Kıbrıslı Türklerde Taş Plaktan Compakdisk'e

GökTürk

Kurucu
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,015
Tepkime puanı
2
Puanları
38
Yaş
59
Konum
C¤ KIBRIS
Web sitesi
www.kibris1974.com
kutlubayragim9dl5cqqm4.gif


Bu diskografi Nil Burak dışındaki Kıbrıs'lı müzisyenlerin çıkardığı plakları içermektedir.

Hazırlayan: Bülent Fevzioğlu
Katkı Koyanlar: Cem Şeftalicioğlu, Ercan Demirel, Ergun Akova



Hızlı Erişim:
Taş Plak: Ahmet Belevi
45likler: Mehmetaliler, Güryeller, Sıla 4, Gülferiler, Katkın ve Konkurt Grubu, Kıbrıs Dörtlüsü
E.P.: Gülferiler
Albümler: Arman Ratip, Dalgalar
Hakan Tuna
Referanslar
Kıbrıslı Türklerde Taş Plakdan Compakdisk'e (Bülent Fevzioğlu)

Taş Plaklar
Ahmet Belevi
1963
Yaralı Kalbim / Bahçemdeki Son Goncayı
Şençalar Plâk (EK –1)
Elveda Artık Sana / Olimpia
Şençalar Plâk (EK –2)

45likler
Mehmetaliler
1967
Kıbrıs Çiftetellisi - Kozan Marşı
İki Civan Oyunda (Dolama Dolamayı) / Eski Arabiye
Güryeller
1969
Dünya Son Bulsa Da / Leyla İle Mecnun
A.G.O.S. 1002
1971
Rüyamda / Posta Güvercini
Sıla 4
1971
Kıbrıs’ım / Dolama Dolamayı
1972
Kıbrısım / Dolama Dolamayı
Kent Plak
Yine Seni İsterim Ben / Ölüm Allahın Emri
Kent Plak
Kıbrıs Gelini / Gelmedin
Kent Plak
1973
Ararım Sorarım Seni / Gariban
Diskotür 5124
1974
Kıbrıs’ım / Kıbrıs Gelini
Kent Plak 1083
(Sıla 4’ün bu çok özel plâkları kendilerinden habersiz olarak ve daha önce bir sözleşme ile üç plâk yaptıkları İstanbul - Kent Plâk şirketi tarafından -Korsan- olarak hazırlanmış ve 20 Temmuz'un hemen ertesinde piyasaya sürülmüştü... Şirket, Sıla 4’ün daha önce iki ayrı plâkta seslendirdiği Kıbrıs’ım ve Kıbrıs Gelini adlı parçalarını aynı plâkta toplamış ve yeni bir 45'lik plâk yapmıştı !!)
Gülferiler
19xx
Gelin Oyun Havası / Sirto Oyun Havası
Katkın ve Konkurt Grubu
1977
Mutluluğu Sende Buldum / Varım Yoğum
Birhan Yapım
(Katkın, aynı eserlerini bu kez Londra'da Yıldız Plâk’a okudu)
Nazlanma Güzel Nazlanma / Aleyli
Yıldız Plâk
Var Var / Gizli Sevda - Aşkımızı Kim Çaldı
Yıldız Plâk
Kıbrıs Dörtlüsü
1980
Herşeyin Yalan / Hayalin
Ellie Jay Records EJSP 9322


E.P.
Gülferiler
1967
Düğün Gecesi
(Bu plâklarında Gülferiler, Türkiye Oyun Havaları’ndan seçkin örnekleri almışlar ve plâklarına da Düğün Gecesi adını vermişlerdi.)

Albümler
Arman Ratip
1970
Arman Ratip Trio
Landsdowne Studios LP
1973
The Spy From İstanbul
Landsdowne Studios LP
Dalgalar
198x
Dalgalar
GAS Musıc Lımıted
Hakan Tuna
2005
Karanlıkta Güneş
Arkaplan Müzik




KIBRISLI TÜRKLERDE
TAŞ PLÂKTAN COMPAKDİSK'E ...


