Savunma Sanayii Göğüs Kabartıyor

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Savunma sanayii göğüs kabartıyor

1246218700.jpg





Savunmaya Türk mührü
Yerli tank üretimi çalışmalarının yanı sıra zırhlı muharebe aracı ana sistemlerinde artık Türk firmaları söz sahibi oluyor. Hedef, üretimde yüzde 70 yerli katkıyı sağlamak

Son yıllarda savunma sanayiinin gelişmesine katkı sağlayan yerli şirketlerin savunma projelerindeki yerli katkı pay oranları giderek yükseliyor. Edinilen bilgiye göre, bugüne kadar gerçekleştirilen savunma amaçlı projelerde ortalama yüzde 40 katkı payı oranı, zırhlı muharebe aracı üretiminde yüzde 70 düzeyinde gerçekleşti.

Savunmada çark tersine dönüyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığının programına aldığı zırhlı muharebe aracı gibi ana sistemlerde sağlanan başarı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu tedariklerin önemli bölümü Türk savunma sanayii şirketleri tarafından karşılanmış oldu. Son verilere göre, Elektronik harp ve havacılık projelerinde yerli katkı payı yüzdesi ise yüzde 25 oldu. Bu arada, savunma kaynaklarınca yapılan araştırmalara göre, gelişmiş ülkelerde savunma sanayi ihtiyaçlarının yüzde 85;i yurt içi sanayi ile karşılanırken, Türkiye’de ise savunma ihtiyaçlarının toplam harcama içindeki payı yüzde 20-25 arasında değişiyor. Projelerde ise bu oran yüzde 40 seviyesinde olurken, körfez ülkeleri ile birlikte Türkiye, dünyanın en büyük savunma sistem alıcıları arasında yer almış oluyor.


Hedef yüzde 70 yerli katkı
Türkiye’nin ortalama 9 milyar dolarlık toplam savunma ihtiyacının 3 milyar doları savunma teçhizatı tedariki olurken, bunun ancak net olarak 750 milyon doları yerli sanayi tarafından karşılanıyor. Savunma sanayii tarafından yapılan planlamaya göre, bu çarkın tersine çevrilmesi ve yerli sanayinin katkısının önümüzdeki yıllarda en az yüzde 70 seviyelerine çıkarılması planlanıyor.

MKEK rekor kırdı
Türk savunma sanayiinin öncü kuruluşları arasında yer alan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğünün, yenilediği teknoloji ve başlattığı modernizasyon çalışmaları sonrası ihracatı rekor düzeyde arttı. Kurum, Türk Silahlı Kuvvetleri ile emniyet güçlerinin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra üretiminin önemli bölümünü ihracata yöneltti. Son verilere göre, üretim hatlarını ayakta tutmak amacı ile yurt dışı pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeyi hedefleyen MKEK’nin bu strateji doğrultusunda ihracatı son 5 yılda büyük oranda arttı. 2003 yılında 4,6 milyon dolar seviyelerinde olan askeri mühimmat ihracatını, 2008 yılında 33,6 milyon dolara çıkaran Kurumun, bu yıl ihracatında alınacak yeni siparişlerle daha da artırması bekleniyor. Bu arada, halen kurum satışlarının içerisinde yüzde 5 oranında olan ihracatın, yıllık yüzde 1-2 artarak 2014 yılına kadar yüzde 10 seviyelerine çıkarılması da MKEK Genel Müdürlüğü tarafından hedefleniyor.
 
Üst