Mukaddes emanetler...

Gökçen

Dost Üyeler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,079
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Web sitesi
www.kibris1974.com
Mukaddes emanetler...
sag.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Topkapı Sarayı'nda bulunan Hırka-i saadet dairesi içinde Hz. Muhammet'e ait eşyalar, halifelere, ashaba ve diğer din büyüklerine ait kılıçlar, kullanım eşyaları, dini kitap ve yazı levhaları, kabe eşyaları, kabenin onarımları sonucu gelen bazı yapı malzemesi ve eşyalar, Kabe kilit ve anahtarları görülebiliyor. Tarihçiler, Hz. Muhammet'in 9 adet kılıcı bulunduğunu, bunlardan zülfikar adlı olanını Hz. Ali'ye verdiğini, diğer bir kılıcın da babasından kaldığını belirtiyorlar. Altın ve kıymetli taşlarla süslü kılıçlardan yalnız iki tanesi Topkapı Sarayı'nda yer alıyor.
Deriden olup 12 satır yazı ve peygamberin mührü bulunan mektup, peygamberin Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin bir parçası, sedef kaplamalı kıymetli taşlarla süslü muhafazalar içinde saklanan sakal-ı şerifler, peygamberin Mirac'a çıkarken bastığı taş olarak rivayet olunan ayak izi, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Topkapı Sarayı yıl boyu gezilebiliyor.



[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hırka-i Saadet



[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Nakş-ı Kadem-i Şerif


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hacer-i Esved


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Name-i Saadet


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hz.Muhammed'in mektubu [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Halife


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hz.Ömer ve Ebubekir'in kılıçları



[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Top.sry Hırka-i Saadet


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hırka-i Saadet kubbesi


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Kabe olukları




[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hırka-i Şerif [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ve Camii...
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
a.jpg


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan cami 1851 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Hz. Muhammet'in Veysel Karani'ye verdiği Hırka-i Şerif'in muhafaza ve ziyareti için yaptırılmış. Aynı isimle anılan camide saklanan hırka 17. yüzyıl başlarında, el-Karani sülalesinden Şükrullah Üveysi'den Sultan I.Ahmed'in fermanı ile alınmış çeşitli yerlerde korunduktan sonra bu amaçla yaptırılan cami içindeki yerine konmuş. Hırka-i Şerif yılın sadece Ramazan ayında Kadir gecesine kadar öğlen ve ikindi namazları arasında ziyarete açılıyor. Cami avlusuna abidevi görünüme sahip üç kapıyla girenler kesme küfeki taştan yapılmış, tek şerefeli iki minareli, sekiz köşeli caminin sekiz pencereli kubbesi ile karşılaşıyorlar.Bahçenin sağındaki kapı üzerinde Sultan Abdülmecid'in tuğrası altında Hattat Kazasker Mustafa İzzeddin'in hattıyla bir kitabe yer alıyor. Kubbe altında ise aynı hattatın 8 adet ayet levhası sıralanmış. Abdülmecit'in yazarak imzaladığı 8 levhası minberin üzerinde yer alırken, vaiz kürsüsü, mihrabı ve minberi kırmızı somakiden yapılmış.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
b.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Hz. Muhammet'in Mirac'a çıkarken üzerinde bulunan hırka her Ramazan ayında dualarla korunduğu bohçaların içinden çıkartılarak ziyaretçilerin görüşüne sunuluyor. 8 parçadan oluşan, bol kolları bulunan, 1,20 cm boyundaki bej renkli hırka genç develerin boğazları altındaki ince tüylerden yapılan yünle dokunmuş.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Hırka-i şerif ziyareti için, camii girişinden çıkış ve iniş merdivenlerinde uzun sıralar oluşturan ziyaretçiler huşu içinde hırkaya yaklaşmak, görmek, hatta dokunmak istiyorlar. Cam kapaklı ahşap bir çekmecede bulunan hırka yanındaki küçük bir şişeden çevreye yayılan ve hemen hemen hiçbir yerde rastlanmayan amber esansı kokusu ziyaretçileri farklı bir ortama götürmeye yetiyor. Hırka-i Şerif Kadir gününden sonra yine dualarla sarılarak bir dahaki ramazan ayına kadar camideki muhafaza yerine konuyor.








 
Üst