Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
DEVLET İSTİHBARAT HİZMETLERİ
VE MİLLİ İSTİHBARAT
TEŞKİLÂTI KANUNU

Kanun No. 2937Kabul Tarihi : 1 /11/ 1983
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler, Kuruluş ve Görevler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç:


MADDE 1 – Bu Kanunun amacı; Devlet İstihbaratının istihsali ve kullanılması ile Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın kuruluş, görev ve faaliyetlerine ait esas ve usulleri düzenlemektir.
Tanımlar :


MADDE 2 – Bu Kanunda geçen deyimlerden;
a) MİT : Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın kısaltılmış adını;
b) MİT mensubu : Bu Kanun veya bu Kanuna göre çıkarılmış yönetmeliklerde yazılı görevleri yerine getirmekle görevlendirilmiş MİT personeli ile diğer görevlileri,
c) MİT personeli;
1. MİT’in kadrosuna dahil memurları,
2. Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında olup MİT’de görevlendirilenleri,
3. MİT’de çalıştırılan sözleşmeli personeli, ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, Görev, Yetki ve Sorumluluk
Kuruluş :


MADDE 3 – Başbakan’a bağlı Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı kurulmuştur.
Millî İstîhbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı; Müsteşar, Müsteşar yardımcıları, başkanlıklar, daireler ve şubeler ile diğer teşkilât birimlerinden oluşur.
Millî İstihbarat Teşkilâtı, Müsteşar tarafından idare edilir.
Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın merkez ve taşra teşkilâtı ihtiyaca göre yönetmelikle düzenlenir.
Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın Görevleri :


MADDE 4 – Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın görevleri şunlardır;

a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milleti ile bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına,
güvenliğine, Anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel faaliyetler hakkında millî güvenlik istihbaratını Devlet çapında oluşturmak ve bu istihbaratı Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile gerekli
kuruşlara ulaştırmak.
b) Devletin millî güvenlik siyasetiyle ilgili planların hazırlanması ve yürütülmesinde;
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile ilgili bakanlıkların istihbarat istek ve ihtiyaçlarını karşılamak.
c) Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat faaliyetlerinin yönlendirilmesi için Millî
Güvenlik Kurulu ve Başbakan’a tekliflerde bulunmak.
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat ve istihbarata karşı koyma faaliyetlerine teknik konularda müşavirlik yapmak ve koordinasyonun sağlanmasında yardımcı olmak.
e) Genelkurmay Başkanlığınca Silahlı Kuvvetler için lüzum görülecek haber ve istihbaratı, yapılacak protokole göre Genelkurmay Başkanlığına ulaştırmak.
f) Millî Güvenlik Kurulu’nda belirlenecek diğer görevleri yapmak.
g) İstihbarata karşı koymak.

Milli İstihbarat Teşkilâtı’na bu görevler dışında görev verilemez ve bu teşkilât Devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet
istikametlerine yöneltilemez. Millî İstihbarat Teşkilâtı birimlerinin görev, yetki ve
sorumlulukları Başbakanca onaylanacak bir yönetmelikle belirtilir.
Bakanlıklar ve Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının
Görev ve Yükümlülükleri:



MADDE 5 – Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının Devlet İstihbaratına ilişkin görevleri şunlardır :
a) Kendi konularında;
1. Görevlerinin gerektirdiği istihbaratı oluşturmak,
2. MİT tarafından istenecek haber ve istihbaratı elde etmek,
3. İstihbarata karşı koymak.

b) Elde ettikleri millî güvenliğe ilişkin haber ve istihbaratı anında MİT’e ulaştırmak.
MİT mensuplarına hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşları gereken her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdürler.
Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yukarıda belirtilen görev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili koordinasyonun sağlanması ve istihbarat çalışmalarının yöneltilmesinde, temel görüşleri oluşturmak üzere,
MİT Müsteşarı’nın Başkanlığı’nda Millî İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kurulmuştur.
Kurul, üç ayda bir; Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri veya Yardımcısı, Genelkurmay İstihbarat Başkanı veya Yardımcısı, bakanlıkların müsteşarları, kurum ve kuruluşların yetkili amirleri, MİT’in ilgili başkanları ile MİT Müsteşarı’nın çağıracağı diğer kamu görevlilerinin iştirakiyle toplanır.
MİT Müsteşarı gerektiğinde Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Millî İstihbarat Koordinasyon Kurulu’nun ayrıntılı görev ve yetkileri ile çalışma esasları yönetmelikte belirtilir.
Yetkiler :


