Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

DEMİR

Beğ Yönetici
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
374
Tepkime puanı
0
Puanları
0
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI
RAUF R. DENKTAŞ


27 Ocak 1923'te Baf Kasabasında doğmuş olup merhum Hakim Mehmet Raif Efendi'nin dördüncü ve son çocuğudur.

İlkokul eğitimini İstanbul ve Kıbrıs'ta yapmıştır. 1941-42 ders yılında Lefkoşa İngiliz Okulundan mezun olmuştur.

Türk toplumunun problemleriyle ilgilenmesi, Halkın Sesi Gazetesinde toplum konularında yazı yazmağa başladığı 1942 yılına kadar geriye gider. O zamandan beri Kıbrıs Türklerinin karşılaştığı hemen her problemle yakından ilgilenmiştir. 1941'de İngiliz Okulundan mezun olmuş Mağusa'da tercümanlık. Mahkemede memuriyetten sonra bir yıl da İngiliz Okulunda öğretmenlik yapmıştır.

1944 yılında İngiltere'ye giderek Hukuk tahsili yapmış ve 1947 yılında Lincoln's Inn'den mezun olmuştur. Ayni yıl Kıbrıs'a dönüp Avukatlığa başlamıştır.

1948 yılında zamanın Kıbrıs Valisi Lord Winster tarafından kurulan Anayasa Konseyinde üye olarak çalışmıştır. 1949 yılında Savcılığa atanmış ve 1958 yılına kadar bu görevi yürütmüştür. Hukuk konularındaki yeteneği sayesinde kısa zamanda birçok vatandaşın takdir ve saygısını kazanmıştır.

Lord Winster'in oluşturduğu Türk İşleri Komisyonunda da görev yapmış, Aile Hukuku, Müftülük. Ortaokulların halka devri, Evkafın halka devri gibi temel toplum konularında Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının verdikleri mücadelede etkin rol oynamış, bilahare, Savcılıkta, bu konularla ilgili yasaları hazırlayıp, bunların onaylanmasını sağlamıştır. Savcılık günlerinde Hapishane Nizamatı ve mahkumlara yapılan muamele konusunda Koloni İdaresine karşı başlayan ve 1955 Nisan'ında terör eylemlerine dönüşen Enosis mücadelesi karşısında uzun bir süre, tehdit ve baskılara rağmen teröristlerin adalete teslimi için uğraşmış, bu arada Rum terör teşkilatı EOKA hakkında yaptığı tespitler, Kıbrıs Türklerinin direnişine yön vermekte ve karşılaşılan tehlikelerin boyutlarını dünyaya sergilemekte etkin olmuştur. Bu arada Halkın Sesi Gazetesi'ne yazılar yazmağa devam etmiş, toplumsal faaliyetlerin içinde kalmıştır. Ancak Rumların gittikçe yoğunllaşan iç ve dış örgütlenmeleri karşısında resmi kapasitede topluma gereği kadar yardımda bulunamayacağını hissettiğinden, 1957 yılı sonunda istifasını sunmuş, fakat bu istifa 1958 Şubat ayına kadar kabul edilmemiştir. Hükümetteki görevinden istifa ettikten sonra toplum problemlerinde daha aktif bir rol oynamağa başlamış ve Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu Başkanlığına seçilmiştir. 1958 Ocak olayları ve bunu takip eden aylar zarfında halkın karşılaştığı çeşitli problemlerle uğraşmak zorunda kalmıştır. Türk davasına Dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için o zaman yayınlanmya başlayan Halkın Sesi gazetesinin haftalık İngilizce nüshasının hazırlanmasında da önemli rol oynayan Rauf Denktaş, bu arada EOKA teröristleri karşısında Türk toplumunu siyasi, iktisadi, sosyal alanlarda örgütlenmiş, arkadaşları ile birlikte TMT'nin temelini atmıştır.



1958-1959 yıllarında New York, Londra ve diğer önemli başkentlerde Kıbrıs Türklerinin davasını savunmuştur.

1959'da Zürih Anlaşmalarına Kıbrıs Türklerinin hak ve statüsünü belirleyen maddelerin girmesinde, Türkiye'nin garantisinin Kıbrıs Türk Alayı ile perçinlenmesinde etkin rolü olmuş ve 1960 Anlaşmaları ve Anayasa'nın hazırlanmasında emeği geçmiş, Anayasa Komisyonunda Kıbrıs Türk Hey'etinin Başkanlığını yapmış; Atina ve Londra Konferanslarında Kıbrıs Türklerinin halklarını savunmuştur.

1960-1963 yılları arasında NACAK gazetesini çıkarmıştır.

21 Aralık 1963 tarihinde Türk toplumuna karşı yöneltilen Rum saldırılarının başlaması üzerine 1964 Ocak ayında Londra'da düzenlenen Beşli Konferansa katılmış ve Kıbrıs Türklerinin davasını savunmuştur. 20 Şubat 1964 tarihinde ise Türk toplumu adına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde bir konuşşma yapmış, Rumların, 1960 saldırıları ile ortaklık hükümetini yıktıklarına dikkat çekmiştir.

