Şor Türklerinin anadil feryadı

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
ŞOR TÜRKLERİNİN ANADİL FERYADI

İngiliz Reuters ajansı, güneybatı Sibirya’da yaşayan ve nüfusu 14 bin olan “Şor Türkleri“nin müziğini tanıttı. Ural-Altay Türk dillerinden “Şorca” şarkı söyleyen Olga Tannagaşeva ile görüşen Reuters, bu ilginç Şaman müziğinde kadın sesinin, latif çizgiden aniden gürleyen bas tona dönüştüğünü anlattı.
Karlı Çuvaşka köyünde Reuters’in muhabirleri Robin Paxton ile Olga Petrova’nın söyleşisine katılan Şaman şarkıcısı Tannagaşeva, komünist diktatör Yosif Stalin’in 1939′da bölgeyi “Ruslaştırdığını” söyledi. Bugün nüfusu 14 bin olan Şor Türkleri, 1924′te “Gornaya Şoria” özerk bölgesini kurmuş ve Stalin bunu yok edene dek 13 yıl aynı adla yaşamış.
Novokuznetsk dil okulunda Şorca öğretmeni Gennadi Kostoçakov, “Stalin’in yok etmek isteği Şor dilini kurtarmaya çalışıyoruz” diye konuşuyor.
Eşi Rufina ile Çuvaşka’da oturan emekli mühendis Leonid Aponkin (70), sanki 100 yıl önceki gibi karlı havada ahşap evlerine kuyudan su çekiyor, açık kömür madeninden sobaya kömür getiriyor. Aponkin, “Anneannem Rusça bilmezdi” diyor.
Çocuklar, okulda Şor Türkçesini öğrenmek istiyor.
Şor danışma merkezinin müdürü Nadeyda Peçenina, “Stalin bizi yok etmek istediğinde sesimiz hiç çıkamamıştı” ifadesini kullanıyor.
“Nalbant Tatarlarının soyundan gelen” maden yöresinde bir kısmı Hristiyan olan Şor Türklerinin çoğu, Kemerova bölgesinin dağ kenti Tahtagöl’de yaşı yor.

Cambridge Üniversitesinin müzik uzmanı Calole Pegg, Şaman müziği Şorcayı seslendiren Tannageşava’nın derinden basa dönüşen sesinden bahsederken, “Bu müzik, destansı kişilerin hayal evrenine kademe kademe girebiliyor” diyor.
TÜRK DÜNYASI HABER MERKEZİ
 
Üst