Marmara Üniversitesi

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Tarihi Gelişim
16.01.1883 ‘ de “Hamidiye Ticaret Mektebi Alisi“ ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin nezaretine bağlı olarak Cağaloğlu ‘ nda İstanbul Kız Lisesi ‘ nin arkasında bir evde eğitime başlamış olan kurumumuz 1887‘de ilk mezunlarını (13 kişi) vermiştir . 21 Eylül 1889‘ da Maarif Nezaretine bağlanan okul , 1893 yılında ileride islahi ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lagvedilmistir . 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maarif Nezaretine bağlı olarak yeniden açılmış ve o günden bu güne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir .

1915 yılında yapılan değişiklikle okul iki kademeli (kısmi evvel , kısmi sanı) hale getirilmiştir .

Cumhuriyet döneminin başlamasıyla (1923 – 1924 ders yılı) okul üç kademeli hale getirilmekte (Orta Ticaret Mektebi – Yüksek Ticaret Mektebi ve İstanbul Ulumu Aliye-i Ticarriye Mektebi) ve İktisat vekaletine bağlanmaktadır . 1924 – 1925 ders yılından itibaren de muhtelif (kız – erkek – karma) eğitime başlamıştır . 15.02.1932 ‘ de belirtilen üç kademe küçük ticaret mektebi (1934 – 1935 yılından sonra adi Orta Ticaret Mektebi olmuştur) Ticaret Lisesi ve Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi seklinde yeniden düzenlenmiş ve Maarif Vekaletine yeniden bağlanmış bulunmaktadır .

Kurumumuz 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş , 1982 yılında da Marmara Üniversitesi olarak Üniversiteler kurumları arasında yer almıştır .

Marmara Üniversitesi ‘ nin bugünkü temel karakteristiği 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ‘ nda öngörülen amaç ve ana ilkelere uygun olarak Ulu Önder ‘ in öngördüğü , çağdaşlaşma öncüleri arasına katılmış, demokrat , eşitlikçi ve dinamik bir yükseköğretim kurumu düzeyine ulaşmasıdır . 20.07.1982 ‘ de 20 profesör , 31 doçent , 32 yardımcı doçent olmak üzere toplam 83 öğretim üyesi , 197 öğretim görevlisi ve yardımcısı , 280 öğretim elemanı ile ise başlanmış , 1.10.1998 ‘ de 369 profesör , 276 doçent , 397 yardımcı doçent olmak üzere 1042 öğretim üyesine ve 1497 ‘ si öğretim görevlisi ve yardımcısı olmak üzere 2539 öğretim elemanına çıkılmıştır . Artış on kattır . 1982 – 1983 yılında 12 bin olan öğrenci mevcudumuz bugün örgün , ikinci , önlisans , lisans ve lisansüstü olmak üzere 51024 ‘ tür . Bu gelişmeler sonucu , toplamda Marmara Üniversitesi öğrenci sayısında İstanbul ve Gazi ‘ den sonra üçüncü , öğretim elemanı sayısında da besinci sıradadır . 1998 – 1999 eğitim - öğretim yılında 8755 öğrenci kaydetmiş bulunuyoruz .

Marmara Üniversitesi , 1982 - 1983 eğitim öğretim yılında dokuz fakülte , bir yüksekokul , bir enstitü ile eğitim ve öğretime baslamıştır . Bugün fakülte sayısı on dörde,yüksekokul sayısı dokuza,enstitü sayısı da on bire yükselmiştir. Önlisans , lisans program sayısı 136 ‘ dır

Fakülteler

Atatürk Eğitim Fakültesi

Dişhekimliği Fakültesi

Eczacılık Fakültesi

Fen-Edebiyat Fakültesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İlahiyat Fakültesi

İletişim Fakültesi

Mühendislik Fakültesi

Teknik Eğitim Fakültesi

Tıp Fakültesi

Sağlık Eğitimi Fakültesi


Enstitüler

Fen Bilimleri Enstitüsü

Avrupa Topluluğu Enstitüsü

Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Gastroenteroloji Enstitüsü

Güzel Sanatlar Enstitüsü

Nörolojik bilimler Enstitüsü

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü

Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü

Sağlık Kültür ve Spor Hizmetleri

Sağlık Hizmetleri :

Öğrencilerimizin her türlü sağlık sorunları, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Mediko Sosyal Merkezi’nde çözülmeye çalışılmaktadır. Üniversitemizin fiziki dağılımı gereği, merkezimiz Göztepe, Haydarpaşa, Anadoluhisarı, Nişantaşı, İlahiyat, Bahçelievler, Güzel Sanatlar ve Kartal birimlerimizde olmak üzere, toplam 8 şube (dispanser) de faaliyet göstermektedir. İlgili başkanlığa bağlı bu şubelerde: 11 doktor, 6 diş hekimii, 3 psikolog, 11 hemşire, 1 memur ve 1 hizmetli görev yapmakta;. buraların modern araç - gereç bakımından donanımları, fiziki genişletme çalışmalarına büyük önem verilmektedir. Dispanserlerde, öncelikle koruyucu sağlık hizmetleri yapılmakta, ayakta teşhis ve tedavilerle, gerektiğinde Marmara Üniversitesi Hastanemiz’e, Diş Hekimliği Fakültemiz’e veya diğer sağlık kuruluşlarına sevkler de bu dispanserlerden yapılmaktadır. Ayrıca, Göztepe Kampüsümüz’de laboratuvar ve röntgen hizmetleri verilmesi için tüm çalışmalar tamamlanmış bulunmaktadır. Adı geçen kampüste, Ortez-Protez ve Rehabilitasyon Merkezi açılmıştır; burada, öncelikle depremzede özürlülere gerekli araç-gereçler sağlanmaktadır.

