Haydi Kooperatifçiler İyi Yoldayız

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Haydi Kooperatifçiler İyi Yoldayız

Dün günlerden beri beklediğim haber geldi.”Üçüncü sektör” olan Kooperatifçilik nerede ise unutulmuştu.Malları tarumar edilmek üzere iken “Kooperatiflere gönül verenler” de uyandılar.Ard arda yazdığım yazılarda buna değinmiştim.Nihayet Kooperatifçiler toplandılar.İşte o haber:

“34 Kooperatif temsilcisi, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası olağanüstü genel kuruluna gidilmesi için oy birliğiyle imza toplama kararı aldı.

Kıbrıs Türk Kooperatif Memurları Tasarruf Kooperatifi Ltd. ve Koop-Sen‘nin çağrısı üzerine toplanan kooperatiflerin, K.T.Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinin durumunu tartıştığı ve olağanüstü genel kurul için imza toplama kararı alındığı bildirildi.K.T.Kooperatif Memurları Tasarruf Koperatifi Ltd. Başkanı Hasan Solyalı ve Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen) Başkanı Mehmetali Güröz tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, toplantıya katılan 34 kooperatif temsilcisi, “Kooperatif Merkez Bankası’nın gerçek sahiplerinin kendileri olduğunu, 1983 yılından beri yönetimden uzaklaştırıldıklarını” belirterek, banka genel kurulunun yapılması için imza toplama konusunda oy birliği ile karar aldı.

K.T.Kooperatif Merkez Bankası’nın bir kamu bankası olmadığı, özel yasa ile kurulmuş Kooperatif Şirketi olduğu ve hissedarlarını kooperatiflerin oluşturduğu kaydedilen açıklamada, Koop-Süt’ün de köylüye, hayvancıya ve ekonomiye verdiği katkının yadsınamaz olduğu; Koop-Süt’ün satılmasına ve özelleştirilmesine karşı olunduğu da vurgulandı.

Açıklamaya göre, Kooperatif Merkez Bankası’nın olağanüstü genel kurulunun yapılabilmesi için Kooperatif Şirketler yasası gereği 25 imza yeterli”.

O toplantıya gitmeye kararlıydım.Ancak bir yakınımın sağlık nedenleriyle bunu başaramadım.Önemli değil.Gönüller bir.Sonuçta Kooperatif kervanı yola çıktı.Şimdi sıra yıllarca önce Kooperatiflere gönül veren,emek ve alın terini akıtanları da bu kervana katmakta.İnanınız sayımız az değildir.1970’lerin Kooperatifçileri bu dönemde ayağa kalkmalıdır.

Bunu sağlamak ve azınlıkta olmadığımızı göstermek gerekmektedir.Bu Siyasal Partiler arasında tekme çekilen futbol topu olunmadığının da kanıtı olur.Çünkü biz kalkındırdık, biz kurduk,biz yücelttik,bazı kişiler Kooperatifleri politikaya kurban ettiler.Şimdi de “Özelleştirme” bahanesi ile dağıtmaya kalktılar. Oysa özel işletmenin dik alası Kooperatif kuruluşlardır. Tıpkı özel şirketler gibi “Özel Yasası” vardır. Bu Yasa altında oluşturulur, geliştirilir, denetlenir. Kişilere mal edilemez çünkü kişilerin her Kooperatifte ancak tek oyu olabilir. Sermaye akıtarak Kooperatiflere egemen olma olanağı da olamaz.Ne kadar çok hisse alsanız da oyunuz artmaz.İşte “Özelleşme” hali bu.

KKTC ekonomisinde “Kooperatifçilik sektörüne” gereksinim vardır. Ticaret desteklenmektedir.Sanayi desteklenmektedir. Turizm,Eğitim,Sağlık desteklenmektedir. O hâlde devlet Yasa ile görevi belirlenen Kooperatif Sektörünü de desteklemeli, özel kişilerin faaliyetlerine olanak tanımalıdır. Hükümet atamaları ile Kooperatifçilik yapılamaz. Bugüne kadar yapılmadığı gibi…

1969-1976 ve 1982-1984 yıllarında “Kooperatifçilikten “sorumlu Bakanlık yaptım.1982-1984 yıllarında Demokratik Halk Partisi olarak Ulusal Birlik Partisi ile ortaklık yaptık.O günün ana hedefi KKTC’yi ilân etmekti.Ne var ki “Sanayi ve Kooperatifler Bakanı” olduğum hâlde UBP içindeki bir klik “Kooperatifler Mukayyitliği” Başbakanlığa bağlıdır gibi bahanelerle Bakanlık kararlarını engellediler.O günün Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd Yönetim Kurulunun görevden alınmasına engel koydular. Atılacak büyük siyasal adım olan “Bağımsızlık ilânından” ötürü DHP olarak ortaklıktan çekilemedik. Meclise kadar ulaştırdığım yeni “Kooperatif Yasa Tasarısı” da engellendi. Çağdaş yapı kazanılmasına takoz kondu. Daha sonra gelen Hükümetler de sümen altına itilen söz konusu yasayı yasalaştırmaya yanaşmadılar.

Gelen her Hükümet,Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd’in Yönetim Kuruluna yandaşlarını atamak için Yasayı bir kenara ittiler.O günden beri de aynı durum sürmekte ve Kooperatiflere zarar vermektedir.

KTKM Ltd.kendini oluşturan Kooperatiflere ve üyelerine kredi sağlamak,mevduat kabul ederek yapıyı büyütmek,üretciyi her yolla desteklemekle yükümlü olduğu hâlde,atanan Yönetim Kurulu üyeleri tüccara kredi vermeyi yeğledi.O tarihten sonra yüklü krediler yandaşlara aktarıldı.Bunu başarabilmek için de Kooperatif Yasasına paralel olarak “Bankalar yasası” altına da girmeyi kabullendiler.Bu kez de Bankaları zora soktular.Her iki Yasaya tabi olmak çelişki yarattı.Sonuçta KKTC Merkez Bankası ile çatışma getirdi.

Oysa Kooperatiflerin Bankalar Yasası altında faaliyet gösteren kuruluşlar gibi faaliyet göstermeleri gereksizdi ve hatalı idi.Kooperatifler kendi yataklarında akan dere olmalı idi.Bugün de aynını düşünmekteyim.Bankacılık sizin neyinize?

Şimdi özelleşme süt konusuna gelip dayanınca al benisi yüksek geliri bol olan bala hayli arı kondu. Bunun üzerine kıyamet koptu. İşte bunu fırsat bilerek Kooperatifleri rayına oturtmak gerekmektedir.Bunun yolu tepeden başlamaktadır.Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd ortaklarına iade edilmeli, Genel Kurul yapılarak Yönetim Kurulu seçilmelidir.Bunu başarmak için gerek üye listesini almak ve teker teker genel kurullarını yaparak “Kooperatifçiliğe “gönül verenleri KTKMB Genel Kuruluna delege olarak göndermektir.

Bu konuda çok yazacağım.Ama herkes bilsin ki KKTC’nin Kooperatif Sektörüne büyük gereksinimi vardır.Gençler köylere kadar sarkmalı,var olan Kooperatiflerin genel kurullarını yenilemeli KTKM Ltd. Üyeliğini de tazelemelidir.Yoksa Partiler cephe tutmak için yarışa girerler.Sendikalarda olduğu gibi…Sonu da hüsran olur.Atama ile gelecek yeni Yönetim Kuruluna KTKMB’ını tavla teslim ederler.Defter de böylece kapatılmış olur.
 
Üst