İki Konu: Siyasal Yapı - Ekonomik Yapı

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
İki Konu: Siyasal Yapı - Ekonomik Yapı

Son zamanlarda her plâtformda “Bu yapı sürdürülemez;yeni adımların atılması gerekir” deniyor.Kimi Başkanlık veya Pârlamanter sistem tartışmasında çare arıyor.Siyasal yapının sürdürülemeyeceği işaret ediliyor.O hâlde birileri bunu halk önünde tartıştırsın,çıkıp görüş ve sonuç ortaya koyalım.

Kimi her şeyi çözüme bağlıyor.Bunlara göre kalkınma için çözüm ister,hayatta kalmak için çözüm istiyor.Rumla ortaklık kurulmazsa yanacağız(!)…Bana göre bunu beklemek ham hayaldir.Bunca yıl yapılan hata budur.”Bekle de anlaşma olacak;kalkınacağız”demek halkı aldatmak demektir…

Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça göreve başlaması dolayısıyla ziyaretler yapmaktadır.Sırada medya olduğundan yayınlardan izliyoruz.Son ziyaret HALKIN SESİ’ne yapıldı.Haber geniş,ancak ben maddelere sokarak dikkat çekmek istiyorum. Çünkü Sayın Büyükelçinin ortaya koyduklarını değerlendirdikten sonra, son bölümde söyledikleri ile hem fikirim ve önemsiyorum.

İşte o bölüm: “Burada kamuya dayalı bir potansiyel var.Devlet gelirini vergilerden finanse etmediği sürece sağlıklı bir yapı oluşamaz.Özel sektör gelişip devlet giderini vergilerden karşılamaya başladığında devlet sistemi işlemeye başlayacak ve o zaman özel sektör çalışanı insan yerine konulmaya başlanılacak.Bu sorunların ağır olduğunu görüyorum ancak çözümü de bir o kadar kolaydır.Bu konuda büyük görev de halka düşüyor”.

1.KKTC’de potansiyel vardır.Dışa nasıl bağlanacağımıza karar verip adım atmamız gerekir.Ben ilk adım Türkiye ile “Gümrük Birliği” ve ”Savunma-İşbirliği” anlaşmalarının imzalanmasının ve uygulanmasının koşul olduğunu söylüyorum.Potansiyeli böyle değerlendirebiliriz.Ambargoları böyle kırabiliriz.Türkiye ile arada duvar kalmaması gerekmektedir.O zaman KKTC’deki yatırım, Türkiye pazarı gibi geniş bir pazarda rekabet ederek başarıya ulaşacaktır.Kıbrıs gibi daracık çarşıda yok olmayacaktır.

Herkes kabul etmeyebilir ama benim hedef olarak savunduğum “KKTC’nin tümden Serbest Bölge,Vergisi Cennet” yapılmasıdır.

2.Kamu,milli mücadele yıllarının zorunlu koşulları gereği büyüdü.Örneğin Erenköy Mücadelesine katılan gençlik Üniversiteden mezun olup adaya dönünce başka alan olmadığı için Hükümet ve TMT kararı ile “Kamuda” niteliklerine göre göreve alındılar.1974 Barış Harekâtı,Güneyden göç, nufusu alt üst etti. Yabancı Üslerde, Yabancı Elçiliklerde ve özel sektörde çalışanlara kol kanat germek yine devlete düşmüştü. Onun da tedavisi Kamu ile yapıldı.

Ancak normale dönüldüğünde,seçime dayalı Hükümetler,savaş yıllarının koşulları altında alınan kararları terk edeceklerine sürdürdüler. Zaman ayarı elden kaçırıldı.Hâlâ aynı hata sürdürülmektedir.

3.1955’lerde ciddi bir Türk Özel Sektöründen söz edilemez. Çarşı,Rum ve Ermeniye emanetti.İthalat,Genel Acentlikler onların tekelinde idi.

Toplumların ayrışması,Türk Çarşını yarattı.İthalatcılar ortaya çıktı.Genel acentlik alanlar oldu.Sanayiciden söz edilemezdi.Bu nedenle Kooperatif Hareketi tarıma dayalı sanayiye el atmak zorunda kaldı.ETİ şirketi bu amaçla kuruldu.

1974 Harekâtı,Türkiye ile KKTC ekonomisini birleştirdi.İthalat kolaylaştı.Rum engeli kalktı.Özel sektör serbest ekonomilerde olduğu gibi gelişti.Ticaret,Sanayi,tarıma dayalı sanayi,otelcilik ve genelde hızmet sektörü,bankacılık ve sigortacılık yerli yerine oturdu.Sosyal Güvenlik alanında fonlar kuruldu ve gelişti.

İşte burada şunu söylemek gerekiyor: Bu sektör vergi ödevini tam olarak yerine getirmedi.Hükümetler de “Vergi “konusunda görevini yapmadılar.Dolaylı vergilerle yetindiler.Fonlarla hayatı pahalılandırdılar.Savaş yıllarının “Fonları” kaldırılmadı. Bankacılık ve kredilerin maliyeti düşürülmedi.Uzun Vadeli kredi gerektiren yatırımlara destek olunamadı.Otelcilik ve kumarhane sektörüne tam destek verildi.

Ama yine de kâr eden “Özel Sektör” vergi ödevini yerine getirmedi.Hele Otelcilik ve kumarhane sektörü devlete ödemesi gereken vergiyi ödememektedir. Bunun suçlusu veren değil almasını bilmeyendir. Devlet elbette özel sektör vergilerine dayanmalıdır;almasını bilen olursa...
 
Üst