Glaucoma (Glakom)

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Glaucoma (Glakom)

Glakom basit olarak göz içi basıncının artması olarak tanımlanır. Göz içi basıncının artması sonucu görme ve göz sağlığını etkileyen ve değişik derecelerde yıkımlara neden olan bir grup göz hastalığıdır. Göz içi basıncının artmasına neden olan sebepler kornea-skleral bozukluklar, uveitisler, lens ve özellikle de n. opticus ve retinayla ilgili hastalıklar olarak sayılabilir.




Köpeklerde ve bazı kedi ırklarında bir takım predispozisyonlar etkisiyle glakom oluşumunun kaçınılmaz olduğu literatürlerde bildirilmiştir.




Glakom 3 ana gruba ayrılır;
1. Primer glakom
2. Sekonder glakom
3. Konjenital glakom
Primer glakom : Göz içi basınç artışına ilgili herhangi geçerli bir anomali saptanmaz. Genelde akut şekillenir ve genç köpeklerde yaşlılardan fazla görüldüğü bildirilmiştir. Ayrıca Basset Hound, Amerikan ve İngiliz Spaniel Cocker'lar, Beagle gibi ırklar bu hastalığa yatkındırlar.
Primer glakomda öncelikle gözün aşırı büyüdüğü gözlenir. Göz içi basıncının ani artışı sebebi ile aşırı ağrı hissi vardır ve hayvan tepkilidir. Gözde kaşıntı ve cornea'da bulanıklaşma gözlenir. Pupilla sabitleşmiştir ve göz iç basıncı normale dönene kadar körlük mevcuttur.





Sekonder ve konjenital glakom'da intraoculer basınç artışında lens anamolilerinde görülen yapı ve pozisyonların etkisi bulunur. Bu grupta hastalık genelde kronik seyirlidir. Ağrı duyusu daha azdır. Hafif kızarıklık gözlemlenebilir. Görüş bozukluğu tamamen veya kısmen mevcuttur.

Kedi glakom'ları klinik belirtileri açısından köpekle aynı olmakla beraber araştırmacılar kedilerde primer glakom'un daima ayrıcalık taşıdığını bildirmişlerdir. Tüm sekonder glakom'larda da intra-ocular bir tümör'ün söz konusu olduğu bildirilir.
 
Üst