Bilgisayarcılıkta A dan Z ye

Gökçen

Dost Üyeler
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
1,079
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Web sitesi
www.kibris1974.com
Bilgisayarcılıkta A dan Z ye Bilgisayar Destekli Muhasebe

İşletmelerde meydana gelen ve para ile ifade edilebilen (finansal) işlemleri kayıtlara geçirerek bunlardan doğan sonuçları saptama ve yorumlama işlemlerinin yürütülmesini sağlayana muhasebe denir. Bu bölümde muhasebe işlemlerinin bilgisayar programları ile tabibini yapabilecek, muhasebeyle ilgili bilgisayar programlarını kullanabilecek ara elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır...





Bilgisayar Destekli Tasarım

İlk yıl makine-resim –konstrüksiyon bölümü ile aynı dersler görülmekte. İkinci sınıftan itibaren ise bölüm dersleri bilgisayar ağırlıklı olarak gelişmektedir. İyi derece teknik çizim yapabilen ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümde, teknik çizim programları öğretilmektedir. Bölüm mezunları kamu kesiminde çalışabileceği gibi özel mühendislik ve mimarlık bürolarında iş bulabilmektedir.

Programın Amacı: Bilgisayar destekli tasarım programının amacı, fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde, bilgisayarla model çizimi yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar destekli tasarım programında matematik, tasarı geometri, bilgisayarlı tasarım, çevre ve ürün tasarımı, bilgisayar destekli çizim, endüstri ürünleri tasarımı engonomi ve mukavemet gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar destekli tasarım programında okumak isteyenlerin matematik, geometri ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, uzay ilişkilerini görebilme, şekil ve çizimleri tasarlayıp çizebilme yeteneklerine sahip, dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar destekli tasarım programını bitirenlere "Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar destekli tasarım teknikerleri özel sektöre ait fabrikalarda çalışırlar ve üretilecek ürünün, çeşitli üretim aşamalarında ayrıntılı çizimlerini yapar. Üretilen ürünün, bilgisayar ortamında modellenmesini yapar, bilgisayar nümerik kontrol tezgâhlarının programlarını yaparlar.

Çalışma Alanları:Üretimde insan emeği azalıp otomasyon arttıkça bilgisayar destekli tasarımcılara gereksinim giderek artmaktadır. Özel sektör araştırma geliştirme faaliyetlerine ve yaratıcılığa önem verdikçe bu meslek elemanları da giderek daha çok aranan elemanlar olacaklardır.







Bilgisayar Destekli Teknik Çizim

Bilgisayar destekli tasarım bölümü ile aynı amaca sahip bölümde sadece isim farklılığı söz konusudur.
Programın Amacı: Bilgisayar destekli çizim programının amacı bilgisayarla mimarı ve statik çizim veya pafta üzerinde elle çizim yapabilen elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar destekli çizim programında matematik, bilgisayar yapı malzemeleri, betimsel geometri, model yapımı, çizim, bilgisayar destekli çizim, inşaat kuralları gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar destekli çizim programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, tasarım ve çizim yeteneklerine sahip görme ve ellerini kullanmada güçlüğü olmayan dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar destekli çizim programını bitirenlere "Önlisans Diploması" ve "Bilgisayar Destekli Çizim Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar destekli çizim teknikeri mimarı tarafından hazırlanan projeyi okuyup bunun bilgisayar ortamında Autocad programı ile geliştirilmiş çizimini yapar.

Çalışma Alanları:Bilgisayar destekli çizim teknikerleri devlete ait kuruluşların inşaat birimlerinde özel mimarlık ve mühendislik bürolarında görev alabilirler.






Bilgisayar Donanımı

Bilgisayar Donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışılabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Programın Amacı: Bilgisayar donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar donanımı programında matematik, teknik resim, temel elektronik, lojik devreler, elektronik devreler, endüstriyel elektronik, sayısal kontrol, bilgisayar programlama ve mikrobilgisayar gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve fizik konularında iyi yetiştirmelidirler. Mekaniğe ilgili, şekil yeteneği ve mantığı güçlü kimseler bu alanda başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar donanımı programını bitirenlere "Bilgisayar Donanım Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar donanımı teknikerleri bilgisayar sistemlerinin kurulmasında, bilgisayar mühendislerinin gözetim ve denetimi altında çalışır, sistemin bakım ve onarımını yapar.

Çalışma Alanları:Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.








