İşletim Sistemleri Hakkında Kısa Bilgi

  • Konbuyu başlatan ayaz
  • Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 11:36

ayaz

Dost Üyeler
Katılım
14 Ara 2008
Mesajlar
15
Tepkime puanı
0
Puanları
0
SelamünAleyküm

Nedir ? bu İşletim Sistemleri

#İşletim Sistemi Temelleri

Bir bilgisayar işletim sistemi olmadan adeta elektronik devrelerden oluşan bir makine yığınıdır. İşletim sistemleri makinemizin mevcut donanımlarını yönetmemizi sağlayan arayüz tasarımlarıdır.İşletim sistemlerini hazırlamak için sabit diskimizi bölümleyerek ve biçimlendirerek formatımızı atabiliriz.


#İşletim Sistemi Nedir?


Bilgisayar bir dizi elektronik cihazdan meydana gelir. Bütün donanımlar uyumlu olarak aynı sistemde çalışabilirlerdir. Bilgisayarımızda bulunan her cihazın işlevi oldukça farklıdır cihazlar işlevlerinizi yerine getirebilmeleri için bir yazılıma ihtiyaç duyarlar. Yazılım olmadan hiçbir fonksiyonları yoktur.

İşletim sistemleri bilgisayar donanımını yöneten çalışmasını sağlayan sistemlerdir. Kullanıcı ile donanım arasında arayüz görevi görmektedir. İşletim sistemleri aracılığıyla donanımlara komutlar verilerek donanımların bunu anlaması ve buna yönelik kullanıcıya kontrol sağlaması ve kontrol seçenekleri sunar.Bilgisayarda yapılan tüm işlemler temelde işletim sistemlerinin üzerinde yapılır.


İşletim Sistemleri Önemli Terimler;

Proses (Process) , Dosyalar (Files), İş (Job), İstemci / Sunucu (Client/Server), Terminal (Sonda Bulunan), Boot (Yeniden Başlatma)


#İşletim Sistemlerinin Görevleri

İşletim sistemleri bilgisayardaki tüm donanımın yüklenen yazılımların ve verilerin yönetiminden sorumludur.

İşletim sistemlerinin üzerine düşen görevler;


· Donanım Yönetimi: İşletim sistemi bilgisayardaki tüm donanımların yönetimlerinden sorumludur. Yazıcıdan çıktı almak ekran kartının ayarlarını yapmak vs…
· Yazılım Yönetimi: Bilgisayara program kurmak, kurulu programı kaldırmak, programı başlatmak, kapatmak gibi işler işletim sistemleri tarafından yürütülür.
· Bellek Yönetimi: Bilgisayarımızda ki tüm uygulamalara bir miktar bellek gerekir. Gerekli alanları ayırmak ve başka uygulamaların bu alanlara etki etmesini engellemek işletim sistemlerinin işidir.
· Veri Yönetimi: Sabit diskte ve diğer depolama birimlerinde bulunan verilerin korunması, kopyalanması, silinmesi ve yeni dosyaların oluşturulması işletim sistemlerinin görevlerindendir.

Bu vazifeler tüm işletim sistemlerinin yapabildiği genel vazifelerdir. Server 2003, XP, Vista, Windows 7 , Linux, Macintosh…. gibi günümüz işletim sistemleri bunların daha da fazlasını yapmaktadır.

#İşletim Sistem Rolleri

Ağ ortamında çalışan her işletim sistemine ” ağ işletim sistemi “ denir. Günümüzde ağ işletim sistemleri hayatın bir vazgeçilmezi olarak görüldüğü ve kullanıldığı için kullanılan işletim sistemlerinin neredeyse tümü ağ işletim sistemidir.

Bu işletim sistemleri de 2’ ye ayrılmaktadır;

· Sunucu ( server) işletim sistemleri: Bu işletim sistemleri ağ ortamında diğer bilgisayarlara servis sunacak olan bilgisayarlara yani ana bilgisayar olarak görülürler.
· İstemci (client): Ağ ortamındaki sunucu sistemin bulunduğu bilgisayarların sunduğu sistemden faydalanan sistemlerdir. Genellikle kullanıcıların kullandığı bilgisayarlarda olur. Ağ servislerini kullabilmek için dizayn edilmişlerdir. Görsel olarak kullanıcıya hitaben biraz daha zengin ve kullanımları daha kolaydır.

