

- Almanya’da her telefon kulübesinden Almanya içi ve dışındaki tüm numaraları arayabilirsiniz. Ancak direkt bağlantı kurulamayan bazı ülkeler için 0010 numaralı telefondan bağlantı kurdurmanız gerekir. Bazı telefon kulübeleri dışarıdan aranabilmektedir. Böyle durumlarda telefon numarası belirtilmiştir.

- Telefon kulübelerinin büyük çoğunluğunda telefon kartı kullanılır. Telefon kartları 12 DM veya 500 DM karşılığında postanelerden, gazete büfelerinden ve ‘T-Punkt’ dükkanlarından satın alınabilir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya'da Ulaşım

Almanya’da 14’ün üzerinde değişik havaalanı vardır. Bu havaalanları Berlin, Bremen, Düsseldorf, Dresden, Frankfurt/Main, Hamburg, Hannover, Köln/Bonn, Leipzig, München, Münster/Osnabrück, Nürnberg, Stuttgart ve Saarbrücken’de bulunur. Tüm havaalanları bulundukları şehre toplu taşıma bağlantısına sahiptir. Lütfen yolculuğunuzdan önce bir seyahat acentasından ile öğrenci indirimleri ile özel indirimleri öğrenin.

- Almanya’da seyahat oldukça kolaydır. İç hat uçuşları oldukça ucuz ve sık olmasına rağmen özel bir aceleniz yoksa demiryolu çok daha hesaplı bir ulaşım seçeneğidir. Demiryolu şirketi ‘Deutsche Bahn AG’ büyük şehirlerin tamamına ve küçük şehirlerin çok büyük bir kısmına hızlı şekilde ulaşım sağlar. İstasyonlar genellikle şehir merkezlerindedir. Uzak ve yakın ulaşım tarifeleri aktarmalara uygun şekilde birleştirilmiştir. Trenler sık ve hızlıdır. 200’ü aşkın ICE (InterCityExpress) ve IC (InterCity) treni hemen her saat Almanya’nın 40 önemli şehrine hareket eder.

- EC (EuroCity) trenleri Almanya’nın büyük şehirlerini Avrupa’daki diğer şehirlere bağlar. IC ve EC trenleri için tek gidiş fiyatı genellikle 7 DM, gidiş-dönüş fiyatı ise 14 DM’dir. Bu trenlerde yer için rezervasyon yaptırabilir ve hareketten 15 dk öncesine kadar yerinizi rezervasyonda tutabilirsiniz.

- Toplu Taşıma: Almanya geniş bir toplu taşıma ağına sahiptir. Alman Demiryolları Şirketi’ne (Deutsche Bahn AG) ait trenler, S-Bahn (hızlı tren), Strassenbahn (tramvay), U-bahn (metro) ve otobüsler yaygın toplu taşıma araçlarıdır. Otobüs hatları ve tren ve otobüs saatleri hakkında bilet satış noktaları ve şehir merkezlerindeki büyük duraklardan bilgi edinebilirsiniz.

- Aylık kart (Monatskarte): Almanya’da yerel satış merkezlerinden alacağınız bir aylık kart ile belli bir bölgedeki tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilirsiniz. IAESTE stajyerleri aylık kart alırken bir öğrenci indirimi de yaptırabilirler.

- Bilet: Aylık kart yerine bilet kullanmayı tercih ederseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle bir bilet otomatının üzerindeki hatları gösteren haritanın ya da tablonun yardımı ile gitmek istediğiniz yerin hangi bölgede olduğunu öğrenmeniz gerekir. Uygun fiyat sınıfındaki bileti almanız da yeterli değildir; istasyondaki ikinci bir otomatı kullanarak biletinizi damgalatmanız gereklidir. Genellikle otobüs duraklarında bilet otomatı bulunmadığından bileti otobüs sürücüsünden satın alırsınız. Kontrol sırasında biletsiz yakalanırsanız oldukça yüklü cezalar ödemek zorunda kalırsınız.

- BahnCard: Almanya’da trenle yolculuk yapmak isteyenler için BahnCard oldukça ekonomiktir.26 yaşa kadar 130 DM, 26 yaşın üzerinde ise 260 DM karşılığında alabileceğiniz BahnCard ile bir yıl süre ile tüm hatlarda yarı fiyata yolculuk yapabilirsiniz.

- Otobüs hatları demir- ve havayolu trafiğini tamamlar niteliktedir ve çok ucuzdur.

- Almanya’da araba ile yolculuk yapabilmek için uluslararası geçerliliği olan özel bir sürücü belgesine sahip olmak gerekir. Bu belge ve konuyla ilgili diğer bilgiler Türkiye’de TURİNG Kurumu’ndan sağlanabilir.

- Almanya’da bisiklet kullanımı oldukça yaygındır ve bisiklet sürücülerine ayrılan özel yollar vardır. Trafikte, özellikle dönüşlerde, yayalar kadar bisiklet sürücülerine de dikkat etmek gerekir.
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Almanya’da Alışveriş

- Almanya yaşam giderlerinin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Bunun yanı sıra, hayat pahalılığı şehirlere göre değişir. Örneğin Münih, Ruhr bölgesine göre daha pahalıdır. En pahalı dükkanlar şarküterilerdir. Fırın, kasap gibi dükkanlar aşağı yukarı süper marketler ile aynı fiyata satış yaparlar. ‘Aldi’ gibi, % 20’ye varan oranlarda indirim yapan ancak çeşit sayısı daha sınırlı olan ucuzluk marketleri de vardır. Ayrıca Türkiye’deki pazarlar gibi her hafta kurulan pazarlar alış veriş için en hesaplı yerlerdendir.

- Alışverişlerde genellikle nakit para kullanılır. Ancak kredi kartı kabul eden dükkanlar girişlerinde bunu belirtirler. Emin olmak için alışverişinizden önce mağaza görevlilerinden bilgi almanız gerekir. Bitpazarları dışında genellikle pazarlık yapamazsınız.

- En son uygulamaya göre dükkanlar hafta içinde 9.00 - 20.00 saatleri arasında, Cumartesi günleri ise 8.00 - 16.00 saatlerinde açıktır. Ancak yan sokaklardaki küçük dükkânlar genellikle saat 18.30’da kapanırlar.
 
Üst