Başbakana Bu Yapılmamalı İdi

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Başbakana Bu Yapılmamalı İdi

Başbakan İrsen Küçük,Hükümet üyeleri ve bürokratları ile bir yıllık geçmişi, basına ve kamu oyuna değerlendirmek için “Basın toplantısı”düzenledi.Rahatsızlığım nedeniyle katılamadığım basın toplantısını “Televizyon” ekranından izledim,daha sonra da yazılı metine ulaştım.Değerlendirmemi yapacağım.

Ancak ne kadar haklı bir davayı dillendirseler de “Sendikacılar” ve o gösteriye katılanlar büyük ayıp ettiler.Bunun benzerini bir zamanlar “Meclis genel kurul salonunun” işgâl edilmesinde yaşadık.Ne Meclis salonunun işgâli,ne de geçen gün Merit Otel’de Başbakanın basın toplantısının adeta basılması haklı gösterilecek gelişmeler değildir.O an, sözün bittiği andır.Gösteri yapacaksanız yeri ve zamanı vardır.Sonuçta uygar insanlarız ve de birbirimizin dilini anlıyoruz.Kimse kimsenin ağzını kapatmadığına göre kalkıp da bu ülkenin Hükümetinin basın toplantısını basmaya,Başbakanın konuşmasına engel olmaya kalkmak haklı gösterilemez.Nedenine olursa olsun.

Sendikalardan bazıları bunu alışkanlık hâline getirler ama halkın desteğini yitirdiklerinin de farkına varmak zorundadırlar. Giderek “Sendikacılık” halkın büyük çapta desteğini yitirmektedir.

&&&

Bu gerçeği saptadıktan sonra Hükümetin halka sunduğu raporu burada değerlendirebiliriz.Herkes kendi görüşüne göre başarı veya başarısızlığa kendisi karar verebilir. Bana göre bu çalışmayı Sendikalar da yapsalar yararlı olur.Ben konuşmayı maddelere dökeceğim.

Başbakan Küçük,sunumunda hükümetin aldığı ciddi tedbirlerle ekonominin tedavi sürecine girdiğini söyledi. Küçük, ekonomik krizden çıkışın, istikrarlı hükümet ve istikrarlı ekonomik kalkınmayla mümkün olacağını ve uyguladıkları ekonomik programla ekonomide kalkınmayı sağlayacaklarını vurguladı. Başbakan Küçük, ekonomik tedbirlerin üç evresinin; “var olan ekonomik sıkıntıların aşılması; sürdürülebilir bir bütçe yaratılması; istikrarlı sürdürülebilir büyümenin yeniden sağlanması” olduğunu kaydederek, ekonomide kamunun etkinliğinin ve özel sektörün rekabet gücünün artırılması programı doğrultusunda aldıkları ciddi tedbirlerle ekonominin tedavi sürecine girdiğini ifade etti.İşte sunulan o metinden dizdiğim satır başları:

1.Hükümet seçim dönemine kadar uygulamalarına devam edecektir.Bu, erken seçim tercihinin önümüzde olmadığı mesajıdır.Hükümte “Ya başaracağız ya başaracağız” dedi.

2.Hükümete göre “Alınan ekonomik tedbirlerin temel üç evresi” vardır:
-Var olan ekonomik sıkıntıların aşılması;
-Sürdürülebilir bir bütçe yaratılması;
- İstikrarlı sürdürülebilir büyümenin yeniden sağlanması;

3. 2011 yılında devam eden projelere ek olarak, hayata geçirilmeyi planlanan 175 milyon TL`lik
yatırım ve reel sektöre sağlanacak 100 milyon TL`lik destekle ekonomik gelişmenin
hızlanacağı kabul edilmektedir.

4. Başbakanlığa bağlı Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi, KKTC ‘de yasal ve idari yapılarda köklübir modernizasyona gidilmesi için Avrupa Birliği kriterleri temel alınarak bir dizi yasa hazırlanmasına yardımcı olmaktadır.

-Hükümetin kurulmasından bu yana, AB’ye uyumlu Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası Cumhuriyet Meclisine sevk edilerek onaylanmıştır. Yürürlükteki bu yasa sigortacılık sektörünün daha güvenli ve istikrarlı çalışmasını sağlayacağı kabul edilmektedir.


-Haberleşme sektörünü yeniden düzenleyecek olan Elektronik Haberleşme Yasası da Meclis’te halihazırda görüşülmektedir.

