Ercan'da Neler Oluyor?

Mağosalı

Dost Üyeler
Katılım
24 Kas 2008
Mesajlar
106
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
Girne,TRNC---Foça,TR
Ücretli otopark sistemiyle park sorununun önüne büyük oranda geçildi ancak, özellikle binanın iç kısmındaki manzaralar modern bir havaalanına yakışmayacak görüntüler ortaya çıkarıyor ve “sorun çok, çözen yok” dedirtiyor.
MODERN ERCAN”A YAKIŞMIYOR

Yolcuların çıkış yaptığı gidiş salonundaki otomatik kapılar üç yıldır bozuk ve tamir edilmeyi bekliyor. Yolcu karşılamaya gelenlerin beklediği iç mekan ile dış bölümde yaşanan keşmekeş halen devam ediyor. Kimse sigara içme yasağına uymuyor. Halen güvenlik için kart sistemine geçilemedi, güvenlik kartlarının süresi bir yıl önce bitti ancak bir türlü yenilenmedi.

20 trilyon harcanarak yenilenen ve uluslararası düzeyde hizmet verecek konuma getirildiği söylenen Ercan Devlet Havaalanı’ndaki sorunlar bitmek bilmiyor. Ercan’ın iç ve dış kısmındaki görüntüler modern Ercan’a hiç yakışmıyor.

Yetkililerin, izolasyonların kaldırılması için uğraş verdiği bir dönemde, uluslararası havaalanına yakışmayacak birçok sorunu Ercan’da görmek mümkün.

Her gün binlerce turistin giriş ve çıkış yaptığı Ercan’da yaşanan başıboşluk ve denetimsizlik yüzünden her yer dökülüyor. Geliş kısmının üst kısmının yıllarca atıl olarak bekletilmesi, araçların paralı otopark yerine buldukları boş arazilere park etmesi, kart sisteminin devreye girmemesi, kuyruk çilesinin devam etmesi, bavul sisteminin yetersizliği, araç çıkışlarını rahatlatacak olan kapının yıllardır kapalı konumda olması, yetkililerin Ercan’da yeterli denetim yapmadığına işaret ediyor.

Bunların yanında yolcuların çıkış yaptığı gidiş salonundaki otomatik kapılar beş yıldır bozuk. Yolcularını karşılamaya gelenlerin beklediği iç mekân ile dış bölümde büyük bir keşmekeş yaşanıyor.

Havaalanının birçok bölümünde sigara içmek yasak ancak yasağa kimse uymuyor. Buna Ercan’da çalışan personel de dahil. Ercan’da güvenliği sağlamak için kart sistemine geçme çalışmaları yapılıyor, ancak aradan üç buçuk yıl geçmesine rağmen halen bu sistem uygulanamıyor. Üstelik 2008 yılının kartları dahi henüz yenilenmedi.
Ercan’ın “kuyruk” çilesi
Özellikle vatandaşların en çok şikayet ettikleri konu ise X-ray cihazları. Terminale girişte dört tane X-ray cihazı bulunmasına karşın, sadece ikisinin işletilmesi ve yetersiz kalması vatandaşın tepkisini topluyor. Cihazlardan geçebilmek için terminal binası dışına taşan kuyruklar oluşmasından yakınan vatandaşlar, cihazlara bakacak polis sayısının artırılmasını bekliyor.

Polis, X-ray cihazlarının randımanlı olarak çalışmamasının nedenini muhaceret polisinin sayısının yetersizliğine bağlıyor.

Uçakların yoğun olarak gelip gittiği saatlerde muhaceret polisinin pasaport ve vize çıkışlarına yeterli polis takviyesi yapmaması da gidiş-geliş kapılarında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor.

Özellikle yolcu gidiş salonuna geçerken polis kontrolünün bulunduğu yerde birçok kontrol noktası olmasına karşın bunlardan sadece birinin kullanılmasına da anlam verilemiyor.
Bavul sistemi ihtiyaca cevap vermiyor
Geliş salonunda bavulların taşındığı treylerin sayısı üçe çıkartıldı ama bu sistemde ihtiyaca cevap veremiyor.
Dört, hatta altı uçağın 10 dakika ara ile Ercan’a indiği düşünülürse, alana inen dördüncü ve sonraki uçakların yolcuları, ilk üç uçağın yolcularının bavullarını almasını beklemek zorunda kalıyor.
Kapılar hala tamir edilmedi
Türkiye’den gelen üst düzey yetkililerin katılımıyla 10 Mayıs 2004’te açılışı yapılan ve uzaktan modern bir havaalanı görüntüsü veren Ercan’da sorunlar bitmek bilmiyor.

Ercan’daki sorunlar daha giriş kapısından başlıyor. Havaalanında yolcuların çıkış yaptığı gidiş salonunda bulunan otomatik kapılar, yıllardır halen tamir edilmedi.