Bülent FEVZİOĞLU*

1) Giriş :
İngiliz mucit Thomas Edison, insanlık tarihindeki ilk ses kaydı’nı Merhaba sözcüğü ile döner bir silindire sarılmış kalay folyoya aktardığı gün, takvimler, 1877 yılını gösteriyordu.
Edison'un konuşan makine adını verdiği bu aygıt, daha sonraki gelişmeleri içerisinde Fonograf ya da Gramofon adını aldı. (İcatlar s. 46)
Edison'un bu buluşundan 18 yıl sonra (1895) Emile Berliner, nikel kaplamalı bir negatiften baskı yoluyla elde ettiği 78 devirli pozitif plâk sistemini geliştirdi ve bu sistemle meydana getirilen plâğa, plâğın yapımında kullanılan sertleştirilmiş gomalak maddesi nedeniyle Taş Plak adı verildi. (İcatlar s. 47)
Berliner’in 78 devirli Taş Plak’ları; Berliner’den 53 yıl sonra (1948) ve Amerikalı Dr. Peter Goldmark'ın Mikro-çizgi’siyle yeni bir biçim kazandı. Bu yeni biçim, günümüzde kısaca (eLPi) dediğimiz 33 devirli Long Play plâkların (Türkçesi : Uzun çalar !) CBS'in araştırma laboratuarlarında geliştirilmesi ve 21 Haziran'da Columbia şirketi tarafından dünyaya tanıtılmasıydı. (Guınness, s.126)
Özetle; bugünün takviminden geriye dönüp baktığımız zaman Edison’un konuşan makine’si 128, Berliner'in taş plâğı 110 ve Goldmar'ın eLPi’si de 57 yaşına basmıştır.
1960'lı yılların Türkiye'sinde müzikseverlere Unkapanı'ndan plâk üreten şirketler, aynı anda, hem Berliner'in 78 devirli taş plâklarına, hem Dr. Goldmark'ın 33 devirli eLPi'lerinden yola çıkılarak geliştirilen 45 devirli küçük plâklarına ses ve müzik kayıtları yapmaktaydılar.

2)Kıbrıslı Türklerde İlk Taş Plâk
ve İlk 45’lik Plâk :
Kıbrıslı Türklerin müzik arşivine ilk plâk, Ahmet Belevi tarafından kazandırıldı.
Berliner'in Taş Plâk’ı yeryüzünde 68 yaşına girdiği günlerde, henüz 22 yaşında gencecik bir delikanlı olan bugünün ünlü müzik sanatçısı Ahmet Belevi önemli bir adım atarak 1963 yılında İstanbul'a gitmiş, ve o dönemin en ünlü plâk şirketlerinden olan Şençalar Plâk’a 78 devirli iki Taş Plak birden doldurmuştu.
Müzik tarihimiz içerisinde önemli bir yere sahip bulunan bu ilk plâğında Belevi, plâk şirketinin de sahibi bulunan ünlü besteci Kadri Şençalar'ın Yaralı Kalbim ve Bahçemdeki Son Goncayı adlı eserlerini okur.
Aynı yıl (1963), aynı plâk şirketine yine 78 devirli ikinci plâğını dolduran Belevi, bu ikinci plâğında bu kez söz ve besteleri kendisine ait olan Elveda Artık Sana ve Olimpia adlı eserlerini seslendirir .
Bir yıl sonra (1964), 78 devirli taş plâkların yerini 45'lik plâklar aldı ve Belevi, Elveda Artık Sana - Olimpia adlı eserlerini ikinci bir kez, 45'lik plâkta seslendirdi. Böylelikle Belevi; Kıbrıslı Türklere Berliner'in 78 devirli plâğını kazandırdığı gibi, Dr. Goldmark'ın geliştirdiği 45 devirli plâğı da ilk kazandıran müzik sanatçımız oldu.

