İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

Türkiye’nin her bölgesinde bir tarikat ve cemaat var? İşte şehir şehir tarikat haritası:
Çoğunlukla kurdukları vakıflar aracılığıyla hareket ediyorlar. Kimileri de neredeyse holdingleşmiş durumda. Postluk bazen babadan oğula, bazen kardeşlere geçiyor. Cemaatlerin bazılarının siyasetle çok yakın bağları var, bazıları politikayla ilgilenmiyor. Ancak tüm Türkiye’nin her bölgesinde günlük hayatı ve insan ilişkilerini etkiliyorlar. Tarikatları, kurucularını, etkili oldukları bölgeleri, yaklaşımlarını araştırdık, haritasını çıkardık.
İSTANBUL-KAYSERİ-DÜZCE-ANKARA
Kadiri Muhammediye

Kadiri tarikatı kökenli Muhammediye kolu İstanbul, Ankara, Kayseri ve Düzce’de güçlü. Lideri Şeyh Seyyid lakabını kullanan Muhammed Ustaoğlu. 1987’de imamlıktan emekliye ayrılan Ustaoğlu, İstanbul’da yaşıyor. Cemaatin Kayseri vekili Muammer E. Almanya vekili Şükrü Oral. Muhammediye, tarikat şeceresini Kadiri tarikatının kurucusu Abdülkadir Geylani’ye dayandırmakla birlikte kendisini Nakşibendi ve Mevlevi geleneğinin parçası kabul ediyor. Zikir törenlerinde zaman zaman yaklaşık bin kişiyi buluşturmayı başarıyor.

KÜTAHYA
Halveti tarikatının Şabaniye Kolu

Şeyhlik postunda Mehmet Dumlu oturuyor. Türkiye’nin en aktif Halveti tarikatı olarak biliniyor. Düzenli yaptıkları zikir törenlerine kadın ve erkeğin bir arada katılmasıyla tanınıyorlar. Kütahya merkezli cemaatin zikir törenlerine İstanbul’un yanı sıra, Bursa, Uşak, Eskişehir, Ankara ve Afyon’dan da geniş katılımlar oluyor.
ANKARA-VAN-Ş.URFA-İSTANBUL
Hizb-ut Tahrir

Grup kendisini “İdeolojisi İslam olan parti” olarak tanımlıyor. Adlarını Hizb-ut Tahrir Türkiye sözcüsü Yılmaz Çelik’in İstanbul Fatih Camii’ndeki basın açıklamasıyla duyurdular. Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Şanlıurfa ve Van’da da güçlü oldukları biliniyor. Örgüt çalışmalarını Ankara merkezli Köklü Değişim adlı dergi çevresinde sürdürüyor.
ANKARA- ANTALYA
Galibiler

Kadiri-Rufai tarikat geleneğinden gelen cemaatler arasında tarikatlığını ilan eden tek kol. Şeyhleri Hacı Galip Hasan Kuşçuoğlu. Zikirde şiş çekmeleriyle tanınıyorlar. Yaptıkları zikre yaklaşık 3 bin kişi katılıyor. Şeyh Kuşçuoğlu kendisini şöyle tanımlıyor: “Mezhep olarak Hanefi; meşrep olarak Alevi; yol olarak Kadiri-Rufai Galibiyiz.” Faaliyetlerini, şeyhin adını taşıyan eğitim vakfı kanalıyla sürdürüyor. Cemaat Antalya’da da faaliyette.
ERZURUM
Nurcu Kırkıncı Hoca Grubu

Said Nursi’nin ölümünden bu yana Nurcular 10’dan fazla gruba bölündü. En etkin grup Fethullah Gülen cemaati. Ancak, Nurcular içinde bir isim var ki, Said Nursi’nin ölümünden bu yana “talebeler” içindeki saygın önder konumunu hiç kaybetmiyor. Bu isim, Nurcular arasında Kırkıncı Hoca olarak tanınan Mehmet Kırkıncı. Said-i Nursi’nin, “Evlerinizi medrese yapın” çağrısına uyup Erzurum Karanlık Kümbet Medresesi’ni kuran Kırkıncı, yaşamını burada sürdürüyor. 12 Eylül darbesinden iki yıl sonra MGK Başkanı Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’e mektup yazan Kırkıncı Hoca, “Dini güçlendirmek, milleti güçlendirmektir” demiş, ima yoluyla da olsa anayasa referandumunda cemaat desteğine karşılık, cemaate destek arzusunu dile getirmişti. Bu tavrı nedeniyle Nurcular arasında eleştirilse de, müridleri ve Gülen’i Nurcu yapan hocası olduğu için, Gülen Cemaati taraftarları arasında özel bir otoriteye sahip.

