Harp Akademileri Komutanlığı

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
GÖREV

Harp Akademileri Komutanlığının faaliyetleri 3563 sayılı Harp Akademileri Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre Harp Akademileri Komutanlığının görevleri aşağıda yer aldığı şekli ile belirlenmiştir.

Kuvvet Harp Akademilerinde; Atatürkçü görüşü tam olarak benimseyen, özellikle askerî faaliyet alanlarında uygun hareket tarzını bulma, doğru karara ulaşma ve verilen kararı en etkin şekilde uygulama yeteneği olan, komutanlık ve karargâh subaylığı tekniklerine sahip, muhakeme ve plânlama becerisi gelişmiş kurmay subayları lisans üstü düzeyde eğitim ve öğretim ile yetiştirmek.

Silâhlı Kuvvetler Akademisinde; kurmay subaylara müşterek ve birleşik karargâh ve birlikler seviyesinde plânlama, yönlendirme ve kontrol teknikleri ile bu karargâh ve birliklerin faaliyetlerini yönetecek tarzda eğitim ve öğretim yaptırmak.

Millî Güvenlik Akademisinde; Türk Silâhlı Kuvvetlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında ve gerektiğinde özel kesimde görevli ve görev almaya aday yöneticilere millî güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak.

Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde; lisans üstü düzeyde eğitim ve öğretim yapmak, çeşitli konularda verilecek araştırma ve inceleme görevlerini yürütmek. Enstitü bünyesindeki Askerî Bilimler Araştırma Merkezinde; Silâhlı Kuvvetlerin bilimsel gelişmesine katkıda bulunmak maksadıyla, askerî ve millî güvenlik konularında, özellikle stratejik seviyede inceleme yapmak, yenilikleri araştırmak ve geliştirmek, elde edilecek sonuçlardan lüzumlu görülenleri ilgili komutanlık ve kuruluşlara yayımlamak, akademik eğitim ve öğretimin geliştirilmesi için çalışmalarda bulunmak.

Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak, Genel Kurmay Başkanlığının yapacağı plâna göre, Harp Akademileri bünyesinde açılacak çeşitli kurslara katılan subayların meslekî bilgilerini, sevk ve idare kabiliyetlerini geliştirmek.

Müşterek talimnameleri tetkik etmek, değerlendirmek, gerektiğinde yeni talimnameler hazırlamak ve mevcut talimname değişiklik tekliflerini yetkili makama sunmak.


TEŞKİLAT

Harp Akademileri Komutanlığı Genelkurmay Başkanlığına bağlıdır.

Harp Akademileri Komutanlığı teşkilâtı içerisinde Kara, Deniz, Hava Harp Akademisi, Silâhlı Kuvvetler Akademisi, Millî Güvenlik Akademisi ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Millî Güvenlik Akademisi, sivil müdavimlerin daha etkin katılımını sağlamak maksadıyla, 1995 yılından beri ANKARA ’ da, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği binasında hizmet vermektedir.


Harp Akademileri Yüksek Kurulu:

Harp Akademileri Yüksek Kurulu; Harp Akademileri Komutanının Başkanlığında, Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı, Akademi Komutanları, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü, Harp Akademileri Komutanlığı Öğretim Başkanından oluşur.

Harp Akademileri Komutanının gündemle ilgili olarak uygun göreceği diğer personel de oy hakkı olmadan kurulun çalışmalarına katılabilir.


Harp Akademileri Yüksek Kurulunun Görevleri:

* Eğitim ve öğretim konularında akademi kurullarınca karara bağlanamayan hususları Harp Akademileri Kanunu ile bu Yönetmelik ve Genelkurmay Başkanlığının emirleri çerçevesinde karara bağlamak,
* Eğitim ve öğretim ile ilgili konularda prensip kararı almak,
* Akademilerin bilimsel gelişmesini sağlamak,

Harp Akademileri Komutanının incelenmesini emrettiği konularda araştırma, inceleme ve değerlendirme yapmaktır.

TARİHÇE

Türk milletinin ve onun değerli varlığı Türk Silâhlı Kuvvetlerinin insana yaptığı yatırımın en güzel örneği olan Harp Akademileri 1848 yılında kurulmuş, ilk mezunlarını 1849 yılında vermiştir.


