Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya Chrome kullanmalısınız.
Soyluların oyunu
Çim sahada, üzerinde doğal ya da yapay engellerin bulunduğu 18 parkurluk alanda oynanan golf yaklaşık 5 asır önce doğmuş. Dışarıdan “monoton ve basit” görünen golf oyununun aslında çok önemli kuralları, heyecanlı maçları, büyük tutkunları var.
İngiliz aristokrasisinden dünyaya yayılan golf yaklaşık 5 asır önce doğmuş. Golfün ortaya çıkışına dair ilginç rivayetler var. Bu rivayetlerden biri İskoçyalı denizcilere dayanıyor. Söylenti o ki İskoçyalı denizciler karaya ayak bastıkları zaman ellerine geçen sopaları yolda buldukları taşlara vura vura ilerlerlermiş. Bu durum İngiliz soyluların ilgisini çekince bu “sopa-taş” oyununu geliştirmişler, çim sahalara taşımışlar.
Günümüzde golf: Çim sahada, üzerinde doğal ya da yapay engellerin bulunduğu 18 parkurluk alanda oynanan bir oyun. Fiziksel gücün yanı sıra konsantrasyon ve etik görgü kuralları da gerektiriyor.
Yaklaşık 70 hektarlık bir alanda 18 delikten oluşan ve ortalama 70 ile 72 vuruşla bitirilen golfü diğer spor dallarından ayıran en önemli özellik 7‘den 77’ye herkesin oynayabileceği bir oyun olması.
Golf partnere gerek duymadan kendi başınıza oynayabileceğiniz, sadece sahaya karşı mücadele edebileceğiniz tek spor. Yeşil bir alanda 4-5 saat boyunca en az 6 kilometre yürümek, yarışma sırasında 100-150 vuruş hareketi yapmak sağlık açısından da çok faydalı.
Golf aynı zamanda zihinle de oynanan bir oyun. Oyun sırasında konsantre olmanız önemli, çünkü aklınız başka yerdeyken vuruş yapabilmeniz mümkün değil.
Golfün uzun saatler boyunca oynanması ve yüksek konsantrasyon gerektirmesi golfçülerin yakın çevrelerini ihmal ettikleri konusunu gündeme getirir. Bu durumdan yola çıkılarak çeşitli fıkralar üretilmiş. Bunlardan biri şöyle: İki golfçü maç yaparken sahanın kenarından bir cenaze arabası geçer. Biri şapkasını çıkarıp cenazeyi selamlamaya kalkınca diğeri sabırsızlanır: “Bırak şimdi cenazeyi selamlamayı da oyuna devam et” der, İlki biraz mahçup yanıtlar: “Öyle deme rahmetlinin bana 35 yıl emeği geçti.”
Bu işin mizah yönü ama rahat bir oyun gibi görünen golf aslında çok büyük disiplin gerektiriyor. Golfün olmazsa olmazlarına, yani mutlaka uyulması gereken kurallarına gelince:
Gömlekle ya da kot pantolonla golf sahasına girilmez.
Golf ayakkabısı olmadan golf sahasına girilmez.
Vuruş sırasında diğer oyuncular konuşamaz ya da vuruş yapana yakın duramaz.
Diğer oyuncuların pata hattına basılmaz
Bayrak direği deliği zedelemeyecek biçimde dikilir.
Oyuncu kum engelini terk etmeden önce kumda kendisinin neden olduğu bütün çukur ve izleri örtmek zorundadır.
Avrupa ve Amerika’da milyonlarca insanı yeşil sahalara çeken golf son yıllarda ülkemizde de popüler sporlar arasındaki yerini aldı. Mustafa Koç, Caroline Koç, Kaya Çilingiroğlu ülkemizin belli başlı golf tutkunları arasında sayılıyor. Golf şimdilik Türkiye’de “zengin” sporu olarak tanımlanıyor. Çünkü yetersiz sayıdaki golf sahalarına üyelik koşulları ancak belirli bir gelir düzeyinin üzerindeki kişilerce karşılanabiliyor.
Golf sporu
Tanımı:
Açık havada ve doğal bir çevrede her yaşta oynanabilen golf,teknik konsantrasyon,pratik düşünce ve görgünün diğer spor dallarında zor rastlanan bir bileşimidir.