MADDE 6 – Millî İstihbarat Teşkilâtı ;
a) Bakanlıklar ve diğer kamu ve kuruluşlarının yöneticileri ve istihbarat hizmetlerinden sorumlu kişileri ile istihbaratın tevcihi, istihsali ve istihbarata karşı koyma konularında doğrudan ilişki kurmaya, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulamaya,
b) Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları arşivlerinden ve elektronik bilgi işlem merkezlerinden kendi görev sahasına giren konularda yararlanmaya ve bunlarla irtibat kurmaya, yetkilidir.
Bu Kanunda yazılı görevlerin yerine getirilmesi sırasında genel zabıtaya tanınmış olan hak ve yetkilerin, MİT mensuplarından kimlere tanınacağı, yönetmelikte belirtilir.
Sorumluluk :


MADDE 7 – MİT Müsteşarı 4 üncü maddede belirtilen görevlerin yerine getirilmesinden Başbakan’a karşı sorumlu olup, Başbakan’ın dışında herhangi bir
kişi veya makama karşı sorumlu tutulamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Olağanüstü Hal, Sıkıyönetim, Seferberlik veya Savaş Hali


MADDE 8 – Olağanüstü haller ile sıkıyönetim, seferberlik veya savaş halinin ilanında, Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın bakanlıklar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla münasebetleri, Millî Güvenlik Kurulu’nun mütalaası alındıktan sonra Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Bu hallerde MİT için gerekli görülecek ilave personel, her türlü teknik araç ve gereçler,
akaryakıt, silah, savaş gereci, donatım ve giyecek, bina ve tesisler gibi ihtiyaçlar Millî
Savunma, İçişleri ve ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarıyla MİT arasında önceden hazırlanacak planlarla belli edilir.
Seferberlik veya savaş halinin ilanında silah altına alınan MİT mensupları, MİT emrine tertip edilir.


İKİNCİ KISIM
Kadro, Personel ve Malî Hükümler


BİRİNCİ BÖLÜM
Kadro ve Personel İşleri
Kadro :


MADDE 9 – Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın fiili kadrosu, her yıl MİT Müsteşarlığınca tespit olunur ve Başbakan tarafından onaylanır.
Memur ve Sözleşmeli Personel :

MADDE 10 – MİT kadrolarında istihdam edilen memurlar, bu Kanunda belirtilen özel hükümler dışında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabidir.
MİT’de istihdam edilen sözleşmeli personelin istihdam şekli, sözleşme esasları, alacakları ücretlerin taban ve tavanı ile sağlık işlerine ait esaslar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4üncü maddesindeki sözleşmeli personel istihdamına
ilişkin şartlar aranmaksızın, yönetmelikle düzenlenir.
MİT’de sözleşmeli olarak çalıştırılan emekli personele ödenecek ücretler kendilerine sosyal güvenlik kuruluşlarınca bağlanmış olan emekli aylığının ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez.
Askerî Personel :


MADDE 11 – Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında olup, MİT’de görevlendirilecek subay, astsubay, sivil memur, erbaş ve erlerin sınıf, rütbe, ünvan ve miktarları her yıl ihtiyaca göre Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığınca müştereken
tespit edilir.
Subay ve astsubayların MİT’de görevlendirilmelerinde 926 sayılı Türk Silahlı
Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 124 ncü maddesinde öngörülen Bakanlar Kurulu kararı almak şartı aranmaz.
Genelkurmay Başkanlığınca usulüne göre MİT emrine verilen subay ve astsubayların teşkilât içinde görevlendirilmeleri, bölge değiştirmeleri, ihtisas ve ihtiyaca göre MİT’ce yapılır.
Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında olup, MİT’de görevlendirilen personelin her türlü istihkakları yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre bağlı bulundukları bakanlık bütçesinden ödenir. Ancak, emsali MİT personeline (kadro karşılık gösterilmek
suretiyle sözleşmeli çalışanlar dahil) net ödenen tüm istihkaklar toplamının, bunların tabi oldukları kanunlar gereğince aldıkları bütün ödemelerin net tutarından fazla olması halinde aradaki fark bu personele MİT bütçesinden tazminat olarak ve net ödenir.
Personele İlişkin Özel Hüküm :