TRABZON
İcmalciler

Kadiri Tarikatı’nın İcmal Kolu’nun lideri Haydar Baş son dönemde çalışmalarını Bağımsız Türkiye Partisi adıyla sürdürüyor. Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerden büyük bir yenilgiyle çıktı. Ulusal televizyon ve günlük bir gazetenin sahibi Haydar Baş’ın Türkiye’nin en zengin cemaat liderleri arasında olduğu iddia ediliyor. Trabzon ve çevresinde güçlü.
İSTANBUL-BURSA
Cerrahiler

Halveti tarikatına dayanıyor. Dergahları, İstanbul’da Fatih-Karagümrük’teki Kethüda Canfeda Hatun Camii bitişiğinde. Zikirlerinde, müzik ve ibadet dışında hiçbir şey konuşulmuyor. Müritleri arasında çok sayıda tanımış ses sanatçısı bulunuyor. Tarikatın Tophane’deki Kadiriler yokuşundaki Kadirhane’sinde düzenlenen zikir törenleri neredeyse turistikleşmiş durumda. Kadirhane’nin şeyhi Ahmet Misbah Erkmenkul. Celvetiye tarikatına bağlı İsmail Hakkı Bursevi tarafından kurulan Hakkıye kolunun müritleri ise en çok Bursa’da yaşıyor. Kurucularının adını taşıyan bir vakıfları var.

İSTANBUL-ANKARA-ÇORUM-BOLU
Uşşakiler

Halveti Tarikatı’nın bir kolu Uşşakiye. Merkezi İstanbul Kasımpaşa. Kurucusu Pir Hüsameddin’in türbesi de bu semtteki aynı isimli camide. Tarikatı kamuoyuyla tanıştıran isim İbrahim İpek. Uzun yıllar sessiz faaliyet gösteren tarikat onunla birlikte ün kazandı, İpek Yolu adlı yeni bir cemaat oluştu. İpek’in 2000 yılında ölümünün ardından posta 44 yaşındaki eski milli güreşçi Fatih Nurullah oturdu. Nurullah tarikat nüfusunu artırmak için herkese açık kutlamalar, piknikler düzenliyor; zikirleri tarikat üyesi olmayanlara da açıyor. Tarikatın Kasımpaşa’daki merkezi her sene Bolu’da ve Çorum’da düzenlediği “Devran” adlı zikir törenleriyle tanınıyor. Bolu’daki son devrana 2 bin kişi katılmıştı.
ADIYAMAN-ANKARA-AFYON-SAKARYA-İSTANBUL
Menzilciler

Nakşibendi Tarikatı’nın Menzil Kolu adını Adıyaman’ın Menzil köyünden alıyor. Cemaatin en ünlü ismi, uğradığı zehirli iğne saldırısından bir süre sonra hayatını kaybeden Raşit Erol. Şeyh postunda şimdi kardeşi Abdülbaki Erol oturuyor. Şeyh adaylarından Fevzettin Erol ise şimdilik cemaatin Ankara ve Afyon örgütlenmesini yönetiyor. Menzilcilerin Ankara çevresi “Semerkant Grubu” olarak da adlandırılıyor. Fevzettin Erol, yılın bir bölümünü de Afyon’daki merkezde geçiriyor. Cemaat ekonomik gücünü özellikle kendilerine derviş adını veren müritlerin kurduğu şirketlerin belediyelerden aldığı ihalelerle arttırıyor. Raşit Erol’un “İmanı kurtarmanın ve pekiştirmenin kafi olduğu bir devir yaşıyoruz” anlayışıyla hareket eden cemaatin Adıyaman Menzil ve Ankara merkezleri özellikle alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin ilgi odağı.

SİİRT- ANKARA- İSTANBUL- ELAZIĞ
Tillocular

Kurucuları Sultan Memduh Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu Siirt’in Tillo beldesi manevi merkezleri. Süryanice “Yüksek Ruh” anlamına gelen Tillo geleneği Kadiri Tarikatı’nın en güçlü kollarından. Siyasete uzak durmaları nedeniyle İcmalcilerden, Kadiri-Rufai geleneğinde faaliyet sürdürmesi nedeniyle de Galibilerden ayrılıyor.
HATAY-GAZİANTEP-ŞANLIURFA-KİLİS-MARDİN-BATMAN
Hazneviler

Türkiye Kürtleri arasında en güçlü Nakşibendi cemaatlerinden biri. Merkezi Suriye’de. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Batman ’da örgütlüler. Cemaatin şeyhi Muhammed Haznevi yılda en az bir kez Türkiye’ye gelip, zikir törenlerini yönetirdi. Geçen yıl öldüğünde, binlerce Türk müridinin cenaze töreni için Suriye’ye geçmek istemesi haber bültenlerine konu olmuştu. Şeyhliği Muhammed Haznevi’nin oğlu Muhammed Muta Haznevi üstlendi.

SAKARYA-DÜZCE-BURSA
Hakikatçılar

Hemen hemen tüm cemaatlere karşı yürüttüğü mücadeyle tanınan Hakikatçılar’ın şeyhi Ömer Öngüt. Adapazarı’nda yaşıyan Öngüt, Cemalettin Kaplan, Fethullah Gülen, Necmettin Erbakan, Süleymancılar, İsmailağa Cemaati ve Diyanet’e yönelik ağır eleştiri içeren kitaplarıyla tanınıyor. Sakarya başta olmak üzere Düzce, Bursa ve Ankara’da önemli sayıda müride sahip.

KAYSERİ
Nakşibendi Yahyalı Cemaati

Kayseri’de Gülen Cemaati’yle birlikte en güçlü dini grup. Nakşibendi tarikatının Anadolu’daki en önemli kolları arasında. Yahyalı Hacı Hasan Efendi’den alıyor adını. Şimdi şeyh postunda oturan kişi Ramazan Dinç. Cemaat, Kayseri’deki sanayi gelişimine paralel olarak hızla büyüdü.