2) Mehmetali'ler’den Kıbrıs Oyun Havaları :
Kıbrıslı Türklerin en eski ve en ünlü müzik topluluklarının başında, “Mehmetaliler” geliyordu...
“Mehmetaliler”, 1930'lardan 1970'lere kadar, ünlü ve en çok aranan müzik grubu' – ya da o günlerin deyişiyle Çalgıcıları - unvanlarıyla Kıbrıs adasının genelinde gitmedikleri köy, müzik yapmadıkları düğün, kalmamıştı..
Onlar, otantik müziğimizin en büyük ustalarıydı ve Keman'da topluluğa adını veren üstat Mehmet Ali, Ut'ta Hüseyin Cahit, Tef - Darbuka'da Ahmet Altıparmak bulunuyordu..
Udi Hüseyin Cahit'in ölümü üzerine topluluğa (O yıllarda '’çalgıcılar’'a) Def - Zil ve Kaşık enstrümanlarıyla Ahmet Nadide (Uzundal) katılır.
Dönemleri içerisinde Türk ve Rum dinleyicileri tarafından o denli büyük bir ilgiyle aranırlar ki, 1967-68 yıllarında Güney Kıbrıs'ta bir plâk stüdyosuna girerek (Ahmet Belevi’den sonra) Kıbrıs'ta ilk 45'lik plağı dolduran müzik grubumuz olurlar.
Eski düğünlerimizde sıkça çalınan, bilinen ve sevilen iki ünlü oyun havasının (Kıbrıs Çiftetellisi - Kozan Marşı) yer aldığı bu ilk plâkları Türkler kadar Rumların da büyük ilgi göstermesi üzerine hızla satılır ve yeniden stüdyoya girerler ..
Mehmetaliler ikinci 45'lik plâklarında, ilk plaklarında gördükleri yoğun ilgi üzerine yine iki ünlü Kıbrıs oyun havasına yer verirler. Bunlardan biri, Dolama Dolamayı ismiyle de bilinen İki Civan Oyunda ve diğeri de Eski Arabiye isimli eserlerdi.

3) Gülferiler’den Bir 33 -Buçuk'luk
ve Bir 45'lik İki Plâk :
70'li yıllarda, otantik müzik çalışmaları ile dikkat çeken genç isimlerden biri de, aslen Akıncılar'lı (Lüricina) olan Gülferi idi.
Londra'ya, yoğunluğuna göçlerin yaşandığı o yılarda “Bir yeni umut” diye bavulunu toplayıp yola çıkanlar arasında Gülferi de bulunuyordu... Gülferi Londra'ya gittikten çok kısa bir süre sonra kendi müzik topluluğunu oluşturdu ve aynen kemancı Mehmet Ali'nin (Mehmetaliler) olduğu gibi, o da ismini kurduğu müzik topluluğuna vererek Gülferiler adıyla anılmaya, dikkat çekmeye ve sevilmeye başlandı.
Özellikle Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türkler tarafından o denli aranıyor ve seviliyorlardı ki, stüdyoya girmek kaçınılmaz oldu, plâk doldurdular.
Gülferiler’ in ilk plâğı, bilinen 33'lük ve 45'lik plâklarından biraz daha farklıydı. Onların plâğı, o günlerde yeni yeni piyasaya sürülen 33-Buçuk’luk' plâktı. Bu plâklar, 33’lük ve 45’lik plâkların arasında bir plâktı.. 33 devirde çalınıyordu fakat, ne tam 33'lük (sonradan eLPi denilen) süre kapasitesindeydi, ne tam 45'lik...
Bu plâklarında Gülferiler, Türkiye Oyun Havaları’ndan seçkin örnekleri almışlar ve plâklarına da Düğün Gecesi adını vermişlerdi.
33-Buçuk'luk plâktan sonra bir de 45'lik plâk doldurdular. 45'lik plâklarının (A) yüzünde Gelin Oyun Havası, (B) yüzünde de Sirto Oyun Havası yer aldı.

4) Beatles'lar Fırtınası
Bizden De Geçti :
1960'ların sonlarında bütün dünya, dört İngiliz gencinden kurulu Beatles müzik topluluğunun büyük fotoğraf makinesinden resim çektiriyordu !
Uzun saçlar, renkli giysiler, üç gitar ve bir bateri...
O yıllarda bizde; Mehmetaliler’le birlikte -Çalgıcılar- tanımı tarihin arşivine kaldırılmış, Beatles’larla birlikte yerine Feveranlar, Kareler, Rintler, Güryeller ve SILA 4’le [Müzisyenler] gelmişti..
60'ların ortalarından başlayıp 70'lerin ilk yıllarına dek geçen yaklaşık on yıllık bir Beatles’lar fırtınası süresince adanın her yanındaki yerleşim merkezlerimizden bir ya da birkaç müzik grubu ortaya çıktı fakat, bu, onlarca müzik grubumuz içerisinden eserlerini plâğa okuyan yalnızca Sıla 4 ve Güryeller olmuştur.

