Kedilerde astım

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Kedilerde astım hastalığı insandakine benzer şekilde, değişik sebeplere bağlı olarak solunumun tıkanması ile seyreden bir hastalıktır. En karakteristik özelliklerinden biri de hastalığın steroid tedavilerine hızlı cevap vermesidir.

Astım, genellikle 1-7 yaş arasındaki kedilerde, yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkar. Her 100 kediden birinde görülebilir. Dişi kedilerde görülme sıklığı erkek kedilerden iki kat fazladır. Siyam ve Himalaya ırkı kedilerde de diğer ırklara göre daha çok rastlandığını gösteren bilimsel çalışmalar var.


Hastalığın en bariz belirtileri, öksürük ve hırıltılı solumadır. Çok şiddetli astım ataklarında hızlı solunum darlığı ve ağız açık vaziyette soluma görülür. Şiddetli öksürük nöbetlerinin ardından kusma da olabilir.


Kedilerde astıma yol açan birçok faktör var.
Alerjik etkenler, virüsler, bakteriler ve akciğerlerde mukoza sıvısı salgılarını artıran ve yangıya sebep olan diğer hastalık etkenleri gibi. Dış etkenler, hava yollarında daralmaya yol açarak belirtilerin şiddetlenmesine yol açabilir. Polenler, sigara dumanı, spreyler ve parfümler, kuş tüyü yastıklar ve değişik tozlara alerjisi olan kedilerde de astım krizleri görülebilir. Nadir olarak gıda alerjilerine bağlı astım da görülür.


Astımlı kedilerin tedavisinde hastalığın sebebine yönelik ilaçların yanı sıra, solunum darlığını ve krizleri ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar da kullanılabilir.
 
Üst