İSTANBUL
Işıkçılar
Seyit Abdülhalim Arvasi’ye bağlı Hüseyin Hilmi Işık’ın kurduğu cemaat günümüzde İhlas Holding şemsiyesi altında büyüdü. Cemaatin lideri Enver Ören’in rahatsızlığı ve İhlas Finans’a el konulması cemaatin güç kaybetmesine neden oldu.

TÜRKİYE’NİN EN YAYGIN İKİ CEMAATİ
Gülen Cemaati ve Nurcular

Türkiye’nin tarikat ve cemaat haritasında Nurcular ağırlıklı yer işgal ediyor. Tarikatın en ünlü ismi Fethullah Gülen’in etkinlik alanı Türkiye’nin tüm illerini kuşatıp, tarikat okulları kanalıyla Afrika’dan Uzakdoğu’ya uzanıyor. Akyazılılar ve Türkiye Öğretmen Vakfı gibi kuruluşlarla başlayan örgütlenmesi bugün büyük bir ekonomik ve siyasi güce dönüşmüş durumda. Cemaatin medyadan eğitime, finansa, sağlık sektörüne kadar pek çok alanda yatırımı bulunuyor. Gülen uzun süredir ABD’de yaşaması, olası vefatı sonrasında bu büyük ekonomik gücün nasıl paylaşılacağı belli değil. Nur cemaatinin içinde adı sık geçen diğer gruplar şunlar: Liderliğini Mehmet Kutlular’ın yaptığı Yeni Asyacılar (İstanbul), liderleri İzzet Yıldırım Hizbullah tarafından kaçırılıp öldürülen Med-Zehra Vakfı çevresi (Doğu-Güneydoğu Anadolu), Müslüm Gündüz liderliğindeki Aczmendiler (Elazığ-İstanbul), Yeni Nesilciler, Yazıcılar
Süleymancılar
Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan, soyunu Nakşibendi Şeyhi Selahaddin İbni Seracettin ’e dayandırıyor. Zamanla bağımsız bir yol izledi. Faaliyetlerini “kurs ve okul talebelerine Yardım Dernekleri” adı altında yürütüyor. Türkiye’nin her ilinde en az bir Kuran kursuna sahip cemaatin, kurs ve öğrenci yurtlarının toplam sayısının 1500’ü bulduğu söyleniyor. Tunahan ’ın ölümünün ardından cemaat liderliğine Kemal Kaçar geçti. Onun vefatı sonrasında ise cemaat her ne kadar reddedilse de iki kardeş Ahmet Denizolgun ile Beyazıt Denizolgun arasında bölündü.
İSTANBUL-ANKARA
İskenderpaşa Cemaati

Geçmişi 1800’lü yıllara, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi’ne uzanıyor. Uzun süre, Gümüşhanevi tekkesi cemaate ismini verdi. Mehmet Zahit Kotku şeyhlik postuna oturduktan sonra, görev yaptığı İskenderpaşa Camii tarikata ismini verdi. Kotku’nun ölümünden sonra liderliğe geçen damadı Prof. Esad Coşan da 2001 Şubat’ında Avustralya’da trafik kazasında öldü. Post oğlu Nurettin Coşan’a kaldı. Esat Coşan, tarikatı kurduğu vakıflar sayesinde büyüttü. Bunların en etkini Hakyol Vakfı. Koşan, İlim Kültür ve Sanat Vakfı ile Sağlık Vakfı’nı da kurarak örgütlenmeyi genişletti. “Hanım Dernekleri”yle kadın örgütlenmesine yöneldi. Şu andaki lider Nurettin Coşan, dini eğitiminin yanı sıra New York’ta işletme öğrenimi gördü. Babasının isteğiyle 1996’da aile şirketi Server Holding’in yöneticiliğini üstlendi. Ticari faaliyetleri ve seyahatleri nedeniyle liderlik görevini yerine getiremediğini iddia eden bir grubun muhalefet başlattığı ve tarikattan koptuğu söyleniyor. Siyasetin birçok önemli ismi cemaatle gönül birliği içinde. İskenderpaşa Tarikatı’nın bir de siyasi partisi var: “Sağduyu Partisi.”


İZMİR-MANİSA-AYDIN
Melamiler

Melami Tarikatı’nın kamuoyu önüne çıkan en önemli ismi Ahmet Arslan. Emekli astsubay Arslan, Şeyh Hasan Özlem’in 1996’da ölümünün ardından posta oturdu. 66 yaşındaki Arslan, Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşıyor. Cemaatin Aydın, Adana, Uşak ve İzmir’de mürit grupları bulunuyor. Tarikatın diğer önemli ismi Davud Yılmaz. 73 yaşında, İzmir’de yaşıyor ve küçük bir cemaati kontrol ediyor. İstanbul’da da takipçileri var. “İbadet gizli, gösterişsiz olmalı” yaklaşımını savunan Melamiler genellikle ev toplantılarında bir araya geliyor.
İSTANBUL-KONYA-ANKARA
Erenköy Cemaati