5) Sıla 4’ten Dört 45'lik
ve Bir “Korsan” Plâk :
Erdinç Gündüz, Ferahzat Gürsoy, Raif Denktaş ve Aydın Kalfaoğlu'ndan kurulu Sıla 4 müzik grubumuz ilk kez 1971 yılında stüdyoya (Güney Kıbrıs'ta) girdiler ve bir yüzünde söz ve müziği Kâmuran Aziz'e ait Kıbrısım, diğer yüzünde de (Mehmetaliler'in -İki CivanOyunda- ismiyle plak yaptıkları) Dolama Dolamayı adlı anonim eserin bulunduğu 45'lik plâklarını gerçekleştirdiler.
Sıla 4 bir yıl sonra (1972) Türkiye'de, aynı eserleri bu kez İstanbul - Kent Plâk şirketinde yeniden plâğa okudu. Grup; aynı plâk şirketine yaptığı bir sözleşme ile yıl içerisinde iki 45'lik plâk daha doldurdu. Bu plâkların birincisinde Yine Seni İsterim Ben (Söz : Tevfik Ünver - Beste : Raif Denktaş) ve Ölüm Allahın Emri (Söz : Anonim - Beste : Erdinç Gündüz); ikincisinde Kıbrıs Gelini (Söz - Beste : Şevki Mehmet) ve Gelmedin (Söz : Raif Denktaş - Beste : Raif Denktaş / Erdinç Gündüz) eserlerine yer verildi.
1973 yılında Sıla 4 şirketini değiştirerek, İstanbul - Diskotür Plâk’a geçti ve aynı yıl dördüncü plâklarını hazırladılar. Bu plâğın (A) yüzünde Ararım Sorarım Seni (Söz - Beste : Raif Denktaş), (B) yüzünde de Gariban (Söz : Raif Denktaş - Beste : Raif Denktaş - Erdinç Gündüz) eserleri seslendirildi.
Sıla 4'ün çok özel bir plâğı daha var ki, bu plâklarının piyasaya çıktığını öğrendikleri zaman şaşkınlıkla sevinci birlikte yaşadılar.. Şaşırdılar, çünkü böyle bir 45'lik plâk doldurmamışlardı (!)... Sevindiler, çünkü bu plâkta yer alan eserleri öyle ustaca bir araya getirilmişti ki; 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı sonrasında Kıbrıs için yapılan plâklar arasında daha bir anlam ifade ediyordu.
Sıla 4’ün bu çok özel plâkları kendilerinden habersiz olarak ve daha önce bir sözleşme ile üç plâk yaptıkları İstanbul - Kent Plâk şirketi tarafından -Korsan- olarak hazırlanmış ve 20 Temmuz'un hemen ertesinde piyasaya sürülmüştü... Şirket, Sıla 4’ün daha önce iki ayrı plâkta seslendirdiği Kıbrıs’ım ve Kıbrıs Gelini adlı parçalarını aynı plâkta toplamış ve yeni bir 45'lik plâk yapmıştı !!

