Atalarımızın Giyimi

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
1. Atalarımız sakallarını kazıtır, bıyığa ise önem verir, bıyık bırakırlardı. Bıyık bırakmak bir zorunluluk değil bir tercihti. Bıyık bırakmayan Türklerde vardı. Hafif sakal bırakmakta bu tercihlerden bir tanesiydi.

2. Saçlar genelde uzun tutulur. Omuz başına veya omuzu geçecek şekilde uzatılırdı. Bazı Türk savaşçıların uzun saçlarını yanlardan ördükleri de görülürdü.

3. Başa genelde koyun derisinden, kakım ve samur postundan yapılan tepesi sivri veya düz börk, üç dilimli taçlar ile tepesi düz ve yuvarlak başlıklar giyerlerdi. Bazen de uzun ipekli bez parçalarını birkaç defa dolanacak ve arkaya sarkıtacak biçimde pay bırakarak başlarına sararlardı.

4. Eski Türklerde küpe önem atf edilen bir aksesuardı. Erkek savaşçıların bazılarının da küpe taktığı biliniyor. Yalnız kadın ve erkeklerin taktıkları küpeler arasındaki farklılıkları bilemiyoruz.

5. Yüzük takmak Türk erkek ve kadınlarının vazgeçilmezlerindendi. Yüzük genelde yüzük parmağına veya baş parmağa takılırdı.



6. Kadınların taktığı bilezikler burma, akarsu, akıtma, dilmiç, kabara, şeve, tor, yandım, kol bağı ve kolçak gibi isimlerle isimlendirilirdi. Bazı erkek savaşçılar deri veya metalden
yapılma bileklik ve pazubant takarlardı.

7. Eski Türkler kaftana kaptan derlerdi. Kaftanlar boy, biçim ve yöre bakımından farklı isimlendirilirlerdi. Bazı kaftanlar yırtmaçlı bazıları yırtmaçsızdı. Kaftan ve cüppe farklı şeylerdir. Mevsimine göre içi pamuklu veya pamuksuz olarak imal edilen kaftanların
kalmaki, çukal, kemse(a)l, kapama, çapan gibi isimleri vardı.

8. Eski Türkler içe giyilen elbiselere iç don, içlik, dışa giyilen elbiselere dış don, dışlık adını verirlerdi. Daha sonraları urba veya ruba sözcükleri de elbise manasında kullanılmıştır.

9. Elbiseler saten, ipek, yün, pamuk, keçe gibi malzemelerden imal edilirdi. Deri de elbise yapımında sıkça kullanılan bir malzemeydi.

10. Gömlek(kollu veya kolsuz), kayış, kemer(bel bağı,bilbo), kuşak mutlaka kullanılan giyim malzemeleri idi. Elbiselere cep yapılması ihmal edilmezdi. Mendil kullanımı yaygındı. Kuşak, kemer ve kayışlara hançer, bıçak ve kama takılırdı.

11. Eski Türkler eyer çantasına yançık derlerdi.

12. Eski Türkler boyun bağı da kullanırlardı.

13. Pantolonun mucidi atalarımızdır. Pantolonlar ketenden, deriden, yünden ve kumaşlardan imal edilirdi. Pantolonlar ata binmeye, savaşmaya ve rahat hareket etmeye uygun bollukta imal edilirdi.

14. Çizmeler tam(tomak) ve yarım boy(edik) olmak üzere keçe ve deriden imal edilirdi.

15. Eski Türkler ayakkabıya başmak, edik, çarık, çedik, sokman, oltan(ortan), kaloş(galoş) derlerdi.

16. Eski Türkler kış aylarında kürkte giyerlerdi.

17. Bazı Türkler, elbiselerini gümüş ve altın işlemelerle süslerlerdi. Ama sadelik genelde tercih edilen bir durumdu. Savaş elbiseleri sade, rahat, hareket ve manevra imkanı sağlayan elbiselerdi
 

GökBörü

New member
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Atalarımızın Giyimi

Paylaşım için sağol. Uzun zamandan beridir arıyordum.
 

KÜLTEGİN

Genel Koordinatör
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,731
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Tanrı Dağlarında
Cevap: Atalarımızın Giyimi

4. Maddeya dair, tarihçilerin elinde somut veya yazılı bir belge yoktur.
 

DoGaN DuRMuS

Dost Üyeler
Katılım
6 Şub 2009
Mesajlar
218
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Lefkoşa-Giresun
Web sitesi
www.yakindoguforum.com
Cevap: Atalarımızın Giyimi

Valla erkeklerin küpe taktıklarını duymadım.Yavuz sultan selimin taktığını biliyorum.
Atarlarımızda bıyık kadar sakala önem verirlerdi.Zaten görülürki atalarımızn coğu sakallı..



 
Son düzenleme:

KÜLTEGİN

Genel Koordinatör
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,731
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Tanrı Dağlarında
Cevap: Atalarımızın Giyimi

Atalarımızın (islamiyetten önce) sıklıkla sakal bıraktıkları veya sakalın genel günlük yaşantıda önemli bir yer edindiği kesinlikle yanlıştır. Aksine Çin İmparatorluğu devlet yıllıklarında Türk'leri tarif ederken sakaldan hiç bahsedilmediği bunun yanısıra yapılan arkeoloji kazılarında da ve kurganlarda çıkarılan tarihi kalıntılarda elde edilen bulgulara göre hiyeroglif veya minyatür tarzı sanatsal objelerde sakalı gösterir herhangi bir buluntuya rastlanmamıştır. Bunlara en büyük örnek ise Kültegin heykelinin başının resmine baktığımız taktirde sakal görememekteyiz. He bu arada asla sakal bırakmamışlardır demiyorum yalnızca toplum tarafından çok fazla rağbet görülmemiştir bunu belirtmek istedim...

Ancak uzun saçlı oldukları ve saç uzatmanın toplumca benimsendiğini bilmekteyiz.
 

Kartal Gözü

Dost Üyeler
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Atalarımızın Giyimi

kültegin hakli, islamiyet Türkler arasinda yayilirken, müslümanlarin sakala önem vermeleri nedeni ile Türkler müslüman olmaya karar verenlere "bıyığın kes, sakalın bırak" diye kinaye yaparlarmış.

sakal islamiyet oncesi toplumuzda rağbet görmemiştir, ama bıyık halli yaygın.

uzun saçta aynı şekilde, seviliyor.

kimbilir belki de islamiyet öncesinde Türkler uzun saça rağbet ettiği için, erkekte uzun saç günahtır gibi hurafeleri uydurdular...
 

GULSEMIN

New member
Katılım
17 Nis 2009
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Atalarımızın Giyimi

Çok güzel bilgiler...Çok Teşekkürler...
 
Üst