Bilgisayar Mühendisliği



Bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapılır. Yönetim, eğitim, endüstri ve ticaret alanlarında, faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, bilgisayar donanımı ve yazılımı hazırlayan firmalarda çalışılabilir. Programın Amacı: Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Okutulan dersler bilgisayar donanım yapısı, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, sayısal çözümleme, veri tabanı sistemleri, mantıksal tasarım, mikroişleyiciler, veri iletişim, sistem çözümleme, yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik, istatistik, fizik, elektrik, elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi temel destek derslerinden oluşur. Meslek dersleri laboratuvar uygulamaları ile desteklenir. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında, gerek üniversite bilgisayar merkezlerinde, gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta, gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve kullanımı ile ilgili konularda çalışır. Programcı, bir işi bilgisayara yaptırmak ya da bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için gerekli işlemleri ve bu işlemlerin uygulama sırasını saptar,bilgisayara verilecek verilerin ve bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler, bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya uygun olarak belirli bir programlama dilinde işlemlere karşı gelen komutları yazar, programın amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler, varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları düzeltir, programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar operatörlerine yönerge hazırlar. Sistem çözümleyici belirli bir uygulama sistemiyle ilgili bilgi ve belge akışını, yapılması gereken işlemleri, işlem-zaman ilişkilerini çözümler, aksaklıkları ve darboğazları saptar, uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli yöntemleri, kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak personeli saptar, her aşamada yapılacak işlerle ilgili ayrıntılı yönergeler hazırlar ve karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır.

Çalışma Alanları:Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır.
Bölümler / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Üniversite Fakülte Taban Puanı
FATİH MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 376.719
BOĞAZİÇİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 372.693
BİLKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 372.397
KOÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 370.775
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 370.457
İSTANBUL TEKNİK ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ 367.155
MARMARA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 363.014
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 361.988
GALATASARAY MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 360.914
YILDIZ TEKNİK ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ 359.988
BAŞKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 359.061
YEDİTEPE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 357.794
EGE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 356.833
DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 355.189
İSTANBUL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 352.849
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 352.353
ANADOLU MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 350.969
IŞIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 350.967
KADİR HAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 348.04
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 345.483
GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 345.172
HALİÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 344.634
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 342.347
ÇANKAYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 341.648
İSTANBUL KÜLTÜR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 340.586
KARADENİZ TEKNİK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 339.602
SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 338.403
DOĞUŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 337.087
ERCİYES MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 337.001
SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 336.878
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 335.71
TRAKYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 335.547
MERSİN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 334.602
DOĞU AKDENİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 334.418
İSTANBUL BİLGİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 334.328
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 334.094
FIRAT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 333.342
ATILIM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 332.714
BAHÇEŞEHİR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 324.669
BİLKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 322.382
KOÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 309.821
BAŞKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 305.09
YAKIN DOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 302.088
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 297.119
AZERBAYCAN TEKNİK AZERBAYCAN TEKNİK 294.367
FATİH MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 284.306
ÇANKAYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 277.951
AZERBAYCAN TEKNİK AZERBAYCAN TEKNİK 266.307
VARNA TEKNİK VARNA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 260.152
UKRAYNA ULUSAL TEKNİK ENFORMATİK VE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ FAKÜLTESİ 255.552
IŞIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 248.616
KADİR HAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 239.09
MALTEPE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 229.624
HALİÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 216.014
GİRNE AMERİKAN MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 197.329



Bilgisayar Öğretmenliği

Bilgisayar Öğretmenliği Programında okul programlarındaki elektronik ve bilgisayar konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilmektedir.




Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı programının amacı, iş hayatının ve toplumsal yaşamın bilgi toplama ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bölüm mezunlarının çalıştıkları yerlerin çoğunluğu şirketlerin bilgi işlem merkezleri oluşturmaktadır.

Programın Amacı: Bilgisayar programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın, bilgi toplam ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk yılında genel matematik, programlama dilleri, teknik resim, istatistik ve muhasebe gibi temel dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise ileri düzeyde programlama teknikleri ve uygulamalı mühendislik ve işletme dersleri okutulur.

Gereken Nitelikler:Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler. Kişinin iyi bir programcı olabilmesi için üzerinde çalışacağı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar programcılığı programından mezun olan öğrenciler "Bilgisayar Program Teknikeri" ünvanını almaya hak kazanırlar. Mezunlar genelde bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları:Çalıştıkları kurumların çoğunluğunu şirketlerin bilgiişlem merkezleri oluşturmaktadır.







Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulama programının amacı, işletmelerde muhasebe ve muhasebecilik mesleğinde bilgisayar kullanacak elemanları yetiştirmektir. Mezunlar vergi dairelerinde, kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programının amacı, işletmelerin muhasebe birimlerinde işlemleri bilgisayarla yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programında işletme, muhasebe, ticaret hukuku, organizasyon ve idare, maliyet muhasebesi ile yoğun olarak bilgisayar dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları alanında çalışmak isteyen kimselerin matematik ve mantık konularında başarılı, belleği güçlü, ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilen, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programını bitirenlere "Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları meslek elemanları çalıştıkları kurumlarda vergi ve muhasebe kayıtlarını bilgisayarlara kaydederek istenen verilerin kısa zamanda elde edilmesini sağlarlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar vergi dairelerinde, kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler
 
Üst