6) İlk LP'ler Arman Ratip'ten :
İlk piyano derslerini annesinden almaya başladığı zaman Arman Ratip, henüz 5-6 yaşlarında bulunuyordu .. Annesi Jale Derviş Hanımefendi profesyonel bir müzik ustasıydı ve Kıbrıslı Türklerde müzik eğitimi dendiği zaman, Hocaların Hocası olarak anılmaktaydı...
5-6 yaşlarında, Hocaların Hocası ile piyanoya derslerine oturan Arman Ratip, aldığı eğitimin hakkını başarıları ile verdi ve aradan geçen yıllar sonrasında İngiltere'de yaptığı LP (Long Play -uzun çalar), Kıbrıslı Türklerin ilk uzun çalar plâğı olması özelliğini kazandı.
Arman Ratip, Kıbrıslı Türklerin İlk uzun çalar plâğı’nı 1970 yılında, İngiltere'de, Landsdowne Studios adlı şirketin sahibi Denis Preston'la yaptığı sözleşme sonrasında gerçekleştirdi. İngiltere'de piyasaya sunulan Arman Ratip Trio adlı bu ilk LP'sinde sanatçıya, kontrabas'da Uğurtan Günal ve bateride de Ünal Çaplı isimli Türkiyeli iki profesyonel müzisyen eşlik eder.
Arman Ratip Trio ile sanatçı; hem kendi bestelerinin bazılarını, hem de Türk Folk Müziği'nden kimi örnekleri Türk Cazı olarak dünyaya, ilk kez duyurdu.
Arman Ratip, The Spy From İstanbul Arman Ratip isimli ikinci LP'sini yine aynı şirkete yaptığı yeni bir sözleşme ile gerçekleştirti. 1973 yılında, büyük bir reklâm kampanyası ile satışa sunulan bu ikinci LP'sinde Arman Ratip, tamamıyla kendi bestelerine yer verir.

7) Güryeller’den İki 45’lik Plâk :
Dünyada olduğu gibi Kıbrıs'ta da, 1960'lı yılların ortalarında müthiş bir müzik grupları fırtınası (Beatles'lar fırtınası !) esmekteydi.. Bu fırtınanın ardından isim bırakmışlardan biri de Lârnaka'da, dört kardeşten kurulu bulunan Güryeller’di.
Hasan, Mehmet, Ali ve Derviş kardeşlerin oluşturduğu Güryeller’in solistliğinde, Altan Göksu da hatırlanmaktadır.
Eski gazete haberlerinden ve siyah-beyaz resimlerinin dışında Güryeller’den de geriye iki 45'lik plâk kaldı. Söz ve müziklerinde Ali Güryel'in imzası bulunan bu iki 45'lik, Londra'da kaydolundu.
1971'de piyasaya sürülen ilk 45'likte Rüyamda ve Posta Güvercini adlı özgün eserler yer alırken, bir yıl sonra yeniden girilen stüdyoda Dünya Son Bulsa Da ve Leyla İle Mecnun eserlerinin plâğı gerçekleştirildi.

8) Katkın ve Konkurt Grubu :
Hüseyin Katkın, aslen Mağusa'lı bir müzik sanatçısı...
Mağusa Namık Kemal Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarında gitarla başlayan müzik tutkusu giderek profesyonelleşti ve mesleği oldu..
Lise mezuniyeti sonrasında Londra'ya yerleşen Katkın, ilk 45'lik plâğını 1977'de İstanbul'da, Birhan Yapım şirketinde gerçekleştirdi. Söz ve besteleri kendisine ait Mutluluğu Sende Buldum ve Varım Yoğum adlı eserlerinin yer aldığı bu ilk plâğından sonra Katkın, aynı eserlerini bu kez Londra'da Yıldız Plâk’a okudu.
Bu plağın Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türkler tarafından yoğun ilgi görmesiyle Katkın, bu kez grubu Konkurt‘larla birlikte stüdyoya girer ve üç yeni 45'lik plâk daha gerçekleştirir.
Söz ve besteleri kendisine ait bu plâklarında Katkın; Nazlanma Güzel Nazlanma, Aleyli, Var Var, Gizli Sevda ve Aşkımızı Kim Çaldı adlı eserlerini seslendirdi.