Kökleri Kelami Dergahı’na ve şeyhi Erbilli Mehmet Esat’a dayanıyor. Mehmet Esat, tekkeler kapatılınca Erbil’deki arazilerini satıp, İstanbul’a yerleşti. Erenköy’de bir köşk aldı, cemaatin temellerini attı. Menemen Ayaklanması’na karıştığı iddiasıyla gözaltındayken rahatsızlanıp hayatını kaybetti. Erenköy Cemaati, Mehmet Esat’ın halifesi Mahmud Sami Ramazanoğlu’nca kuruldu. Nakşibendi geleneği içinde, esnaf ve işadamlarının kolu olarak biliniyor. Ramazanoğlu’nun ardından cemaatin dini sorumluluğunu Musa Topbaş üstlendi. Onun ölümüyle üç isim ön plana çıktı: Yeni Şafak’ın eski başyazarı Ahmet Taşgetiren, Eymen Topbaş ve Konya’da yaşayan Tahir Büyükkörükçü. Şeyh postuna Büyükkörükçü’nün oturduğu ileri sürülüyor. Konya’da Erenköy Mahallesi’nde yaşayan Büyükkörükçü bir dönem Milli Selamet Partisi milletvekilliği de yapmıştı. Erenköy Cemaati’nin Ankara örgütlenmesini ise Muradiye Vakfı yürütüyor.
İSTANBUL
İsmailağa Cemaati

Kurucusu Ebuishak İsmail Efendi, 1723’te Fatih’te adını taşıyan camiyi inşa ettirdi. Ölümünden sonra cemaati tarikat yoluna girdi. Şeyh Batumlu Ali Haydar Efendi, 1960’da ölene kadar liderliği yürüttü. Görevi İsmail Ağa Camii imamı Mahmut Ustaosmanoğlu devraldı. Cemaat İstanbul’un merkezi Fatih’te, Türkiye’nin en dikkat çeken İslami gettosunu oluşturdu. Sarık, şalvar ve cübbeli giyimleriyle diğer Nakşibendi gruplarından ayrılıyorlar. İsmailağa Cemaati, Ustaosmanoğlu’nun kökeni nedeniyle İslami gruplar içinde “Oflular” olarak da tanınıyor
 

ARIKBUKA

Halkla İlişkiler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
920
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Bu kadar milliyetçi yapılanma olsa biz bu hallere düşmezdik.Sağol Devre güzel bir konu.
 

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Bende bu yazıyı ilk okuduğumda seninle aynı şeyi düşündüm. Birde bunlar fare gibi türüyor. Yukarıda yazan cemiyetler devede kulak kalan en tanınan tarikatlardır. İnsanlarımız ya bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın zihniyetinde ya da bugünü boşver yarını da cennettten bir arsa kapalım sevdasındalar.
 

ARIKBUKA

Halkla İlişkiler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
920
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Aslında bu tarikatlarda dini paylaşım genelde sermaye paylaşımının gölgesinde kalıyor.Ben bunlara mutluluk zinciri diyorum :D Hani bir aralar vardı yaa titan isminde bir grup.Aynı onlar gibiler çember büyüdükçe menfaatlenme artıyor.Günahları boyunlarına
 

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Bunlar fakir fukarayı din istismarıyla yakalıyorlar. Herkes yardım ediyor o insana. Belini doğrultunca ise haydi bakalım kardeş sıra sende sende bize yardım et. Bak Allah yolunda is yapıyoruz diyorlar. Bizim salakoğlan ise sonuna kadar zorunlu olarak tamam diyor. Yeter ki şeyhin eteğini öp :)
 

ugurbey90

New member
Katılım
9 Haz 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

Her zaman sylerim yılanın başı küçükken ezilmeliydi..
 

haskız

New member
Katılım
9 Ara 2008
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

Bizim halkımızın en büyük zaafı inançları. O yüzdende bu düzenbazlar mitoz bölünme geçirerek hızla üremekteler.
 

osman batur

Dost Üyeler
Katılım
24 Şub 2008
Mesajlar
213
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Almanya
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

Keriz feneride bunlarin en son marifeti ve hala tv lerde reklem veriyorlar yaziklar olsun buna müsade edenlere
 

rotafatih

Dost Üyeler
Katılım
6 Ara 2008
Mesajlar
61
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
istanbul
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

hepsi de dini kullanarak rant elde etmek için kurulmuş...yazık bunlara öteki dünyada onlara....
 

cevher---

New member
Katılım
24 Nis 2009
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

bu yazıları niye kopyalayamıyoruz arkadaşlarr
 

Göktuğ

Halkla İlişkiler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
1,534
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Anadolu
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

Arkadaşlar bu dünyada herkes birşeyleri kendi menfaati için kullanıyor birileri çıkıyor Din diyor birileri çıkıyor Atatürk diyor arada kalan halk bu iki zıt kutup gibi gösterilenler arasında mantıksızca hareket ediyor. Bu yüzden nasıl ki bir kişinin suçunu bütün kuruma mal edemezsek aynı şekilde şerefsizlik yapıp onun bunun hakkını yiyen kişiler içinde sırf tarikatleri suçlayamayız.

Tarikat-ların kökenini bilmeden ileri, geri konuşmak tehlikelidir.
Hz. Ebu Bekir, Hz. Selman-i Farisi den süre gelen yetişmiş ve yetiştirilmiş alîm silsilesinden bahsediyoruz!...


