Aytmatov

SALUR

Dost Üyeler
Katılım
23 Ara 2008
Mesajlar
859
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
(the_aci_show)
Aytmatov


1000 yaşını aşan bir Türk şehri ve Türk Dünyasının en meşhur Türk yazarı. Tataristan’ın başşehri Kazan, Rusya Federasyonu sömürüsünde bir Türk şehridir. Cengiz Aytmatov, Sovyet tesirinde kalmış bir Türk yazarıdır. Soyadındaki –ov takısı bu tesirin olumsuz bir hatırasıdır. Kazan ve Cengiz Aytmatov, Türk Alemi için çok önemli.

Türk gençleri tarafından Aytmatov, Nobel ödülü almış Türkiyeli yazar Orhan Pamuk’tan daha çok okunuyor. Orhan Pamuk Türkiye’de tutmuyor, Aytmatov tutuyor. Aytmatov, Türk halkının arasında halktan biri olarak geziyordu ve kendini hiç yadırgamazdı, Pamuk buna cesaret bile edemez.

Aytmatov’un eserleri, gerek Amerika ve Avrupa, gerekse Çin tarafından desteklenmedi. Hatta Sovyet devri yazarı olmasına rağmen Ruslar tarafından da desteklenmedi. Büyük destekler almamasına rağmen ekmeğini taştan çıkartırcasına bütün dünyada geniş yankılar buldu. El emeği göz nuru eserleri gençler tarafından çok okunuyor. Dostoyevski yaşasaydı gerçekten kıskançlıktan ağlardı. Çünkü, Aytmatov Rus romancılığını da geride bırakan eserleri kaleme aldı. Sömürü altındaki Türk topluluklarının kendi dillerini ve kültürlerini unutmaya başladığı anda “mankurt” tiplemesiyle Türk halklarının uyanması gerektiğini belirtti. Daha nice anlatımlar, kültürel öğeler ve tiplemelerle romancılıkta yeni bir çığır oldu.

Çinlileri Türk topraklarından uzaklaştıran 751 yılı Talas Savaşı’nın geçtiği bölgede doğmuştu. Talas aymağının Şeker köyü’nde dünyaya gözlerini açan Aytmatov’un annesi Tatar Türklerinden, babası da Kırgız Türklerindendir. Annesi onu dünyaya getirdiğinde onun Tatar başşehri Kazan’da hastalanıp hayatının sona ereceğini belki hiç düşünmemişti.

2004 Nisan’ında Cengiz Aytmatov ile onun 75 yaş doğum gününü İstanbul CRR (Cemal Reşit Rey) Konser salonunda birlikte kutladık. Daha da eser yazacağını söylüyordu o zamanlar. Daha da yazdı. O gün Oljas Süleymanov, Muhtar Şahanov, Anar, İlyas Amangeldi ve diğer Türk yazarları ile de konuşma fırsatımız da olmuştu.

2008 yılında Cengiz Aytmatov aramızdan ayrılsa da bize öğüt alacağımız eserler bıraktı.

İlk Öğretmenim

Gün Olur Asra Bedel

Cengiz Han’a Küsen Bulut

Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı

Darağacı - Dişi kurdun Rüyaları

Fuji-Yama

Ak Gemi

Selvi Boylum Al Yazmalım

Elveda, Gülsarı!

Dağlar ve Steplerden Masallar

Cemile

Yüzyüze

Zorlu Geçit

Toprak Ana

Çocukluğum

Kızıl Elma

Alıntıdır.
 
Üst