9) Üçüncü LP, Dalgalar’dan :
Kıbrıslı Türklerde grup müziği 1960'lı yılların sonlarında başlayıp, 1970'in ilk yıllarında sona erdi.. Bu tarihler arasında Türklerin yoğunlukta yaşadıkları büyük yerleşim merkezlerinin hemen hepsinde de müzik grupları oluşturulmuştu... 1970 yılı, aynı zamanda Kıbrıslı Türk gençlerinin yoğun bir şekilde yurtdışı göçlerini de beraberinde getirmişti... Göç edenlerin arasında, Lârnaka'nın sevilen müzik topluluğu Dalgalar’ın elemanları da vardı.. İlk giden grup üyeleri, zamanla, Kıbrıs'ta kalan diğer üyeleri de Londra'ya çekmeyi başarırlar....
Dalgalar, 1970 sonrası müzik çalışmalarını Londra'da sürdürür...
(?) yılında GAS Musıc Lımıted'e kendi gruplarının adını taşıyan Dalgalar LP'sini hazırlar ve piyasaya sürerler..
Ancak bu plâk, diğer Kıbrıslı Türk müzik sanatçılarımızın çıkarmış oldukları plâklarından farklı bir yapıdadır. Dalgalar, bu LP'de ne kendi eserlerine, ne de Kıbrıs'a ait bir başka esere yer vermezler.. 33 devirli uzun çalarlarında (LP) seslendirdikleri eserler, çeşitli zamanlar içerisinde Türkiye'de yayınlanmış ve dinleyiciden beğeni görmüş bilinen eserlerdi ki, bunların arasında Misket, Mavi Mavi, Dum Dum Kurşunu ve Di Day Dom gibi şarkılar vardı...
Ancak, Dalgalar LP'si, Kıbrıslı Türk müzik sanatçıları tarafından doldurulmuş bir plâk olması özelliği ile de olsa, bize ait plâklar arşivimizde, yerini almıştır.

10) Son 45'lik Plâk, Acar Akalın'dan :
Kıbrıslı Türklere ilk 45'lik plâğı (ve 78'lik ilk plâğı) 1963 yılında Ahmet Belevi kazandırmıştı..
Belevi' nin açmış olduğu bu kapıdan sırasıyla Mehmetaliler, Sıla 4, Güryeller, Gülferiler ve Katkın geçtikten sonra, son olarak bu kapıdan, bugün hepimizin yakından tanıdığı ünlü müzik sanatçımız Acar Akalın gelip geçti ve...
Ve kapı; son dönem teknolojik gelişmelerle gelen CompakDisk'lerin, 45'lik ve 33'lük plâkların hükm-ü devranını ! bitirmesiyle birlikte, bir daha açılmamak üzere, Kıbrıslı Türk müzisyenleri adına Akalın tarafından kapandı.
Acar Akalın, 1980 yılında Londra'da, Kıbrıs Dörtlüsü grubuyla birlikte Ellie Jay Records şirketinde gerçekleştirdiği tek 45'lik plâğına Herşeyin Yalan ve Hayalin adlı söz ve besteleri kendisine ait eserlerini okur.
Aslında Acar; 45'lik plağını doldurmak üzere ne stüdyoya girerken, ne de bu ilk ve son plâğına eserlerini seçerken, hiç kuşku yok ki, Ahmet Belevi’nin, Kıbrıslı Türklerin müzik tarihinde 17 yıl önce açtığı bir dönemi kapatmış olduğunun, ayrımında değildi... Oysa kırık, yaralı ve örselenmiş sevda hikayelerini anlatan Herşeyin Yalan ve Hayalin şarkıları, aslında, hiç farkında olmadan, hayat içerisinde sahip olduğumuz ya da olduğumuzu sandığımız Her şey’e söylenmekteydi biraz da...
Her şey Yalan ve her şey Hayal’di...!
Örneğin; hani nerede şimdi o 78, 33 ve 45 devirli kara katran rengindeki (az biraz cızırtılı) plâklar..?
Var mıydı onlar hayatımızda ..?!
Her şeyiyle bir yalan, bir hayal miydiler yoksa ..?!
Ne tam gerçek, ne tam yalan..
Kıbrıs Türk müzik tarihine geçmiş, fakat, ne yazık ki hepsi bir arada olmayan, şurada burada, dağılmış bulunan 21 plâğımız var işte...
15 adet 45'lik, 2 adet 78'lik, 3 adet 33'lük, 1 adet 33 Buçuk'luk olmak üzere, toplamı 21 plâk.
Devr-i zaman şimdi, olağanüstü mükemmel ve hiç cızırtısız CompakDisk'lerin...

