KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Derneğimizi Ziyaret Etti

Hüseyin LAPTALI

Onursal Üye
Katılım
13 Ağu 2008
Mesajlar
465
Tepkime puanı
0
Puanları
0
KKTC TARIM VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANI DERNEĞİMİZİ ZİYARET ETTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 5. Tarım Bakanları Toplantısında KKTC’yi temsil etmek için 13-14 Kasım günleri Antalya’da idi.

Bu arada kıymetli vakitlerini ayırarak Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şubesini de ziyaret etti.

Sayın Bakanımızı üyelerimize tanıtırken şunları söyledim.

“İşletme Fakültesi İş İdaresi Bölümü’nden mezun oldu. Yirmibir yıl Maliye Bakanlığı’nda görev yaptı. Kıbrıs Türk Sporuna çok büyük katkıları oldu. Üç dönem Gönyeli Belediye Başkanlığı yaptı. 19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde iktidardaki UBP’den Milletvekili seçildi.

1974 Barış Harekatı sırasında Kıbrıs ile bağlantısı olan küçükten büyüğe herkes gibi onun da acılarla dolu anıları vardı.

Gönyeli’nin dışında, güzel bir ev yapmış ve bir haftalık yeni evli eşyalarıyla döşemişlerdi.

Savaşın başladığı gün evden ayrılmış ve üç dört gün süren çatışmalardan dolayı ailesi başkalarının evinde kalmışlardı.

Dört, beş gün sonra Ali Çetin, köye indi. Çünkü kardeşi şehit olmuştu. Bu arada yeni yaptırdığı ve yeni döşediği evine bomba düştüğünü, evin virane olduğunu öğrendi. Definden sonra dağa geri dönmüştü.

Saygıdeğer Bakanımızla olan konuşmalarda şu mealdeki sorusu aklıma takılıp kaldı.

Antalya’da çok Kıbrıslı Türk var mıdır?

Antalya ilinde çok Kıbrıslı Türk vardı ancak onlarla çok sıkı bir irtibat kurduğumuz söylenemezdi.
Kıbrıs’ın 1878’de İngilizlere kiralanmasından sonra Ada Türklere dar gelmeye başlamıştı.

Yönetici durumundan yönetilen durumuna düşmüşler, üstelik artık iki düşmanları vardı. Rumlar ve İngilizler… Bir kısım Türklerin Anadolu’ya kaçışlar bu tarihte normal sayılırdı.

En büyük göç ise 1923 Lozan Anlaşmasında alınan mübadele kararı ile oldu. 1931 isyanında Ada’dan büyük göç olmuşsa da Atatürk bu göçten sonra Türkiye’ye olan göçleri yasaklamıştı.

Bu gün Antalya sahilleri boyunca Kıbrıslı Türklerin kurduğu birçok köy vardır. Merkeze çok yakın Yeniköy dahi Kıbrıslı Türkler tarafından kurulmuştur.

Sayın Bakan ise konuşmasında daha ziyade;
Kıbrıs'a Türkiye'den deniz altından borularla su götürecek olan 'Asrın Projesi'ni anlattı.

“Projenin 2014 yılında tamamlanacağını söyledi. 'Biz Türkiye'yi hep anavatan olarak bildik. Bu böyle devam edecek ve gelişecek. Bugüne kadar bizimle ekmeğini paylaşan anavatanımız şimdi de suyunu paylaşma noktasına geldi. O nedenle başta Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu proje sadece KKTC'yi değil tüm Dünya'yı ilgilendiren bir proje. Bugüne kadar hiç kullanılmamış bir teknikle denizin altından borularla gerçekleştirilecektir.

Manavgat Alaköprü'de atılan temelden sonra, bundan 2 ay önce de KKTC'de Geçitköy Barajı'nın kapasitesinin arttırılması temel atma töreni ile artık geriye dönüşü olmayan bir projeye dönüşmüştür. Bu proje ile KKTC'nin içme kullanma suyu ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Bu proje aslında Anavatanın yavru vatanına belki de bu güne kadar vermiş olduğu armağanların en büyüğü ve en anlamlısı olacaktır.

Bu proje gerçekten KKTC'ye hayat verecek, yaşam standardını yükseltecek, üretimi arttıracak, turizmi geliştirecektir. Anavatana minnettarız, dedi.

Benim de son sözüm şu oldu.

1878’den 1974’de kadar 100 sene kendi yalnızlığında varolma mücadelesi verirken Kıbrıs Türk’ünün tek umudu, “Türkiye bir gün gelip bizleri kurtaracak” şeklinde olmuştu. Bu gerçekleşti.

İnşallah hayırlısı ile hasretle Türkiye’den gelecek su da yakın zamanda Kıbrıs’a akacaktır. Duamız budur.

Hediyeler teati edildikten sonra Sayın bakan KKTC’ye selamlarımızı götürmek üzere derneğimizden ayrıldı. Yolu açık olsun...


Hoşça kalınız
Hüseyin LAPTALI
17 Kasım 2012
 
Üst