MADDE 12 – MİT personelinin görevi, yetki ve sorumlulukları genel hükümlere ilave olarak nitelikleri, atama ve hizmet süreleri, yer değiştirme esasları ile teşkilâta alınma usul ve şartları ve teşkilâtla ilişkilerinin kesilmesi gibi hususlar yönetmelikle düzenlenir.
Atama İşlemleri :


MADDE 13 – Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarı, Milli Güvenlik Kurulu’nda görüşüldükten sonra Başbakan’ın inhası ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile
atanır.
MİT Müsteşar yardımcıları ve başkanlar, MİT Müsteşarı’nın teklifi üzerine, Başbakan’ın inhası ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile atanır.
Diğer personel MİT Müsteşarı tarafından atanır.Bu atamalar Resmi Gazete’de yayımlanmaz ve gizli tutulur.
İstifa :


MADDE 14 – MİT fiilî kadrosuna atanan personelden;bu teşkilâttaki göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler veya istifa etmiş sayılanlar, görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe Devlet memurluğuna alınamazlar.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 97nci maddesinin (D) bendi hükümleri saklıdır.
Zorunlu Giderler :


MADDE 15 – MİT mensuplarına görevlerinin zorunlu kıldığı giderleri karşılamak üzere yönetmelikte belirlenecek miktar ve esaslara göre ödeme yapılır.
Bu harcamalar hakkında 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu’nun 77nci maddesi hükmü uygulanır.
Hizmet Tazminatı :

MADDE 16 – MİT fiilî kadrosuna dahil personele en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde yetmişbeşine kadarı “Hizmet Tazminatı” olarak ödenir. Ancak, bu tazminatın kimlere ne oranda ödeneceği, personelin; görev,
yetki, sorumluluk ve nitelikleri esas alınarak, MİT Müsteşarlığının teklifi üzerine Başbakan tarafından tespit edilir.
Yurt dışına sürekli görevle gönderilenlere bu tazminat verilmez.
Hizmet tazminatına hak kazanmada ve ödenmesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır.
Bu tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.
Bu tazminattan yararlananlar ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre tespit olunan özel hizmet tazminatını alamazlar. Ancak, bu madde uyarınca tespit olunan hizmet tazminatından fazla olması halinde bu personele 657 sayılı Devlet
Memurları Kanunuyla belirlenen özel hizmet tazminatı verilir.
Nakdi Tazminat :


MADDE 17 – MİT mensuplarından :
a) Görevleri sırasında veya görevleri sona ermiş olsa bile MİT mensubu olmaları nedeniyle maruz kalacakları saldırı sonucu yaralanan, sakatlanan veya ölenler hakkında 3 /11/ 1980 tarih ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
b) Görevleri nedeniyle yaralanan veya hastalananlardan maluliyete uğrayanlara veya
ölenlerin dul ve yetimlerine, yoksa muhtaç ana ve babasına yoksa bakmakla yükümlü olduğu kardeşlerine genel hükümlere ilave olarak ayrıca tazminat verilir. Bu tazminatın miktarı birinci derecedeki Devlet memurunun maaşının brüt tutarının on katını geçemez.
c) Bu tazminatların birinden yararlanan diğerinden yararlanamaz.


