Kıbrıs gelenek ve görenekleri

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
GELENEK VE GÖRENEKLER

Kuzey Kıbrıs’ta nereye giderseniz gidin, mutlaka sıcak bir hoş geldin ile karşılaşırsınız. Bu karşılama “turist çekmek” için değil, Kuzey Kıbrıs gelenek ve göreneklerinin bir parçasıdır.

Bir kültürün gelenek ve görenekleri törenlerde ve özel günlerde gözlemlenebilir. Kıbrıslı Türk toplumun da bu özel günlerden bazıları düğünler, festivaller, bayramlar (Ramazan) ve benzerleridir. Geçmişte, misafirin önemi o kişinin sosyal statüsüne ve yaşına bağlıydı. Misafirlere yapılan ikram genellikle kahve, macun veya şerbet, özellikle de bal, gül ve keçiboynuzundan yapılanlar ile başlamaktaydı. Meyveli pasta servisi de oldukça önemliydi.
Kıbrıs Türk Halkı, çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) halk dansları oynamaktadır. Bu danslar genellikle Karşılamalar, Mendil Oyunları, Zeybekler, Kadın Oyunları, Dramatize Oyunlar ve Kasap Oyunları sırası izlenerek oynanılır. Karşılamalar, “Kadın ve Erkek Karşılamaları” olarak gruplandırılır. Kadınların oyunun temposu genellikle daha ağırdır. Karşılamalar dört kısımdan oluşmakta olup, dört ayrı ritme sahiptirler. Mendil oyunları veya sirtolar; orta hızda, neşeli ve erkekçe figürler içermektedir. Baslıca sirtolar olarak; Azıya sirtosu, gösterge çizelgesi sirtosu, Karagözlü sirtosu, Kına sirtosu sayılabilir.
Kıbrıs kültürü adanın zengin halk sanatında da yansımaktadır. Nesilden nasıla geçen eski kökenli zanaatlar usta eller ve hızlı parmaklar, yaşam alanlarını güzelleştirebilecek hem dekoratif hem de kullanışlı biçim veren el sanatları ile aynen günümüze kadar taşınmıştır.
Geçmişte yemenilerin kullanımı oldukça yaygın olup, çeşitli süslemeleriyle kadın dünyasının zenginliğini ortaya koymaktaydı. Kıbrıs’ta kullanılan yemeniler genelde tam kare biçiminde olup; önceleri sadece kenarlarına motif islenir, iç kısımları sade bırakılırdı. Daha sonra yemenilere dal ve çiçek motifleri basılmaya başlandı. Günümüzde yemeni modern anlamda eşarp olarak gelenek baksa bir düzlemde sürdürülmektedir. Efkâra si; Efkâra isi Kıbrıs’ta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden birisidir. İlk olarak, Efkâra köyünden çıktığı için bu adı almıştır.
Şu anki durum ne olursa olsun, Kıbrıs adanın tarihini hatırlatacak miraslarla doludur. Birçok köy belirli bir sanat biçimi alanında uzmanlaşmıştır ve Kıbrıs’ta dolaştığınız zaman çömlekçilik, gümüş ve bakır eşyalar, sepet örme, resim dokumalı duvar örtüsü ve Lefkoşa’nın ünlü dantel işi ile karşılaşacaksınız.
 
Üst