Derviş Özer

Gök Yeleli Bozkurt

New member
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1,947
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Bozkurtlardan Birine Sorun
Kıbrıslı sanatçı - doktor

Savaşın korkunç yüzünü sanat diliyle anlatmaya çalışan sanatçı-doktor Derviş Özer şimdi de Çanakkale projesini hayata geçirmek istiyor


Tıp doktorluğunun yanı sıra "savaş karşıtı" mesajlar içeren sanat çalışmalarına da imza atan Dr. Derviş Özer, bu etkinliklere "Çanakkale Projesi" ile bir yenisini eklemek istiyor.



Kadın ve Doğum Uzmanı Doktor Derviş Özer, doğum yeri Kıbrıs-Lefkoşa'da çocukluğunda tanık olduğu 1974'teki olaylardan çok etkilendiğini; bu nedenle "savaşın çocuk ruhunda bıraktığı izleri, savaşın korkunç yüzünü" sanat aracılığıyla üniversite yıllarından itibaren herkese anlatma çabasına girdiğini belirtiyor. Çanakkale Savaşları'na ilişkin uzun süre araştırma yaptığını ifade eden Özer, o döneme ilişkin "Çanakkale" adını verdiği projeyi şöyle anlattı:



"Çanakkale Savaşlarında şehit olan askerleri anmak için her yıl düzenlenen törenlere binlerce Anzak turist geliyor. Bu turistlerin geldiği tepede bir platform kurarak sokak tiyatrosu yapmak istiyorum. Burada oynayacak her oyuncunun ayrı bir öyküsü olacak. Oyun bittikten bir süre sonra seyirci, oluşturulan mevzide dolaşarak kendini bir savaş alanının içindeymiş gibi hissedecek. Oyun boyunca çevrede bulunan seyirci hem müzik hem de yaratılan mizansenle savaşı yaşayacak; top ve tüfek sesleriyle kendini savaşın içinde gibi hissedecek. Savaşın ne kadar korkunç bir şey olduğunu insanlara yaşatmak istiyorum."



Projeye ilişkin senaryo çalışmalarının da tamamlandığını belirten Özer, "Böyle bir çalışma yapıldığı takdirde anma törenleri için gelecek turist sayısının da oldukça artacağını düşünüyorum. Ancak bu projenin gerçekleşmesi için çok büyük bir bütçe gerekiyor. Bunun için de devletten ve özel kuruluşlardan maddi destek bekliyorum" dedi.



Sarıkamış heykeli ve şehitler anıtı

Daha önce bu konuda birçok projeyi hayata geçirdiğini ifade eden Özer, 2005 yılında yaptığı "asker" heykelinin Allahuekber dağlarından getirdiği otlarla bezediğini ve heykeli bir buz kütlesinin içerisine koyduğunu söyledi. Özer, "Sarıkamış heykeli" adını verdiği ve Sarıkamış'ta 90 bin askerin donarak şehit olmasını sembolize eden çalışma için, "O otlar, orada şehit olan askerlerin kimyasından oluştu. Yani şehit olan askerlerden bir parça. Ve buzun içerisindeki elinde silahlı asker de donmuş askeri temsil ediyor" diye konuştu.



Dr. Derviş Özer, 2005 yılında Genelkurmay'ın şehit listesine ulaşarak 1980 yılından bu yana şehit olan 6 bin askerin künyesini paslanmaz kroma tek tek numaratörlerle çaktı. Künyelerin bir kısmını bir çınar ağacının üzerine monte ederek ve kalanını da ağacın yaprak ve dalları gibi sarkıtarak "Şehitler Anıtı" yaptı.



Heykel, fotoğraf, resim, senaryo, şiir gibi türlü dallarda eserler veren Özer, daha önce de Kuğulu Park için "Renk Renk Anadolu" adını verdiği projeyi gerçekleştirdi ve Kızılcahamam'da "korsan sanat" örnekleri sundu. Özer, "Sarıkamış" projesiyle Devlet Resim Heykel yarışmalarına da katıldı. (aa)



 
Üst