Tazminatın verilmesine ait usul ve esaslar yönetmelikte gösterilir.
Sağlık İşleri :


MADDE 18 – MİT personeli ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanamayan eşi, bakmakla yükümlü olduğu anası, babası ve aile yardım
ödeneğine hak kazanan çocuklarının muayene ve tedavilerini, kamu kurum ve kuruluşlarına ait her türlü sağlık tesislerinde yaptırabilirler. Muayene ve tedavi giderleri MİT bütçesinden karşılanır.
Muayene ve tedavilerin ne şekilde yapılacağına ait esaslar yönetmelikle düzenlenir. MİT
mensuplarından hizmetleri nedeniyle yaralanan veya hastalananların yurt dışında tedavileri genel hükümler çerçevesinde yaptırabilir.
Başka Kuruma Nakil :


MADDE 19 – MİT fiilî kadrosuna dahil personelden, teşkilâtın özelliği ve hizmetin gerekli kıldığı şart ve vasıflar göz önüne alınarak teşkilâta intibak edemedikleri üstlerince tescil edilenler, MİT Müsteşarı’nın teklifi ve Başbakan’ın uygun
görmesi üzerine genel hükümlere göre başka bir kurum veya kuruluşa naklen atanırlar.


İKİNCİ BÖLÜM
Mali Hükümler
Bütçe :


MADDE 20 – Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın giderlerini karşılamak amacıyla her yıl
Başbakanlık bütçesi içerisinde özel bir tertibe yeteri kadar ödenek konulur.
MİT Müsteşarlığı için konulan ödeneğin mali yıl içerisinde hizmete kafi gelmemesi halinde ihtiyaç duyulan ödenek Maliye Bakanlığınca öncelikle karşılanır.
MİT’e tahsis edilen ödeneklerin ita amiri MİT müsteşarı’dır.
MİT Müsteşarı bu yetkisini yazılı olarak devredebilir.MİT Müsteşarlığı için Başbakanlık bütçesine konulan ödenekler, Yasama Organının ilgili komisyonunda gizli bir oturumda görüşülerek karara bağlanır.
MİT Müsteşarlığı bütçesinin hazırlanması ile harcama esas ve usulleri yönetmelikle belirlenir.
Gizli Hizmet Giderleri :


MADDE 21 – MİT Müsteşarı gizli hizmet giderlerinin hizmetin gereklerine göre harcanmasından Başbakan’a karşı sorumludur.
Bütçe Uygulaması :

MADDE 22 – MİT Müsteşarlığının harcamaları, 1050 sayılı Muhasebeî Umumiye Kanunu ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve bunların ek ve değişikliklerine tabi değildir.
Bu konularda takip edilecek usul ve esaslar yönetmelikle tespit edilir.
Döviz Tahsisi ve Muafiyetler :


MADDE 23 – MİT Müsteşarlığınca yurt dışından sağlanacak her türlü silah, araç, gereç ve malzeme için acil ve zorunlu hallerde normal ithal kotası dışında öncelikle döviz tahsisi yapılır. Bu silah, araç, gereç ve malzemeler her ne yolla sağlanırsa sağlansın gümrük ve her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır.
Taşıt Alımı :


MADDE 24 – MİT Müsteşarlığı 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 4, 5 ve 6 ncı maddelerine tabi değildir.
Aynı Kanunun 10 ncu maddesi uyarınca gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından alınacak araçların cins ve miktarı ile nereden alınacağı Başbakan’ın onayı ile tespit edilir.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Çeşitli Hükümler
Silah Taşıma :


MADDE 25 – MİT mensupları, memuriyetlerinin devamı süresince demirbaşa kayıtlı silahları veya şahsî silahlarını meskun bölgeler dahil her yerde taşıyabilirler.
Cezaî Takibat İzni :


MADDE 26 – MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezaî takibat yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır.
Cezaî Hükümler :


MADDE 27 – Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın görev ve faaliyetlerine taalluk eden evrak veya malumatı istihsal eden kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa iki seneden sekiz seneye kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır.
Birinci fıkrada yazılı suçun icrası, resmî sıfat ve memuriyeti sona ermiş olsa dahi görevi gereği bu evrak veya malumatı elinde bulunduran veya malumata malik olan kimsenin taksiri neticesi mümkün kılınmış veya sadece kolaylaştırılmış olursa malumatı elinde bulunduran hakkında bir seneden beş seneye kadar ağır hapis cezası hükmolunur.
Bu evrak ve vesikaların münderecatı ile malumatı ifşa eden kimse, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa, beş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis ile cezalandırılır. Eğer fiil suçlunun taksiri neticesi vuku bulmuş ise, altı aydan iki seneye kadar hapis cezası verilir.
İfşa suçunun yayın vasıtaları ile işlenmesi halinde verilecek ceza 1/2 nispetinde artırılır.
Yetkilerin Kullanılmasının Önlenmesi :