EĞİTİM TARİHÇESİ

1848 yılında Harp Okulu’nu derece ile bitiren ilk 5 subaya Harp Okulu’ndan sonra iki yıllık kurmay sınıflarından 1'inci sınıfı okumadan son sınıfa devam hakkı tanınmıştır.

09 TEMMUZ 1849’da yapılan sınavı başarı ile kazanan 5 subay Kıdemli Yüzbaşı (Kolağası) rütbesine yükseltilerek, Harp akademisinin ilk mezunu olma şerefine nail olmuşlardır. Bu subaylardan dördü Mareşalliğe kadar yükselmişlerdir.

1864 yılında ilk kez Kurmay Tüzüğü (Erkân-ı Harbiye Nizamnamesi) yayımlanmış ve aynı tarihte Deniz Harp Akademisi Hasköy’deki tersane binasında kurulmuştur.

1878 yılına kadar Harp Okulunda Erkân-ı Harbiye sınıflarında Fransız Eğitim Sistemi uygulanmıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinden sonra bu sistem terk edilmiştir.

Erkân-ı Harbiye sınıfının kuruluşundan 1874 yılına kadar Kurmaylık; Piyade, Süvari, Topçu gibi ayrı bir sınıf olarak kabul görmüştür. Bu tarihten itibaren kurmay sınıfından affını isteyip piyade veya süvari sınıflarında devamlı çalışmak isteyenlere, bir üst rütbe verilerek, piyade, süvari, topçu ve istihkâm kurmayları diye adlandırılmaya başlanmış ve böylece sınıf ihtisaslarına önem verilmek istenmiştir.

1880 yılında Erkân-ı Harbiye’de öğretim süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır.

1902 yılından itibaren Erkân-ı Harbiye sınıflarından çok iyi derecede başarı sağlayanlara Kurmay ve iyi derecede bitirenlere Mümtaz unvanı verilmeye başlanmıştır. Bu usûl 1909 yılına kadar devam etmiştir. Mümtazlar arasında Kurmay ihtiyacını karşılamak üzere sonradan Kurmaylıkları onaylananlar da bulunmaktadır.

1927 yılında mektebin adı “Harp Akademisi Müdürlüğü” olmuş ve bilâhare Müdürlük unvanı Komutanlığa çevrilmiştir. İlk kez, 15 OCAK 1927 tarihinde öğretime açılan Yüksek Levazım Okulu, Levazım Üst Subay Kursu ve Levazım Okulu ile General ve Üst Subaylara mahsus Yüksek Komuta Kursu da Harp Akademisi’ne bağlandığından “Askerî Akademiler Komutanlığı” adı verilmiştir.

1937 yılında Hava Harp Akademisi kurulmuştur.

1948 yılından itibaren, Amerikan Eğitim Usûlü kabul edilmiş ve öğretim metotlarında büyük değişiklikler yapılamaya başlanmıştır. İkinci Dünya Harbi’nde elde edilen denemelere göre, ihtisaslaşmaya geniş ölçüde yer verilmiş, Kuvvet Harp Akademileri birinci sınıfında bulunanlardan başlayarak, “Harekât Kurmayı” ve “İkmal Kurmayı” yetiştirilmeye başlanmışsa da iki yıllık denemeden sonra bu uygulamadan vazgeçilmiştir. MART 1949’dan itibaren Akademilere “Harp Akademileri Komutanlığı” adı verilmiştir.

1949-1950 öğretim yılından itibaren 3 yıl olan Akademi öğrenimi 2 yıla indirilmiştir.

01 EYLÜL 1952’de bugünkü Millî Güvenlik Akademisi, “Millî Savunma Akademisi” adı ile kurularak, 02 ARALIK 1952’de öğretime başlamıştır. 07 AĞUSTOS 1964’te “Millî Güvenlik Akademisi” adını almıştır.

19 EKİM 1954’te bugünkü Silâhlı Kuvvetler Akademisi "Müşterek Harp Akademisi" adı altında öğretime açılmıştır. 1956’da adı “Yüksek Komuta Akademisi” olarak değiştirilmiş ve 07 AĞUSTOS 1964 tarihine kadar bu isim altında faaliyetlerine devam etmiştir. Bu tarihten sonra “Silâhlı Kuvvetler Akademisi” adını almıştır.

12 MART 1969 tarihinde İstanbul-Yenilevent bölgesindeki Harp Akademileri sitesinin temeli atılmıştır.

İlk kez 29 HAZİRAN 1969 tarihinde “Harp Akademileri Günü” ihdas edilmiştir.

