Gazimağusa kent'in iki sembolü

TAHTACI

-Otağ Hanı-
Katılım
26 Eki 2010
Mesajlar
1,634
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Konum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]KIBRIS'TA İLK TREN LOKOMOTİFİ
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kıbrıs'ta tren ilk defa İngiliz İdaresi döneminde kullanıldı. Kıbrıs'ta kullanılan lokomotifi bir İngiliz şirketi olan "Hamslet" imal etti. İlk proje ve ön çalışma 1899 yılında başlatıldı. Tren ise ilk seferini 1904 yılında Yüzbaşı Pirchard R.E. yönetiminde Lefkoşa-Mağusa arasında yaptı.



[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Tren seferleri 1916 yılına kadar Lefkoşa-Mağusa arasında, sonra Güzelyurt ve 1932 yılından sonra da Lefke'ye kadar yapılıyordu. Tren, Lefkoşa-Mağusa arası 51 mil olan mesafeyi iki saatte gerçekleştirirken yol boyunca dört istasyonda durmaktaydı. Bugün Lefkoşa'da Peyak ambarlarının bulunduğu yer tren istasyonu, karşısındaki kesme taştan kemerli bina da istasyon müdürünün ikametgahı idi. Mağusa'daki istasyon binası ise surların dışında bulunan şimdiki Kaza Tapu Dairesi olarak kullanılan (1974 öncesi Polis Karakolu) alanda idi.Bu bina tren istasyonunun bir bölümü idi. Büyük avlunun içerisinde de tamir atölyesi yer almakta idi. Tren hizmete girdikten sonra ticaret ve turizm gibi ekonomik alanlarda da gelişmeler kaydedildi. Mağusa limanının önemli derecede ticaret ve yolcu trafıği bakımından gelişmiş olması ve daha kısa bir sürede adanın belli yerlerine ulaşımın sağlanması ile meydana gelen turist artışı, trenin sağladığı katkılar olarak gösterilebilmektedir. Özellikle tren hattının Lefke ve Trodos dağlarının yamaçlarına kadar uzatılması, Trodos'da turistik nitelikli otellerin yapılmasına neden oldu. Bu durum da doğal olarak turist sayısının artışını sağlayan etkenlerden biri olmuştur. 1940-1945 savaş yıllarında trenin sık sık kullanılması yıpranmasına neden oldu. Yıpranan trenin tamir edilmesi için 400 bin Kıbrıs Liralık bir bütçeye gereksinim vardı. Bu bütçenin ayrılmasını göze alamayan hükümet, aynı zamanda karayollarının da gelişmesiyle artan motorlu araç sayısı gerekçesi ile trenle yolcu ve yük taşımasına son verdi. Kıbrıs'ta ilk kez çalıştırılan tren şu anda Mağusa'daki Kaza ve Tapu Dairesi'nin avlusunda sergilenmektedir.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Tren üzerinde (1) rakamı ve İngilizce yazılı şu ibare bulunmaktadır. "THIS WAS THE FIRST LOCOMOTIVE TO BE IMPORTED INTO CYPRUS. IT WAS USED DURING THE CONSTRUCTION OF THE GOVERNMENT RAILWAY AND THERE AFTER IN IT'S OPERATION FROM 1904-1951"



-------------------------------------------------------------------------
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]TARİHİ CÜMBEZ AĞACI
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Bilinen adı : Cümbez Ağacı evya Tropikal İncir
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Botanik adı : Ficus Soycomorus veya Minimal Deciduos.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Bulunduğu Yer : Lala Mustafa Paşa Camü avlusu, Gazimağusa
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Çevresi : Tabandan 1.30 metre yükseklikte 4.95 metre
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Boyu : 15 m.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Tepe Şekli : Çok geniş tepelidir.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Tahmini yaşı : 702 (2000 yılı itibarı ile)

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Özellikleri :
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Ağacın katedralin inşaatına başladığı 1298 yılında dikildiği söylenmektedir. Gövdesi 2.70 metreden sonra 7 dala ayrılır. Kıbrıs'ta yaşadığı bilinen en yaşlı ve canlı ağaçtır.Yılda yedi kez meyve veren ağaç katedralin önüne büyüleyici bir gölge verir.


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]1372 Yılında Venediklilerle Cenvizlilerin Cumber ağacı
altında kavgalarını yansıtan bir çizim.





[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]

 
Üst