#İşletim Sistemleri Çeşitleri

>Windows İşletim Sistemleri


Microsoft firmasının çıkarmış olduğu işletim sistemleridir. Şöle bir Windows tarihine bakacak olursak günümüze geldiğimizde Windows akıl almaz derecede gelişmişlik göstermektedir. Windows sistemleri grafik tabanına dayanan kullanıcılara kolay arayüz sunan ve kullanıcıların kendisini kolay kullanılmasını sağlayan işletim sistemleridir. Günümüz dünyasında en çok tercih edilen işletim sistemleri sırasında ilk sırada gelmektedir. Diğer bir önemli özelliği ise çoklu kullanıcı sistemini ve tekli kullanıcı sistemini bir arada bulundurması gösterilebilir. Windows ‘un getirmiş olduğu özellikler saymakla bitmez…
Windows diğer işletim sistemleri döneminde Mouse ( fare) kullanımına oldukça önem vermiş ve bu konu üzerinde değişik yollara başvurmuştur.

Windowsun günümüze kadar çıkartmış olduğu işletim sistemlerini tarih kronolojik sıralamaya ve ayrıntılı incelemeye göre şu şekilde sınıflandırırız;

Windows 9X Sürümleri

Windows 95, Windows 98 ve Windows Millenium işletim sistemleri 9X grubu olarak adlandırılırlar. 1995 yılında ilk grafik tabana dayanan 95 çıkmıştır. 1998 yılında 95 geliştirilerek 98 çıkartılmıştır. Hemen hemen tüm arayüzü aynıdır fakat kullanım açısından ve göze hitap açısından biraz daha zengin bir alt yapıya sahiptir. Windows 2000 Millenium ‘da piyasaya sürülmüş 9X serisinin son OS’udur.

Windows 95 :

Windows 3.11’ den sonra çıkardığı ve büyük patlamanın ilk örneklerini oluşturan bir işletim sistemidir. İnternet Explorer , masaüstü , başlat menüsü gibi arayüzler kullanıcının karşısına ilk defa çıktı.
Windows 98:


windows98logo.png



Yine 95’in arayüzlerine ek olarak Active Desktop uygulaması ile ve yeni sürüm programlarla satış başarısı göstermiştir.

Windows Millenuim : 98 ‘den sonra piyasaya sürülen etkisi uzun süre hissedilmeyen bir sistemdir.

Windows NT ( New Technology )
Windows NT teknolojisi 3.5 ile başlayıp 4.0 ile devam eden 2000, XP , Vista ve Windows Server 2003 işletim sistemleri NT üzerine kurulmuşlardır. Öne çıkan özellikleri NTFS sistemi, gelişmiş bellek yönetimi ve Microsofta ait olmayan diğer işletim sistemleri ile olan uyumluluklarıdır. Ayrıca Windows 7 işletim sistemi bulunmaktadır.

Windows 2000:
98’ den sonra büyük yeniliklerle piyasaya sürülmüştür.Microsoft, bu sürümde profesyonel kullanıcılara hitap eden özelliklere de eğildi; NTFS 3.0 desteği, Encriypting File System şifreleme aracı ve Kurtarma Konsolu bu özelliklerden bazılarıdır. 2000 yılında çıkmıştır. Bundan sonra çıkan Windows ME işletim sistemi bunun yanında sönük kalmıştır. Windowsun msdos işletim sisteminin son temsilcisi olan ME bug vb risklerden dolayı pek tercih edilmemiştir.

Windows XP :
O bir fenomen :) İşletim sistemlerinin babası olarak Windows XP 2001 yılında ilk defa MS-DOS ve NT sistemini birleştiren bir ilk yaşandı ve XP piyasaya sürüldü. 2007 Vista ‘nın çıkmasına kadar sürekli satılmıştır. Üç paket çıkmıştır. Güvenlik açısından ne kadar eleştirilse de sevilmese de
isteseler de istemeseler de XP bir efsanedir.

Windows 2000 İçin Sistem Gereksinimlerini Hatırlayalım Mı ?


