Türkmenistan’in Bağimsizliğinin Ve Devlet Yapisinin Temelleri Kanunlari

CANBULAT

-Otağ Hanı-
Katılım
21 Mar 2008
Mesajlar
4,111
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Tanrı Dağları Yaylağım, Orhun Nehri Sulağım
Türkmenistan’in Bağimsizliğinin Ve Devlet Yapisinin Temelleri Kanunlari
Türkmenistan Yüksek Şurası, 26 Ekim tarihinde toplantı gündeminde, halkın izhar ettiği irade ve isteğini, Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bağımsız devlet olması hakkındaki bildiriyi hayata geçirmek amacıyla önemli bir karar kabul etti. Söz konusu kararda, aşağıdaki çok önemli konular beyan edilmiştir.
1. Türkmenistan SSC sınırları içinde Türkmenistan devleti bağımsız demokratik devlet olarak ilan edilmelidir.
Türkmenistan’ın bağımsızlığı, yüce maksatlara matuf – Türkmen halkının kendi gerçek milli devletini kurması için, milletine, ırkına, sosyal menşeine ve inandığı dine bakılmaksızın her bir fert için Türkmenistan Anayasasında, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nde ve uluslararası hukukun diğer normlarında öngörülen hakları, özgürlükleri sağlamak, hümanist demokratik bir hukuk devleti kurmak ilkelerine uygun ilan edilir.
2. Türkmenistan Devleti’nin yönetim biçimi cumhuriyettir. Bu cumhuriyette devlet hakimiyeti halkın elindedir. Cumhuriyet kendi hakimiyetini, doğrudan referendumla, temsilci organları vasıtasıyla gerçekleştirir.
3. Türkmenistan sınırları içerisinde Türkmenistan Anayasası ve kanunları geçerlidir.
Türkmenistan Anayasasında ve kanunlarında belirtilmeyen devletlerarası ilişkiler düzenleninceye, hukuk ilişkilerinin yasama esasında reformlar tamamlanıncaya kadar SSCB Anayasası ve kanunları geçerlidir.
4. Türkmenistan’ın sınırları, oluşan sınırlar içerisinde dokunulmaz ve bölünmezdir.
5. Türkmenistan’da devlet hakimiyeti, yasama, yürütme ve yargı hakimiyetlerine ayrılması prensibiyle gerçekleştirilir.
6. Türkmenistan Anayasası uygun şekilde Türkmenistan Yüksek Şurası, yasama hakimiyetini gerçekleştirir.
7. Türkmenistan’daki en yüksek görevli, Devlet Başkanı olup, devletin başıdır. Türkmenistan Devlet Başkanı, icra organına da başkanlık eder.
8. Türkmenistan mahkemeleri bağımsız olup, sadece kanuna tabidirler.
9. Türkmenistan sınırları içerisinde Türkmenistan vatandaşlığı uygulanır. Türkmenistan vatandaşlığı, onu kaybetme şartları ve usulü, vatandaşlık konularında diğer devletler ile karşılıklı ilişkiler, Türkmenistan Anayasası ve kanunları vasıtasıyla düzenlenir. Türkmenistan, sınırları dışındaki vatandaşlarını korur ve onlara sahip çıkar.
Türkmenistan sınırlarında bulunan yabancı devlet vatandaşlarına ve uyruğu olmayan fertlere Türkmenistan Anayasası ve kanunlarında, devletlerarası anlaşmalarda, uluslararası hukuk normlarında öngörülen haklar ve özgürlükler tanınır.
10. Türkmenistan sınırları içerisindeki toprak, yer altı zenginlikleri, hava sahası, su ve diğer doğal kaynaklar, deniz ekonomik kıta sahanlığı halkın milli zenginliği ve mülkiyeti olup, Türkmenistan’ın bağımsızlığının maddi temelleri olarak hizmet eder.
Genel Sovyetler Birliği mülkiyetinde, SSCB’nin elmas, döviz fonlarında ve altın hazinesinde Türkmenistan’ın payı mevcuttur.
11. Türkmenistan, ekonomide piyasa ekonomisine geçmeyi kabul etmiştir. Devlet mülkiyetinin tüm şekillerini ikrar eder, onları eşit derecede korur.
12. Türkmenistan, kendi mali politikasını, para sistemini
müstakil olarak belirler; devlet, banka organlarını kurar.
13. Türkmenistan, SSC Birliğine giren cumhuriyetlerin bağımsızlığını, aralarında oluşan sınırların sabitliğini, topraklarının dokunulmazlığını, bölünmezliğini tanır.
14. Bağımsız bir devlet, dünya topluluğunun eşit haklara sahip bir üyesi olarak Türkmenistan, dış politikasını müstakil olarak tanzim eder ve uygular. Birleşmiş Milletler Teşkilatına, diğer uluslararası örgütlere doğrudan girer, diplomatik, elçilik, ticari ve diğer ilişkileri gerçekleştirir, onlarla yetkili temsilcilikler açar, uluslararası sözleşmeler akdeder.
15. Türkmenistan, kendi askeri politikasını müstakil olarak belirler, toprak bütünlüğünü, bağımsızlığının korunmasını sağlar, silahlı güçlerini kurar.
Türkmenistan, topraklarında nükleer, kimyasal, bakteriyolojik silahların, kitle imha silahlarının diğer çeşitlerinin mevcut olmadığını ilan eder.
16. Türkmenistan, Türkmen halkının milli, kültürel yönden yeniden kalkınması, millet olma şuurunun artırılması, halk geleneklerinin yeniden canlandırılması, devlet dili olan Türkmen dilinin yaygın olarak kullanılması konularıyla ilgilenir.
Türkmenistan Cumhuriyeti, topraklarında yaşayan tüm milletlerin, halkların milli kültürel yönden özgür olarak yetişme haklarına kefil olur.
17. Türkmenistan’ın kendi devlet nişanları, bayrağı, arması, milli marşı kabul edilir.
18. Türkmenistan SSC Anayasasının, kanunlarının işbu Anayasal kanuna aykırı olmayan hususları, Türkmenistan’ın yeni Anayasası ve kanunları kabul edilinceye kadar geçerliliğini muhafaza edecektir.
19. Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü, umumi halk bayramı ilan edilecek, her yılın 27 Ekiminde kutlanacak ve o gün tatil günü olacaktır.
20. İşbu Anayasal kanun, kabul edildiği andan itibaren yürürlüğe girer​
 
Üst