Malkoçoğlu Gazi Bali Bey

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Osmanlı Devletinde I. Murat zamanından beri devlete hizmet eden Amasya kökenli Balkanlarda yerleşmiş, hizmet etmiş ünlü akıncı ailesine mensub.
Bali Bey adıyla kayda geçmiş iki Malkoçoğlu var, bilindiği kadar ile diğeri Fatih döneminde yaşamıştır.

Kanuni döneminde yaşayan Bali Bey, Gazi ve Koca lakapları ile bilinir. II. Bayezid’in damadı olmuş, Malkoçoğlu Damat Yahya Paşa’nın üç oğlundan biridir. Genç yaşta akıncılağa başlamış, Kanuni’nin Belgrat fethine katılmış, üstün kahramanlıklar göstermiş, Belgrat Kale Muhafızlığına tayin edilmiştir.
1526 Macaristan seferinde 5 bin kadar süvari ile birlikte öncü olarak gönderilmiş, Mohaç meydan savaşında Macar ordusunu arkadan çevirerek zaferde büyük katkıları olmuştur.

Bu zaferden sonra Semendire Sancak Beyliğine tayin edilmiş, sonra Bosna ve Belgrat Sancakbeyliklerine, en son da 1543 Budin Beylerbeyliğine getirilmiş, aynı yıl da vefat etmiştir. Mezarı Bursa-Yenişehirde Balibey Camii avlusundadır. Kendisi Osmanlı tarihinde 40 bin kişi ile en kalabalık akıncı seferini gerçekleştirmiştir. (Lehistan üzerine)

Onlarca kale fethederek üstün hizmetlerde bulunmuş Bali Bey Sancakbeyliği alameti olarak kendinde mevcut olan iki tuğun üçe çıkarılması için Kanuni Sultan Süleyman’a kendi yaptığı işleri sıraladı bir mektup yazmıştır.
1532 yılında yazılan mektuba Sultan Süleyman çok manidar bir mektubla karşılık vermiştir. Mektup çok uzun olduğu için buraya yazamayacağım ama mektup Bali Bey’in beklediği gibi bir mektup değil.

Sultan Süleyman, Bali Bey’e övgüler düzdükten sonra devlet için yaptığı görevleri, kahramanlıkları bireyselleştirmemesi, bununla övünmemesi, her şeyi Allah adına yaptığını bilmesi, ona tuğ vermeyeceğini, zaten yaptığı işler ve kahramanlıklara bakılırsa kendisinin birçok manevi tuğlara sahip olduğunu, kesinlikle gurura, kibire kapılmamasını belirttiği öneri ve nasihatlarla dolu uzunca bir mektup yazmıştır.
 
Üst