__________________________________________________________________
İşlemci Bellek Sabit Disk
---------------------------------------------------------------------------
En az : 133 mhz 32 MB 2 gb 650 mb boş

Önerilen En Az : 300 mhz En fazla 64mb- 4GB 2 gb Boş
2 CPU

Windows XP Gereksinimler ;
___________________________________________________________________

Bileşen : Minimum Sistem Gerek. Önerilen Seviye Gerek. Maksimum Destek.
--------------------------------------------------------------------------------------------

İşlemci : PII 233 mhz PII 300 mhz En fazla 2 CPU
Bellek : 64 Mb 128 Mb 4 Gb
Sabit Disk : En az 650 mb boş 2 Gb Boş 2 Tb
olmak üzere 2 gb

Windows Vista:


XP’den sonra geliştirilen ev ve ağ kullanıcıları için ve görsellik açısından üst düzey seviyeye çıkan bir işletim sistemidir. Sürümleri mevcuttur;

Home Basic , Home Premium , Ultimate …..

Microsoft Server İşletim Sistemleri
Adında server geçen tüm işletim sistemleri sunucu olarak çalıştırılması için geliştirilmişlerdir.

Windows NT Server Ailesi : İlk sunucu denemesidir günümüz ihtiyaçlarını karşılamadığı için yenileri çıkmıştır.

Windows 2000 Server Ailesi: Yüksek güvenilirlik NT’ den sonra oldukça tutulmuş ve yine bir üst versiyonu 2003 ‘e gereksinim duyulmuştur.

Windows Server 2003 : Biraz geniş bir işletim sistemi olduğu için üzerinden pek durmayı gerek görmüyorum fakat Server’da Microsoft’un zirveye ulaştığı noktalardan birisidir.

Windows 7:

Windows’un bugüne kadar geldiği tüm noktaları unutun. Bu bambaşka bişeydir Windows ürünleri arasında. Bu işletim sistemi Windows’un XP’ den sonra gelen Vista’nın beklentilerini vermeyen Microsoft bu sistemle tüm her şeyi kullanıcılara vermiştir. Görsellik, güvenlik, performans vs her şeyi bir arada barındıran bir işletim sistemidir.

MS-DOS İşletim Sistemleri

Bu işletim sistemleri metin tabanlı işletim sistemleridir. Bu işletim sistemleri eskiden kullanılan şuan ki kullanıcılara ilkel gelen ve kullanılması zor olan tek kullanıcılı ve tek işlemli bir yapıya sahip olan bir işletim sistemleridir. Kullanımı oldukça zordur bilgisayar mühendislerinin kullandığı ve üst düzey bilgiye sahip insanların kullandığı sistemdir.
Çeşitleri bulunmaktadır;

MS-DOS 3.x, MS-DOS 4.x, MS-DOS 6.x ve Novell DOS .

Linux İşletim Sistemleri

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Evet çok tartışılan en çok sevilen en çok koyu taraftarlara sahip olan Linux işletim sistemi Windows gibi grafik tabanlı bir işletim sistemidir.Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. C dilinde yazılan bu işletim sistemi C dilini kullananların kullanabileceği editleyebileceği ve geliştirebieceği bir işletim sistemidir. Linux tabanı ülkemizin temsilcisi olan pardusun kodlarına kaynaklık etmiştir. Sadece Pardus’ ile sınırlayamayız. Ubuntu, Suse, Mandriva, Gentoo, Debian gibi işletim sistemlerime kaynaklık etmiştir.


Unix İşletim Sistemleri

Buda metin tabanlı bir işletim sistemidir fakat MS-DOS’tan en önemli ve onu geçme farkı çok kullanıcılı ve çok işlemli bir yapıya sahip olmasıdır. Görsellik açısından NT ‘lere benzemez.

Günümüzde Minix, Sun Solaris gibi işletim sistemleri var fakat bunlar günümüzde diğer işletim sistemlerine oranla oldukça nadir kullanılmaktadır.

Günümüz işletim sistemleri tabi ki bunlardan ibaret değildir. Saymadıklarım, ayrıntıya inmediklerim, unuttuklarım vs… bir sürü işletim sistemi mevcuttur. Fakat günümüzde karşımıza çıkacak olanlar yukarıdaki gibidir.



Alıntı: BY_C0D3C
 
Üst