O tarihten sonra Makarios Yönetimi tarafından kanunsuz olarak ''istenmeyen şahıs'' ilan edilmiş ve Ada'ya döndüğü takdirde tutuklanacağı tehdidinde bulunmuştur. Kıbrıs Rum tarafının bu keyfi kararı sonunda Türkiye'de kalmak zorunda bırakılmış; 1964'te gizlice Enerenköy'e çıkmış, Erenköy savaşına katılmış; 1967 Kasım'ında yeniden gizlice adaya girerken Rumlar tarafından tutuklanarak hapsedilmiş; bi,lahare Türkiye'ye iadesi sağlanmıştır. Bunun bir sonucu olarak Rum Yönetimi Ada'ya giriş yasağını kaldırmış ve 13 Nisan 1968 tarihinde Ada'ya döenerek Cemaat meclisi Başkanı ve Türk Yönetimi Başkan Yardımcısı olarak göreve başlamıştır.

1968 Haziran ayından itibaren Türk toplumu adına Rumlarla ikili görüşmeleri aralıklı olarak altı yıl sürdürmüştür.

Rauf Denktaş 5 Temmuz 1970 tarihinde yapılan genel seçimlerde Türk Cemaat Meclisine tekrar üye seçilmiş ve Meclisin 18 Temmuz 1970 tarihli ilk toplantısında rakipsiz olarak oybirliği ile yine Meclis Başkanı seçilmiştir.

Türk Cemaat Meclisi Başkanı olarak, Rauf Denktaş 28 Aralık 1967'den 28 Şubat 1973 tarihine kadar Kıbrıs Türk Yönetimi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı görevini de yürütmüştür.

Denktaş 16 Şubat 1973 tarihinde Kıbrıs Türk Toplumu tarafından yeniden Başkan seçilmiş ve 28 Şubat 1973'te gerekli andı içtikten sonra Kıbrıs Cumhurbaşkan Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı olarak göreve başlamıştır.

1974 Türk Barış Harekatı sonunda 13 Şubat 1975'te Kıbırs Türk Federe Devletinin ilanı sağlanmış ve Devlet Başkanı ve Meclis Başkanı görevlerini yürütmüştür. Denktaş 8 Haziran 1975'te kabul edilen Federe Devlet Anayasası uyarınca 20 Haziran 1976 günü yapılan ilk Genel Seçimlerde büyük bir çoğunlukla, beş sene için Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığına seçilmiş ve yeni kurduğu Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanlığından Anayasa uyarınca istifa etmiştir. 1981'de ikinci kez Devlet Başkanlığına seçilen Denktaş Kıbrıs meselesinin iki kesimli Federal bir çözümle halledilmesi yönünde 1977'de Başpiskopos Makarios'la yaptığı anlaşmayı 1979'da Spiros Kipriyanu'ya da teyid ettirmiştir. 1975'te Kleridis'le yaptığı anlaşma ile 11 yıl Rum zulmünde yaşayan 65 bin Türk'ün Kuzeye ve Kuzeydeki Rumların da Güneye nakillerini sağlamıştır.

1983 yılında Kıbrıs'ta bağımsız bir Türk devletinin kuruluş çalışmalarını tamamlayan Denktaş, 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbırs Türk Cumhuriyetini ilan etmiştir.

1985 Anayasasına göre 1985, 1990, ve 1995 yıllarında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. 17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.

İngilizce ve Rumca'yı iyi bilen Denktaş birçok ülkelere resmi ziyaretler yapmış ve toplum sorunlarını savunmuştur.

Evlidir, 6 çocuğu olmuştur. Bir oğlunu küçük yaşta ameliyatta, bir oğlunu trafik kazasında kaybetmiştir. On torun sahibidir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
seninleyizgf1.gif


Allah sizin gibi insanları bizlerin ve Kıbrıs Türkleri'nin başından eksik etmesin.
 

DOĞUKAN

New member
Katılım
18 Eki 2008
Mesajlar
2,057
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
K.K.T.C.
Kıbrıs konusuna vakıf başka bir lider daha düşünemiyorum. Allah Sayın Kurucu Cumhurbaşkanımız Denktaş'a uzun ömür versin ve K.K.T.C.'için herdaim eylesin.
 

