Edebiyatta Dağ...

Hüseyin LAPTALI

Onursal Üye
Katılım
13 Ağu 2008
Mesajlar
465
Tepkime puanı
0
Puanları
0
EDEBİYATTA DAĞ...

Merkezi Gazimağusa’da (KKTC) bulunan “Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatı Kurumu” (KIBATEK), konusu “Edebiyatta Dağ” olan XXV. programını 31Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında Antalya’nın Alanya ilçesinde gerçekleştirdi. 12 ülkeden 72 edebiyatçı sunumlarını yaptı.

“Dağ” denince normalde düzlük olan ovalardan yükselen karasal büyüklüler akla gelir.

Gelgelelim;
“Dağ” edebiyatçılar dünyasında incelenince neler varmış neler!?..

Bu bakımdan; KIBATEK Dünyasını gönülden kutlarım. Masrafları kendilerine ait olmak üzere Alanya’ya koşan özverili edebiyatçıları kutlarım. Japonya’dan dahi kalkıp gelenleri ve çok güzel Türkçe konuşanları kutlarım.

“Dağ” denince sadece Yaşar Kemal’in 32 yıllık dönemde 4 cilt olarak yayınladığı İnce Memed’indeki Torosları ile de yetinemeyiz. Yine Yaşar kemal’in “Ağrı Dağı Efsanesi” de Edebiyatta Dağ Sempozyumuna hiç yetmez. Neler konuşuldu neler!...

Vakıf Başkanı İsmail Bozkurt açılış konuşmasında ; "Alanya'daki KIBATEK çalışmalarının farklı bir mecrada gelişerek, Alanya'da geleneksel hale gelmeye başlayan KIBATEK çalışmalarını iki, üç yılda bir tekrarlamaya başladık" deyip sevincini belli etti.

Metin Turan; Dağ bütün milletlerin hayatında önemli bir tema; Yunanistan için Olimpos, Türk tarihinde Ergenekon Dağı, mitolojide Kaf dağı benzeri yönlerdeki edebiyat metinleri, her birimizin kafasında bulunan başka başka Dağ imgelerini derinlemesine anlamamıza katkı’da bulunur.

Prof. Dr. Tuna Ertem; “Ramuz’un öykü ve romanlarındaki “korku öğesi” dağlardan kaynaklanır.

Ramuz'un kahramanlarında gördüğümüz ortak korkuların temelinde yöre halkını esir alan boş inançların var olduğunu görüyoruz. İsviçre köylerinde dağlardan yayılan en küçük bir inilti köylere yayılır ve genişler" dedi.

Harid Fedai; 'Rıza Tevfik'in Dağ Motifli Şiirleri' konuştu.

Yard. Doç. Dr. Tayyibe Uç; "Dağ kavramının sadece bizim ulusumuzda değil, diğer uluslarda da çok farklı bir yeri var. 'Söz var dağa çıkartır, söz var dağdan aşağı indirir.

Destanlar milletlerin ansiklopedileridir. Demir dağını eriterek çıkan destan Mehmet Akif Ersoy'a esin kaynağı olmuş. Akif, 'Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım' diyor. Hiçbir kaynakta dağları yırtmak diye bir deyim yok ama bu söz zihnimize kazınmış" dedi.

Vedat Yazıcı; Oğuz Tansel’in 'Dağı Öpmeler' Şiirlerinde Dağ İzleği, Dağ İmgesi Üzerine Kimi Notlar' konusunda bilgi verdi. "Tansel'in şiirleri bir bakıma dağlara yazılıdır. Tansel, dağın yazımı için Toroslar'dan başlar. Antalya şiirleri Toroslarla uzar gider" diye konuştu.
Ve herkesin dilinde “Dağ Deyimleri;”

Köroğlu der ki;
Top atılır kalasından
Hak saklasın belasından
Köroğlu’nun narasından
Dağlar gümbür gümbürlenir
Avşar aşiretinden Dadaloğlu zoru görünce derki;
“Çıktım Kozan’ın dağına
Remil attım dost bağına
Aşiretten imdat gelmez
Kaç kurtul Gavur Dağı’na”

KIBATEK Üç Gün Dolu Dolu “DAĞ” Konuştu.
* * * * *

Yazar Zeki Genç; “Dağlar; güç ve kuvvetin, heybet ve ihtişamın, yücelik ve azametin, sarplığın, aşılmazlığın, sertliğin timsâlidir” dedi.

Bana göre de öyle; 16 yaşımda Lapta ve Karşıyaka’nın yaslandığı Beşparmak dağlarının en yüksek zirvesine arkadaşım İbrahim Keleş ile tırmanışım, bundandı. Dağın yüceliği bizi zirveye çekiyordu. Çıktık. En yüksek ve en son gelen zirveye tırmandık. Bu tırmanış hala gönlümün en güzel köşelerinde sevinçler yaratmakta, anılarımı süslemektedir.


Hoşça kalınız.
Hüseyin LAPTALI
05 Kasım 2013
 
Üst