Yumuşak Doku Romatizması,Fibromiyalji

büzürgmeniş

Dost Üyeler
Katılım
19 Ara 2008
Mesajlar
140
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Fibromiyalji yaygın kas,iskelet sistemi ağrısı,yorgunluk,uyku bozukluğu bulguları olan kronik karmaşık bir ağrı sendromudur.
Fibromiyalji tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıklara da eşlik edebilir.Nüfusun ortalama %5 inde fibromiyalji görülür.Genellilkle 20-50 yaşları arasında rastlanır.Hastaların büyük bir kısmı kadındır.
Hastalığın Nedeni
Fibromiyalji hastalığının nedeni tam açıklanamamakla beraber belirtilere yol açan bozukluğun merkezi sinir sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik faktörler de önemlidir Aile öyküsü olanlarda fibromiyalji görülme sıklığı daha fazladır.
Hastalığın Bulguları
Ağrı Yaygın ağrı en sık yakınmadır. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmede zorluk çekerler. Daha çok boyun
smiliv.gif
sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir. Ellerde ağrı ve şişlikten yakınmalarına karşın gerçek bir eklem tutulumu yoktur.
Yorgunluk Önemli bir yakınma olup hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Hasta bunu sıklıkla tüm enerjisinin kaybolduğu şeklinde ifade eder. Genellikle sabah yataktan yorgun kalkar.
Uyku Bozuklukları Hasta uykuya dalamadığından veya sık uyandığından yakınabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına karşın uyku dinlendirici olmayabilir ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır.
Bu üç ana bulgu dışında sabah tutukluğu konsantrasyon ve bellek bozukluğu irritabl barsak (karın ağrısı ishal kabızlık) irritabl mesane (sık idrara gitme) çene ekleminde ağrı baş ağrısı göz ve ağız kuruluğu el ve ayaklarda uyuşma huzursuz bacak sendromu aşırı terleme gibi hastalığa eşlik edebilen başka belirtiler de mevcuttur Ancak bunların hepsi her olguda gözlenmeyebilir .
Etkileyen Faktörler
Hastalar yakınmalarının psikolojik stres
smiliv.gif
hava değişimleri
smiliv.gif
soğuk veya rutubet ile arttığını ifade ederler. Soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet vardır. Belli bir pozisyonda uzun süreli çalışma (özellikle kollar ve omuzların uzun süre sabit durması gibi) da yakınmaları arttırabilir. Bilgisayar ve daktilo gibi aletlerle çalışanlarda daha sıktır. Uzun süreli oturma
smiliv.gif
ayakta durma
smiliv.gif
stress
smiliv.gif
uzun süreli yazı yazma
smiliv.gif
araba kullanma
smiliv.gif
telefonla konuşma
smiliv.gif
soğuğa maruz kalma
smiliv.gif
eğilerek çalışma ve ağır kaldırma
smiliv.gif
kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi çalışma koşulları fibromiyalji belirtilerini şiddetlendirebilir. Çalışma ortamında iş arkadaşları veya amirlerle olan gerginliklerin de hastanın yakınmalarının artmasına yol açtığı gözlenmektedir. Çalışma koşulları dışında boşanma
smiliv.gif
gebelik
smiliv.gif
ailede hastalık olması
smiliv.gif
tek başına aşırı sorumluluk yüklenme gibi stres faktörleri de fibromiyaljide belirtileri arttırabilir. Kadınlarda regl döneminde de belirtiler artabilir. Sıcak duş ve banyo
smiliv.gif
ılık ve kuru hava
smiliv.gif
tatil
smiliv.gif
dinlendirici uyku ile belirtiler genellikle hafifler.
Tani Yöntemleri
Tanı için hastanın yakınmalarının değerlendirilmesi
smiliv.gif
ağrı tipi
smiliv.gif
fizik muayene ve eşlik eden bulgular önem taşır. Fizik incelemede yaygın hassasiyet
smiliv.gif
kasta sicim gibi sertlikler
smiliv.gif
gergin bandlar
smiliv.gif
çok sayıda hassas nokta ve tetik noktaların bulunması hastalığı düşündüren pozitif bulgulardır. Tanıda hassas noktaların sayısı önemlidir. Fibromiyalji hastalığında tanı koydurucu özgün bir laboratuar test yoktur. Eşlik eden romatizmal bir hastalık yoksa romatizma testleri de negatiftir. Laboratuar incelemeler daha çok benzer hastalıklardan ayırımda önemlidir.
Ne yazık ki hastada fibromiyalji tanısı konana kadar genellikle uzun zaman gnçmektedir. Fibromiyalji hastaları tanı konana kadar bir çok tıbbi inceleme ve teste tabi tutulurlar. Bu da zaman kaybına ve dolayısıyla hastanın tedavisinin gecikmesine yol açabilir.
Tedavi
Tedavide her hastalıkta olduğu gibi hastanın hastalığı ile ilgili bilgilendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Bu yakınmalar ile başvuran hastalara bazen sinirsel giibi tanılar konabilir. Hastaya hastalığının gerçek olduğunu
smiliv.gif
ancak şekil bozucu ya da sakat bırakıcı bir hastalık olmadığı anlatılmalıdır. Tedavi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekimin düzenli takibi gerekebilir.
Fibromiyalji tedavisinde ağrı kesici ilaçlar
smiliv.gif
antidepresanlar
smiliv.gif
kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Uzman hekim tarafından uygulanan tetik nokta enjeksiyonları fibromiyaljide oldukça etkilidir.
Özellikle hastalığın şiddetlendiği dönemlerde postürün düzeltilmesi
smiliv.gif
tekrarlayıcı stres faktörlerini azaltmak (örn daktilo ile yazma
smiliv.gif
uzun süre ile oturma/ayakta durma gibi)
smiliv.gif
uykuyu değerlendirme ve düzenleme önemlidir.
Egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri germe egzersizleri kardiovasküler kondüsyon programı yürüyüş
smiliv.gif
yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır. Egzersiz
smiliv.gif
derin ve yüzeyel ısı ve elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi ağrının ve kas gerginliklerinin azaltılmasında çok etkili yöntemlerdir. Kas gerginliklerinin azaltılmasında masaj ve miyofasyal gevşeme ve basınç teknikleri olumlu etkiler sağlar.
Hastalara ayrıca kendilerine ve sağlıklarına daha zaman ayırmaları yoğun çalışma sırasında sık ara vermeleri günlük işlerinin mümkün olduğu kadar basit şekilde yapmalarını önerilir. (alıntı)​
 
Üst