Tunahan hz. hakkında okuduğum sağlam kaynaklı bir kitapta şöyle diyor; "Süleyman Hilmi Tunahan Hz. vefatından sonra vekil bırakmamıştır. Süleymancılık diye birşey yoktur."

Nakşibendi tarikatı da öyle gelişi güzel sonradan kurulmuş uydurulmuş bir tarikat değildir.

Ömer Öngütün önceliğinde olan hakikatçilerden birisi ile istişarem oldu yazıldığı gibi hemen hemen bütün cemaatlere karşılar sebebi olarakda dini menfaatleri doğrultusunda kullandıkları
içinmiş. Fethullah Gülen ve kendilerine Süleymancı diyen cemaatlerde dahil, Ancak kimin naptığı malesef belli değil!

Anlatmak istediğim,
Bu Teberru adı altında toplananlar hakkı ile muhtaçlara düzğün bir şekilde gitmiyor malesef ancak bunu devlet ve halk takip edecek verdiği paranın yardımın koyunun keçisinin postunun nere gittiğini araştıracak soracak öğrenecek.

Yoksa birileri kaçak Kuran kursu açar bebelerin kafasına irticayı sokar Atatürk düşmanı yapar birileri çıkar gurbetçilerden para toplar holding olur gazete kurar tv kurar yapacağını yapar.

Şuda bir gerçek ki yaptığı yardımların nereye gittiğini bilmeyen bir müslümanın, alınan yardımları kötü niyetler için kullanan kişiler kadar sorumluluğu vardır. Bu benim kendi görüşümdür.

Müslümanım diyen kişi akıllı ve uyanık olmak zorundadır.

Dini kendi düşünce ve menfaatlerine katanlarında Allah tez vakitte belasını versin!...




 

ganimet

New member
Katılım
14 Ağu 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
kocaeli
Cevap: İşte Türkiye’nin Tarikat Haritası

Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun'un çıktığı günlerde, İstanbul'da yarı resmi kimliğe sahip 307 tarikat merkezi vardı. Yasadan sonra tüm bu dergâh, tekke, hankâh ve zaviyeler kapatıldı. Aşağıdaki liste, Reşat Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nin 8. cildinden alındı.



MERKEZİN ADI SEMTİ ZİKİR/AYİN
GÜNÜ

BAYRAMİ TARİKATI
1- Divitçiler dergâhı Üsküdar Salı
2- Ekmekyemez dergâhı Salacak Pazartesi
3-Himmetdede dergâhı Nakkaşpaşa Perşembe
4- Tevilmehmedefendi dergâhı Altımermer Salı

BEDEVİ
5- Ağaçkakan dergâhı Yedikule Çarşamba
6- Arabzade dergâhı Kasımpaşa Salı
7- Ebürriza dergâhı K.paşa/Tatavla Pazar
8- İslambey dergâhı Eyüp Cuma
9- Şeyhhamed dergâhı Çengelköy Cumartesi
10- Şeyhhamil dergâhı Beylerbeyi Pazar
11- Şeyhhasib dergâhı Toptaşı Pazartesi
12- Şeyhhüseyin dergâhı İstavroz Perşembe

CELVETİ TARİKATI
13- Acıbadem dergâhı Üsküdar Cumartesi
14- Akarca dergâhı Tophane Çarşamba
15- Akbıyık dergâhı Ahırkapu Çarşamba
16- Alaeddinefendi dergâhı Sofular Pazartesi
17- Atpazarı Osmanefendi d. Fatih Pazar
18- Atpazarı Osmanefendi d. Üsküdar Cuma
19- Ayşcsultan dergâhı İmrahor Perşembe
20- Bacılar dergâhı Üsk/Hüdai Salı
21- Bandırmalı dergâhı Üsk/İnadiye Cuma
22- Çakırdede d. (Karaabalı dergâhı) Dolmabahçe Çarşamba
23- Divitçizade dergâhı Üsküdar Cuma
24- Hüdaiazizmahmudefendi d. Üsküdar Cuma
25- İskenderbaba dergâhıÜsküdar Üsküdar Çarşamba
26- Keşfi Osmanefendi dergâhı Vezneciler Çarşamba
27- Küçükayasofya dergâhı Camii içinde Cuma
28- Mihrimah sultan dergâhı Üsk/İskele Perşembe
29- Musalla dergâhı Bulgurlu Perşembe
30- Sarmaşık dergâhı Edirnekapı Perşembe
31- Şeyhfenai dergâhı Üsk/Pazarbaşı Çarşamba
32- Şeyhselami dergâhı Üsküdar Pazartesi
33- Şeyhselami dergâhı Büyükçamlıca Çarşamba
34- Tembelhacımehmed dergâhı Üsküdar Perşembe

