Pirinç Çorbası

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Pirinç Çorbası

Pirinç Kıbrıs'ta yetişmeyen bir bitki ve onun ürünüdür ama Kıbrıs'ta pek çok kullanım anlam vardır. Tamamı ile ithal edilir.

Pirinç çorbası yapacak kişi kullanacağı pirinci bir tepsiye koyup taşını ve yabancı maddelerini ayrılır. Çorbayı mide rahatsızlığı ve mide sızısı çeken biri içecekse pirinç yıkanmadan suya konup kaynatılır. Bu şekilde kaynatılan pirinç pelte gibi bir görünüş alır. İçen kişiye de gerekli etkiye yapar.

Eğer sağlıklı kişilerin içeceği bir çorba ise pirinç bir - iki kez soğuk su ile yıkandıktan sonra kaynayan suya atılır. Ayni şekilde kaynatılır. Pirinç iyi yumuşayıp açılınca karayağda kızartılmış soğan ilave edilir. Pirinç çorbasına da limon sıkılır, öyle yenir. Pirinç çorbasına tavuk parçalan ilave edildiği gibi, içinde tavuk kaynatılan suda da pirinç çorbası yapılır. Bu sebeple loğusa kadınlara pirinç çorbası yapılır. Bazı köylerimizde ise pirinç çorbalarına "Lihusa çorbası" da denir. Kış mevsiminde taze gömeç toplanır. Küçük parçalar halinde kıyılır. Pirinç yarı yarıya azaltılır. İçine kıyılmış gömeç atılır. Böylece sebzeli bir yiyecek (gömeçli pirinç çorbası) elde edilir. Üzerine limon sıkılarak yenir.



Oğuz M. Yorgancıoğlu "Kıbrıs Türk Folkloru" (2000) Kitabı
 
Üst