Kapılar beş yıldır bozuk, çalışmıyor. Kapılar bozuk olduğu için başta görevliler olmak üzere birçok kişi kapıları elle açıp kapatmak zorunda kalıyor. Burada ise bir polis sürekli kapı nöbeti tutuyor.
Düzen yok ve önlem alan yok
Ercan’da yolcularını karşılamaya gidenlerin beklediği iç mekan ile dış bölümde yaşanan keşmekeş de ayrı bir sorun.

Yolcu olarak Ercan’a inip dışarıya çıkmaya çalışanlar ise yolcu bekleyenlerin arasından zorlukla geçerken, çıkışı bulmakta zorlanıyor. Vatandaşlar, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi bir uygulamaya geçilmesini ve bu sorunların yaşanmamasını istiyor.
Hapishane gibi

Ercan’a yolcu götürdüğünüz zaman yolcunuzu indireceğinizde ise önce karşınıza iki tane zincirli bariyer çıkıyor. Biri yolcu indirmek, diğeri ise direk geçişi sağlamak için konulmuş.

Yasalarımızı, AB yasalarına uyumlaştırmaya çalıştığımız bir zamanda böylesine tuhaf ve “eziyet verici” bir uygulamanın Ercan’da yapılması vatandaşların tepkisini çekiyor.

Vatandaşlar, modern bir Ercan’a bu uygulamanın yakışmayacağını belirterek, yetkililerin bu duruma en kısa zamanda el atmasını istiyor.
Öte yandan, taksiciler için daha önceden düşünülen Atatürk Havalimanı’ndaki benzer uygulamanın halen yürürlüğe konulmaması da ayrı bir kargaşaya neden oluyor.
Sigara içmek yasak ama…
Havaalanının birçok bölümünde sigara içme yasağı olmasına rağmen, burada görev yapan kişilerde dâhil olmak üzere kimse bu kurala riayet göstermiyor.

Dünyanın birçok havaalanında sigara içmeme kurallarına uyulurken, Ercan’da kimse bu uyarıyı dikkate almıyor.
Kart sistemi beklemeye devam ediyor
Ercan’da güvenliği sağlamak için kart sistemine geçme çalışmaları yapan yetkililer, aradan üç buçuk yıl geçmesine rağmen hala bu sisteme geçmeyi başaramadı.
Sistemin Ercan’a kurulduğunu kaydeden yetkililer, sistem hakkında personeline gerekli kursları da verdi ancak bir türlü sistemi devreye sokamadı.

Alan güvenliği için büyük öneme sahip olan ve Ercan’daki personelin giriş-çıkışı ile alan içerisinde girebileceği yerleri yetkiye göre sınırlayan kart sisteminin, neden bugüne kadar devreye konulamadığı da ayrı bir merak konusu oluşturuyor. Üstelik personele verilen kartların süresi de 1 yıl önce dolmasına rağmen halen değiştirilmedi. Personel süresi geçmiş kartlar ile giriş çıkış yapıyor.
Güvenlik nerede?
Ercan’da uçaklara yakıt sağlayan depoların bulunduğu bölge ise güvenlikten tamamen yoksun. Araçlarını ücretli park yerine koyup para vermek istemeyen “açıkgözlerin” araçlarını petrol depolama tesisi yanındaki alanlara koyması büyük tehlike arz ediyor.

Depoların etrafındaki kuru otların en ufak bir kıvılcımla tutuşma riskinin yanı sıra, buraya park edilen araçların bir şekilde yanması ya da sabotaja uğraması, büyük tehdit oluşturuyor.
Geliş terminalinin üstü yıllardır atıl
Ercan’ın yolcu geliş terminalinin üst kısmı yıllardır bomboş ve atıl halde bekletiliyor. Bakanlık, bir zamanlar üst bölümü, gidiş salonuna bağlamak için çalışma başlatmıştı ancak bu projede bir türlü uygulamaya geçmedi.
Araç çıkışını kolaylaştırılacak kapı halen kapalı
Ercan Havaalanı yapıldığı zaman çıkış kapısı olarak düşünülen kapı yıllardır “güvenlik” nedeniyle kullanıma açılmadı. Polis tarafından kapatıldığı iddia edilen kapının açılması halinde Ercan’ın giriş-çıkış trafiği büyük oranda rahatlayacak.
Turistler de şikâyetçi

Turistler, yetkililerin son günlerde yine izolasyonları konuşmaya başladığını, ancak izolasyonların kalkması durumunda her gün binlerce turisti ağırlayacak Ercan’ın bu haline ne diyeceklerini merak ettiklerini söyledi. Avrupa’daki havalimanlarında bu görüntülere rastlamanın çok zor olduğuna dikkat çeken turistler yetkililerin en kısa zamanda önlem almasını gerektiğini belirtti.
Ali Cansu
Kıbrıs Gazetesi
 
Üst