CERRAHİ TARİKATI
35- Arifdede dergâhı Üsküdar Perşembe 36- Çaylakzade dergâhı Nuruosmaniye Perşembe
37- Halilnizameddin dergâhı Edirnekapı Çarşamba
38- İplikçimehmed dergâhı Otlukotu yok. Perşembe
39- Karabaş dergâhı Rumelihisarı Perşembe
40- Karagöz dergâhı Silivrikapı Çarşamba
41- Nureddincerrahi dergâhı Karagümrük Pazartesi
42- Sertarikzade dergâhı Fatih Salı
43- Sertarikzade dergâhı Nişancı Pazar
44- Şeyhali dergâhı Otakcılar Pazar
45- Tameşvar dergâhı Eyüp Perşembe
46- Yağcızade dergâhı(Balaban d.) Üsküdar Cumartesi
47- Yesarizade dergâhı Sofular Cumartesi
48- Yıldızdede dergâhı Bahçekapı Çarşamba
49- Başçıhacımahmud dergâhı Haseki Çarşamba
50- Gülşenitatarefendi dergahı Tophane Perşembe
51- Şeyhail dergâhı Balat Salı

HALVETİ TARİKATI
52- Bülbülcüzade dergâhı Fatih ?
53- Çizmeciler dergâhı Kabataş Pazar
54- Hamzazade dergâhı Fatih Salı
55- İshakkaramani dergâhı Sütlüce Cuma
56- Kasımçelebi dergâhı Çemberlitaş Cuma
57- Kulemeydanı dergâhı Yedikule Çarşamba
58- Maçka dergâhı Maçka Pazartesi
59- Sadullahçavuş dergâhı Silivrikapı Cumartesi
60- Şevkiefendi dergâhı Mimarağa Salı
61- Şeyhhafız dergâhı Karacaahmet Pazar
62- Şeyhsüleyman dergâhı Beykoz Perşembe
63- Tekkeci dergâhı Topkapı dışı Cuma
64- Üçler dergâhı Silivrikapı Cuma

KADİRİ TARİKATI
65- Abdalyakub d. (Hekimoğlualipaşa d.) Camii içinde Cuma
66- Abdüsselam dergâhı Hekimoğlu Pazar
67- Ahbaba dergâhı Fındıklı Çarşamba
68- Avnizade dergâhı Üsküdar Cumartesi
69- Bayrampaşa d. (Paşmakı Şerif d.) Haseki Cuma
70- Büyükpiyale dergâhı Kasımpaşa Cuma
71- Çenezade dergâhı Eskiali Pazartesi
72- Doğramacı dergâhı Zındanarkası Çarşamba
73- Dülgeroğlu dergâhı Saraçhane Perşembe
74- Emirefendi dergâhı Kulaksız Perşembe
75- Erdekbaba dergâhı Haseki Pazar
76- Evlicebaba dergâhı Eyüp Cuma
77- Fıstıklı dergâhı Hasköy Pazartesi
78- Gavsizade dergâhı Mevlanakapı Cumartesi
79- Hacıilyas dergâhı Eğrikapı Perşembe
80- Hakiefendi dergâhı Eyüp Cuma
81- Hamdiefendi dergâhı Sinanpaşa Çarşamba
82- Havuzbaşı dergâhı (Özbekler d.) Beylerbeyi Perşembe
83- Haydardede dergâhı Saraçhane Pazar
84- Hindiler dergâhı Selamsız Cumartesi
85- Hindiler dergâhı Horhor Cumartesi
86- Kabakulak dergâhı Karagümrük Perşembe
87- Kaadirihane dergâhı Tophane Salı
88- Kaledıbı dergâhı Mevlanakapı Çarşamba
89- Karabaş dergâhı Tophane Perşembe
90- Kartalbaba dergâhı Nuhkuyusu Salı
91- Kavafhüseyin dergâhı Emirgan Cuma
92- Kavafmehmed dergâhı Balcıyokuşu Cumartesi
93- Kaygusuzbaba dergâhı Ayasofya Pazar
94- Kelami dergâhı Mevlanakapı Salı
95- Kolancıeminefendi dergâhı Otakcılar Cumartesi
96- Küçükpiyale dergâhı Kasımpaşa Cumartesi
97- Kürkçü dergâhı Lalezar Pazar
98- Kürkçüzade dergâhı Silivrikapı Pazar
99- Mısırlıibrahim dergâhı Sultanahmet Cuma
100- Mollaçelebi dergâhı Eyüp Cuma
101- Muabbirhasanefendi d. Kasımpaşa Çarşamba
102- Nazmizade dergâhı Şehremini Pazartesi
103- Nebati dergâhı Tophane Fatih Çarşamba
104- Nişancı dergâhı Aksaray Cumartesi
105- Oğlanşeyh dergâhı Mevlanakapı Pazar
106- Peykdede dergâhı Şehremini Pazartesi
107- Rem'i dergâhı Edirnekapı Çarşamba
108- Resmi dergâhı Üsküdar Cuma
109-Serbölük dergâhı Ayasofya Perşembe
110- Şeyhhulusi dergâhı Bebek/Kayalar Çarşamba
111- Şeyhmehmed dergâhı Keçeciler Cuma
112- Şeyhşemsi dergâhı Haseki Perşembe
113- Şeyhtaha dergâhı Davutpaşa isk. Perşembe
114- Taşçı dergâhı (Gümüşdede d.) Kasımpaşa Pazartesi
115- Türabı dergâhı Kasımpaşa Cuma
116- Vaniahmedefendi dergâhı Lalezar Pazar
117- Yahyaefendi dergâhı Fatih Cuma
118- Yahyakethüda d. (Yahubaba d.) Kasımpaşa Çarşamba
119- Yarımcababa dergâhı Paşalimanı Cumartesi
120- Yavedud dergâhı Ayvansaray Cuma
121- Zincirlikuyu dergâhı Üsküdar Cumartesi

MEVLEVİ TARİKATI
122- Bahariye Mevlevihanesi Bahariye Çarşamba
123- Galatasaray Mevlevihanesi Galata Cuma,Salı
124- Üsküdar Mevlevihanesi Üsküdar Cumartesi
125- Kasımpaşa Mevlevihanesi Kasımpaşa Pazar
126- Yenikapı Mevlevihanesi Yenikapı P.tesi,Per.