Huriye

Onursal Üye
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kıbrıs Türklerinin Atatürk'üdür. Allah başımızdan eksik etmesin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

BURLAHATUN

Yasaklı Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
5,116
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
TÜRKİYE
Sevgili RAUF DENKTAŞ; KIBRIS davasıyla bütünleşmiş, hayatını KIBRIS için adamış olan, bir büyük ulusal kahramandır...O'na her zaman hayranlık duymuşumdur.İnşallah yeniden Cumhurbaşkanı olur.Kıbrıs TÜRK'ü inşallah O'nun kıymetini ve anlatmaktan usanmadığı gerçekleri tehlikeleri görür ve aklını başına toplar...Sevgili DENKTAŞ sizi çok seviyoruz.ALLAH size uzun ve sağlıklı bir ömür versin.Size daha çok ihtiyacımız var...Hem anavatan hem de yavruvatan TÜRKLERİ olarak.Saygılar ve selamlar sunuyorum SAYIN CUMHURBAŞKANIM.:)
 

DELİKURT

Dost Üyeler
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Turan
Saygı sana,sevgi sana DENKTAŞ'ım
Gururluyum çünkü senle ırkdaşım.
Kıbrıs Türk'ü için ömrünü verdin,
Seni korusun hep Yüce Tanrım.
DELİKURT
 

teknikmuallim

New member
Katılım
7 Şub 2009
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Türkiye-İzmir
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

Allahımdan nice uzun ve sağlıklı yıllar dilerim. Ne mutlu bize ki DENKTAŞ gibi TÜRK babalar var.
Sabri TUNÇ
Emekli Tek. Öğretm.
 

ahmetkomurcuoglu

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
76
Konum
istanbul
Web sitesi
picasaweb.google.com.tr
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

Allah uzun ömürler versin ve başımızdan eksik etmesin..kendisinin bu enerjisini hayranlıkla izliyorum..TGB'deki rahmetli Dr. Küçük'ün ölüm yıldönümündeki konuşmasını da izlemiştim..O gün hrant dink'in ölüm yıldönümü idi..ermeniler azgın bir şekilde bağıra bağıra beyoğlu'ndan geçiyorlardı..Ulusal Kanalın deva çıkmazı sokağında,kıbrıs fotoğrafları sergisinde olay çıkarıp bir kişiyi yaraladılar..polis gelince dağıldılar..

Ortalık yatıştıktan sonra Denktaş sergiye geldi..bol bol resimlerini çektik..TMT'nin ve mücahitlerin mücadelelerine ait resimleri izledik..şu tuhaf rastlantıya bakın..dr.Küçük ile hrant'ın ölümü aynı güne rastlıyor?? benim yakamdaki Dr.küçük'ün resmini,polis hrant'ın resmi zannetti ve laf attı.. ben de doğrusunu söyleyince özür diledi..bakmayın polisimizin üstümüze coplarla saldırışına..içlerinde milliyetçiler çoğunlukta..çoğunun tabanca kabzalarında ayyıldız var..
 

GökTürk

Kurucu
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,015
Tepkime puanı
2
Puanları
38
Yaş
59
Konum
C¤ KIBRIS
Web sitesi
www.kibris1974.com
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

1968 yılının son günü. Asırlar kadar uzun gelen sürgün yıllarından sonra ilk defa yeni bir yıla halkımla, halkımın çocukları ile birlikte giriyorum.
Halkımla olmak, Mücahitlerle omuz omuza mücadele etmek benim için en büyük mutluluk... Acılarımı yüreğime gömdüm... Geriye bakacak zamanımız yok... Önümüzde zorlu ve çetin bir yol, başarıya ulaştırılması gereken soylu bir mücadele var... 1968 yılının bu son gününde Tanrımdan yine tek bir dileğim var; "Şehitlerimizden emanet aldığımız mücadelemizde bize güç ver... bu küçük vatan parçasında bayrağımız inmesin, ezan sesleri dinmesin..."

Rauf Denktaşın Hatıraları
Cilt: 6
1969
Arşiv Belgeleri ve Notlarla O Günler
Rauf R.Denktaş
Boğaziçi Yayınları / Hatıra Serisi
 

BURLAHATUN

Yasaklı Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
5,116
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
TÜRKİYE
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

wwwkibris1974comd.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Dr.Yalnızefe

Dost Üyeler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,339
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

Büyük liderin hayatını bizlerle paylaştığınız için teşekkürler...:)
 

Tenrikut

Dost Üyeler
Katılım
16 May 2009
Mesajlar
39
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Hollanda - Amsterdam
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

Benim sahsi kanaatim sayin Rauf Denktas bey suan hayatta olanlar arasinda bütün Türk dünyasindaki en kidemli Türk büyügüdür. Onu çok sevdigimizi ve takdir ettigimizi söylemek isterim.

Tanrim yoklugunu gecinden versin, Sayin Rauf Denktas beyin ellerinden öper, saygilarimi sunarim.
 

Beysam42

Dost Üyeler
Katılım
24 May 2009
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Rauf DENKTAŞ (Hayatı)

Türk dünyasının ikinci Atatürk'ü; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 1. cumhurbaşkanıdır. Onu incitmeyin, Tanrıdan ona uzun ömürler diyorum
 
Üst