Ambargoyu eğitimle aşan ülke: KKTC

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Ambargoyu eğitimle aşan ülke: KKTC
1226178211.jpg




KKTC bir yandan ambargoları kaldırabilmek için yoğun gayret gösterirken, diğer yandan eğitim alanında tüm dünyaya açılıyor.

Haber:Cevat KIŞLALI/ Lefkoşa-İstanbul
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan 6 üniversite, Avrupa ve ABD’de diplomatik olarak tanınmayan Yavru Vatan’ı, üniversite eğitimleriyle uluslararası alanda tanıtmayı başardı. KKTC Başbakanlığı ve KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından ’Eğitim Adası Kıbrıs’ konulu gezide Türk basın mensupları Kıbrıs’ta misafir edildi. Rektörler, KKTC diplomatik olarak diğer ülkelerce tanınmasa da verilen eğitimin uluslararası platformda tanınmasını zorunlu kıldığını anlattı. Yaklaşık 45 bin öğrenciye ev sahipliği yapan KKTC, Türkiye ve değişik ülkelerinden gelen öğretim görevlileri ile kalitesini daha da artırıyor.


DAÜ: Türkiye’nin desteği önemli
ww1.jpg

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ufuk Taneri, 1979’da 105 öğrenciyle eğitime başlayan üniversitenin bugün 70 ülkeden 15 bin öğrencisi olduğunu belirterek, bunun Türkiye’nin verdiği destekle olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Taneri, “Asya’nın Ortadoğu’nun değişik ülkelerinden öğrencilerimiz var ve diplomalarımızın tanınırlığı sözkonusu. İddialıyız. Bugüne kadar kendimizi tanıtmada zayıf kaldık ama bunu aşacağız” dedi

GAÜ: Her ülkeden öğrenci var
ww6.jpg

“KKTC ne yazık ki dünyada tanınmayan bir ülke; ama biz bu sorunu üniversiteler başta olmak üzere aşmakta kararlıyız” diyen Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr. Nilgün Sarp, öğrencilerin yüzde 79’unun Türkiye’den, yüzde 10’unun değişik 57 ülkeden geldiğini söyledi. 6 bin öğrenciye sahip üniversitedeki yabancı öğrencilerin bir nevi kültür elçileri olduğunu ifade eden Sarp, “76 ülke ile anlaşmamız var. ABD ve İngiltere’de tam akrediteyiz. ABD’de programlarımız kabul ediliyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey’deki üniversiteleri engelleme çabası içerisinde olsa da biz yolumuza devam ediyoruz” dedi.

UKÜ: Bizi engelleyemezler
ww7.jpg

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektörü Prof Dr. Mehmet Ali
Yükselen de 1997’de eğitim hayatına atılan üniversitede, 4 bin 500 öğrenciye eğitim verdiklerini belirtti. Yükselen, “Eğitimin önüne engel koyamazsınız. Siz ne kadar engeller, duvarlar da koysanız, sonuçta bilgi akışını engelleyemezsiniz. Kuzey Kıbrıs eğitim yönünden dünyaya açıldı, ambargoları aştı” diye konuştu. Yükselen şöyle devam etti: “Bizimle ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar başarılı olamazlar. Bir bilgiye ihtiyaç duyuluyorsa ve bu bilgi UKÜ’de üretiliyorsa bir şekilde bizden alınacaktır.”

ODTÜ: Eğitim pahalı değil
ww2.jpg

Annan Planı’na göre Rum Yönetimi’ne verilmesi planlanan Güzelyurt’taki dev eğitim kurumu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof Dr. Turgut Tümer ise akademik ve idari bakımdan bütünüyle ODTÜ Rektörlüğü’ne bağlı olduklarını anlattı.Tümer, yüzde 92’si Türkiye’den olmak üzere 1280 öğrenciye, eğitim verildiğini kaydetti. Tümer, “Türkiye’de harçlar ve eğitim masrafı hesaplandığında buradaki üniversitelerin pahalı olmadığı görülecektir. Öğrencimizin yüzde 92’si Türkiye’den ve orta düzey aile çocukları” diye konuştu.

LAÜ: Annan Planı’nın ikilemi
ww3.jpg

Lefte Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektörü Prof. Dr. Turgay Ergun, 4 bin öğrenciye eğitim verdiklerini anlattı. Ergun, “Ambargolarla tecrit etmeye çalışıyorlar. Türkiye’ye verilen sözler bu yönde değildi. ’Annan Planı reddedilmez ise biz size bütün imkanları açarız’denilmişti. Fakat ambargo fiilen devam ediyor. Bu çerçevede KKTC’de ambargoyu büyük ölçüde aşabilen kurumlar üniversitelerimiz oldu. Dünya genelinde tanınan diplomalarımız bunun en somut göstergesi” diye konuştu.

ww9.jpg

Teknoloji
üst düzeyde
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencileri İtalyanca dersinde görülürken, Ada’nın tek Dişhekimliği, Eczacılık ve Tıp Fakültesinin de yer aldığı Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu fakülteleri en son teknolojiyle donatılmış
durumda.

Teknopark da GAÜ’de
Dünya standartlarında toplam 125 bin metrekare alana yayılan kampüste, Doğu Akdeniz’in en büyük araştırma ve eğitim kompleksi Teknopark da bulunuyor.
ww4.jpg
 
Üst