Bilkent Üniversitesi

AŞİNA

Dost Üyeler
Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
2,406
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kuruluşu
Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Vakfı, Hacettepe Tıp Merkezi Vakfı ve Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsü Vakfı kararıyla, 20 Ekim 1984 tarihinde Prof. İhsan Doğramacı tarafından kuruldu. Türkiye'nin ilk vakıf özel üniversitesi olan Üniversite'nin amacı, eğitim düzeyi, bilimsel araştırma ve yayınları, kültür ve sanat faaliyetleri ile dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktır. Bu hedefi yansıtmak üzere Üniversite'ye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan "BİLKENT" adı verildi.

Bilkent Üniversitesi'nin kuruluş hazırlıkları 1967'de Ankara'nın batısında geniş bir arazinin alımı ile başladı. 1970'lerin sonları ve 1980'lerin başlarında ise yukarıda sözü edilen vakıflar, bina inşaatlarına başladılar. Şu anda içlerinde Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Merkezi ve Kütüphaneyi barındıran binalar kampusun ilk binalarıdır. Bunları kafeteryalar, öğrenci yurtları, İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu ve Öğrenci Konseyi binaları izledi.

Rektörü
Prof. Dr. Ali Doğramacı
(312) 266 4120 - 266 4121
290 1200 - 290 1201
[email protected]

Yerleşim
Ankara'nın 15 km. batısında Eskişehir yolu üzerinde 389,000m2 alana kurulmuştur. Merkez, Orta ve Doğu kampüsü,olmak üzere 3 kampüsü vardır.

Öğretim Dili
İngilizce

Adres ve Telefonları
Bilkent Üniversitesi
Merkez Kampus Mühendislik Fakültesi Binası G-27
06800 Bilkent Ankara, TÜRKİYE

Üniversite santral numarası
+90 312 290 4000

www.bilkent.edu.tr



Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
İletişim ve Tasarım
Güzel Sanatlar
Grafik Tasarım
İç Mimarlık ve Çevre Tasarım
Peysaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım

İşletme Fakültesi
İşletme bölümü

İktisadi, İdari ve Sosyal Bölümler Fakültesi
Ekonomi
Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi
Tarih

Eğitim Fakültesi
İngilizce Öğretmenliği
Öğretmen Yetiştirme
TEFL Programı
Eğitim Yönetimi
Beden Eğitimi ve Spor Merkezi

Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik / Elektronik mühendisliği
Endüstri Mühendisliği

İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi
İngiliz Dili ve Edebiyatı
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Türk Edebiyatı

Hukuk Fakültesi

Fen Fakültesi
Kimya
Matematik
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Fizik

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi
Müzik
Tiyatro

Yüksekokullar
Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu
İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu
Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu
Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi Meslek Yüksekokulu
Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokulu


Yiyecek ve İçecek
Üniversitenin Merkez, Orta ve Doğu Kampüslerinde tabldot, değişik mönü alternatifleri uygulanan kafeteryalar, kantinler ve büfeler hizmet vermektedir. Üniversitenin kafeteryalarının toplam alanı yaklaşık olarak 20.000 m2 olup, 4500 adet oturma kapasitesine sahiptir. Bu kafeteryalar, tabldot, alakart ve fast food kafeteryalar olarak zengin yemek alternatifleri sunmaktadırlar.

Sağlık Hizmetleri
Bilkent Üniversitesi Öğrenci Sağlık Merkezleri'nde öğrenciler ve personel beden ve ruh sağlığını korumak, tedavi olmak ve sağlık konusunda eğitici, bilinçlendirici, yönlendirici hizmet almaktadır. Her iki kampüste hizmet veren merkezlerde genel muayene ve tedavilere ek olarak diş, göz, cilt hastalıkları, kadın hastalıkları ve psikiyatri üniteleri bulunmaktadır. Kampuslarda birer anlaşmalı eczane de vardır. Sağlık Merkezleri Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere 24 saat hizmet vermektedir. Acil durumlar için her iki kampüste tam donanımlı ambulanslara her an ulaşılabilir. Her iki merkezde de çeşitli tıbbi analizlerin yapılabildiği modern cihazlarla donatılmış birer laboratuvar bulunmaktadır.

Yurtlar
Üniversite yurtlarında odalar, dört kişilik, iki kişilik ve tek kişiliktir. Ayrıca, ayrı ayrı tek kişilik banyolu yatak odası bulunan paylaşılan mutfaklı iki kişilik daireler de hizmete açılmıştır. Yurtların 4092 kişilik toplam konaklama kapatisesi vardır. Yurtlarda okuma ve oturma odaları, TV salonları, satranç, masa tenisi ve bilardo odaları, 24 saat sıcak su bulunan mini mutfaklar ve çamaşır makinalı yıkama, kurutma makinalı kurutma ve ütü odaları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak bay ve bayan kuaförleri, kuru temizleme ve kafeteryalar vardır.

