FDISK Nasıl Yapılır [RESİMLİ]

kerem71

Guest
Katılım
25 May 2008
Mesajlar
1,739
Tepkime puanı
0
Puanları
0
leo_01.gif
leo_03.gif

FDISK Nasıl Yapılır [RESİMLİ]



Önce asagidaki rapid linkinden baslangic disketimizi olusturuyoruz

RapidShare: 1-Click Webhosting

Sabit diskini mümkün olan en düşük ücrete bölümlemek isteyenler için en iyi seçenek bir DOS uygulaması olan FDISK’dir. Ancak bu programı kullanmak için önce sabit diskiniz üzerinde bulunan tüm verileri bir CD-Rom veya bant sürücü üzerine kesinlikle yedeklemelisiniz. Fdisk varolan verileri uyarmadan siler. Eğer bilgisayarınızda herhangi bir işletim sistemi yüklü değilse Fdisk’i düşünmeden kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda kurulu bir Windows sistemi mevcutsa verileriniz kaybolabilir.Başlangıç disketimizi disket sürücümüze yerleştiriyoruz ve bilgisayarımızı çalıştırıyoruz. Biraz yükleme yapıldıktan sonra karşımıza gelecek olan mönüden "CD-ROM desteği olmadan başlat" seçeneğini işaretleyip "Enter" liyoruz

fdisk1kc4.jpg


Kısa bir süre sonra ekranda sadece "A:>" komut satırını göreceğiz."Fdisk" yazıp enter tuşuna basıyoruz


fdisk2hl4.jpg



Bu yazını kısaltılmışı şu : "Diskinizi FAT32 olarak formatalayacaksanız E tuşuna, FAT16 olarak formatlayacaksanız H tuşuna basınız.". Biz diskimizi FAT32 olarak formatlayacağız. FAT16 ile hem 2,1 Gb'dan daha büyük bölümleri desteklemez, hemde dosyaları FAT32'ye göre daha savurgan kullanır. Burayı "E" tuşuna basarak, ingilizce ise " Y " tuşuna basıyorsunuz ve Enter diyorsunuz.

fdisk3il3.jpg



Karşımıza bir menü daha çıkacak ... "1." seçeneği seçip bekliyoruz.Yani "DOS bölümü veya Mantıksal DOS Sürücüsü oluştur" seçeneğini.


fdisk4sv4.jpg



Sürücü bütünlüğünün doğrulanması gösterge 100%'e vardığında bitecek.
fdisk5xc4.jpg



Menüler birbiri ardına geliyor ekrandaki 3 seçenekten birini seçmek için yine "1" tuşuna basıyoruz.Bu da "Birinci DOS bölümü oluştur" seçeneğidir.


fdisk6ua5.jpg



Bu komutun ardından ekrana gelen durum göstergesinde sürücü bütünlüğünün tamamlanmasını bekleyip bitiminde ;


fdisk7tf7.jpg



gelen "Kullanılabilecek en fazla alanı ayırmak ve bölümü etkin yapmak istiyor musunuz?" sorusuna "H" cevabını veriyoruz. Çünkü harddiskimizi birden fazla alana ayıracağız. C:, D: gibi. (Eğer tüm alanın C: sürücüsünde olmasını istiyorsak E tuşuna basıyoruz ve işimiz burada bitiyor.)


fdisk8nl1.jpg



Sürücü bütünlüğünün tamamlanmasını bekleyip,


fdisk9dp7.jpg



ayırmak istediğiniz alanın genişliğini verip Enter'e basıyoruz.Ben burada "%50 lik bir bölümleme seçtim. İsterseniz buraya MB cinsinden de bir rakam girebilirsiniz. %'lik birim girmeniz şart değil.


fdisk10st3.jpg



Böylece sabit diskimizin C: bölümünü oluşturmada ilk adımı atmış olduk
 

kerem71

Guest
Katılım
25 May 2008
Mesajlar
1,739
Tepkime puanı
0
Puanları
0
FDISK Nasıl Yapılır [RESİMLİ]



Escape tuşuna basarak Fdisk ana menüsüne gelip 2'yi seçerek "C:" bölümünü "Etkin Bölüm" olarak atayacağız.
fdisk12.jpg

Şimdi karşımıza gelen mönüde "1" yazıp "Enter" tuşuna basın.


fdisk12va3.jpg



Evet. Sonunda C: bölümünü hazırladık


fdisk14hw5.jpg



Şimdi yine Escape tuşu ile ana mönüye dönüp 1. seçeneği olan "DOS bölümü veya mantıksal DOS sürücüsü oluştur" u seçiyoruz,


fdisk15om3.jpg



Şimdi açılan menüde de "Uzatılmış bölümü oluştur" yani 2. seçeneği seçerek HD'imizin D: bölümünü oluşturmak için Fdiske devam ediyoruz.


fdisk16eq3.jpg



Burada ilk ayırdığınız bölümden sonra kalan kısmın boyutu 2. bölüm olarak oluşturulmak üzere "Default" olarak geldiğinden bize düşen "Enter" tuşuna basmaktır.


fdisk17fk7.jpg



Uzatılmış disk bölümü de böylece yaratıldı.


fdisk18oc1.jpg



Ama bölüm ismi tanımlamadan bu diskleri kullanamazsınız."Uzatılmış bölümü oluştur" devam etmek için Escape'e bastığımızda sürücü bütünlüğü doğrulanmaya başlayacak ve sonra,


fdisk19vk5.jpg



Fdisk menüsü karşınıza mantıksal sürücüleri yaratabileceğiniz seçenekler ekranını görüntüleyecektir. Bu ikinci bölüm içerisinde birden çok sürücü yaratabiliriz (Yani E, F, G,... gibi). 2'den çok partisyon oluşturmak istiyorsak buraya tıklayın. Sabit diskimizi 2 partisyona bölmek istiyorsak size tavsiyem bu ekranda görünen "Default" olarak gelen (maksimum) boyutu kullanmanızdır.Bana 2 disk bölümü yeterli olduğundan ben tüm boyutu mantıksal sürücü olarak atıyorum.


fdisk20pe9.jpg



Böylelikle sabit diskimizin D: bölümünüde oluşturmuş olduk


fdisk21xe3.jpg



İşlem tamamlandığında bize önerilen yeniden başlatma önergesine uyarak PC'mizi yeniden başlatıyoruz.


fdisk22xq8.jpg


Şimdi diskimizi kullanılabilir hale getirip biçimlendirmek için bölümlerimizin herbirini ayrı ayrı "Format"lıyoruz.

fdisk23mr8.jpg

Format C: bittik sonra isterseniz D: Alaninida formatlayabilirsiniz

fdisk24hs0.jpg

Şimdi işletim sisteminizi kurabilirsiniz.
 
Üst