Boya

ALİOSMAN

Dost Üyeler
Katılım
20 Haz 2008
Mesajlar
62
Tepkime puanı
0
Puanları
0
boya.jpg
Boya Nedir?


Boyanın Tanımı




Bir yüzey üzerinde uygulandığında, dekoratif ve koruyucu bir tabaka (film) oluşturan kimyasal bir malzeme olarak isimlendirilebilir. Bu malzeme belli başlı kurallar dahilinde, formüle edilen ve bünyesinde dört esas unsur bulunan kimyevi bir karışımdır.
Bağlayıcılar

Solvent uçması ve reaksiyon sonucu sıvı halden katı hale dönüşen, boya filmini meydana getiren likitlerdir. Boyaya katkısı, sertlik, sağlamlık, ve parlaklık, yapışma, hava koşullarına ve kimyasallara dirençtir. Bağlayıcı, boyanın temel direği olup, tipine göre, boyaya ismini verir.
Pigmentler

Doğadan saflaştırılarak veya sentetik yollarla elde edilen, bağlayıcı ve çözücüler içinde çözülmeyen toz halindeki katı taneciklerdir. Boyaya sağladığı özellikler: Renk vermesi, örtücülük, parlaklık, fiziki ve kimyasal dayanıklılıktır.
Pigment örnekleri

Titanyum dioksit
Çinko oksit
Demir oksit
Korozyon önleyici pigmentler

Çinko kromat
Çinko fosfat
Dolgu maddeleri

Talk
Kalsit
Barit
Kimyasal katkılar

Bu grupta yer alan maddeler çok değişik özelliklerde olan ve boyaya çok az miktarda giren kimyasallardır. Katkı maddeleri boyanın özelliklerini iyileştirmek, istenmeyen, olumsuz değişimleri engellemek için kullanılır.
Islatıcılar
Kurutucular
Matlaştırıcılar
Kaymak kesici
Çökme engelleyici
Köpük kesiciler
UV ışınlarından koruyucular
Optik beyazlaştırıcı
Antibakteriyeller
Çözücüler

Boyanın uçucu kısmını oluşturan kimyasal maddelerdir. Boyanın imalatı ve tatbikatı safhasında, kullanılan boyanın özelliklerinde değişiklik yapmadan incelten sıvılardır.
Toluen
Ksilen
White sprit
Aseton
Su
 
Üst