Spor Olanakları
Üniversite, spor tesisleri bakımından çok zengin seçeneklere sahip olup, Merkez Kampüs'te içinde basketbol, voleybol, bedminton kortları, masa tenisi salonu, aerobik/step stüdyosu, çok amaçlı program salonu ve fitness/kondisyon salonu bulunan 1000 seyirci kapasiteli spor salonunun yanısıra 2001 yılı güz döneminde kullanıma açılmış olan Öğrenci Yurtları Spor Salonu (ÖYSS) içerisinde ise, basketbol, voleybol, hentbol, squash kortları, aerobik/step stüdyosu, çok amaçlı program stüdyosu, fitness/kondisyon salonu, masa tenisi salonu, yürüyüş/koşu parkuru ve spor kafeteryası bulunmaktadır. Bu salonlar uluslararası standartlarda modern spor tesisleri niteliğinde inşaa edilmiş olup, son teknoloji kullanılmış spor malzeme ve cihazları ile donatılmıştır.

Kültürel ve Sosyal Olanaklar
Öğrenciler kendi seçtikleri Öğrenci Konseyi öncülüğünde Üniversite'nin çağdaş bir yükseköğretim kurumu olarak gelişmesine katkıda bulunur, gereksinimlerini Üniversite'nin birimlerine duyurur; Üniversite Senatosu'nda oy sahibi olarak temsil edilirler. Öğrenci Konseyi öncülüğünde kurulan çeşitli kulüp ve topluluklar, düzenli olarak değerli sanatçılarımız, devlet adamlarımız, iş adamlarımızla söyleşi ve paneller, şirket tanıtımları, yazarlarımızla imza günleri, sergiler, konserler, yarışmalar, gösteriler, şölen gibi sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlerler. Üniversite sinemasında ve sinema kulubünün çalışmalarıyla haftada en az üç kez ücretsiz film gösterimi vardır. Zengin kapasiteli kütüphane de öğrencilerin hizmetindedir.

Ulaşım
Bilkent Üniversitesi'ne Ankara - Eskişehir karayolunun 8.kilometresinde bulunan bir üst geçitle bağlanan yoldan ulaşılmaktadır. Üniversite'nin Merkez ve Doğu Kampus'larına ulaşım; Sıhhiye, Tunus Caddesi, AŞTİ ve Bahçelievler'de bulunan dört noktadan hareket eden özel servis araçları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Otobüsleri vasıtasıyla sağlanmaktadır. Servis araçlarından Bilkent Üniversitesi öğrenci ve personeli kimlik kartını göstermek koşuluyla ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Üniversite içinde Merkez, Orta ve Doğu Kampuslar arası her 20 dakikada bir ring servisleri bulunmaktadır. Ayrıca, Merkez Kampus ile ODTÜ ve Hacettepe Beytepe Kampuslarına da servisler hizmet vermektedir. Diğer Ulaşım Kaynakları - Taksi : Yirmidört saat hizmet vermekte olan Bilkent Murat Taksi'den, (312) 266 4346, (312) 266 4440 veya 1678 (İç hat) numaralı telefonlar aranarak yararlanılabilir. - Dolmuş : Merkez Kampus ile Sıhhiye köprüsü arasında 07:30 - 20:00 saatleri arasında dolmuş hizmeti verilmektedir.


Burslar
Üç tür karşılıksız burs vardır: "Tam Burs," "Başarı Bursu" ve "Yetenek Bursu." ÖSYM Kılavuzu'nda belirtilen burslu programları kazanan öğrenciler tam burslu statüsündedir ve bursları; a) Öğretim ücretini, b) Beslenme masraflarına katkı olarak 9 ay eğitim süresince aylık katkı payını c) Ankara dışından gelen öğrencilerden yurtta kalmak isteyenlerin 2 kişilik odada yurt ücretini kapsar. Başarı bursunu birinci sınıfın sonundan itibaren yüksek düzeyde başarılı olan öğrenciler, bölüm kontenjanlarına göre, alabilirler. Yetenek bursundan ise Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık ile Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde üstün yetenekli öğrenciler faydalanabilir.

Yıllık Eğitim Ücreti
2003-2004 ders yılında ilk kez kayıt olacak öğrenciler için eğitim ücreti bütün programlar için 6000 ABD doları karşılığı Türk Lirasıdır. (KDV hariç) TL olarak ödeme günündeki TC Merkez Bankası efektif satış kuru üzerinden ödeyebilirler. Ödemeler iki eşit taksitle, Güz ve İlkbahar kayıtları süresince yapılacaktır.
 
Üst