Ayvalık'taki şefkat yuvası

Yunus Gök (Embesil)

Yasaklı Üye
Katılım
9 Haz 2011
Mesajlar
9,160
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Konum
Zile/Sivas/Türkiye
Ayvalık'taki şefkat yuvası

28.11.2011
TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı

1.jpg


"Evinize hoşgeldiniz"

İşte bu sözlerle karşılıyor TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı misafirlerini, daha giriş kapısından itibaren kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri için. Acıyı ve gururu birlikte yaşayan aileler aslında onlar… Üzerinden ne kadar geçerse geçsin, acıları hep taze, evlatları hep yüreklerinde, bir o kadar da gururlular... Bu yüzden Rehabilitasyon Merkezi Komutanından hemşiresine kadar hepsi üzerlerine titriyor. Hepsi, hepsinin "anası, babası" olmuş. Tıpkı şehit babası Muzaffer Tunç'un dediği gibi; "Gövdemiz gitti, ama sağ olsunlar kolumuz kanadımız oldular..."

TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı, Merkeze adını veren ve Ayvalık'ı kuş bakışı görme imkânı sunan İlk Kurşun Tepesi'nde, 48.700 metrekare arazi üzerine kurulmuş. Sadece şehit aileleri değil, malul gaziler ve aileleri de Ayvalık'taki bu Merkezden yararlanıyor. Kahramanlar elbette hak ettikleri gibi karşılanır. Öyle de oluyor. Girişte bu kez "Kahramanlar hoş geldiniz" yazan yazıyla içeri buyur ediliyor gaziler…

Ege Ordusu Komutanlığı sorumluluğunda, 19'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına bağlı bulunan TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığının güler yüzlü Komutanı Albay Mehmet Canlı, yapının başlangıçta huzurevi olarak planlandığını anlatıyor. Ayvalık Belediyesi tarafından yapılan Merkez, 14 Ocak 1999 tarihinde Belediye Meclisi'nin aldığı bir kararla bedelsiz olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine devredilmiş. Albay Canlı, Merkezin görevinin "TSK bünyesinde görev yaparken çeşitli nedenlerle yaralanarak tedavileri devam eden personel ile gazi ve şehit ailelerinin rehabilitasyonunu sağlamak" olduğunu anlatıyor ve şu bilgileri veriyor:

Dört yıldızlı otel konforu

"TSK Ayvalık Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığında, tümü klimalı on üçü engelli odası olmak üzere toplam elli iki oda ve 181 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Odalarda televizyon, buzdolabı, banyo ve tuvalet mevcuttur. 181 kişiye hizmet veren lokantamız dışında, elli kişilik televizyon salonları, çocuk oyun odası, çocuk parkı, çamaşır yıkama ve kurutma üniteleri, kuaför ve berber salonu, dinlenme salonları, dört yataklı revir, üç adet kameriye, kütüphane, internet ve okuma salonu, güneş enerjisi sistemi ve plaj ünitemiz bulunmaktadır. 100 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki plajımız, Ayvalık şehir merkezine on kilometre uzaklıktaki Sarımsaklı mevkiindedir. Plajımız, engellilere uygun olarak düzenlenmiştir. Plajda, her odaya tahsisli şezlong ve şemsiye bulunmakta, bunlar plaj şemsiyelerinin üzerinde oda numarası olarak belirtilmektedir."

Her ay düzenli olarak denizden alınan su numunelerinin tahlil edildiğini belirten Albay Canlı, TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığının yaz aylarında on, kış aylarında ise on üç günlük dönemler halinde, dört yıldızlı otel konforu ile misafirlerine hizmet verdiğini ifade ediyor.

Sürekli kendisini yeniliyor TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı. Plajdaki şezlongundan, odalardaki nevresim takımlarına kadar hepsi titizlikle seçiliyor. Şezlonglar, plaj şemsiyeleri, oturma grupları yenileniyor. En ufak bir aksaklığa bile izin vermemek için tüm görevliler canla başla çalışıyorlar.

2.jpg


Yat turları, kültür gezileri

TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığında konaklayan misafirlere yönelik çeşitli gezi programlarının olduğunu da anlatıyor Albay Mehmet Canlı. Çanakkale'den Bozcaada'ya, Ören'den Edremit kaplıcaları ve Şeytan Sofrasına kadar uzanan gezi ve kültür programları var. Tabii çevreye yönelik yat turlarını da unutmamak gerek.

Aileler ne diyor?

TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığını ziyaret ettiğimizde şehit ailelerinin misafirlik dönemi olduğundan onların görüşlerini aldık. Mehmetçik Vakfından geldiğimizi öğrendiklerinde bizden önce onlar söz aldılar. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen şehit anneleri şu ortak duyguyu ifade ediyorlar:

"Buradakilerin hepsi bizim çocuklarımız. Erinden komutanına üzerimize titriyorlar. Sonra aynı kaderin insanlarıyız biz. Aynı acıları yaşadık birbirimizi tanımasak da.. O nedenle de burası bizim ikinci evimiz. Biz burada bir aileyiz. Mehmetçik ailesiyiz. Keşke daha fazla böyle tesis olsa…"

"Benim bir parçam burada"

Ayşe KORKMAZ:
Oğlum şehit olduktan sonra geldiğimde burada asker kıyafeti içerisinde erleri gördüğüm zaman ağlamaya başladım. Oğlum geldi aklıma… "Allahım niye geldim, ne işim var benim burada?" diye düşündüm. Ama bir yıl sonra yine gelmek istedim. Çünkü anladım ki ben buralıyım aslında. Benim bir parçam burada, bu askerlerin arasında…

"Çok memnunuz"

3.jpg


Latife-İbrahim MENGİ:
Oğlumuz 20 yıl önce şehit oldu, böyle bir yerin varlığından iki yıl önce haberdar olduk. Derli toplu, düzenli bir yer. Biz memnun kaldık. Tabii bazı aksak yönler de var ama kervan yolda düzülür derler. Onlar da zamanla hallolacaktır. Görevliler çok saygılılar, öyle ki bazen o saygıdan rahatsız bile olduğum oluyor. Mehmetçik Vakfına da çok teşekkür ederiz. Vakfın desteği bizim için çok kıymetli.