MADDE 28 – Bu Kanunda yazılı yetkilerin kullanılmasını ihmal veya suistimal suretiyle
önleyen kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır.
Tanıklık :


MADDE 29 – Görevin gizliliği ve Devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT
mensuplarının tanık olarak dinlenebilmesi, MİT Müsteşarı’nın iznine bağlıdır.
İstisna :

MADDE 30 – Millî İstihbarat Teşkilâtı merkez ve taşra kuruluşları ve personeli, Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkındaki Kanunun kapsamı dışındadır.
Milli İstihbarat Teşkilâtı’nda çalışan tabiplere Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti
Yükümlülüğüne Dair 21.8.1981 tarihli ve 2514 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan pratisyen tabiplerin 4 yıl, uzman tabiplerin 4 yıl süre ile MİT’de sürekli çalışmaları şarttır.
Fiilî Hizmet Zammı :


MADDE 31 – MİT fiilî kadrosuna dahil olup, halen çalışan memurların teşkilâtta geçen hizmet sürelerine, görevlerine intisap tarihinden başlamak üzere, 5434 sayılı Kanunun 32 nci maddesine göre yılda üç aylık fiilî hizmet zammı eklenir.
Yönetmelikler :


MADDE 32 – Bu Kanunun muhtelif maddelerinde çıkarılması öngörülen yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde MİT Müsteşarlığınca hazırlanarak, Başbakan tarafından onaylanmak suretiyle yürürlüğe konulur.
Bu yönetmelikler Resmi Gazetede yayımlanmaz.
Yürürlükten Kaldırma :


MADDE 33 – 644 sayılı Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu ile ek ve değişiklikleri yürürlükten kaldırmıştır.


GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihte Millî İstihbarat Teşkilâtı’nın kuruluşu yeniden düzenlenir. Bu kuruluşa uygun şekilde yeniden kadrolar alınır.
Bu kadroların alınması ve atamaların yapılması tarihine kadar geçecek süre zarfında eski kadrolar yürürlükte kalır ve bu kadrolara istinaden ödemelere devam edilir.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Millî İstihbarat Hizmetleri Sınıfı personelinin memuriyet statülerinin gerçekleşmesi için alınmış bulunan her türlü onay bir defaya mahsus olmak üzere bu durumdaki personel için geçerli sayılır.


GEÇİCİ MADDE 2 – Millî İstihbarat Teşkilâtı personelinin, geçmiş yıllar için 31 inci maddeye göre fiilî hizmet sürelerine eklenecek fiilî hizmet zamları, ilave edilecek müddet hangi yıl için hesaplanmışsa o yılın emekli keseneği ve kurum karşılıkları ile aylık tutarına göre, kurumca tahakkuk ettirilir.


GEÇİCİ MADDE 3 – Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüğe konuluncaya kadar 644 sayılı Kanun uyarınca çıkarılmış olan talimatların bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulamasına devam olunur.
Yürürlük :


MADDE 34 – Bu Kanun 1 Ocak 1984 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme :


MADDE 35 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

HİZMET BİRİMLERİ


Müsteşar

1. Yurtici Toplama Uniteleri

2. Yurtdisi Temsilcilikleri

3. Mustesar Istihbarat Yardimcisi

a) İstihbarat Başkanlığı
b) Operasyon Başkanlığı
c) Bilgi Sistemleri Başkanligi
d) Psikolojik İstihbarat Başkanlığı
e) Elektronik Teknik İstihbarat Baskanligi

