Köpeklerin Su ve Enerji İhtiyaçları

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
SU
Yetişkin bir köpeğin vücudu yaklaşık %60 sudan oluşur; bu değer, yavru köpeklerdekinden bile daha yüksektir. Su, hücrelerin çalışması için zorunludur ve beslenmenin temel bileşenidir. Su yoksunluğu, açlıktan daha hızlı şekilde ölüme yol açar. Köpekler suyu yalnızca içerek değil yenilen yağ, karbonhidrat ve proteinlerin parçalanmasıyla da elde ederler.

İdrar, dışkı, emzirme, solunum ve soluma ile su kaybedilir. Sıcak hava, zorlu egzersiz veya hastalık (örn., ishal, kusma, böbrek hastalığı) sırasında aşırı kayıplar meydana gelebilir. Aynı zamanda artan tuz tüketimi de su gereksinimlerini arttırır.

Vücudun su miktarı, dikkat çekecek derecede sabittir, susuzluğun etkili nedeni olan dehidrasyon (vücut suyu kaybı) yapar. Köpekler bu nedenle her zaman tatlı, temiz suya erişmelidirler.

ENERJİ
Köpekler, tüm hücresel işlevler (örn., kas kasılması, hücre membranlarından madde geçişi, hücre bütünlüğünün korunması, sentez ve moleküllerin parçalanması, vs.) için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Köpekler bu enerjiyi yenilen mamanın işlenmesinden sağlanan kimyasal enerji olarak elde ederler. Bunun gerçekleştirilmesini sağlayan mekanizma isteğe bağlı olarak dört aşamaya ayrılabilir:

Büyük moleküller (proteinler, karbonhidratlar, yağlar), gastrointestinal sistemde daha küçük moleküllere (amino asitler, glikoz, yağ asitleri) parçalandığında oluşan Sindirim,

Bu küçük moleküllerin bağırsaktan ayrı hücrelere taşındığı Emilme,
Hücreler (beyin hücreleri, böbreklerin bir bölümü dahil bazı hücreler kırmızı kan hücreleridir, ATP üretmek için yalnızca glikoz yakabilirler) tarafından kullanılan glikoz, amino asit ve yağ asitlerinin “yakılması” olan Oksidasyon;
Belirli hücre işlevleri için hücresel mekanizma tarafından ATP tüketimini simgeleyen Enerji tüketimi.

Aşırı enerji (yani mama) yendiğinde fazla amino asit, glikoz ve yağ asitleri daha sonra kullanım için glikojen (kompleks bir karbonhidrat olan hayvansal nişasta) veya yağ olarak depolanır. Aşırı beslemeyle gibi aşırı enerji alımı kronik hale gelirse, vücut yağının artması obeziteye neden olacaktır.
Mamalardan elde edilen enerji, kalori olarak bilinen birimlerle belirtilebilir. Kalori (cal olarak kısaltılır), 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece Celsius (santigrat) yükseltmek için gereken enerji miktarı olarak tanımlanır. Bu enerji miktarı çok küçük olduğu için beslenme uzmanları, kilokalori (kcal olarak kısaltılır) terimini kullanmayı tercih ederler; aynı zamanda 1000 kaloriyi simgeleyen, büyük “C” harfi ile gösterilen Kalori olarak da bilinir. Kilokalori veya Kalori, çoğu okuyucu tarafından bilinendir. (dünyada kullanılan farklı enerji birimi sistemlerini standartlaştırmak için enerji aynı zamanda 1kcal’nin 4.184 kJ’e eşit olduğu jul (J) veya kilojul (kJ) ile de gösterilebilir.)

Hiçbir hayvan, mamasındaki enerjinin tamamını kullanamaz. Köpeklerde, kullanılmayan enerjinin çoğu dışkı ve idrarla kaybedilir. Besinin brüt enerjisi (GE), tamamen yanması ile üretilen enerji miktarıdır. GE ile idrar ve dışkıyla kaybedilen enerji arasındaki fark metabolize edilebilir enerjidir (ME).
MER = 132 x (vücut ağırlığı)0.75
 
Üst