Kaplumbağalarda Kış Uykusu (Hibernasyon)

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Kış Uykusu (Hibernasyon)

1-Kış uykusu nedir?
2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?
3-Kış uykusu boyunca neler yapılmalı?
4-Kış uykusuna kaç yaşından itibaren yatırılmalıdır?
5-Kış uykusuna yatırmadan önce ne yapılmalıdır?
6-Kış uykusundan uyanınca neler yapılmalıdır?
7-Kış uykusu ne kadar sürer?
8-Evdeki su kaplumbağaları kış uykusuna yatırılmalı mıdır?
9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?
10-Kış uykusu hakkında notlar.


1-Kış uykusu nedir?

Normalde (doğada yaşayan) Kaplumbağalar Kasım-Mart arasında kış
uykusuna yatarlar.Vücudun çalışması yavaşlar.(Solunumda , dolaşım ve boşaltımda yavaşlama olur.)Kış uykusu ideal sıcaklığın altına düşen sularda olan , içgüdüsel bir davranıştır.Kaplumbağalar diğer kış uykusuna yatan hayvanlar (ayılar , bazı kemirgenler vb.leri) gibi yağ depolayamazlar.Bu yüzden bu süre zarfı içinde çok zayıflarlar ve bunun sonucunda vücut dirençleri düşer.
Metabolizmaları inanılmaz derecede yavaşlar , hatta neredeyse ölme derecesine kadar iner.


2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?

Kaplumbağalar , kış uykusuna normal su sıcaklığının düşmesinden dolayı yatarlar.Yani 15 derecenin altına su sıcaklığı düştükçe kaplumbağalar kış uykusuna yatmaya başlar.Kış uykusunun amacı doğal ortamlarındaki kaplumbağaların ve hatta diğer tüm kış uykusuna yatan canlıların kışı hayatta kalarak geçirebilmektir.Kışın , özellikle sürüngenlerin vücutları yavaşlar (güneş ışığı alamamaktan dolayı) ve bu yavaşlama beslenme ve kendini koruyabilmesini engeller.Hatta bu yüzden kış uykusu öncesi hayvan kendini iyice besler ki soğuk mevsim boyunca depo ettiği besinler ona yetsin.Yani hayvanlar kış uykusuna hayatta kalabilmek için yatar.Tam olarak tamamlayamadığı yemek ihtiyacı ve yaşamsal fonsiyonlarının soğuk suda yavaşlaması (Hatta bizler bu yüzden paludaryumlarımızda ısıtıcı kullanıyoruz.) kaplumbağaları "zorunlu" olarak kış uykusuna yatar.


3-Kış uykusu boyunca neler yapılmalı?

Isıtıcıyı kesinlikle 15 C derecenin üstüne çıkarmayın.Kaplumbağanızı güneş ışığına veya UV B lambasına maruz bırakmayın.Karanlık veya loş bir ortam idealdir.


4-Kış uykusuna kaç yaşından itibaren ve ne zaman yatırılmalıdır?

Evcil kaplumbağaların 6-8 yaşına kadar kış uykusuna kesinlikle yatırılmaması gerekir.Bu süre zarfı içerisinde kaplumbağayı bolca protein ve vitamin ağırlıklı olarak besleyerek organlarının gelişmesi sağlanmalıdır.Ayrıca sonbahar-kış arasında kaplumbağalar kış uykusuna yatırılmalıdır.Hareketleri yavaşlayınca ve yem yemeleri azalınca kaplumbağanızı kış uykusuna yatırabilirsiniz.


5-Kış uykusuna yatırmadan önce ne yapılmalıdır?

Kış uykusuna yatırmak istediğinizde veya kış uykusuna yatma zamanı geldiğinde yapmanız gerekenler:

-Azar azar verdiğiniz yemleri azaltın.

-Filtrenin açık olması gerektiğini unutmayın.

-Isıtıcıyı 5-10 C derece arasında tutun.En ideali 8 C derecedir.Sakın kış uykusu esnasında su sıcaklığını değiştirmeyin.Eğer değiştirirseniz kaplumbağanızı hasta edebilir ve hatta öldürebilirsiniz.

Ayrıca kaplumbağanızı tartın.Kış uykusu öncesi ve sonrasında aşırı kilo değişikliği olmaması gerekir ve böylece kış uykusundan sonra ne kadar beslemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.


6-Kış uykusundan uyanınca neler yapılmalıdır?

Kaplumbağa kış uykusundan uyandığı zaman zayıflamış olur.İlk olarak ısıtıcınızı tekrardan ideal su sıcaklığına (28 C dereceye) ayarlayın.Artık kaplumbağanızı
düzenli olarak vitamin ve proteince zengin yemlerle beslemelisiniz.Kaplumbağanızı eski kilosuna tekrardan kavuşturmalısınız.Bazı kaplumbağalarda kabızlık söz
konusu olabilir.Bu durumda 3-4 gün , günde 10-15 dakika boyunca 30 C derece su içinde tutun.Bu kaplumabağanızın barsaklarını ve enzimlerini tekrardan çalıştırır.


7-Kış uykusu ne kadar sürer?

Kış uykusu ortalama 1-2 ay sürer.

8-Evdeki su kaplumbağaları kış uykusuna yatırılmalı mıdır?

Evde beslenen su kaplumbağaları kış uykusunda yatırılmaması tavsiye edilir.Uykudan uyanmaması , uyanınca eski sağlığına kavuşmasının zorluğu , uyanınca dengeli şekilde beslenmediği için kabukta kalıcı bozulmalar meydana gelebilir.Yani vitamin ve mineral açısından çok zengin besinlerle beslemek zorunda kalırsınız.Sonuçta ev ortamında su kaplumbağasını kış uykusuna yatırmak zor , tehlikeli ve bir o kadar da zahmetli bir iştir.Yatırmamak daha iyidir.Özellikle tecrübesiz kişiler tarafından asla yatırılmamalıdır.Zaten de kaplumbağalar doğal ortamlarında kış uykusuna zorunluluktan yatar.Bakın "2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?".

9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?

Çeşitli seslere ve hareketlere tepki vermemesi , yemek yememesi , hiç hareket etmemesi ve kuru alandan hiç inmemesinden anlaşılabilir.

10-Kış uykusu hakkında notlar.

*Bazı bilgisiz insanlar kaplumbağaları kış uykusuna yatınca kaplumbağalarını öldü sanıp toprağa gömüyorlar.Aman dikkat edin , sakın canlı kaplumbağanızı siz canlıyken öldürmeyin.

*Kış uykusuna yattığı ortam rüzgar almamalıdır.

*Diğer adı: Hibernasyon. (İngilizcedeki "Hibernation" kelimesinden gelmiştir.)

*Kış uykusuna yatan canlıya: Hibernatör denir.

*Su sıcaklığı yine eskisi gibi yükselmeye başladıkça metabolizma hızlanır.Yani kaplumbağa yavaş yavaş kış uykusundan uyanır.
 
Üst