Atlarda kolik nasıl önlenebilir?

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Abdominal sancı olarak bilinen kolik; parazitler, bağırsak düğümlenmeleri, ani hava değişiklikleri ve stres gibi sebeplerden kaynaklanabilmekte fakat çoğunlukla besleme hatalarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Atlar doğal otlayıcılardır ve sindirim sistemleri fazla miktarlarda tane yem veya konsantre yem tüketmek için dizayn edilmemiştir. Zira merada otlatılan atlarda beslemeye bağlı şekillenen kolik vakalarına daha az rastlanmaktadır. Aşağıda yemlemeye bağlı kolik risklerini azaltmaya yönelik bazı stratejiler verilmiştir.



· Atınıza olabildiğince doğal şartları temin etmeye çalışın. Atınızı günlük olarak otlatın veya egzersizler yaptırın. Yapılan çalışmalar otlayan ve düzenli egzersiz yapan atların bokslarında kapalı tutulan atlara oranla daha az kolik olduğunu göstermektedir.

· Eğer atınıza fazla miktarda tane yem veya konsantre yem veriyorsanız bunu iki veya daha fazla öğüne bölerek verin veya atınızın artan enerji ihtiyacını konsantre yemi arttırmadan sıvı yağ ilave ederek karşılayın. Zira fazla miktarda verilen konsantre yem bağırsaklarda aşırı miktarda fermentasyona yol açarak aşırı gaz ve asit oluşumuna buda kolike sebep olabilmektedir. Atınıza alıştırarak vereceğiniz yağın hiçbir zararı yoktur aksine kolik, laminitis (arpalama) gibi problemleri önlemenin yanında, atların tüylerine parlaklık vermesi, deride kepeklenmeyi azaltması ve performansı olumlu yönde etkilemesi gibi faydaları bulunmaktadır.

· Atınıza yeteri kadar kaliteli kuru ot (çayır kuru otu, yonca kuru otu) verin. Pratik olarak 1 ata günde en az canlı ağırlığının % 1’i kadar ot temin edilmelidir. Yani 500 kg canlı ağırlığındaki bir atın bir günde en az 5 kg kuru ot tüketmesi gerekmektedir.

· Yemlerin ve mineral karışımların tartılarak verilmesi atınız için en doğru olanıdır. Yemleri hacim olarak ölçmek hatalı sonuçlar verebilir ve atınızın gereğinden fazla veya az yemlenmesine neden olabilir.

· Ani yem değişikliklerinden kaçının. Atınıza alışık olmadığı yemleri fazla miktarlarda yedirmeyin ve verdiğiniz yemlerin küflü, bozuk ve kokuşmuş olmadığından emin olun.

· Atınızın önünde her zaman taze ve temiz su bulundurun, atınıza ağır egzersizlerden hemen sonra soğuk su vermeyin. Zira soğuk su mide ve bağırsaklarda kasılmayı arttırarak kolik oluşmasına neden olabilecektir.

· Atınızın altlık yeme, odun çiğneme ve hava yutma gibi kötü huyları varsa bunları gidermeye çalışın zira bu davranışlar kolik riskini arttırmaktadır. Eğer atınız bu tür davranışlarda bulunuyorsa bir problem olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Besleme açısından düşünürseniz atınızı yanlış veya eksik besliyorsunuzdur. Atınıza yeteri kadar mineral veya kuru ot verip vermediğinizi kontrol edin. Bu tür durumlar atınızda alışkanlık haline geldiyse beslemeyi düzeltseniz de tam olarak önüne geçemeyebilirsiniz. Eğer atınız hava yutma eylemini sık sık gerçekleştiriyorsa atınıza paraziter yönden kontrol yaptırmanızda fayda var. Zira hava yutmanın sebepleri tam olarak bilinmese de parazitlerin sebep olabileceği söylenmektedir.

· Eğer atınız iştahlı bir atsa genelde büyük lokmalar halinde hızlı bir şekilde yemini tüketecektir. Bunu önlemek için yemliklere pürüzsüz taş parçacıkları veya mineral blokları koyabilirsiniz.

· Atınıza yeteri kadar mineralleri temin ettiğinizden emin olun. Mineraller vücutta su tutulması ve su dengesinin ayarlanmasını sağlamakta ve buda kolik riskini azaltmaktadır.

· Atınızı kumlu topraklarda otlamaya bırakıyorsanız bağırsaklarda kum birikimini önlemek için meraya kepek ilavesi yapabilirsiniz.
 
Üst