NAKŞİBENDİ TARİKATI
127-Afifehatun dergâhı Eyüp Perşembe
128- Akbaba dergâhı Beykoz Perşembe
129- Babahaydar dergâhı Eyüp Perşembe
130- Bademli dergâhı Sütlüce Perşembe
131- Baliefendi dergâhı Silivrikapı Cuma
132- Çolakhasanefendi dergâhı Eyüp Cuma
133- Derunimehmedefendi d. Vezneciler Perşembe
134- Ebusaidülhudri dergâhı Kariye Cuma
135- Emirbuhari dergâhı Edirnekapı Cuma
136- Emirbuhari dergâhı Unkapanı Perşembe
137- Emirbuhari dergâhı Eğrikapı Perşembe
138-Feyziye dergâhı K.M.paşa Cuma
139- Feyzullahefendi dergâhı Halıcılarköşkü Cuma
140- Hacıbeşirağa dergâhı Babıali Perşembe
141- Hakikiosmanefendi dergâhı Eğrikapı Perşembe
142- Hakikizade dergâhı Eğrikapı Pazar
143- Hatuniye dergâhı Eyüp Pazartesi
144- Hüsrevpaşa dergâhı Eyüp Perşembe
145- Kalenderhane dergâhı Eyüp Perşembe
146- Kalenderhane Hindiler d. Üsk/Çinili Perşembe
147- Karaağaç dergâhı Karaağaç Perşembe
148- Karayağdı dergâhı Eyüp Perşembe
149- Kaşgari dergâhı Eyüp Perşembe
150-Kefevi dergâhı Salmatomruk Salı
151- Kırkağaç dergâhı Aksaray Perşembe
152- Kirpasi dergâhı Eyüp Pazar
153- Mehmedsaidefendi dergâhı Fındıklı Perşembe
154- Mercimek dergâhı Langa Cuma
155- Mesnevihane dergâhı ? Çar.,Cuma
156- Mimarsinan dergâhı Aşıkpaşa Salı
157- Muabbirhasanefendi d. Eskiali Perşembe
158-Muradmolla dergâhı ? Çarş.,Pazar
159-Mustafadede dergâhı Fatih Cumartesi
160- Mustafapaşa dergâhı Otakçılar Perşembe
161- Nalbandmehmedefendi d. Rumelihisarı Perşembe
162- Nazifdede dergâhı Anadoluhisarı Perşembe
163- Neccarzade d. (Sinanpaşa d.) Beşiktaş Pazartesi
164- Öküzcebaba dergâhı K.M.paşa Cuma
165-Özbek dergâhı Üsküdar Cuma
166-Özbekler dergâhı Sultanahmet Cuma
167-Özbekler dergâhı Sultantepsi Perşembe
168-Perişanbaba dergâhı Kazlıçeşme Perşembe
169-Safvetipaşa dergâhı Hocapaşa Perşembe
170-Sarıbaba dergâhı Sarıyer Pazar
171-Selimiye dergâhı Üsküdar Perşembe
172-Seyyidbaba dergâhı Haseki Perşembe
173- Şahkulu d. (Merdiköyü d.) Merdivenköy Perşembe
174-Şehidler dergâhı Rumelihisarı Perşembe
175-Şeyhabdullah dergâhı Kanlıca Perşembe
176-Şeyhali dergâhı Eyüp Perşembe
177-Şeyhhıfzı dergâhı Unkapanı Perşembe
178- Şeyhkamil dergâhı Edirnekapı Pazar
179-Şeyhmurad dergâhı Nişancı Cuma
180- Şeyhsadık dergâhı Üsküdar Perşembe
181-Şeyhsaid dergâhı Fındıklı Pazar
182- Şeyhselami dergâhı Eyüp Pazar
183-Şeyhselim dergâhı Üsküdar Perşembe
184- Tahirağa dergâhı Aşıkpaşa Perşembe
185-Tahirbaba dergâhı Büyükçamlıca Perşembe
186-Valdesultan dergâhı Edirnekapı Perşembe
187-Vezir dergâhı Eyüp Perşembe
188- Yahyaefendi dergâhı Beşiktaş Perşembe
189- Yahyazade dergâhı Yayla Perşembe
190- Yuşa dergâhı Beykoz Perşembe
191-Zıbınışerif dergâhı Taşkasap Pazar