11) İlk Compakdisk, Grup Net'ten :
Kara katran rengindeki (Yabancı ülkelerde kimi ünlü grup ya da solistlerin özel baskılarla çeşitli renklerde ve şeffaf olarak yayınladıkları da vardı tabii) az biraz cızırtılı plâklarla beraber, yayında bulunan ses bantlarına gelince...
Müzik gruplarımız içerisinde ilk ses bandının (kasetini) stüdyo kaydını, 1966 yılında, Mehmetaliler topluluğu (çoğunluğu sözsüz, enstrümental) gerçekleştirdi.
Yüzyıllardan günümüze süregelen anonim eserlerin yer verildiği bu ilk kasetten sonra Türk Halk müziğimizin usta sanatçılarından Turgay Salim, 1981 yılında benzer ezgileri Kıbrıs Türküleri adını verdiği kasetinde biraz daha armonize ederek ve sözlü olarak yayınladı.
Türk Hafif Müziği gruplarımızdan Gazi-Set ise 1986'da, ilk hafif müzik kasetini dinletiye sundu...
Kullanım ve üretim rahatlıkları yanında daha ekonomik ve daha pratik olmaları nedeniyle ses bantları, - Kasetler - güncelliklerini bugün de korumaktadır.
Klasik plâklara alternatif olarak mükemmel bir teknolojiyle üretilen CompakDisk'i ise bizde ilk kez, Grup NET hazırladı.
Niyazi Nasıfoğlu, Eralp Adanır ve Tayfun Atabey'den kurulu Grup NET, Bir Tutam Akdeniz adını verdikleri ve kasetini de birlikte yayınladıkları ilk CompakDisk'lerini, Şubat 1995'de gerçekleştirdiler.
Ancak, Grup NET öncesinde Kıbrıslı sanatçı Can Tufan, 1993 yılında Sevgilim Ölü Asker isimli CompakDisk'ini Türkiye'de yayınlamıştı. Grup NET'in CompakDisk'i, Kıbrıslı müzikseverlere Kıbrıs’ta hazırlanıp sunulan, ilk CompakDisk'tir.
Grup üyelerinden Tayfun Atabey, grup çalışması olan Bir Tutam Akdeniz’den hemen sonra, aynı yıl içerisinde ve tamamıyla kendi düzenlemelerinden oluşan enstrümental CompakDisk'ini Başka Kıbrıs Yok ismi altında yayınladı ki, bu CompakDisk de Kıbrıslı Türklerde yayınlanan, ilk enstrümental CompakDisk'tir.
Bu CompakDisk'inde Atabey, yıllar önce Mehmetaliler'in ve Turgay Salim'in plâk ve kasetlerine okudukları Kıbrıs Türküleri’nin önemli bir bölümünü yeni bir düzenleme ve yorumla müzikseverlere sunar.

12) Sonuç :
Bu bildirimiz, müzik tarihimiz içerisinde Taş Plâk'tan CompakDisk’e uzanan bir yolculuğun özetlenebildiğince, fakat plâklarımız yönünden hiç eksiksiz, küçük bir serüvenidir.
Belki bugün üzerinde yeterince durulmuyor ve önemsenmiyor fakat, gelecek nesiller arasında müzik sanatıyla ilgili neler yaptığımızı soracak olanlar, mutlaka çıkacaktır.
Gönül ister ki; başta Milli Arşiv’imiz olmak üzere ilgili yerler, toplamı 21 tane olan (ve artık, neredeyse tarihe karışmaya başlayan) bu plâkların özgün ses kayıtlarını ve fotoğraflarını koruma altına almanın, acil duyarlılığını göstersinler.
Bugün bizler, geçmişe ait ses, yazı ve fotoğraf gibi önemli belgelerin büyük bir çoğunluğuna sahip değiliz. Hiç olmazsa gelecek nesiller, bugün bizlerin yaşamış olduğu kültürel kaynak boşluklarını ve kayıplarını daha büyük, daha bir birikmiş boyutlarıyla, yaşamasınlar.
Yararlanılan Kaynaklar :

1) İcatlar, Görsel Kitaplar, Sabah Kitapları, s. 46.
2) İcatlar, a.g.e. s. 47
3) Guınness Genel Kültür Ansiklopedisi, Güneş gazetesi yayını, s. 126
* Şair, Araştırmacı – Yazar. Cümbez Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni. KIBATEK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi.

ALINTI:
Hazırlayan: Bülent Fevzioğlu
Katkı Koyanlar: Cem Şeftalicioğlu, Ercan Demirel, Ergun Akova
 
Üst