Kültür ve Spor Etkinlikleri :

Üniversitemiz, öğretimin yanısıra, her yaş gurubu için olanaklarını seferber etmekte; mensuplarına, ilgi alanı ve yetenekleri doğrultusunda dünyanın kapılarını açmakta; Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a dağılan birimlerimizde, kentin çok zengin olanaklarıyla birlikte, Marmara Üniversitesi olarak da sayısız seçenekler sunmaktadır.

Kültür :

Daire Başkanlığı bünyesinde kültür bölümünün açmış olduğu hafta sonu ders dışı ücretsiz kurslar bulunmaktadır. Kültür Faaliyetleri içerisinde yer alan bazı kurslarımız arasında: Türk Halk Oyunları, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Tiyatro, Fotoğrafçılık, Karikatür, Halıcılık, Org, Ud, Gitar, Bağlama, Trafik Mevzuatı, Sivil Savunma Eğitimi, Saç ve Cilt Bakımı, Diksiyon, Psikoloji, sayılabilir. Hafta İçi Sinema Günleri düzenlenmektedir.

Spor :

Birimin Spor Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak Göztepe Kampüsü’nde 1 kapalı spor salonu ve 2 adet jimnastik salonu ve bilardo odası, 2 açık hava basketbol ve voleybol sahası, 2 tenis kortu bulunmaktadır. Yine, Daire Başkanlığı’na bağlı etkinlikler arasında, voleybol, basketbol, güreş, satranç, karate, taekwondo, klasik dans, jazz dans, step, aerobik, bilardo, mini golf, dağcılık, tenis, masa tenisi, bilek güreşi kursları plânlanmaktadır. Ayrıca, spor salonunda, tüm idari ve akademik personele serbest kullanım saatleri tahsis edilmekte; spor salonunda kondisyon çalışmaları yapılabilmektedir. Diğer kampüslerimizdeki spor tesisleri ise; Anadoluhisarı Kampüsü’nde 2 kapalı spor salonu, 2 açık hava basketbol ve voleybol sahası, 1 kapalı jimnastik salonu, 2 futbol sahası ve 3 tenis kortu; Haydarpaşa Kampüsü’nde, 2 açık hava basketbol ve voleybol sahası; Bahçelievler’de 2 açık hava basketbol ve voleybol sahalarıdır. Bağlarbaşı’nda basketbol-voleybol sahası, Acıbadem Kampüsü’nde basketbol-voleybol sahası, Nişantaşı Kampüsü’nde ise 2 basketbol ve 2 voleybol sahası hizmet vermekte; her fakülte ve yüksekokulumuzda, yeterli sayıda masa tenisi bulunmaktadır.

Beslenme :

Üniversitemizin bütün kuruluş ve birimlerinde, öğrenci ve çalışanlara öğle yemeği, ayrıca, ikili öğretim nedeniyle merkez kampüste, personel ve öğrencilere akşam yemeği verilmektedir. 2002-2003 öğretim yılında, bütün birimlerimizde, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın organizesiyle çıkartılan, 1200 ilâ 1800 kalori değerindeki öğle yemeği, öğrencilerimize 750.000 TL. bedelle sunulurken; Göztepe Kampüsümüz’de personelin faydalanacağı alakart usulü yemek çıkartılmaktadır. 15 yemekhane ve bir mutfağı bulunan Üniversitemizde, eğitim birimlerimize serpiştirilen yemekhanelerden başka, her birimde, öğrencilerimizin yararlanacağı kantin-kafeterya ve kırtasiye işletmeleri hizmet vermektedir.

Burs, Kredi ve Yardımlar:

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü , her yıl 1000 öğrencimize 8 ay süreyle, Marmara Üniversitesi Vakfı, her yıl 50 öğrencimize 9 ay boyunca; Nihad Sayar Eğitim Vakfı ise yılda 50 öğrencimize 8 ay boyunca burs vermektedir. Öğrencilerimize burs ve maddi yardımda bulunan özel kuruluşlar da bulunmakta olup; bunlar arasında: Sabancı Vakfı, Koç Vakfı, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Eğitim Vakfı, M.Ü Tıp Fakültesi öğretim Elemanları Bursu, Çağdaş Eğitim Vakfı, Rotary Kulüpleri, Türk Üroloji Derneği, şahıs bursları sayılabilir. Bütün öğrencilerimiz, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun burs olanaklarından yararlanma hakkına sahiptirler.

Barınma:

İstanbul’da çok sayıda devlet yurdu ve özel yurt bulunmakta, barınma sorun olmamaktadır. Üniversitemiz kendi bünyesinde açtığı yurtlarla, öğrencilerine daha fazla hizmet götürmek gayretinde olup; Özmen Aktar Kız Öğrenci Yurdu ve Handan Ertuğrul Çağdaş Kız Öğrenci Yurdumuz’da 545 kız öğrencimize barınma olanağı sağlanmakta; gerektiğinde, Göztepe Kampüsümüz’deki Marmara Üniversitesi Misafirhanesi’nden de yararlanılmaktadır
 
Üst