Nasıl Oynanır:
Golf iki,üç ya da dört kişilik gruplar oluşturularak oynanan bir oyundur. 9 delikli olan akedemi sahasında yeni başlayanlar ve orta dereceli oyuncular uzun ve kısa vuruş çalışmalarıyla deneyim kazanırken esas oyun alanı 18 delikli olan Şampiyona sahasıdır.Şampiyona sahası 3 par'lık (vuruş'luk) 4 delik,4 par'lık 10 delik ve kalan 5 par'lık 4 delikle beraber standart par 72 oranıyla tamamlanır. Her deliğin "Teeing" denen bir başlangıç noktası ile "Fairway" adı verilen ve delik boyunca uzayan genişçe biçilmiş bir çim alanı vardır. Fairway "Green" denilen hedef alanında sona erer.
Golf oyunu 18 delikte oynanır.Her delikte başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar yapılan vuruş sayılarının toplamından sahanın standart par (vuruş) sayısı düşülür.Aradaki fark oyuncunun "Handicap" sayısını verir.
Golf otununda amaç,her deliği vuruş sayısında veya altında tamamlanmaktadır.Ancak bu yalnızca profesyonel golf oyunları için geçerlidir.Amatör golfçüler arasında sahanın standart parına ilaveten erkeklerde vuruş sayısı 28 veya altı kadınlarda ise 36 vuruş sayısı veya altını tamamlayabilenlere "Handicap" sertifikası verilebilmektedir
Türkiye'de Golf
Türkiye'de golf, 1895 yılından bu yana oynanmaktadır. Uzun bir geçmişi olmasına karşın, küçük bir golfçü grubu olarak kalmıştır. İstanbul'daki saha iki defa yer değiştirmiştir. Daha sonra da 18 çukurdan 9 çukura inmiş, günümüze kadar Harp Akademileri'nin arazisinde yaygın olan bir spor dalı olarak varlığını sürdürmüştür. Günümüzde İstanbul Golf Kulübü çağdaş normlarda bir spor kulübü olarak İstanbul'un ortasında bir doğal park olarak varlığını sürdürmektedir.
Türkiye'de Golf Tarihi
Başlangıç Dönemi 1890-1924
Golf sporu, Türkiye'ye ise 1895'te İstanbul Kulübü'nün kurulmasıyla girdi. Bu kulübün 12 delikten oluşan sahası 1914 yılı sonuna kadar Okmeydanı'nda bulunuyordu. Bu arada 1911 yılında Bebek yakınında kurulan Boğaziçi Golf Kulübü varlığını 1923 yılına kadar sürdürdü. İstanbul Golf Kulübü ise 1920 yılında Maslak'ta yeni bir saha açtı. 1922'de kulüp binası inşa edilerek delik sayısı 18'e çıkarıldı.
İstanbul Golf Klubü, 1952 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nce tescil edilerek Türkiye Tenis Federasyonu'na bağlandı. Bugün Yenilevent'te bulunan alan, aynı arazinin 1972 yılında Harp Akademileri Komutanlığı'na geçmesiyle daraltıldı ve 9 delikli oldu. İstanbul Golf Spor İhtisas Kulübü adıyla faaliyet gösteren ve dünyanın en eski kulüplerinden biri olma özelliğini taşıyan kulüp, bugün çeşitli turnuvalara ev sahipliği yapıyor.
İngiliz Elçisi
Türkiyede ilk golf sahası İngiliz Büyük Elçisi tarafından 1895 yılında dönemim Osmanlı Padişahı'ndan izin alınarak açılmıştır. 18. yüzyılın sonuna doğru Batılılaşma sürecine giren Osmanlı halkı, spor dallarını da birbiri ardından tanımaya başlaması ile Batıda yapılan tüm spor dalları İstanbul‘da taraftar bulmaktaydı. On yıl içinde her yerde olduğu gibi İstanbul‘da da futbol oynanmaya başlandı. Ancak golf, tenis, atletizm, kriket, kürek, yelken gibi sporlar çok ilgi görmedi. İstanbul‘da küçük bir grup, en fazla 25-50 kişi golf oynamaya başladı. İngiliz elçisi gücüyle saha yeri tahsis edilip inşaata başladı. İlk saha Okmeydanı’nda inşa edildi. Daha sonra İzmir‘de 1905 yılında ikinci golf sahası devreye girdi. O dönemde İzmir en önemli ihraç limanı olmasından dolayı, şehirde uluslararası bir statüye sahip elçilik statüsünde konsolosluklar bulunmaktaydı. Kentin ileri gelen zenginleri ve Levantenler golf oynamaya başlamışlardı.
Cumhuriyet Dönemi
Cumhuriyet döneminde Golf sporu açısından büyük bir değişiklik olmamıştır. İstanbul Golf Kulübü iki kez yer değiştirmek zorunda kalmış ve 18 çukurdan 9 çukura düşürülmüştür. Ankara Golf Kulübü ise 1949 yılında yapılmıştır. Spordaki yapılanma o yıllarda Avrupa ile parallel gelişim göstermiştir. 1923 yılında Okmeydanı’ndan Bebek'e taşınan saha kapatılıp, 1. Levent'e taşındı.