4. Mustesar Idari Yardimcisi

a) Personel Başkanlığı

b) Egitim Merkezi

c) idari isler Baskanligi

KRONOLOJİ

1913-1925:
17 Kasım 1913 : Teşkilât-ı Mahsûsa'nın kuruluşu.
2-5 Kasım 1914 : Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girişi.
30 Ekim 1918 : Mondros Mütarekesi.
Ekim/Kasım 1918 : Karakol Cemiyeti'nin kuruluşu.
13 Kasım 1918 : İtilâf Devletleri savaş gemilerinin Dolmabahçe önlerine demir atmaları.
5 Aralık 1918 : Hüsamettin Ertürk'ün Teşkilât-ı Mahsûsa'nın başına geçmesi ve Teşkilât'ın tasfiye edilmesi.
19 Mayıs 1919 : Mustafa Kemal (Atatürk) önderliğinde Millî Mücadele'nin başlaması.
16 Mart 1920 : İstanbul'un İtilâf Devletleri tarafından işgali.
23 Nisan 1920 : TBMM'nin Ankara'da toplanması.
23 Eylül 1920 : Hamza Grubu'nun kuruluşu.
27 Ekim 1920 : Zabitân Grubu'nun kuruluşu.
11 Aralık 1920 : İngiliz Ajanı Hintli Mustafa Sagir'in Mustafa Kemal (Atatürk)'e suikast yapmak için Ankara'ya gelişi.
18 Temmuz 1920 : Askerî Polis Teşkilâtı'nın kuruluşu.
15 Aralık 1920 : Hamza Grubu'nun Mücâhid Grubu adını alması.
Şubat (?) 1921 : Yavuz Grubu'nun kuruluşu.
23 Şubat 1921 : Mücâhid Grubu'nun Muhârip Grubu adını alması.
21 Mart 1921 : Askerî Polis Teşkilâtı'nın faaliyetlerine son vermesi.
1 Nisan 1921 : Tedkik Heyeti Âmirlikleri'nin kuruluşu.
3 Mayıs 1921 : Müsellâh Müdâfaa-i Millîye Grubu (M.M.)'nun TBMM Hükümeti tarafından resmen tanınması.
24 Mayıs 1921 : Hintli Mustafa Sagir'in idam edilmesi.
31 Ağustos 1921 : Muhârip Grubu'nun Felâh Grubu adını alması.
22 Haziran 1922 : Tedkik Heyeti Âmirlikleri'nin faaliyetlerine son vermesi ve Ordu Müfettişlikleri'nin istihbarat görevini üstlenmesi.
1 Kasım 1922 : Saltanat'ın kaldırılması.
Aralık 1922 : Geçit Teşkilâtı Kumandanlığı'nın kuruluşu.
24 Temmuz 1923 : Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması.
8 Ağustos 1923 : Geçit Teşkilâtı'nın faaliyetlerine son vermesi.
4 Ekim 1923 : Felâh Grubu'nun faaliyetlerine son vermesi.
5 Ekim 1923 : M.M. (Mim Mim) Grubu'nun faaliyetlerine son vermesi.
29 Ekim 1923 : Cumhuriyet'in kuruluşu.
3 Mart 1924 : Hilâfet'in kaldırılışı.
20 Nisan 1924 : Kanûni Esasî'nin kabulü.
17 Kasım 1924 : Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kuruluşu.
13 Şubat 1925 : Şeyh Said İsyanı'nın başlaması.
2 Eylül 1925 : Tekke, Zaviye ve Türbeler'in kapatılışı.
25 Kasım 1925 : Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun'un kabulü.
26 Aralık 1925 : Milletlerarası Takvim ve Saat Usulü'nün kabulü

