Tabanca Kullanımında Hayat Kurtaran 26 Altın Kural

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Tehlikelerden korunmak için taşınan silah bilinçsizce kullanım nedeniyle kendisi asıl tehlike haline gelebilmektedir.
O halde yapılması gereken nedir?
İşte bunlar 26 madde halinde aşağıda sıralanmıştır.
Buna göre:
1. Tabanca almadan önce, isinize, konumunuza ve koruma-korunma amacınıza uygun bir tabanca seçmelisiniz. Gerek kullanma esnasında gerekse sair zamanlarda kendiniz ve başkaları için tehlikesi en az olan tabancaları tercih etmelisiniz.
2. Kendinize uygun bir tabanca seçtikten sonra yapmanız gereken ikinci önemli şey, aldığınız tabancayı çok iyi tanımanızdır. Sökülüp takılması temizlenmesi dahil tabancanızla ilgili mümkün olduğu kadar fazla bilgiye sahip olmalısınız.
3. Tabanca satın aldığınızda onu tanımak açısından öncelikle birkaç deneme atisi yapmalısınız.
4. Tabancayı dolduranın şeytan değil her zaman kendi elleriniz olduğu gerçeğine inanmalısınız.
5. Tabanca hiçbir şekilde canlı bir varlığa yöneltilmemelidir. Bu kuralın tek istisnası çatışma anidir. Bunun dışında tabancayı canlı bir hedefe doğrultmanın hiçbir istisnası yoktur. Boş olduğundan emin olsanız dahi tabancanızı asla canlı bir varlığa çevirmemelisiniz.
6. Tabancanızın boş veya dolu olduğunu anlamak için kontrol etmeniz gerekiyorsa önce şarjörü çıkarmalısınız. Kapalı alanlardaysanız namluyu canlı hedefin bulunmadığı yönlere özellikle köselere; açık alanlarda ise yumuşak toprağa çevirerek kontrol etmelisiniz.
7. Tabancayla kesinlikle şaka yapmamalısınız. Böyle bir şeye yeltendiğinizde sadece bu nedenle her yıl hayatini kaybeden yüzlerce kişiyi düşünmelisiniz.
8. Görev gereği istisna olmak üzere, tabancanızın fişek yatağında fişek bulundurmamalısınız.
9. Tabanca her zaman bos tutulmalı ancak her an doluymuş gibi düşünülmelidir. Tabancanın boş olduğu konusunda hafızanıza güvenmemelisiniz.
10. Birçok insanin tabancaya olan merakını göz önünde bulundurarak tabancanızı ev ve işyeri gibi ortamlarda ulu orta yerlere bırakmamalı, tabancanızı daima kilitli dolap, çekmece, kasa gibi yerlerde koruma altına almalısınız. Çocuklu aileler bu konuya daha fazla özen göstermelidir. Tabanca kilidi kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
11. Bir başkasına tabancanızı vermeniz gereken durumlarda mutlaka tabancanın şarjörünü çıkartmalı, kontrol etmeli ve ondan sonra şarjörsüz olarak vermelisiniz.
12. Tetiği çekmeyi düşünmedikçe parmağınızı tetik korkuluğunun içerisine koymayınız. Tabancanızı elinizde taşıdığınız durumlarda her an ateş edeceğinizi düşünerek, tabanca sağ elinizde ise sağ el, sol elinizde ise sol el işaret parmağınızı daima tetik korkuluğunun üzerinde tutmalısınız.
13. Fişeğin ateş almadığı durumlarda gerekli müdahaleyi yapmadan önce 10-15 saniye beklemelisiniz çünkü çok zayıf bir ihtimal de olsa fişek geç ateşlenebilir.
14. Kullanma haricinde silahınızı çıkarmanız gereken durumlarda her defasında bulunduğunuz ortamı silah emniyeti açısından değerlendirmelisiniz.
15. Tabancayı namlusundan tutarak almamalı ve asla namlu ağzından içeriye doğru bakmamalısınız.
16. Tabancanıza ilk dolduruşu yaparken, hiçbir zaman parmağınızı tetiğe koymamalısınız. Çünkü dolduruşla birlikte tabancanız aniden ateş alabilir.
17. Her atıştan sonra mutlaka, diğer zamanlarda ise ortalama ayda bir defa silahınızın bakımını yapmalı veya bir silah tamircisine yaptırmalısınız.
18. Sevincinizi, düşüncesizce hava, sağa sola ateş ederek göstermemelisiniz. Unutmayınız ki sadece sevinç ifadesiyle havaya sıkılan fişekler nedeniyle her yıl ülkemizde onlarca kişi hayatini kaybetmektedir. Bir futbol maçını kazanmak, evlenen bir yakininizin, arkadaşınızın mutluluğunu paylaşmak bir insani kaybetmekten daha önemli değildir.
19. Silahınızı boşaltırken; önce şarjörü çıkartınız, sonra sürgüyü geriye çekerek fişek yatağında fişek olup olmadığını gözünüzle ve elinizle kontrol ediniz. Eğer tetik düşürmeniz gerekiyorsa namluyu ölü bir noktaya çevirdikten sonra tetik düşürünüz.
20. Alkollü olduğunuz durumlarda kesinlikle tabanca kullanmayınız.
21. Herhangi bir şekilde elinizdeki bir tabancayla ilgilenmeniz gerektiğinde bütün konsantrasyonunuzu silaha odaklamalısınız.
22. Kurulu bulunan tabanca horozunu parmağınızla düşürünüz. Bunu yaparken de horozu sağlamca tutup, hafifçe geriye doğru çekiniz, bu esnada işaret parmağınız da tetiğe hafifçe baskı yapmalıdır. Horoz kurulu durumdan kurtulunca parmağınızı tetikten çekip, horozu yavaşça düşürmeye devam edip bu işlemi böylece tamamlayınız.
23. Silahınız için doğru mühimmat kullanmalısınız. Silahınız için tasarlanmamış bir mühimmatı asla kullanmayınız. Örnek: Yabancı menseli fişek ve ikinci kez dolum yapılmış fişek kovanı gibi.
24. Tabancanızı ve fişeklerinizi nemli, rutubetli ve tozlu ortamlardan uzak tutmalısınız.
25. Unutmayınız ki, silah kazaları, çok nadiren silahtaki bir arizadan dolayı ileri gelir. Bu kazalara çoğunlukla tabanca kullanma tekniğindeki bilgisizlik ve unutkanlık neden olmaktadır.
26. Sonuç olarak denilebilir ki: En iyi, en güvenilir ve en görgülü atici, emniyet kurallarını bilen ve bu kuralları uygulayan aticidir.
 

Dr.Yalnızefe

Dost Üyeler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,339
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Tabanca Kullanımında Hayat Kurtaran 26 Altın Kural

Gerçekten son derece faydalı bilgiler.
Sağolasın kardeşim...:)
 
Üst