Kibris Türk’ü O’nu Asla Unutmaz.

Emine Sütcü

Onursal Üye
Katılım
15 Kas 2008
Mesajlar
16
Tepkime puanı
0
Puanları
0
KIBRIS TÜRK’Ü O’NU ASLA UNUTMAZ

Özgürlük ve varoluş mücadelemizin lideri olan Dr. Fazıl Küçük’ün, aramızdan ayrılışının 25. yıldönümündeyiz.
O’nu kaybettiğimizde, tarih 15 Ocak 1984’tü.

KKTC’nin ilanında, vermiş olduğu mücadelenin karşılığını aldığını ve “bugünleri gördüm ya artık rahatlıkla ölebilirim” sözleri ise asla unutulmaz.
Bu sözler, O’nun Kıbrıs Türkleri için verdiği büyük mücadelenin ve ülkesi için hissettiği vicdani sorumluluğun da en güzel kanıtıydı.
Dr. Küçük, Kıbrıs Türk Halkının hem sağlık sorunlarıyla hem de gelecek endişeleriyle yakından ilgilendi.
O’nu bugün daha çok arar bir durumdayız. Ancak O’nun çizdiği yolda yürümek hiç de zor olmamalı.Hatta bundan onur duymalıyız.
Dr. Küçük’ün düşünce yapısında ve çizgisinde yaşamak, Kıbrıs Türkleri için gurur verici ve vazgeçilmez olmalıdır.
O’nun varoluşumuza verdiği önemi mutlaka gelecek nesillere de aşılamalıyız.
Çünkü O, bugün bazılarının olduğu gibi önce “ben” egosuna sahip değildi, halkına ve vatanına öncelikle değer veren bir liderdi.
Dr. Küçük, Kıbrıs Türkü’nün en karanlık günlerinde, bütün varlığını ortaya koyarak mücadeleye atıldı. Özverili çalışmalarıyla, halkın milli birlik ve beraberliğini sağlayarak bir devlet kurulmasına olanak sağladı.
Halkı için var olan ve halkının birlik ve beraberlik ruhuyla bir bütünlük içinde hareket etmesinde öncü bir liderdi..Hayatı boyunca halkın her sorunuyla yakından ilgilendi.

Bugün O’nun anısına ve O’na duyduğumuz saygıdan tıpkı mücadele yıllarındaki gibi birlik ve beraberlik içinde olmalıyız..
Kısaca bir hayatına göz atalım:
Dr. Fazıl Küçük, ilk öğrenimi ile orta öğreniminin bir kısmını Lefkoşa'da yaptı. Orta öğreniminin geriye kalan kısmını İstanbul'da Özel İstiklal Lisesi'nde tamamladıktan sonra (15 Ağustos 1926) İstanbul Dar-ül Fünun Tıp Fakültesinin birinci sınıfını başarı ile tamamladı. 12 Haziran 1929 tarihinde okul ile ilişkisini kesip, önce Fransa ve daha sonra İsviçre'ye giderek Lozan Üniversitesi'nde tıp öğrenimini tamamladıktan sonra, Lozan kliniklerinde ihtisas görerek Dahiliye Mütehassısı oldu.
1937 yılı Mayıs ayında Kıbrıs’a dönerek Lefkoşa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladı. Ama doktorluğu yanında Kıbrıs Türk Halkının yaşadığı zorluklar karşısında uluslararası camia tarafından kaderine terk edilen halkının yanında yer aldı.
Bütün siyasi hayatı boyunca, gayretlerini Türk okulları ile Evkaf İdaresi’nin Türk halkına devredilmesi için, İngiliz Sömürge Hükümeti’ni ikna etmeye adadı. 21 Mart 1943’deki belediye seçimlerini kazanan Dr. Fazıl Küçük, altı yıl Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. Zamanın tek Türk gazetesi olan “Söz”den sonra Türk halkının haklarını savunarak, bu haklar için mücadele etmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla 14 Mart 1942’de de kendi gazetesi “Halkın Sesi”ni yayınlamaya başladı.
18 Nisan 1943'te oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu'nun (KATAK) kurucuları arasındaydı. Daha sonra KATAK"tan ayrılarak, 23 Nisan 1944'te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi"ni (KMTHP) kurdu. Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi, 23 Ekim 1949 tarihinde KATAK ile birleşerek Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi adı altında yeniden yapılanmıştır. Dr. Fazıl Küçük, oyçokluğuyla bu yeni oluşumun da başına getirilmişti.

15 Ağustos 1955 tarihinde, Kıbrıs Milli Türk Birliği partisinin ismi kongre kararı ile "Kıbrıs Türktür Partisi" şeklinde değiştirilmişti. Dr. Küçük'ün gayretleri üzerine Şeriye Mahkemeleri kaldırılarak, yerine Türk Aile Mahkemeleri kuruldu. Müftülük makamı tekrar canlandırıldı. İngiliz Sömürge Hükümeti, Türk Tali Okullarını ve Evkaf’ı Türk halkına devretti.
Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955 tarihinde Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KITEMB) adlı örgütü kurdu. 1955 yılı Eylül ayında ise Volkan teşkilatını kurdu.
Dr. Fazıl Küçük, Zürih’te Türk ve Yunan başkanları arasında varılan anlaşma üzerine, 17 Şubat 1959’da Londra'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etti ve iki gün sonra varılan anlaşmayı halkı adına imzaladı. Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarına göre Cumhurbaşkanı Rum olurken, Cumhurbaşkan Yardımcısı ise Türk olacaktı. 3 Aralık 1959’da Dr. Küçük,Kıbrıs’ın ilk Cumhurbaşkan Muavini seçildi.
Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde, Türklere karşı başlattıkları saldırıların ardından, 27 Aralık 1967 tarihinde kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi’nde başkanlığa getirildi.
Dr. Fazıl Küçük, 18 Şubat 1973 tarihinde Cumhurbaşkan Muavinliği’nden ayrılarak, yerini Rauf R. Denktaş’a bıraktı.
Dr. Fazıl Küçük, 15 Ocak 1984 tarihinde Londra’da, 78 yaşında hayata gözlerini yumdu

Kıbrıs Türkünün mücadele liderini, aramızdan ayrılışının 25. Yılındönümünde minnet ve şükranla anıyoruz.
Tıpkı gazetesinin adı gibi bütün dünyaya karşı, Kıbrıs Türk “Halkının Sesiydi”.
Kıbrıs Türk Halkı liderini asla unutmayacaktır.


Emine Sütcü

14.01.2009
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst