Gazi Hakları

Yazan Türk

Dost Üyeler
Katılım
7 May 2008
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
21. Hastanelerden Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./ Erb.-Er):

Maaş bağlanan eş, çocuk, anne ve babalar başka bir Sosyal Güvenlik Kurumunun (SSK, BAĞ-KUR gibi) sağlık hizmetlerinden faydalanmıyorlarsa, bunların tedavi giderleri Emekli Sandığı'nca ilgili mevzuat hükümlerine göre karşılanır ve sağlık karneleri Emekli Sandığı Gn.Md.lüğünce verilir.

İç Hizmet Kanununun 70 nci maddesine göre; harp veya vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı sakat kalan Yd.Sb., Erbaş/Erlerin aylık almaya müstahak dul ve yetimleri de askeri hastanelerden istifade ederler.

22. Askeri Okullara Girişte İlave Kontenjan Uygulaması (Sb./Astsb./Uzm.J/ Uzm.Erb. /Erb.-Er)

Giriş koşullarını taşıyan malul ve muharip gazi çocuklarına ilave puan veya kontenjan verilmek suretiyle öncelik sağlanmaktadır. Bu haktan istifade edebilmek için alım yapılacak yılın başvuru kılavuzlarında belirtildiği şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

23. Malulün Kendisinden Sonraki Kardeşinin Askerlikten Muaf Tutulması (Yd.Sb./ Erb.-Er) :

a. 1111 Sayılı Askerlik Kanununun 10 ncu maddesinin 9 ncu fıkrasına göre malul personelin kendisinden sonra gelen erkek kardeşi istekli olmadıkça silah altına alınmaz.

b. Hak sahibi personelin bu konuda bağlı bulunduğu Askerlik Şubesine yazılı müracaatı gerekmektedir.

c. Bu haktan, 1076 Sayılı Kanuna tabi Yedek Subaylar ile, 1111 Sayılı Kanuna tabi Erbaş ve Erlerin kardeşleri istifade eder.

24. Malul Personelin Kardeşlerinin veya Çocuklarından Birinin Yerli Askerlik Şubelerine Yakın Bir Yerde Askerlik Hizmetini Yapması (Sb./Astsb./Uzm.J/ Uzm.Erb./Erb.-Er)
:
a. Bu haktan, terörle mücadele esnasında yaralanarak malul olan TSK. Mensupları ile devlet memurlarının oğulları ve kardeşlerinden biri istifade eder.

b. Malul personelin kardeşi veya oğlu, acemi eğitimini müteakip yerli askerlik şubelerine yakın bir birliğe tertip edilir.

c. Bu talep askerliğin her safhasında yapılabilir.

ç. Bu hak sahibi personel veya ailesinin, yerli Askerlik Şubesine yakın bir birliğe tertip edilmesini istediği oğlu veya kardeşi için öncelikle Askerlik Şubesi Başkanlığına, bu başvuru için geç kalınmışsa Eğitim Birliğine veya yükümlünün mensup olduğu Kuvvet/J.Gn.K.lığına; dilekçe, (ikametgah adresi ve açık kimlik bilgileri yazılarak imzalanmış şekilde), vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (aslı), malul personelin durumunu gösteren Askerlik Şubesi Başkanlığınca onaylanmış maluliyet belgesi ile birlikte müracaatı gerekmektedir.

25. Kimlik Kartı Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.Er):

TSK Kimlik Kartı Yönergesi (MSY:52-7/A) gereği; TSK. Emeklilik statüsünü muhafaza eden Muvazzaf Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar ile aile fertlerine TSK. Emekli Kimlik Kartı, kayıtlı bulundukları Askerlik Şube Başkanlıklarınca verilir.

Ayrıca 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlerde malul gazi olan yedek subaylar ve aile fertlerine de TSK Kimlik kartı verilmektedir. (Diğer görevlerde malul olan yedek subayların talepleri halinde ise Orduevi Günü Birlik Giriş Kartı vermeye yetkili makamlarca yapılacak incelemeyi müteakip uygun görülenlere “Orduevleri Günü Birlik Giriş Kartı” verilir.)

Erbaş ve Erler ile bunların 5434 sayılı kanun hükümlerine göre sağlık hizmetinden yararlanabilecek, aile fertleri ile dul ve yetimlerine Askeri Hastanelere müracaatta kullanacakları “Yalnız Askeri Hastanelerde Giriş İçin Geçerlidir” ibareli kimlik kartları bağlı bulundukları Askerlik Şubesi Başkanlıklarınca verilir.

26. 2684 Sayılı Kanuna Göre ilköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlar :

2684 Sayılı Kanunun 5 nci maddesinin 1 nci fıkrasına göre; durumları 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 65 nci maddesinin (d) fıkrası, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2453 Sayılı Yurt dışında Görevli Personele Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamına uyan kişilerin çocukları Milli Eğitim Ba*kanlığınca tespit edilecek kontenjan kadarı sınavsız olarak parasız yatılı öğrenciliğe alınırlar. Ancak bu gibi öğrencilerden özel giriş sınavı ve kayıt kabul şartları bulunan eğitim/öğretim kurumlarına alınacakların, bu kurumların kayıt/kabul şartlarını taşımaları ve sınavlarını ka*zanmaları gerekmektedir.

27. Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne Bağlı Yurtlardan ve Yüksek Öğrenim Kredilerinden Öncelikle Yararlanma (Sb., Astsb., Uz.J.Çvş., Uz.Erb., Erb. ve Er) :

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanunun 7 nci maddesine göre; bu Kanunda yazılı hallerde çalışamayacak derecede sakat kalanların(Sb., Astsb., Uz.J.Çvş., Uz.Erb., Erb. ve Er) çocuklarından, yüksek öğrenim yapmakta olanlar Devlete ait yurtlar ile yüksek öğrenim kredilerinden (yürürlükteki mevzuata göre) öncelikle yararlanırlar. Bunun için Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün belirleyeceği tarihlerde müracaat etmeleri gerekmektedir.

28. Yüksek Öğretim Katkı Paylarının Alınmaması :

Malul gazilerin yüksek Öğrenim gören çocuklarından yüksek öğretim katkı payları alınmamaktadır.

29. Özel Okullardan Ücretsiz İstifade Etme İmkanı :

Öncelik şehit çocuklarında olmak üzere, şehit ve malul gazi personel (Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Erbaş ve Er) çocukları % 1 oranında özel eğitim kurumlarından ücretsiz istifade ederler.

30. Ücretsiz Seyahat Hakkı “Gazi” Kimlik Kartı Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.J/ Uzm.Erb./Erb.-Er) :

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21/d maddesine göre, malul olanların kendileri ile eşleri, yurtiçinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve Belediye Toplu Taşım Araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığı ile yaptırılan toplu taşım işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat ederler.

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce aylık bağlananlara “Ücretsiz Seyahat Kartı” verilir. Hak sahipleri bu kartı göstererek toplu taşım araçlarından ücretsiz istifade eder. Aylık bağlanmasını müteakip Ücretsiz Seyahat Kartının ulaşmaması halinde, dilekçe ve fotoğraf (2 Adet) ile T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü (Ankara)’ne müracaat edilmesi gerekir

31. TSK Sosyal Tesislerinden İstifadede Otopark Ücreti Alınmaması. (Sb./ Astsb.):

TSK Sosyal Tesislerinden (Ordu Evi, Özel Eğitim Merkezleri, Askeri Gazino ve Diğer Kolaylık Tesislerinden) istifade eden malul gazi personelden otopark ücreti alınmamaktadır.

32. TSK Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi’nden (Ayvalık) Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.J/Uzm.Erb./Erb.Er) :

Balıkesir İli, Ayvalık İlçesinde dört yıldızlı bir otel konumunda olan nefis manzaralı TSK Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi, tüm malül gazi ile birinci derece yakınlarına (eş/çocuk/anne/baba) 12 ay boyunca hoşça vakit geçirebilecekleri güzel bir tatil imkanı sunmaktadır.

Tesisten faydalanan malul gazi erbaş/er’ler ile yakınlarının gidiş-dönüş yol paraları, (tren/otobüs bilet ücreti veya özel aracıyla gelenlere şehirlerarası belediye rayici dikkate alınarak) ve tesisteki tabldot usulü yemek paraları (sabah/öğle/akşam) TSK.Mehmetçik Vakfı bütçesinden Rehabilitasyon Merkez K.lığınca karşılandığından, tesisten yaralanan malul gazi erbaş/er’lere ücretsiz bir tatil geçirmeleri imkanı sunulmaktadır. Tesisten faydalanmak için K.K.K.lığı Per.İşl.D.Bşk.lığı (Yücetepe/Ankara) adresine dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. (Dilekçe örnekleri As.Ş.Bşk.lığı ile en yakın Askeri Birlik K.lığından temin edilebilir.)

33. TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi:

Başta malul gazilerimiz olmak üzere hak sahibi tüm TSK personeli ve ailelerine hizmet vermekte olan ve Ankara-Bilkent’te bulunan TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nde malul gazi personelin, her türlü ortopedik (Eklem hareket kısıtlıkları, ampüteler, ortez ve protez uygulamaları, sekel bırakan nitelikte romatizmal hastalıklar, yürüyüş bozuklukları ve diğer ağrılı kas iskelet sistemi hastalıkları vs.) ve nörolojik (omurilik yaralanması, beyin hasarı, inme, sinir sistemi hastalıkları vs.) sakatlık ve özürlülüğün bulunduğu hastaların rehabilitasyonu yapılmaktadır.
34. Özel Eğitim Merkezlerinden Yararlanma (Sb./Astsb.Uzm.J):

Vazife Malulü Subay, Astsubay ve Uzm.Jandarmalara özel eğitim merkezlerinden faydalanmada; 1 nci ve 2 nci derece sakat malule (+20), 3 ncü ve 4 ncü derece malule (+15) puan, 5 nci ve 6 ncı derece malule (+12) ilave puan verilir.

Yaz ve kış kampları için başvuru formları J.Gn.K.lığı Disiplin Moral Şube Müdürlüğü veya İl Jandarma Komutanlıklarından temin edilebilmektedir.

35. TSK Özel/Yerel Eğitim Merkezlerine Girişlerde Günübirlik Giriş Ücreti Alınmaması (Sb./Astsb.) :

Gazi kartı sahibi muvazzaf ve emekli Sb./Astsb. ile bunların eşleri ve refakatindeki evli/bekar çocukları, gelin ve damatlardan, TSK bünyesindeki Özel/Yerel Eğitim Merkezlerine girişlerinde günübirlik giriş ücreti alınmamaktadır.
 

adidans

New member
Katılım
10 Nis 2009
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevap: Gazi Hakları

tüm gazi kardeşlerime mutluluklar diliyorum................
 
Üst