RIFAİ TARİKATI
192- Alikuzu d. (Çürüklük dergâhı) Kasımpaşa Cumartesi
193- Alyanak dergâhı Lalezar Perşembe
194- Bekarbey dergâhı Hobyar Cumartesi
195- Cündi dergâhı Altımermer Pazartesi
196- Düğümlübaba d. (Aracıbaşı d.) Sultanahmet Pazar
197- Hulviefendi dergâhı Şehremini Salı
198- Karababa dergâhı Atikali Salı
199- Karanuhud dergâhı Halıcılar Çarşamba
200- Karasanklı dergâhı Küçük M.paşa Pazartesi
201- Kılıcımehmedefendi derg. Mevlanakapı Pazar
202- Kubbe dergâhı Fatih Cuma
203- Marufiefendi dergâhı Kasımpaşa Pazartesi
204- Osmanefendi dergâhı Topkapı Cumartesi
205- Paşababa d. (Hoca dergâhı) Tophane Çarşamba
206- Raşedefendi dergâhı Fatih Cuma
207- Saçlıefendi dergâhı Küçükayasofya Pazar
208- Saifefendi dergâhı Şehremini Cuma
209- Saidçavuş dergâhı Küçük M.paşa Perşembe
210- Salihefendi dergâhı Karagümrük Pazartesi
211- Sancakdar dergâhı Ayasofya Cuma
212- Sandıkçışeyh dergâhı Üsküdar Cumartesi
213- Saraçishak dergâhı Tavşantaşı Pazar
214- Seyyahşeyh dergâhı Kabasakal Pazar
215- Sultanosman dergâhı Otakçılar Cuma
216- Şerbetdar dergâhı Mollagürani Cuma
217- Şeyhabdullah dergâhı Odabaşı çarş. Çarşamba
218-Şeyharifdergâhı Hüsrevpaşa Çarşamba
219- Şeyhhafız dergâhı Üsküdar Perşembe
220- Şeyhmahmud dergâhı Üsküdar Çarşamba
221- Şeyhnuri dergâhı Üsküdar Çarşamba
222- Şeyhsırrı dergâhı Kıztaşı Pazar
223- Şeyhülislam dergâhı Eyüp Perşembe
224- Tarsusi dergâhı Mevlanakapı Cuma
225- Yahyazade dergâhı Eyüp Pazartesi
226- Yeşiltulumba dergâhı Unkapanı Cuma

SAADİ TARİKATI
227- Abdüsselam d. (Kovacıdede d.) Koska Pazartesi
228- Abidçelebi dergâhı Kadıçeşmesi Perşembe
229- Balçık dergâhı Defterdar Cumartesi
230- Caferpaşa dergâhı Eyüp Cuma
231- Ciğerimdede dergâhı Kasımpaşa Pazartesi
232- Çakırağa dergâhı Edirneköprüsü Cuma
233- Ejder dergâhı Karagümrük Pazartesi
234- Etyemez dergâhı Samatya Perşembe
235- Fındıkzade dergâhı Yüksekkaldırım Pazartesi
236- Ganiefendi d. (Hallaçbaba d.) Üsküdar Cuma
237- Hamidiye dergâhı Kuşdili Pazar
238- Hasankudsiefendi dergâhı Mevlanakapı Salı
239- Hasırcızade dergâhı Sütlüce Çarşamba
240- İsaefendi dergâhı Halıcılarköşkü Cuma
241- Kadem d. (Halilhamdipaşa d.) Davudpaşa Salı
242- Kantarcıbaba dergâhı Gümüşsüyü Cuma
243- Malatyalıismailağa d. Üsküdar Salı
244- Raşidefendi dergâhı Şehremini Pazartesi
245- Sancaktar dergâhı Üsküdar Pazar
247- Sır dergâhı Otakçılar Cuma
248- Şeyhcevher dergâhı Okmeydanı Salı
249- Taşlıburun d. (Lageri d.) Eyüp Perşembe

SİNANİ TARİKATI
250- Haririmehmedefendi d. Topkapı Cuma
251 - Ümmisinan dergâhı Eyüp Çarşamba
252- Zekaizade dergâhı Şehremini Cuma

SÜNBÜLİ TARİKATI
253- Beşikçizade dergâhı Davudpaşa Salı
254- Cihangirhasanefendi d. Cihangir camii Pazartesi
255- Çayır dergâhı(Safvetipaşa d.) Silivrikapı Pazar
256- Dırağman dergâhı Draman Çarşamba
257- Erdebil dergâhı Ayasofya Cuma
258- Ferruhkahya dergâhı Balat Cuma
259- Hacıevhad dergâhı Yedikule Pazartesi
260- Hacıkadın dergâhı Samatya Perşembe
261 - İbrahimpaşa dergâhı Nişancı Salı
262- Karamehmedpaşa dergâhı Aksaray Cuma
263- Keşficaferefendi dergâhı Fındıklı Cumartesi
264- Koruk dergâhı Mollagürani Salı
265- Mehmedağa dergâhı Çarşamba Cumartesi
266- Merkezefendi dergâhı Merkezefendi Perşembe
267- Mimaracem dergâhı Mevlanakapı Çarşamba
268- Mirahur dergâhı Yedikule Pazar
269- Ramazanefendi dergâhı K.M.paşa Pazartesi
270- Saçlıhüseyinefendi dergâhı Üsküdar Pazartesi
271- Sirkeci dergâhı Küçük M.Paşa Çarşamba
272- Sivasi dergâhı Sultanselim Perşembe
273- Sivasi dergâhı Eyüp,Nişancı Perşembe
274- Sümbülefendi dergâhı K.M.Paşa Cuma
275- Şahsultan dergâhı Eyüp Salı
 
Üst