Kıbrıs't 2700 Yıllık Mezar Bulundu

Ay Katun

New member
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,753
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Ötüken Ormanı,Dişi Bozkurt Otağı
Web sitesi
www.kibris1974.com

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Bölge Şube Amirliği tarafından Kumyalı’nın bir kilometre doğusunda yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında 2700 yıllık anıtsal Fenike mezarı açığa çıkarıldı.

3 ayrı gömüt odasından oluşan antik mezarın en önemli özelliği ise mezar giriş kapılarından birinin hemen üst kısmında yer alan kabartma tekniğiyle yapılmış, boynuzlu insan başı portresi...

Babilonya’da “İştar”, Kartaca’da “Tanit” olarak bilinen Fenikeliler’in tanrıçası Astarte’ye ait olduğu saptanan kabartma heykele KKTC’de ilk kez rastlandı.

Kıbrıs adasına Fenikeli tüccarlar tarafından taşınan, özellikle Baf ve Kition’da (Larnaka) adına tapınaklar yapılmış olan Astarte, adada Grekler tarafından Afrodit olarak kabul görmüş.

--ADANIN EN GÖRKEMLİ KAYA MEZARI--

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Bölge Şube Amiri Hasan Tekel TAK muhabirine yaptığı açıklamada, antik mezarın, anıtsal mimari özelliğiyle tüm ada çapında en görkemli kaya mezarlarından biri olduğunu kaydetti.

Tekel, antik mezarın ayrıca en özgün Fenike anıtlarından biri olduğunu vurguladı.

Tekel, Astarte Mezar’ın, çok önemli bir çekim merkezi olması açısından büyük potansiyele sahip olduğunu ve turizm için yeni bir kaynak olarak ortaya çıktığını belirterek, Karpaz’ın güney kıyılarının da eski eserler açısından renklenmiş olduğunu söyledi.

--MEZARIN ÖZELLİLERİ--

Hasan Tekel, daire olarak Haziran ayı başından itibaren Kumyalı yöresinde sürdürülen arkeolojik kazı ve sit alanı çalışmaları sırasında çok sayıda anıt mezardan oluşan bir nekropol saptandığını ifade etti.

3 ayrı gömüt odasından oluşan Fenike mezarının 10x6 metrelik devasa boyutlarda sert kireç taşına yontularak yapıldığını söyleyen Tekel, muntazam yapılmış 10 adet basamakla aşağıya doğru 2,5 metre inilerek mezar odaları önündeki düz platforma ulaşıldığını belirtti.

Platformun doğu, batı ve kuzey kesimlerinde 3 adet mezar odası yer aldığını söyleyen Tekel, mezarın en büyük özelliği olan Astarte kabartma heykelinin günümüze kadar çok iyi korunarak geldiğini kaydetti.

Tekel, diğer yandan kuzeydeki mezar odasının giriş kısmında da yine boynuzlu, grotesk bir insanımsı baş kabartmasına rastlandığını belirtti.

Tekel, mezar odalarının üçünde de ölülerin yatırıldığı yerde, kayaya yontularak oluşturulmuş “klinae” diye tanımlanan ve Kıbrıs’ta özellikle Klasik Dönem’de yaygın olan “yastıklı yatak” şeklinde mimari öğeler bulunduğunu kaydetti.

--MEZARDA ARKEOLOJİK KALINTILAR--

Tekel, kazılar sırasında mezar odalarının içinde önemli arkeolojik buluntuların ele geçtiğini kaydederek, buluntular arasında kobalt mavisi camdan yapılmış sarı ve beyaz renklerle bezenmiş Fenike minyatür parfüm şişesinin göz kamaştırdığını dile getirdi.

Tekel, buluntular arasında, 5 kandil, 2 şarap testisi, 4 testicik, 1 kâse, 1 sivri uçlu torpido gövdeli amfora, 1 alabastron şişe,1 bardak ve 1 tunç çubuk bulunduğunu belirtti.

--100 METRE İLERİDE TARIMSAL İŞLİK--

Tekel, kazı çalışmaları sırasında söz konusu mezarın yaklaşık 100 metre batısında Bizans dönemine ait tarımsal işliklerin günışığına çıkarıldığını kaydetti.

İşliklerin, sert kireç taşına yontularak yapıldığını belirten Tekel, bu alandaki kazı çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
 
Üst