Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ve Kıbrıs Türkleri

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Türkiye’deki gelişmeleri titizlikle takip eden Kıbrıslı Türkler, Büyük Önder Mustafa Kemal’in, saltanatı sona erdireceğini ve tarihi adımlar atacağını anlamışlardı. Nitekim Lefkoşa’da yayınlanan “SÖZ” gazetesi, 20.10.1923 tarihli sayısında, yani Cumhuriyetin ilanından dokuz gün önce, şunları yazıyordu: “Türkiye’nin yüce evladı Mustafa Kemal Paşa, Türk milletinin hür ve müstakil yaşamaya kesinkes karar verdiğini bütün dünyaya ilan etti. Böylece Türk milleti hayat ve hürriyetinin müdafii ve muhafızı, bilfiil kendisi olacağını hakiki mümessili vasıtasıyla bildirmiş bulunuyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı demektir.”
Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettiği 29 Ekim 1923 günü Kıbrıs’ta büyük bir şenlik başlamış, yer yerinden oynamıştı. Kimsenin İngiliz sömürge yönetimine aldırdığı yoktu. Halk ölümü dahi göze alarak, evler, okullar ve camiler ilk kez korkusuzca Türk bayrakları ve Atatürk’ün resimleriyle donatılmıştı. Zengin, fakir, hayvan besleyen köylüler kurban kesmiş, bu arada sabahlara kadar eğlenceler düzenlenmişti.
Kıbrıslı Türklerin bu hareketini gören İngiliz sömürge yönetimi, hiçbir şey yapamamış, eskiden olduğu gibi Türklerin hareketini yasaklayamamıştı. Cumhuriyetin ilan edildiği dönemde öğretmenlik yapanların ifadesine göre; İngiliz Yönetimi sadece Türk okulları üzerindeki baskısını sürdürmüş ve ders saatlerinde öğrencilere Atatürk’ten bahsedilmesini, karatahta üzerine Atatürk resmi çizilmesini yasaklamak istemişti. Ancak Türk öğretmenler işten atılma veya sürgün edilme pahasına bu yasağa uymadılar.


Kaynak: Kıbrıs Gazetesi 29 Ekim Atatürk özel eki, Gazeteci Raşir Akar’ın “Atatürkçü Kıbrıs Türkleri”
 
Üst