Golf sahaları İstanbul Bebek (1895-1923), İzmir (1905-1970) ve Ankara (1949-1980) ile ABD Tuslog'un Karamürsel Sahası (1960-1975) birbiri ardından kapatıldı. Geriye yalnızca İstanbul 4. Levent'te bulunan dokuz çukurlu saha kaldı.
Turgut Özal Dönemi'nde Antalya çevresinde uzmanların ve yakın çevresinin desteğiyle bugün Golf Turizminin başlamasına neden olan projeler başlatıldı.[1]
Bu dönemde Turizm Teşvik Belgesi alan 18 Çukurluk Golf sahaları şunlardır:
National Golf – Antalya David Feherty /David Jones 6279 Metre
Kemer Golf –İstanbul Joan Dudok Van Heel 6113 Metre
Gloria Golf –Antalya Michael Gayon /Belçika Int.JNC 6288 Metre
Tat Golf –Antalya Hawtree of England 5750 Metre
Klasis Golf –İstanbul Tony Jacklin 6072 Metre
Nobilis Golf –Antalya Dave Thomas 5877 Metre
Golf projeleri AKP iktidarının konuya ağırlık vermesiyle yeniden bir başlangıç dönemine girdi. Antalya Belek‘de Sirene Grubunun yaptığı iki saha daha hizmete girdi. Böylelikle Antalya Belek bölgesi golfün merkezi olma özelliğini kazanmış oldu .
SultanGolf –Antalya European Golf Designers 6411 Metre
Paşa Golf –Antalya European Golf Designers 5731 Metre
Daha sonra Özaltın Grubu Verde projesi kapsamında 9 çukurlu bir saha daha yaptı. Turizm Bakanlığı bölgelerden gelen teklifle ve Türkiye Golf Federasyonu'nun desteğiyle yeni golf sahaları ve teşvikleri ihaleleri yapıldı. Bu yatırımcılar dünya çapında ünlü iki golfcünün saha mimarlığını yaptığı iki sahayı bir ilk olarak Antalya'da işletime açtılar
Nick Faldo Sahası Cornelia ve Colin Montgomery sahası. Bunlardan Nick Faldo sahası 2006 yılının sonbaharında hizmete açıldı.
Sueno Hotels Golf Belek, 2007 Ekim'de açılan 2 adet 18 delikten oluşan Pines ve Dunes son zamanların en iyi golf sahalarından biri olarak kabul edilmektedir.
Golf Kulüpleri
Türkiye Golf Federasyonu
İstanbul Golf Kulübü: Türkiye' de kurulan ilk golf kulübü İstanbul Golf Kulübü'dür. Halen Maslak Harp Akademileri arazisi içinde 9 çukurlu sahası ve yenilenmiş Driving Range ile üyelerine ve Türk golfüne hizmet vermektedir .
Klasis Golf Kulübü: İstabul Silivri'de kurulan ilk 18 çukurluk şampiyona sahasına sahiptir. Turizme, üyelerine ve Türk golfünün gelişmesi için çevre gençlerine kapıları açan golf kulübü, Türk Milli Takımına birçok sporcu yetiştirmiştir.
Kemer Golf Kulübü: İstanbul Kemerburgaz mevkinde 18 çukurlu bir şampiyona golf sahasına sahip olan kulüp, turizme, üyelerine ve Türkiye Golf Federasyonu'na hizmet vermektedir.
National Golf Kulübü-Antalya: Antalya'da açılan ilk 18 çukurlu şampiyona golf sahasıdır. Birçok uluslararası ödüle layık görülen saha, Avrupa'nın en iyi sahalarından biri olarak kabul edilmektedir.
Yaklaşık 70 hektarlık bir alanda 18 delikten oluşan ve ortalama 70 ile 72 vuruşla bitirilen golfü diğer spor dallarından ayıran en önemli özellik 7‘den 77’ye herkesin oynayabileceği bir oyun olması.
Golf partnere gerek duymadan kendi başınıza oynayabileceğiniz, sadece sahaya karşı mücadele edebileceğiniz tek spor. Yeşil bir alanda 4-5 saat boyunca en az 6 kilometre yürümek, yarışma sırasında 100-150 vuruş hareketi yapmak sağlık açısından da çok faydalı.
Golf aynı zamanda zihinle de oynanan bir oyun. Oyun sırasında konsantre olmanız önemli, çünkü aklınız başka yerdeyken vuruş yapabilmeniz mümkün değil.