Açık Öğretim Fakültesi

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Açıköğretim Fakültesi, ülkemizde uzaktan öğretim modeli ile yükseköğretim yapan ilk kurumdur. 1982 yılında İktisat ve İş İd****i programları ile eğitime başlayan Açıköğretim Fakültesi, 1993 yılından itibaren yeni programlarla eğitimini sürdürmeye devam ederken bu fakülte bünyesinde İktisat ve İş İd****i Bölümleri de İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi şeklinde yeniden yapılandı. Açıköğretim Fakültesi, kendi sunduğu eğitim - öğretim hizmetlerinin yanısıra İktisat ve İşletme Fakültelerine de Türkiye düzeyinde yayılmış büroları ile hizmet vermektedir. Bu hizmet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki soydaşlarımıza ve Batı Avrupa'da yaşayan yurttaşlarımıza da sunuluyor.

Öğretim Süresi
2547 sayılı Yasanın değişik 44. maddesi; Açıköğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından kararlanmamak koşuluyla, maddede de belirtilen sürelerle kısıtlı olmadığı hükmünü getirmiştir. Buna göre İktisat ve İşletme Fakültesi'ne kayıtlı öğrenciler kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere yedi yıl, Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programı öğrencileri dört yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Bu süreler içinde kaydını yeniletmediği için öğrencilik haklarından yararlanamayan öğrenciler, bu hakkı kullanmış sayılıyor.
Bu sürelerin bitiminden sonra, öğrenciler kayıt yenileme işlemlerini tamamladıkları takdirde sınavlara katılarak öğretimlerini sürdürebilmekte, ancak, öğrencilik haklarından yararlanmaları mümkün olmuyor.

Fakültede bulunan bölümler
Ülkemizde binlerce öğrencinin yararlandığı Açıköğretim sisteminde öğretim yapan fakültelerin pek çok bölümü var. Bu bölümlerde farklı farklı dersler okutuluyor.
Açıköğretim Fakültesinde okutulan bölümler şunlar:
İş İd****i, Halkla İlişkiler, Büro Yönetimi, Mahalli İdareler, Dış Ticaret, Satış Yönetimi, Muhasebe, Turizm ve Otelcilik, Sosyal Bilimler, Ev İd****i, Bankacılık ve Sigortacılık, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu, İktisat Fakültesi, İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler,İşletme Fakültesi, İşletme, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon, Muhasebe - Finansman.

Giriş koşulları
ÖSS'de 105 puan ve üstünde alan öğrencilerin öğrenim hakkı kazandığı Açıköğretim Fakültesi'nde; ara, yılsonu ve bütünleme sınavı olmak üzere yılda üç kez, öğrenci seçmiş olduğu büronun bulunduğu ilde sınava girer. Öğrenciler, kendilerine gönderilen sınava giriş belgesinde gösterilen bina, salon, tarih ve saatte sınavlara girmek zorundadırlar. Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde ve zamanda telafi sınavı açılmamaktadır. Bu nedenle ne sebeple olursan olsun, sınav haklarının saklı tutulması mümkün değildir. Öğrencilerin mağdur olmamaları için, mutlaka sınavlara katılmaları gerekir. Sınav haklarının saklı tutulması, sistem ve yönetmelik gereği mümkün olmadığından, mazeret beyan ederek başvuruda bulunanlara olumsuz cevap verilmektedir.
Mazeretleri nedeniyle ara sınavına katılamayan öğrenciler, yılsonu veya bütünleme sınavına, yılsonu sınavına katılamayan öğrenciler ise bütünleme sınavına katılabilirler.
Sınav günlerinde (Cumartesi ve Pazar) bürolar açık tutularak, öğrencilere yardımcı olunmaktadır. Öğrenci Kimlik Kartı bulunmayan öğrenciler sınavlara alınamamaktadır. Bu nedenle Öğrenci Kimlik Kartını kaybeden öğrencilerin sınavlardan en az 3 gün önce çalışma saatleri içinde bağlı bulundukları büroya başvurarak, gerekli şartları da yerine getirerek Öğrenci Kimlik Kartlarını almaları gerekmektedir. Gönderilen Sınava Giriş Belgesi eline geçmeyen veya bu belgelerini kaybeden öğrenciler, sınavlardan 2 gün önce bağlı bulundukları bürodan temin edebilmektedirler.

Televizyon Eğitim Programları
Açıköğretim sisteminde basılı malzemelerin yanında, televizyon da etkinlikle kullanılıyor. Ders kitaplarında yer alan bilgilerin televizyon programlarıyla desteklenmesi açıköğretimin önemli bir boyutunu oluşturuyor.
Bir televizyon programı hazırlamanın ilk adımı basılı malzeme içinden televizyonda sunulup açıklanması gereken önemli bölümlerin tespitiyle başlıyorlar. Bu çalışmaya yönetmen, editör ve yazar birlikte yapıyorlar. Takiben bu bölümleri öğrencilere sunacak öğretim üyeleri ya da sunucuların belirlenmesine geçiliyor. Bu ekip uzun süreli çalışmalar sonucu senaryo hazırlar, dekor, grafik, ışık, ses düzeni, stüdyo çalışmaları yapıyor.
Bu çalışma, yılda yaklaşık 300 programın üretiminde tekrarlanıyor. Yirmi dakika içinde öğrencilere belirli bir konunun anlatılmasını amaçlayan televizyon programları, saatlerce süren çalışmalar sonucu hazırlanıyor.
Derslerin televizyondaki yayınları TRT Genel Müdürlüğü ile yapılan işbirliği ile mümkün olmuyor. Televizyonda yayınlanacak derslerin haftalık ders programları; yani hangi sınıf dersinin, hangi gün, hangi saatte yayınlanacağı yayından önce açıklanıyor.
Öğrenciler, bu yayınları izleyerek haftalık yayın saatlerini öğrenebiliyorlar.
 
Üst