24 AĞUSTOS 1975 tarihinden itibaren Harp Akademileri Yenilevent’teki yeni tesislerine taşınmaya başlamıştır. İntikal 12 EYLÜL 1975’te sona ermiştir. Harp Akademileri 1975-1976 eğitim ve öğretim yılına 01 EKİM günü yeni tesislerinde başlamıştır.

11 AĞUSTOS 1971 tarihinde 1467 sayılı Harp Akademileri Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna uygun olarak hazırlanan yönetmelik gereği, subaylar kurmay yakalarını takmış olarak diplomalarını almaya hak kazanmıştır.

02 AĞUSTOS 1974 tarihinde, Kuvvet Harp Akademileri son sınıf (2'nci sınıf) öğrenci subayları, Kurmay Gezisinde iken, gezi yarıda bırakılarak 20 TEMMUZ 1974 günü başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı için Kıt’a ve Karargâhlara atanmışlardır. O yıl diploma töreni yapılmamış, diplomalar subaylara gönderilmiştir.

1975 tarihinde 926 sayılı Silâhlı Kuvvetler Personel Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle “Harp Akademileri’ni tamamlayarak Kurmay Subaylığı onananlara bir yıl ve sonraki rütbelerinde de birer yıl olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir.” hükmü getirilmiştir.

17 OCAK 1977’de Millî Güvenlik Akademisi, Yıldız Sarayı’ndan Yenilevent’teki yeni binalarına intikal etmiş ve 1 KASIM 1977’de öğrenime başlamıştır.

08 EYLÜL 1978’de, Hava Harp Akademisi, geçici olarak iskân edildiği Deniz Harp Akademisi’nden inşaatı tamamlanan kendi binasına taşınmıştır.

Yüksek Askerî Bilimler Enstitüsü (YABE) Başkanlığı’nın adı 24 MAYIS 1989 tarihinde kabul edilen 3563 numaralı Harp Akademileri Kanunu’nda Askerî Bilimler Araştırma Merkezi (ABAM) olarak değiştirilmiştir.

1995 yılında Millî Güvenlik Akademisi Ankara’ya taşınmış ve eğitimini bu tarihten itibaren Ankara’da sürdürmektedir.

2003 yılında ise Harp Akademileri bünyesinde Stratejik Araştırmalar Enstitüsü kurulmuş ve 01 Ekim 2003 tarihinden itibaren lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) düzeyde eğitim ve öğretim vermeye başlamıştır. Askerî Bilimler Araştırma Merkezi (ABAM) de Enstitü bünyesine dâhil edilmiştir.



KONUŞ TARİHÇESİ

Harp Akademileri ;

1848-1853 yıllarında Harp Okulu ile birlikte PANGALTI’da,

1853-1858 yılları arasında TAŞKIŞLA’da,

1858-1862 yılları arasında GÜLHANE ’deki Askerî Hastanede,

1862- 1909 yılları arasında tekrar PANGALTI ’da

1909-1914 yılları arasında YILDIZ Sarayı’nda,

1917 yılında 3 ay süreyle ÇAĞLAYAN Köşkünde,

1919-1921 yılları arasında TEŞVİKİYE’de Şerif Paşa Konağında

1923-1924 yılları arasında BEYAZIT’ta Harbiye Nezaretinde,

1924-1941 yılları arasında YILDIZ Sarayı'nda faaliyet göstermiştir.

1914-1919 yılları arasında harp nedeniyle sürekli öğrenim yapılamamıştır.

2'nci Dünya Savaşı nedeniyle 1941-1946 yılları arasında ANKARA’da K.K.K.lığının bulunduğu binada faaliyetine devam eden Harp Akademileri 1946 yılında tekrar YILDIZ Sarayı'na taşınmıştır. 1946-1975 yılları arasında YILDIZ Sarayı’nda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren Harp Akademileri, 1975 yılında hâlen bulunduğu YENİLEVENT’teki kampusa yerleşmiştir. Köklü bilgi birikimini, tecrübesini günümüz teknolojisi ile birleştirerek bugün çok ileri bir seviyeye ulaşan Harp Akademileri Komutanlığı her geçen gün bünyesine kattığı yenilikler ile daha da ileriye gitmek için çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
 
Üst