-Kamu ihale sürecinin şeffaflık ilkesi doğrultusunda modernizasyonunu hedefleyen Merkezi İhale Kurumu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası, hayvanlardan ve hayvansal maddelerden insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan korunma ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele edebilmeyi hedefleyen Hayvan Sağlığı Yasası, Hayvanların barınması, taşınması, kesilmesi veya itlaf edilmesi süreçlerinde AB standartlarında muameleye tabi olmalarını amaçlayan Hayvan Refahı

Yasası ve çevrenin alt sektörlerine dair tüm standart, limit değer ve prosedürlerle ilgili hususları içeren AB mevzuatına uyumlu bir çerçeve yasa niteliğindeki Çevre Yasası,Kamu Görevlileri Yasası tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edilecektir. Üçlü kararname atamalarının kapsamı daraltılarak, kamu yönetiminde siyasetin etkinliğinin azaltılması ve büyük ölçüde müşavir sorununa çözüm olması amaçlanmış olup yeni getirilecek sınav sistemi ile de kamu görevine atanma ile terfilerde liyakatın güçlendirilmesi hedeflenmiştir.
- Tarım ve Kırsal Kalkınma, Bankacılık, İhale, Ulaşım gibi birçok sektöründe yasal ve idari yapılarda köklü değişikliklere gidiliyor.

-Kamunun çağdaş bir ağla donanarak elektronik ortamda işlem yapabilir duruma gelmesini destekliyoruz.Yapılan çalışmalarla;-e-Devlet web portal’ı aktif hale getirilerek uygulama için testlere başlanmıştır.Kamu posta (mail) servisleri için yeni sunucular kurulmuş ve hizmet verilmeye başlanmıştır. Böylece kamuda çalışan her kişiye, kurum ve/veya kuruluşa resmi e-mail adresi verilecektir.e -devletin yaygınlaşması için başta Lefkoşa olmak üzere tüm ilçelerde kamu kurum ve kuruluşlarının istifade edeceği fiber optik alt yapı çalışmaları başlatılmıştır ;Sağlık Bakanlığı otomasyon projesi % 90 oranda tamamlanmıştır.KKTC vatandaşları Temmuz ayı içerisinde kullanıma açılacak yeni bir portal sayesinde kendi şahsına ait bilgileri anında görebilme olanağına sahip olacaktır.

5.Öğrendiğimize göre 2011 yılı itibarıyle 217 adet tescilli kooperatif kalmıştır.Bu rakam savaş yıllar içinde 444 idi.Hükümet Kooperatiflerde yapılanma yapacağını işaret etti.

6.Açıklanan bilgilere göre, YAGA toplam 52 adet potansiyel yerli ve yabancı yatırımcı ile görüşmelerde bulunmuş onlara danışmanlık hizmetisunmuştur. YAGA 25 yatırımcı projesini aktif olarak takip etmekte ve işlemlerini yürütmektedir.

7. Hükümet,Merkez Bankası’nın teknik katkıları ile iç borçlanmaya gidilmesini hedeflemekte böylelikle iç borç faiz ödemeleri yükünün hafifleyeceğine ve finans piyasamıza olumlu olarak yansıyacağı kabul edilmektedir.Bununla faizlerin düşmesi yönünde önemli bir adım atılacağına inanılmaktadır.

8.KOBİ’lerin desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik Ağustos 2010 yılında Ekonomi ve Enerji Bakanlığına bağlı KOBİGEM (Küçük Orta Boy işletmeleri Geliştirme Merkezi) oluşturulmuştur. Bu açıklamaya göre KOBİ’lere hibe ve faiz destekli kredi imkânları sağlanması için çalışmalar yapılmış olup, reel sektöre yalnızca 2010 yılında toplam 514 KOBİ’ye yaklaşık 18,3 milyon TL’lik faiz destekli kredi kullandırılmıştır.

Benim önemsediğim kısımlar bunlar.Ayrıca eğitim,sağlık,enerji,haberleşme ve diğer sektörlerde yıl içinde atılan adımlar da Başbakan tarafından özetlenmiştir.Ben KKTC’ye global etkiyi öne çıkardım.Bu açıklamalardan anladığıma göre Küçük Hükümeti %5 büyümeyi hedeflemektedir.Eğitim ve Kooperatifler konusunu daha sonra daha geniş olarak ele alabiliriz.

Keşke basın toplantısında Sendikacılar ve birlikte oraya gelenler o hareketi yapmamış olsalardı.Belgeleri almak,daha sonra soru sormak daha yararlı olmaz mıydı?
 
Üst