1926-1965:
6 Ocak 1926 : Millî Emniyet Hizmeti (M.E.H./MAH) Riyâseti' nin Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olarak kuruluşu.
Ocak (Sonu) 1926 : Albay Walther Nicolai'ın Ankara'ya gelişi.
Şubat (Başı) 1926 : Millî Emniyet Hizmeti Riyâseti'nin Dış İstihbarat Bölümü'nü kurma çalışmalarının başlaması.
15 Şubat 1926 : Mustafa Kemal (Atatürk)'e karşı düzenlenen İzmir Suikasti'nin ortaya çıkarılması.
18 Şubat 1926 : İzmir Suikasti'ni müteakip Atatürk'ün, "Benim naçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet pâyidar kalacaktır." sözlerini ifade etmesi.
16 Haziran 1926 : M.E.H./MAH mensuplarının İstihbarat Kursu için Almanya'ya gidişleri.
10 Temmuz 1926 : İstihbarat Kursu gören M.E.H./MAH mensuplarının İstanbul'a dönüşleri.
15 Eylül 1926 : M.E.H./MAH mensuplarına İstanbul ve Ankara' da verilen İstihbarat Konferansları'nın başlaması.
Ekim 1926 : Millî Emniyet Hizmeti Riyâseti'nde yapılanma çalışmalarının başlatılması.
Kasım 1926 : M.E.H./MAH Riyâseti'nin Ulus'da Hacı Bayram Camii civarındaki Şehit Keskin Sokak, 14 Numaralı binaya taşınması.
15 Kasım 1926 : M.E.H./MAH mensuplarına İstanbul ve Ankara'da verilen İstihbarat Konferansları'nın bitişi ve yapılanma çalışmalarının sürdürülmesi.
Kasım (Sonu) 1926 : M.E.H./MAH'ın İç ve Dış İstihbarat Bölümleri'nin faaliyete geçmesi, yurt dışında Viyana, Tahran ve Kahire'de Temsilcilikler'in açılması.
19 Aralık 1926 : M.E.H./MAH Riyâseti'nin kararnâme İle Başbakanlığa bağlanması.
25 Aralık 1926 : Yarbay Şükrü Âli (Ögel) Bey'in, M.E.H./MAH'ın İlk Reisi olarak tayin edilmesi.
5 Ocak 1927 : M.E.H./MAH'ın Müdâfaa (Kontr Espiyonaj) Bölümü'nün şeklen İçişleri Bakanlığına bağlanması.
6 Ocak 1927 : Dönemin yöneticileri tarafından, 6 Ocak 1926 - 5 Ocak 1927 tarihleri arasındaki 1 yıllık dönemin M.E.H./MAH'ın kuruluşuna Hazırlık Dönemi olarak değerlendirilmesi ve İçişleri Bakanlığı'nın Tebligatı'nın yayınlanmasını takip eden 6 Ocak 1927 tarihinin MAH'ın kuruluş tarihi olarak kabul edilmesi.
29 Ocak 1927 : M.E.H./M.A.H. Konya Merkezi'nin kuruluşu ve Antalya Merkezi'nin Konya'ya nakledilmesi.
Haziran 1927 : M.E.H./M.A.H. Riyâseti'nin Işıklar Caddesi'ndeki Kemal Gedeleç Apartmanı'na taşınması; MAH Riyâseti'nin Merkezî Propaganda Şubesi'nin kapatılması.
26 Haziran 1927 : Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde bulunan, Yabancı Servisler'in Türkiye'de yürüttükleri Espiyonaj ve Komünizm Faaliyetleri'nin takibinin, İçişleri Bakanlığı tarafından M.E.H./M.A.H. Riyâseti'ne verilmesi.
8 Ekim 1927 : Millî Mücadele döneminde ve 1926 yılında, ülkede bulunan şüpheli ve zararlı faaliyet sürdüren şahısların, Espiyonaj, Komünistlik ve Suikast Dosyaları'nın (Osmanlıca), Genelkurmay Başkanlığı'ndan 3 sandık halinde Riyâset'e intikal etmesi.
8 Şubat 1928 : İçişleri Bakanlığı tarafından M.E.H./M.A.H.'ın Müdâfaa (KontrEspiyonaj) Talimatnâmesi'nin yayınlanması; Merkezler'deki MAH Âmirleri'ne verilmiş olan "Âsâyiş Müşâviri" unvanının kaldırılarak, bunlara "Müdâfaa Âmiri" unvanının verilmesi.
1928 : İstanbul ve İzmir'de A (Espiyonaj) ve B (Kontr Espiyonaj Âmirlikleri yanında, Deniz Âmirlikleri'nin kurulması.
1928 : M.E.H./MAH Konya Merkezi'nin lağvedilmesi; Kars Merkezi'nin önce Trabzon'a, sonra Erzurum'a nakledilmesi.
1 Kasım 1928 : Harf İnkılâbı.
1929 : M.E.H./MAH Samsun Merkezi'nin kapatılması.
1933 : Rejim aleyhtarlığına karşı Bayburt ve Şebin Karahisar 'da Yuva Âmirlikleri'nin, Söke, Kuşadası, Gemlik, Mudanya, Milâs, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Kaş'da Memurluklar'ın kurulması.
1934 : MAH Riyâseti'nin Vakıflar Binası'na taşınması.
1935 : M.E.H./MAH'ın vilâyetlerde "Merkez Âmirlikleri"nin kurulması.
1937 : MAH Urfa Yuva Âmirliği'nin kurulması.
25 Mayıs 1937 : MAH Reisi Şükrü Âli Ögel'in ara seçimle İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ne girmesi.
1 Ağustos 1937 : "Emniyet Baş Müfettişliği" unvanının ihdas edilmesi.