"Yapanlardan Allah razı olsun"

4.jpg


Şehit eşi Münire EĞİN
Çok güzel bir tesis. Burada mutluyuz. Kafamız dağılıyor, eğleniyoruz. Ankara'dan geliyoruz. Ayrıca oğlum da arkadaşlıklar ediniyor. Buradaki her şeyden ücretsiz yararlanmaktan da çok memnunuz. Yapanlardan Allah razı olsun.

Şehit oğlu İzzet EĞİN (17) :
Kendimi burada daha rahat hissediyorum. Çünkü burada edindiğim arkadaşlar da benimle aynı şeyleri yaşamışlar. Bu tesislerden devamlı yararlanmak istiyorum.

"Bize sadece gelip tatil yapmak kalıyor"

5.jpg


Şehit eşi Zeynep ŞAHİN ve kızları Ebru ŞAHİN (17) – Merve ŞAHİN (15):
Zeynep ŞAHİN:
TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezine iki kızımla birlikte İstanbul'dan geliyorum. Gerçekten çok memnunuz. Burada odasından plajına kadar her şey düşünülmüş. Bize sadece gelip burada tatil yapmak kalıyor. Mehmetçik Vakfına da teşekkür etmek istiyorum. Onların desteği olmasaydı bu kadar rahat tatil yapamazdık.

Ebru ve Merve ŞAHİN:
Burayı seviyoruz. Özellikle gezilerinden çok hoşlanıyoruz. Farklı yerleri görüp rahatlıyoruz. Burada arkadaşlıklarımız oluyor ve sonra İstanbul'a gittiğimizde de arkadaşlıklarımızı sürdürüyoruz.

"Acılar paylaşarak azalıyor"

6.jpg


Emine-Muzaffer TUNÇ:
Buraya kızımız Kadriye ile birlikte İstanbul'dan geldik. Türkiye'de pek çok yeri gezdik, ama burası gerçekten bir numara. Burası bizim için çok önemli çünkü burada herkes birbiriyle aynı kaderi paylaşıyor. Acılarımızı paylaşıyoruz. Acılar da paylaşarak azalıyor. TSK Mehmetçik Vakfına minnettarız. Buradaki görevlilere teşekkür ediyoruz. Gövdemiz gitti ama kolumuz kanadımız oldular. Burada bir aile olduk.

Mehmetçik Vakfından destek

Şehit erbaş ve er aileleri ile yine aynı statüdeki malul gazilerin ve ailelerinin üç öğün yemek bedeli TSK Mehmetçik Vakfı tarafından karşılanıyor. TSK Mehmetçik Vakfı ayrıca, söz konusu ailelerin ikamet adreslerinden Ayvalık merkezine kadar olan geliş-gidiş ulaşım bedelini de karşılıyor.

Nasıl başvuru yapılır?

TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezinden;

* 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa tabi olan şehit TSK personelinin (subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, erbaş ve erler) aileleri,

* 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa tabi olarak TSK'dan emekli olmuş, subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, erbaş ve er statüsündeki malul gaziler ve aileleri (evli olanların eş ve çocukları, bekar olanların anne ve babaları ile yemek ve yol ücretini kendisi karşılamak şartıyla öz kardeşleri) faydalanabilir.

Yukarıdaki şartları taşıyan şehit aileleri ve/veya gaziler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığına yazacakları dilekçe ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Şehit Gazi İşlem Şube Müdürlüğüne başvuru yapabilirler.

İlgili telefon numaraları:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Şehit Gazi İşlem Şube Müdürlüğü
Tel : 0 312 411 31 71-74-75-78
Faks : 0 312 411 60 56

TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı
Tel : 0 266 312 27 73-75
Faks : 0 266 312 27 74


Ali Çetinkaya kimdir ?

Asker, siyaset ve devlet adamı Ali Çetinkaya (1878-1949), Kurtuluş Savaşı komutanlarındandır. 1898'de Harp Okulu'nu bitiren Ali Çetinkaya, Trablusgarp Savaşı ile I. Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde çarpıştı. Mondros Mütarekesi'nden sonra Ayvalık'taki 172'inci Alay Komutanlığı'na getirilen Yarbay Ali Çetinkaya, 29 Mayıs 1919'da Ayvalık'ı işgal eden Yunan ordusuna karşı ilk direnişi başlattı ve halkın da katılımını sağlayarak Ayvalık cephesini oluşturdu. Ayvalık'ta Yunan işgaline karşı atılan ilk kurşunun yeri olan hâkim tepeye bu nedenle İlk Kurşun Tepesi adı verildi. 1'nci Meclis'te Afyonkarahisar milletvekili olarak yer alan Ali Çetinkaya, 1934 yılında Bayındırlık Bakanlığı, 1939 yılında da Ulaştırma Bakanlığı görevine getirildi. 1949 yılında vefat eden Ali Çetinkaya'nın mezarı Afyonkarahisar'dadır.



http://www.mehmetcik.org.tr/duyurular_15.html
 
Üst