Vize İşlemlerinde Yeni Uygulamalar

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yurtdışı eğitim danışmanı olarak çalışanların tek korkulu rüyası öğrencileri için gerekli vize organizasyonu olduğu söylenebilir.

Belgeler ya eksik kalır, ya da konsolosluğun istediklerini öğrenci ya da veliler gereksiz bulur.
Neden diye siz sorgulanırsınız. Fotoğraf ölçüleri bir türlü tutmaz. Üstelik tüm fotoğrafçılar bu konu hakkında bilgilendirilmişlerdir. Sağlık ve kaza sigortasını yapan kuruluş akredite değildir, birden yeni bir sigorta gerekir . Bu arada alınan randevu ve ödediğiniz para yanabilir. Vize reddi alana neden red edildiğini anlamaya ve kendisine açıklamaya sadece siz çalışırsınız, çünkü Elçilik ve Konsolosluklar açıklama yapmak zorunda değillerdir.
Son yıllarda eğitim danışmanları daha çok vize memuru gibi algılanmaya ve çalışmaya başlamışlardı. Açıkcası kendimizi eğitim için gerekli yeni açılımları öğrenmeye, farklı deneyimler için donatmaya devam ederken vize konusunda da uzmanlaşmaya çalışmak beni mesleğim adına üzen bir nokta olmuştur hep. Üstelik bu bir servis gibi sunulmaya başlandığında, vize alamayan öğrenciler ya da veliler eğitim danışmanlarını suçlayacak noktaya bile gelmişlerdi.
Bildiğiniz gibi vize alımı tamamen bireysel verilere dayalıdır. Hiç bir firma, acente vs. bir kişi için vize alımını garanti edemez. Bu tamamen o kişinin sunacağı, elçilik -konsolosluk tarafından istenen belgelere dayanır. Bazı mülakat gerektiren vize alımlarında ise yalan söylüyorsanız vücut diliniz bile, sizi ele verir.
2007 Kasım başından bu yana biometrik uygulamaya geçen İngiltere Konsolosluğu, yürürlüğe koyduğu yeni uygulamalarla eğitim danışmanlarının yürek çarpıntısına neden oldu son yıllarda. O meşum patlamadan sonra güvenlik önlemleri nedeni ile kendi binasında minimum sayıda insan olması için bir vize başvuru merkezi oluşturdu. Aslında ayrıntılı vize sayfası ile oldukça yararlı ve kolay bir çalışma gerçekleştirildi bu önlemle. Ama Schengen ülkelerinin ortak uygulamaya karar verdikleri ve öncelikle İngiltere'nin başlattığı biometrik sistemde 5 yaşından büyük her başvuru sahibinin parmak izi ve fotoğrafı alınma şartı ile vize işi artık bireyselleşti. Tabii bu en çok öğrenci grupları organize eden danışman arkadaşlarımızı etkileyecek gibi görünüyor.
Cuma günü UED (Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği) nezdinde Konsolosluk vize yetkilileri ile yapılan görüşmemizde yeni uygulamanın detayları konuşuldu. Görünen o ki grup çalışmalarında uygun olabilecek kolaylıklar elden geldiğince yapılacak.Ve yabancı bulduğumuz bu sisteme giderek herkes alışacak.
Vize uygulamalarını mutlaka siyasi ve sosyolojik problemler şekillendirmiştir ama bence bizim vatandaşlarımızın da bu işin kemikleşmesinde payı olduğunu düşünürüm hep.
Hatırlarım da 1989 yılına kadar vize uygulaması olmayan İngiltere için o sene yapılan Türkiye- İngiltere milli maçı bir dönüm noktasını oluşturdu. Onlarca uçak dolusu insan maç için gitti İngiltere'ye ama maalesef aynı sayıda dönen olmayınca farklı zorlukların da bir araya gelmesi ile İngiltere, Türk vatandaşları için vize uygulaması başlattı.
Türk nüfusun yoğun olduğu Almanya vize için kurallar oluşturdukça bizim pratik zekalı ve zekasını kötüye kullanan vatandaşlarımız bu kuralları yıkacak bir açık buldular. Açıklar kullanıldıkça, kurallar da giderek büyüdü ve şimdilerde hepimizi rahatsız edebilecek boyuta geldi vize sorgulamaları.

Bu günlerde gelinen noktada vize alımı için her bireyin, yavaş yavaş tüm ülkeler için geçerli olacak biometrik sistem nedeniyle vize başvuru merkezlerine ya da Konsolosluklara bireysel başvurusu şekline dönüşecek. Sanırım bundan öncelikle 18 yaşın altında çocuğunu yurt dışına göndermek isteyen veliler şikayet edecekler ama kanımca en az şikayet edenler ise Yurtdışı Eğitim Danışmanları olacak.
 
Üst