10 Kasım 1938 : Atatürk'ün ölümü.
30 Haziran 1939 : Hatay'ın Anavatan'a katılması.
1 Eylül 1939 : İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması.
1940 : MAH Van Memurluğu'nun kurulması.
7 Temmuz 1941 : Şükrü Âli Ögel'in MAH Reisliği'nden istifa etmesi.
1 Ağustos 1941 : Mehmet Naci Perkel'in MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
1941 : MAH Mardin Yuva Âmirliği'nin kuruluşu.
29 Haziran 1943 : MAH Riyâseti'nin Kuruluşundaki gizliliğin kalkması.
1946 : MAH Van Memurluğu'nun Yuva Âmirliği haline getirilmesi.
3 Eylül 1953 : Behçet Türkmen'in MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
1954 : MAH Diyarbakır ve İzmir Merkezleri'nin Yuva Âmirliği haline getirilmesi.
17 Mart 1954 : MAH Riyâseti'nin, Başvekâlet Kadro Cetveli'nden "Kanun Maddesi" metnine açık olarak geçmesi; Teşkilât'ın adı olan "Millî Emniyet Hizmeti"nin "Millî Emniyet Hizmetleri"ne dönüştürülmesi; Riyâset bünyesinde "Mütehassıs Müşavir" kadrosunun ihdas edilmesi.
1956 : MAH Riyâseti'nin Merkezî İç Yapılanması'na başlanması.
27 Mart 1957 : Emin Çobanoğlu'nun vekâleten MAH Reisliğine tayin edilmesi.
20 Kasım 1957 : Hüseyin Avni Göktürk'ün MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
1958 : MAH Hakkâri Memurluğu'nun kurulması; Diyarbakır ve İzmir Yuva Âmirlikleri'nin tekrar Merkez Teşkilâtı haline getirilmesi.
21 Temmuz 1959 : Ahmet Salih Korur'un vekâleten MAH Reisliğine tayin edilmesi.
21 Eylül 1959 : Ahmet Celâlettin Karasapan'ın MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
27 Mayıs 1960 : Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin ülke yönetimine el koyması.
3 Haziran 1960 : Ziya Selışık'ın I. defa MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
1959 : MAH Elâzığ Yuva Âmirliği'nin kurulması.
17 Ocak 1961 : Naci Aşkun'un MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
1962 : MAH Cizre Memurluğu'nun kurulması.
27 Ağustos 1962 : Mehmet Fuat Doğu'nun MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
29 Ağustos 1964 : Ziya Selışık'ın II. defa MAH Reisi olarak tayin edilmesi.
17 Eylül 1964 : MAH Mardin Yuva Âmirliği'nin lâğvedilerek Diyarbakır Merkezi'ne bağlanması.
22 Temmuz 1965 : MAH Riyâseti'nin yerine Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT)'nın kurulması; Millî Emniyet Hizmetleri (MAH)'nin Başkanlık halinde Haber Toplama Ünitesi olarak MİT bünyesinde bırakılması.
1984 : MAH Başkanlığı'nın 1984 yılındaki yeniden yapılanma döneminde kaldırılarak, görevlerinin İç ve Dış İstihbarat Başkanlıkları'na devredilmesi.
 
Üst