Karabağ envanteri çıkarılıyor.

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
KARABAĞ ENVANTERİ ÇIKARILIYOR
Türk Dünyası’nın UNESCO’SU TÜRKSOY işgal altındaki Dağlık Karabağ’da Türk medeniyeti eserlerinin dünyaya tanıtılması için bölgedeki tarihi ve medeni abidelerin listesini hazırlıyor. Trend Haber Ajansı’na konu ile ilgili bilgi veren TÜRKSOY başkan yardımcısı Fırat Pürtaş: ”Biz Karabağ’daki Türk eserlerini UNESCO’nun ilan ettiği medeniyet mirası listesine dahil etmek için çaba göstereceğiz.” dedi.
Azerbaycan daha önce Ermenistan tarafından işgal edilen Karabağ’daki tarihi eserlerin yok edilmesi ile ilgili olarak uluslar arası teşkilatlara ve Avrupa Parlamentosu’na başvuruda bulunmuştu.
Karabağ’da bulunan 689 tarihi eserden 13’ü (6 mimari ve 7 arkeolojik) dünya çapında, 242’si (117 mimari ve 7 arkeolojik) devlet seviyesinde ve 434’ü (373 mimari eser, 23 arkeolojik abide, 21 bağ, park ve azametli abide, 17 güzel sanat eseri) yerli seviyede çok büyük önem arz ediyor.

Ermeni işgal altında bulunan Şuşa’daki Gövher Hatun Cami


Pürtaş halen TÜRKSOY bünyesinde bulunan Maddi-Medeni Mirasın Korunması Merkezi’nin Karabağ’daki Türk eserlerinin envanterini çıkardığını, envanter çıkarıldıktan sonra, ilk olarak bu eserlerin dünya çapında tanıtılmasının sağlanacağını söyledi.
Ermenistan halen Azerbaycan topraklarının % 20’sini (Karabağ ve etrafındaki 7 bölge) işgali altında tutuyor. 1988 yılında başlayan işgalde, 1991 yılının Aralık ayına kadar Şuşa ve Hocalı hariç, Karabağ Azerbaycan’ın kontrolünden çıktı. 1992-93 yıllarında ise Şuşa, Hocalı ve Karabağ çevresindeki 7 bölge daha işgal edildi. 1994 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes antlaşması imzalandı. Barış görüşmeleri halen devam ediyor.

Ermeniler tarafından harabeye çevrilen Gövher Hatun Cami’nin içi


16-17 Ocak 2009 tarihinde 15. Yaşını Ankara’da düzenlenecek çok büyük bir organizasyon ile kutlayacak olan TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi) 1993’te Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan tarafından Türk Dünyası’na hizmet amacı ile oluşturulmuş bir kurum, genel merkezi Ankara’da bulunuyor. Teşkilatın temel amacı Türk Dünyası’na ait ortak maddi ve manevi eserleri koruyarak, gelişimini sağlayarak ve gelecek nesillere aktararak Türk devlet ve toplulukları arasında işbirliğini desteklemek. TÜRKSOY, UNESCO da dahil olmak üzere, bir çok uluslar arası teşkilatla işbirliği yapıyor. TÜRKSOY’un en yüksek organı üye ülkelerin Kültür Bakanları Daimi Şurası. Teşkilatın başında halen Kazakistan’dan Düsen Kaseinov bulunuyor.
 
Üst