Kibristaki Siyasi Gidişatin Yönü Belli Oldu

Prof. Dr. Ata ATUN

Onursal Üye
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
806
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Kıbrıs
Web sitesi
www.ataatun.com
Kibristaki Siyasi Gidişatin Yönü Belli Oldu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kıbrıs konusunda ya inisiyatifi ele aldı, ya da bu güç eline tutuşturuldu.

Son iki gün içinde yaşanan Kıbrıs ile ilgili gelişmeler, politik açıdan baş döndürücü hızda ve içerikte.

Ban Ki Moon’un raporu, Babacan-Bakoyanni anlaşması ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jim Murphy’nin açıklamaları, dünya devlerinin Kıbrıs konusundaki yeni stratejilerini ortaya koyuyor.

Politik alfabeyi ve dili biliyorsanız, nelerin söylenmek istendiğini anlamak çok kolay oluyor.

Anlaşılan dünya politikasını belirleyen “Siyasi Devler”, Kıbrıs’lı Rumların 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan Annan Planı referandumunda “Hayır” demeleri nedeni ile yedikleri kazığı, Rumların AB’ye girmek uğruna verdikleri “Yalan Söz”ü ve Papadopulos’un “Üniter Rum Devleti” kurmak rüyaları uğruna kendilerinin ortaya koyduğu Kıbrıs politikasını bozmasını hiç unutmamış.

O dönemde Kıbrıs sorununu bir daha baş ağrısı olmamak üzere çözmek için dünya siyaset devlerinin yaptıkları tüm hesaplar “Kıbrıs’lı Türklerin Hayır diyecekleri” varsayımına dayanmaktaydı. Hiç akla gelmeyecek bir şekilde Papadopulos bu hesabı bozdu ve Kıbrıs konusu gene dünya gündemini işgal etmeye başladı. Hem de o günden beridir etrafına zarar verecek bir şekilde gündemin içinde oyunbozanlık yapıyor.

Şimdi “Dünyanın Siyasi Devleri” tarafından bunun tedbirini daha ilk baştan alarak Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm getirmek için görüşmeleri tekrar başlatmanın hazırlığı yapılıyor. Hem de birkaç koldan birden.

İlk girişim Ban Ki Moon tarafından yapıldı ve Rumlara anlayacakları dilden mesaj verildi.

KKTC üzerinden izolasyonlar kaldırılacak ve ekonomisi Rum ekonomisi ile aynı düzeye getirilecek. Rumlar masaya oturup önlerine konan çözümü kabul etmezlerse KKTC ayrı bir birim olarak AB’ye alınacak.

İkinci girişim İngiltere tarafından yapılmıştı.

Türkiye ile imzalanan “İşbirliği Protokolü” içinde Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların ve ambargoların kaldırılması, gizli sözcüklerle tanımlanmıştı. KKTC’deki üniversitelerin Bologna süreci içine alınacağı bu niyetin başlangıcını oluşturmaktaydı.

Arkasından direk ticaretin yapılacağı, belki de Ercan’a direk uçuşların İngiltere’den başlayacağı da bu anlaşma çerçevesinde büyük bir olasılık.
Kıbrıs ile ilgili Politik süreç, İngiltere’nin de içinde olduğu “Dünya Siyasi Devleri”nin istediği yolda gitmezse artık nelerin olacağı ve Rumları nelerin beklediği ortaya çıktı. Tamamen KKTC’nin düzeyini yükseltmeye ve Rumlara rakip yapmaya yönelik bir strateji belirlemişler.

4 Aralık Salı günü T.C. Dış İşleri Bakanı Babacan ile Yunanistan Dış İşleri Bakanı Bakoyanni’nin imzaladığı 5 maddelik “Güven Arttırıcı Önlemler” paketi ise bu süreç içinde yer alan çok önemli bir gelişme. Gerçekte beklenmeyen bir gelişme.

Türkiye ve Yunanistan’ın Ekonomik, Politik ve Askeri işbirliğini ilk defa ciddi bir şekilde ortaya koyan bir anlaşma. Buna tarafların uyup saygı göstereceği kesin gözüküyor.

Özellikle 2.ci madde, içinde Kıbrıs kelimesi olmasa da, Kıbrıs’ın kaderi ile derinden ilgili.

2.ci madde aynen şu kelimelerden oluşuyor: “2- NATO çerçevesinde barışı destekleme harekâtlarına katılmak üzere birleşik müşterek bir hareket birliği kurulacak.”

