Casusluk Hakkında Temel Bilgiler

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
CASUSLUK NEDİR?

Casusluk bir bilgi ya da hedefe ulaşmak için yürütülen gizli haber alma faaliyetidir. Casus ise bu faaliyetleri sıkı ve gizli prensiplerle yürüten kişidir.Casus bu işi meslek olarak yapan kişidir,bir profösyoneldir.Merak ,heves, intikam gibi nedenlerle casusluk mesleğine yönelenler olsa da mesleğin gerektirdiği ruhu taşımaları mümkün değildir.Böylelikle casusluktan anladığımız kısaca;Bir eğitim sürecini kapsayan,organize,lojistik desteklere sahip,belirli kurallara göre hareket eden faaliyetlerde yer alan kişilerdir.

CASUS SEÇMENİN YOLLARI

Her mesleğinde olduğu gibi bu mesleğinde kriterleri vardır.Bu nedenle her casusluk organizasyonu legal ve illegal yollarla kendi kadrolarını oluşturmak için çaba sarfederler.Bu gazeteye ilan verme yoluyla olacağı gibi kurumun uygun gördüğü kişilere çengel atma yöntemini kullanarak bünyelerine almasıyla da olur.


Aynı zamanda devletin birimleri içinden bu işe yatkın personeli gönüllülük esasına göre bünyelerine katmaları da olağandır.Yalnız casus seçiminde kullanılan yolların tamamen gönüllülük esasına dayandığını düşünürsek yanılmış oluruz.

Bu kurumlar çoğu zaman işlerine yarayabilecek kişileri kandırma yoluna giderler.Bu kandırma basit hilelerden şantajlara tehditlere kadar uzanır.

İSTİHBARAT KAYNAKLARI

İstihbarat kaynakları üç şekilde sınıflandırılmıştır.

Açık Kaynaklar: Bugün dünyada toplanan istihbaratın %50 sinden fazlası açık kaynaklar baz alınarak toplanır.Bunu göz önüne alırsak istihbari bilgilerin genel olarak gizli kapaklı üstü örtülü bilgiler olduğu görüşü yanlıştır.İstihbarat servislerinin neredeyse tamamı açık kaynaklardan fazlasıyla yararlanmaktadır.Bu bilgileri kısaca özetlersek açık kaynak gündelik yaşamda dolaşan,ulaşmak için fazla maliyet ve gizlilik gerektirmeyen yasalara aykırı olmayan bilgi çeşididir.Bu kategoriye gazeteler, kitaplar, dergiler, ansiklopediler, radyo, televizyon, internet vb kaynaklar girmektedir.Bu kaynaklardan elde edilen bilgiler uzman kişiler tarafınca toplanır ve analiz edilir.Açık kaynakların istihbarat servisleri tarafınca önemi büyüktür çünkü bu kaynaklar üzerinden ulaşılmayacak bilgi hemen hemen yoktur.Tabi çok gizli ve özel olarak saklanmış bilgiler hariç.

Yarı Kapalı Kaynaklar: Bunlar ancak özel ilişki ve çabalarla elde edilen kaynaklardır.Hatta ciddiye alınmayan dedikodu söylenti bile bu kaynaklar arasındadır.Kısaca herkezi ilgilendirmeyen, herkezin üzerinde durmadığı “azıcık gizli” kaynaklardır.

Kapalı Kaynaklar: Casusluk faaliyetlerinin ana eksenini oluşturan kaynaklardır.Çünkü bunlar ulaşılması zor, gizli, elde etmenin suç olduğu kaynaklardır.genellikle ülke güvenliği için sakıncalı bilgilerdir.Resmi sır taşıyan niteliktedir.Bu nedenle çok özel kişiler tarafından korunan belgelerdir.Ayrıca kaynakların elde edilme sürecinde muhakkak bir ve birkaç kişinin varlığı söz konusudur.Bunlarda güvenilirlik açısından ayrıca sınıflanırlar.

-Çok Güvenilir Kaynaklar: Ulaştırdığı bilgilere kesinlikle güvenebileceğiniz, daha önce denenmiş ve doğru çıkmış, sizi kandırmak aklının ucundan bile geçmeyeceğini bildiğiniz kaynaklardır.Ancak unutulmamalıdır ki en güvenilir kaynak bile başkaları tarafından yanıltılmış olabilir!

-Güvenilir Kaynaklar:Bu tip kaynaklarda sonuçta güvenilirdir.Önceden verdiği bir çok bilgi doğru çıkmış ve iyi niyetli ve dürüsttürler.Verdikleri bilgi çok az sorun çıkartmıştır.

-Güvenirliği Kuşkulu Kaynaklar:Daha önceden denenmemiş veya verilen bilgilerin bir çoğu yanlış çıkmış, hakkında sağlam bir kanaat oluşturamamış, uydurma ve eksik bilgiye meğilli kaynaklardır.Söylediklerinin kesinliği yoktur.

-Güvenilmez Kaynaklar:Hiçbir şekilde verdiği bilginin güvenilirliği olmayan kaynaklardır.Geçmişte elde edilen bilgiler doğru çıkmamış,çift taraflı çalışması mümkün olan kaynaklardır.Fakat böyle kaynaklardan gelen bilgilerde bir duyum olarak kayda alınır.

BİR CASUSUN EĞİTİMİ

İstihbarat tamamen eğitim işidir.Her istihbarat teşkilatı bünyesine aldığı ajanları önce eğitir, daha eski olanları ise güncel bilgiler ışığında kursa tabi tutar.Zamanımızda teknolojinin hızla geliştiğini de düşünürsek bir ajanın gerekli teknik bilgilerle donatılmasının ayrı bir önemi vardır.Bir casusun on parmağında on marifet olması gerekmektedir.Bir casusun eğitiminde ilerlemesi kıvrak zekaya bağlıdır.Aksi halde basit bir operasyon elemanı olarak kalır.Bir casus aşağıdaki temel eğitim konularına vakıf olmalıdır:

-İstihbarat Terminolojisi
-İnsan psikolojisi ve iletişimi
-Analiz yeteneği
-Hile ve aldatma teknikleri
-Şantaj ve tehdit yöntemleri
-Yakın dövüş teknikleri
-Ateşli silahların çeşitleri kullanımı ve özellikleri
-Her tür patlayıcılar üzerine bilgi
-Öldürme ve suikast teknikleri
-İlkyardım bilgileri
-Alıcı-verici telsizleri kullanımı
-Bilgisayar kullanımı
-Yön tayini ve harita okuma
-Meteoroloji bilgileri
-Görünmez yazı yazımında kullanılan kimyasallar
-Şifre çözme ve şifreleme teknikleri
-Kasa ve kilit açma teknikleri
-Takip,gözetleme ve kaçma kurtulma
-İstihbarat faaliyetleri için özel üretilmiş araç gereçleri kullanma yeteneği
-Her çeşit taşıtı kullanma becerisi
-Güvenli ev kullanım bilgileri
-Sahte belge,kimlik düzenleme bilgileri
-Düzmece hayat hikayesi yazdırma
-Soğukkanlılık ve duyguları kontrol altına alma yöntemleri
-Görevlendirildiği ülkeyi tanıma

Vaktim olduğu sürece devamını getirmeye çalışacağım.Umarım beğenirsiniz...
 

orhan demır

New member
Katılım
22 May 2013
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Casusluk Hakkında Temel Bilgiler

devamı nezaman gelecek merakla beklıyoruz
 
Üst