Yatırım Kredi Desteği İster

İsmet Kotak

Onursal Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
318
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yatırım Kredi Desteği İster

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’dan etkilendim.Bir zamanlar “Sanayi ve Kooperatifler Bakanlığı” görevini yüklenmiştim.Geçmişe dönmek gerekirse kendisi ile çalışmayı isterdim.Bilinçli ve meslektaşlarını doğru yola çağıran,ülke kalkınması için doğru tanı yapan,sözünü sakınmayan bir kişiden kimseye zarar gelmez.Aksine yarar sağlar.

& & &

KKTC’de taşlar yerinden oynadı.Sorunlara çözüm bulma yolunda da yer yer, hatalı çare seçimi yapılmakta.İsabetli karar verilmiyor mu? Veriliyor.Örneğin Casinoların yıllık “Ruhsatlandırma ücretlerinin arttırılması” en isabetli kararlardan biridir. Temenni edelim ki Hükümet geri adım atmayıp uygulamış olsun.Dünyadaki örnekler KKTC Hükümetinin haklı olduğunu gösterir.KKTC’ye Anavatan Türkiye tarafından yapılmakta olan alt yapıdan kim yararlanacak? Turizm ve Eğitim sektörü…Girne ve GaziMağusa-İskele yöresini dört şeritli yolla bağlamak kime yarayacaktır?

Yeter ki yılan hikâyesine dönen Geçitkale gerçek yatırımı yapacak firmalara aktarılmış olsun.

Ancak “Özelleştirme” iddiasının arkasında KTHY’ında olduğu gibi hatalı karar ve uygulama, kaleleri teker teker düşürür ve ülkeye zarar verir.DAÜ yan kuruluşlarında olduğu gibi.Bunun arkasında kimlerin menfaat sağladığı yakında dökülür.

Ansızın etrafa bir haber daha saçıldı.Cumhurbaşkanından başlayarak hepimizin çocukluk ve gençlik yıllarının geçim kaynağı olan GaziMağusa Limanı özelleştirilecek ve de Arap-İtalyan ortaklığına verilecekmiş.Yetmedi “Kıbrıs Türk Liman İşçi Şirketi” de özelleştirilecek dendi.Yalan mı?Ben bilemem.Çünkü KTHY’ında ve DAÜ’de de böyle fısıltı haberlerle etraf beslendi ama sonunda gerçek oldukları ve de nasıl yıkım getirdiklerini birlikte gördük.

1.Kıbrıs Türk Liman İşçi Şirketi’nın isim ve yasa babası benim.1974 sonrasında Limanın işleyebilmesi için önceden varolan yapının acil olarak uygulanması gerekiyordu.İşçileri bölmemek için İşçi OrtaklıkŞirketi oluşturup Limanı işletme yetkisi verdik.Yani bu şirket zaten özel.İşçi ortaklığında. Ama aldığı hakları beğenmiyorsanız o başka…Onları uygun kararlarla düzenlersiniz.

2.Limanın Arap-İtalyan Ortaklığına kiralanacağı söylendi.Limana 10 milyon dolarlık yatırım yapacaklarmış.Bir defa Limana 10 milyonluk yatırım devede kulaktır.Yetmez.35 yıldan beri liman derinleştirilmedi,temizlenmedi,yolu,yolcu salonu,ambarı tamamlanmadı.Devlet elindeki doğru dürüst ve de stratejik limanı da mı elde çıkaracak?

Arap-İtalyan ortaklığı deyip arkasında bir Yunan ve Rum Şirketini bulursak hayret edilmesin!Çünkü bazı Oteller için de bu ileri sürülmektedir.

Rumlar Limana ve Ercan’a göz koydular.Önce ortak işletme numarasına yattılar.Olmayınca Afrika’da olduğu gibi Birleşmiş Milletler mandasına verilmesini istediler.Amaç KKTC yetkisinden çekip alıp, geçici olarak BM mandasına vermek ve oradan da “Kıbrıs(Rum)Cumhuriyetine” teslim etmektir.

Bu Arap-İtalyan ortaklığı bu işin maşası olmasın!...Yahu GaziMağusa limanının suyu mu çıktı? Tamir et işlet.35 yıldır limanı temizleyip derinliğini 38 ayağa çıkaramadınız.Bari onu yapınız.Kruz gemisi gelsin diye hayal kurup, aracılarla Ruma teslim mi edeceksiniz?

& & &

Bu noktadan sonra “Kredi konusuna” dönmek istiyorum.Sanayi Odası Başkanı Çıralı,benim gibi hep “Üretimden” söz eder,savunmasını buna göre yapar.Ben de hep yatırım ve üretimden yanayım.Ne acı ki son yıllarda etraf toz duman.Konuları,sorunları toplayarak olaya yaklaşan pek az.

1.Sadece ticaretle kalkınma olamaz.Yatırım vazgeçilmez koşuldur.Yatırım için “Kredi” gerekmektedir.Bana göre YAGA ve Kalkınma Bankası işbirliğinde “Yatırımcıya” kaynak yaratmak,uzun vadeli kredi vererek “Katma değeri yüksek” yatırım yapılmasını ve ihraç edilmesini sağlamak çıkış yoludur.Türkiye bugünkü noktaya bu kararı alarak geldi.İthalâtla yetindiği otomotiv sanayiinden, satıcı konumuna geçti.Alıcı olduğu Savaş Sanayiinde hele Havacılıkta, üreten ve satan konumuna geçti.

KKTC’ye dönen gençlerimiz alınterlerini ve bilgilerini akıtmak için “Kredi” desteği beklemektedirler.Devlet Kalkınma Bankasını araya sokmak, kredi sağlanmak ve Bankaları da düşük faizli uzun vadeli kredi sağlayıcı role itmek durumundadır.Tefecilik bankalar eliyle yapılırken Devlet buna göz yumamaz.

2.Tarım,hayvancılık,esnaf,küçük ve orta boy yatırımcı Kooperatifler yoluyla kredi açısından desteklenmelidir.Geçmişte bunu yaptık ve başardık.Bugün başarmamamız için bir neden görmüyorum.Koyun ve kuzuyu,süt ve hellimi, üzümü, patatesi, havucu, portakalı, sebze ve çiçeği yetiştirip ihraç ettik.Bunu da Kooperatifçilikle yaptık ve başardık.

Tarıma bakıyoruz.Patates üretcisi tohumluktan şikâyetci.Oysa K.T.KOOP.Merkez Bankası Şubeleri,Patates yetiştiricisi Kooperatiflerle birlikte, İrlanda,İngiltere ve Hollanda’dan, pazarın istediği patatese uygun tohumluğu getirerek üreticiye kredili olarak yıllarca verdi. Uluslararası standartlarda ürettiğini de alıp ihraç etti.

Dün ambargoların daniskası altında yaptıklarımızı bugün niye başarmayalım?

& & &

Sayın Çıralı’nın eleştirileri ülke yararınadır.
 
Üst