Türk ve Yunan subay, astsubay ve askerlerinden eşit sayıda katılım ile karma olarak oluşacak bu birliğin kuruluş amacı dünya üzerinde karmaşanın olduğu Afganistan ve Sudan benzeri ülkelerde ortak bir komuta altında görev yapmak.

Kıbrıs’la ilgisi ise, öncelikle 1960 Anayasasında yer alan 900 kişilik Yunan alayının ve 650 kişilik Türk alayının adadan geri çekilmesi ve bu birliğin Kıbrıs’ta görev yapması şeklinde olabilir.

İkinci adım ise, Kıbrıs’lı Rumları, Türk ordusunun saldırması korkusundan arındırmak ve Kıbrıs’lı Türkleri de RMMO, ELDIK (Yunan Alayı) ve Paralı Yunan Askerlerinin (Mercenaries) saldırısı çekincesinden arındırmak için bu karma birliğin sayısının arttırılarak RMMO’nun tasfiyesi ile Türk Barış Kuvvetlerinin de geri gitmesi alternatifi ortaya konabilir.

Bu nedenle, söz konusu anlaşmadaki 2.ci madde çok önemli.

Böylesi bir gelişme, Türkiye-AB katılım müzakerelerindeki bir çok engeli ve “Veto”ları ortadan kaldıracak ve katılım sürecini kısaltarak, büyük bir olasılıkla 2015’den evvel “Tam Üyelik”in gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

17 Şubat 2008, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra Kıbrıs konusundaki politik gelişmelerin “Baş döndürücü” bir hız kazanacağı ve bu sefer sürecin kaderi konusunda Kıbrıslı Rumlara ve eğer seçilmeyi tekrar başarabilirse ki, tasfiye edilmesi için elden gelenin yapılacağı şimdiden çok açık olarak ortaya çıkmıştır, Papadopulos’a her hangi bir yetki veya şansın verilmeyeceği kesin.

Kıbrıs Türk halkı olarak, Kıbrıs konusunda yeni, yepyeni gelişmelere şimdiden hazır olmakta büyük fayda vardır. Birçok alışkanlıklarımızın ve yaşam tarzımızın alt üst olacak şekilde değişeceği yeni gelişmeler bizi beklemektedir.

Prof. Dr. Ata ATUN
 

DEMİR

Beğ Yönetici
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
374
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Hocam bu hassas konudaki değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.
 

Dr.Yalnızefe

Dost Üyeler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,339
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Değerli yorumunuz ve güzel katkınız için teşekkürler...
Öncelikle BM Genel Sekreterinin yaklaşım açısını doğru buluyorum..
Ancaak...
İngiltere'nin yaklaşımının altında adayı NATO ya teslim etmek gibi görünse de Türk Ordu'sunun adadan çıkarılması felsefesi de yatıyor!!!!...Ki bu durum kabul edilemez bile..Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde kendince cesaretlenen GKRY çılgınca bir takım girişimlerde bulunabilir ki, bu sayede ortamda NATO askeri varlığı bahane edilerek Türk Ordusu'nun müdahele yeteneği elinden alınabilir..
Bu ayrıntıya dikkat etmek lazım...
Çünkü "ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR"...
AB'ye girebilme uğruna Türkiye'nin de böyle bir gerçeği göz ardı edebileceğine inanmıyorum, ya da inanmak istemiyorum....
 

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bu konuda Dr.Yalnızefe arkadaşımıza sonuna kadar katılıyorum.
Çünki; AB ye girebilmek adına Kıbrıs'lı vatandaşlarımızın bunu çok istediklerini biliyorum ama sonuç itibariyle de, Türk ordusunun çekilmesi demek ilerde ki, doğacak kötü sonuçların da, habercisi demek. DR.Yalnızefe arkadaşımın da, söylediği gibi GKRY bir takım kötü girişimler uyguluyabilir.

Yeni nesil kıbrıs'lı insanlarımızın geçmişi hatırlamıyor olmaları AB ye girebilmeyi çok arzu ettiklerinin canlı şahidiyim, fakat geçmişteki soykırım gerçeklerini göz ardı edilip AB sevdası uğruna NATO destekli bir girişimi bende hiç mantıklı bulmuyorum.

Mutlaka Türkiye'nin bir takım düşünceleri vardır. Eminim Kıbrıs için en doğru en mantıklı bir karar uygulanır. :)

Efendim bizlere çok önemli bir konuda, değerli bilgileri paylaştığınız için. Çok teşekkür ederim. Bizleri aydınlatıcı ve tartışmaya açık bir konu olması da, foruma ayrıca renk kattı. :)
 
Üst